Gyermektartás

jordan # 2014.02.14. 09:20

Kovács_Béla_Sándor

Igen az. Természetesen csak amennyiben ezt sikerült leszűrni a történetből.... Jelen esetben azért állok itt a kérdésemmel mert nem tudom a megfelelő jelzőket az ilyen esetre. Segítséget reméltem de ezen a szinten magamtól is tudok teljesíteni...

A gyerekek iskoláztatását, orvosát stb-t szeretném ha hivatalosan is intézhetném. Mivel én vagyok a munkavállaló így a gyermek kedvezményeket is az én fizetésemhez csatolnánk. Ennyi a lényeg.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.13. 17:16

Élettársi kapcsolatot is szeretnénk bejegyeztetni de ez a mi részünk.

A "feleséged" is apuka?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.13. 17:15

Úgy érted, ítéletet? Lehet - de elég drága lesz. Plusz azt hiába kéritek, hogy a bíróság döntse el, mennyi tartásdíjat fizess. A bíróság azt fogja mondani, a feleséged közölje, mennyit kér, te pedig mondd meg, mennyit akarsz fizetni. És ő majd ezen keretek között dönt.
De ha ezek a paraméterek adottak, és nem nagyon szélsőségesek, akkor már magatok is megegyezhetnétek.

fakopáncs45 # 2014.02.13. 14:28

Az alábbiakban kérnék segítséget. Feleségemmel két éve külön élünk, két gyermekünk van. Nem akarunk hivatalosan elválni, de a gyermekek részére általam fizetett tartásdíj összegében mindig vita van köztünk. Van-e arra lehetőség, hogy anélkül, hogy elválnánk, csak és kizárólag a gyerekek tartásdíj összege tekintetében kérjük a bíróság segítségét?
A segítséget előre is köszönöm.

jordan # 2014.02.12. 18:31

Tisztelt pazs.

Akkor lehet ez lesz a baj.
Immáron 5 éve velem élnek "gyermekeim". 4 ill 5 éves koruk óta. Én vagyok az apuka minden tekintetben a biológián kívül. Párom volt férje akiktől vannak a gyerekek semmit nem foglalkozik velük (szóbélileg le is mondott róluk, bár papíron nem teszi). Elváltak s a gyermekeket a páromnál helyezték el. Láthatási jog ugyan van némi minimális de azzal sem él az apuka. Mivel velem élnek, vidék helyett pesten, én házamban így szeretnénk ha hozzám lennének bejelentve. Azt szeretnénk ha én is intézhetném a gyerekek ügyeit akár egyedül is. Élettársi kapcsolatot is szeretnénk bejegyeztetni de ez a mi részünk. Én úgy tudtam hogy a gyerekek hasonló jogviszonyát gondviselésként jegyzik. Remélem érthető voltam. Előre is köszönöm.

pazs # 2014.02.12. 14:32

Nincs olyan jogi kifejezés, hogy gondviselő, lehet, hogy ezért nem találtatok semmit. Pontosan mit szeretnétek?

jordan # 2014.02.12. 13:43

Tiszteletem.

Érdeklődnék hogy pontosan hol s miként lehet gondviselőt bejelenteni. Kerestük már párommal minden felé de nem találtam konkrét választ így bátorkodtam megkérdezni. Ