Gyermektartás

oktondi/oktAndi # 2014.03.20. 08:18

És akinek régebb óta zajlik a pere,az még a "régi" tartásdíj megállapításra számíthat,vagy már az újra?

monalisa1 # 2014.03.19. 11:28

OK. A százalék megszűnt (...), helyette majd a százalékkal közeli ill. azonos, fix összeget határoznak meg. Évtizedes beidegződések...

groszfater@gmail.com # 2014.03.19. 10:54

2x15-25%-ig bezárólag.
ezt felejtsd el ez már a múlt-é.

monalisa1 # 2014.03.19. 10:36

A saját fizetési kötelezettségektől függetlenül állapítják meg a t.díj összegét, tehát két gyermek esetében 2x15-25%-ig bezárólag. / A jelenlegi 2x20e Ft nemigazán...

Az anyával meg kell próbálni megegyezésre jutni mert nem biztos, hogy a bíróság kedvezően dönt.

Ha később újabb saját gyermek születik kérni lehet a t.díj mérséklését, vagy ha a jelenlegi fizetés tartósan csökken. Szóval a körülmények előre nem látható lényeges változása.

Külön: a szülő akár saját kárára is köteles a gyermekéről gondoskodni.

biguli01 # 2014.03.19. 09:21

Tisztelt Fórumozók!

A gyermektartási díj megállapításával kapcsolatban lenne kérdésem. Ha nem sikerül megegyezni az anyával a 2 gyermek után fizetendő tartásdíjról, akkor a bíróság milyen szempontokat vesz figyelembe?
230 ezer a nettó fizetésem. Ebből havi 75 ezer Ft lakáshitel (az anya még adóstárs a hitelben), és havi 33 ezer Ft személyi kölcsön törlesztésem van. A gyermekek után havi 20-20, azaz összesen 40 ezer Ft-ot tudnék fizetni. A bíróság figyelembe veszi a havi kötelezettségeket, vagy ettől függetlenül állapítja meg a gyermektartás összegét?

Cell Energy # 2014.03.18. 21:12

Mariann 005!

A hsz-edben csak azt nem értem, hogy miként jön az cipőkhöz, ruhákhoz, hogy az anya kevés óraszámban szeret dolgozni? Úgy gondolod, hogy a másik szülő tartja el őt is? Vagy?

monalisa1 # 2014.03.18. 15:59

Mariann005

Csak a gyámhatóság számoltathatja el az anyát hogy mire is költi a t.díjat - ha egyáltalán.

Gigi350

Az állam általi t.díj megelőlegezést a gyámhatóságnál lehet "indítani".

----
  • laikus hozzászóló
Gigi350 # 2014.03.17. 19:08

Üdvözlök mindenkit!

Egy hozzá értő szakember segítségét szeretném kérni az ügyemmel kapcsolatban!
A volt élettársammal van egy közös gyermekünk,aki 13 éves.6 éve nem fizet gyermektartás díjat,ezért én tavaly beírtam a bírósághoz ez ügyben.Ma kaptam egy végzést a bíróságtól,hogy 2013.decemberében jogerőre emelkedett a gyermektartás díj megállapítása,sajnos más nem szerepel benne.Az apukát évek óta kőrözik,más ügyből kifolyólag.
Szeretném,ha az állam megelőlegezné nekem a gyermektartás díját.Mi a teendőm ezek után??????
Köszönettel:Gigi

Mariann005 # 2014.03.16. 13:00

Kérdésem, hogy van-e jogi útja annak, hogy az anyát kérdőre lehessen vonni, hogy az apa által rendesen fizetett nem kevés!!! gyerektartást a gyerekere költi-e? Mert mindezek ellenére az anya lyukas cipőkben, kinőtt ruhákban járatja őket, amit természetesen az apa és az ő családja nem tűr, és még ők vesznek nekik cipőket, ruhákat a kéthetenkénti láthatási időben.(Itt jegyzem meg, hogy az anya önmagára nagyon igényes, dolgozni is csak minimális óraszámban "szeret".)
Tehát kötelezhető-e az anya, hogy valamilyen módon bizonyítsa az apa által fizetett gyerektartás elköltését?
Köszönettel.

hope08 # 2014.03.16. 10:41

Nagyon szépen köszönöm!

ObudaFan # 2014.03.15. 11:17

Be lehet számítani a hátralékba, csak akkor ezt a végrehajtónak be kell jelenteni, ha már végrehajtás van a hátralékra.

hope08 # 2014.03.15. 09:36

Üdv!
Olyan helyzetben vagyok ,hogy a volt férjem évekig nem fizetett gyerektartást!Bevonták a végrehajtót ő valamennyit be tudott hajtani,de aztán leállt,mert az exem inkább elment feketén dolgozni!meg kaptam államilag a gyt-t,közben az állam feljelentette őt,rendőrségi ügy lett,és ennek hatására elkezdett fizetni de sokkal kevesebbet mint ami meg lett ítélve,és azt mondta nem tudja még meddig dolgozik,mert minden bizonytalan.Én mondtam hogy be megyek bejelentem hogy már fizeti a gyerektartást,de azt mondta mivel már nagyon sok hátraléka keletkezett,ne jelentsem be hanem számoljuk abba bele,mert ha bejelentem akkor a végrehajtó újra rá szál,és akkor őt is fizetnie kell!Azt meg nem akarta.Így én belementem.Nemrég megismerkedett valakivel,(akitől az állam elvette mind a három gyerekét)azóta nem látogatja a gyerekeket,megpróbálta rávenni az egyiket hogy lakjon nála és majd akkor én fizetem a tartást,nem küld egy forintot sem,sőt beperelt hogy két helyről vettem fel a pénzt!Tudom hülye voltam mikor belementem,de nem akartam hogy egy -két gyerektartás után elvegye az állam a pénzt utána meg ő otthagyja a munkát és sehonnan nem kapok majd !A hátralákba beleszámítás jó ötletnek tűnt! Nem gondoltam hogy felhasználja ellenem!Mit tudok ilyenkor tenni?Köszönöm!

monalisa1 # 2014.02.17. 11:02

Olyan nincs, hogy az anya kérésére az apa mondjon le a gyermekről, miért is tenné hiszen ő nemzette, ergo húsa vére. Legfeljebb "a" kérdés nincs bolygatva. / Ha nem kell az apa ne kelljen a pénze se... / Az élet produkálhat olyan helyzetet amikor nagyon is szükség lehet az apára.

----
  • laikus hozzászóló
zotya71 # 2014.02.16. 18:51

új tag vagyok itt! nem tudom hogy s mint mennek a dolgok ezen a fórumon! majd igyekszem követni!
a kérdésem a következő!
az anya kérésére az apa lemond a gyerekről az anya követelhet e gyerektartást! és ha az anya a gyerektartásról lemondana van e ilyen hivatalos irat?

Hori12 # 2014.02.16. 08:18

Dehogy függ attól, csak eszeveszett hosszú ami azt jelenti, hogy jó drága a hivatalos fordítása.

Mo.-on lakik, ha jól értem akkor simán itt adja be a keresetét.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.15. 21:55

Nem az a kérdés, milyen állampolgár, hanem hogy hol lakik.
Miért ne úszhatná meg a bontóper ítéletének a lefordítását? Attól függ a gyerektartás összege?

Hori12 # 2014.02.15. 19:24

sziasztok, kérem adjatok tanácsot az alábbiakra:
Anyuka vagy tíz éve, még külföldi állam polgáraként, idegen ország bírósága általi bontóperrel elvált. Gyermek nála lett elhelyezve, gyermektartást kap. Közben magyar állampolgár lett és emeltetni szeretné a gyermektartás összegét.
Magyar bíróságnál kezdeményezheti? Vagy csak külföldön, ahol a bontóper zajlott?
Ha igen, gondolom az eredeti ítélet hivatalos fordítását nem ússza meg.
Köszönöm!

jordan # 2014.02.15. 17:23

Értem. Köszönöm mindenkinek a segítséget s építő tanácsokat.

monalisa1 # 2014.02.15. 16:26

Előbb volt itt egy kérdés: külföldről miként is a t.díj küldése. Én lentebb arra válaszoltam.

monalisa1 # 2014.02.15. 16:23

Saját magadtól nem tudod utalni a pénzt?! / Ameddig az anyuka havonta a számlájára rendben megkapja a t.díjat, szóval a dolog kizárólag a te korrektségedtől függ. Minek azt a munkahellyel letiltatni...

monalisa1 # 2014.02.15. 15:19

Nyílt örökbefogadással lehetne az elképzelésed szerint megoldani a dolgot: ha az apa a gyámhatóságon hivatalosan lemondana a gyermekekről, ha törvényes házasok lennétek a pároddal, nos ebben az esetben örökbe fogadhatnád őket. / Hozd le a vágyakat a valóság talajára..

......
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.15. 12:57

Még idéztem is, hogy miből jöttem rá.

jordan # 2014.02.15. 12:38

Kovács_Béla_Sándor

Nem tudom miből jött a párom kifejezésre az hogy ő is apuka de akkor tisztázom :)

A párom egy nőt takar. Neki van 2 kislánya. Ezen kívül egy volt férje akitől elvált.
Immáron 6 éve nevelem a gyerekeket (nőnemű) párommal együtt. Mivel a volt férj s egyben az apuka egy link alak aki nem tartja a kapcsolatot a gyerekkel így szeretnénk minél hivatalosabban is hozzám kötni a gyerekeket. Egy példa kedvéért: Ha a gyereket elviszi a mentő az iskolából s a párom nem tud érte menni akkor én is elhozhassam a kórházból. Gondolom minden jött mentnek nem adják oda a gyereket aki azt állítja hogy az övé. Sajnos az apuka minden nemtörődömség ellenére papíron nem mond le a gyerekről, ezért is érdeklődtem hogy mik a lehetőségeim hogy jogilag én is felelősséget vállaló személy lehessek. Mitől számítanánk egy családnak minél jobban papíron is? Még hozzátenném hogy válás után a gyermekeket közös megállapodással az anyuka felügyeletére bízták.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.14. 13:09

Nem fogják elküldeni a gyermeket az orvostól, ha te viszed el hozzá, nem a másik apja. A szülői értekezleten sem azért fognak furcsán nézni rád, mert nem te vagy az anyakönyvi kivonatba bejegyezve.
(Csak kérdem, hogy ha a "párod" is apa, akkor hogyan lehetett férje, akitől elvált. Nem lehet, hogy félreértetted a kérdésemet?)

pazs # 2014.02.14. 09:54

Ha közös háztartásban éltek, akkor "nevelt gyermek"-ként te is igénybe veheted az adókedvezményt, úgy tudom.
A többi - iskolaválasztás, lakóhely megváltoztatása - sajnos nem megy az anyakönyvbe bejegyzett apa nélkül.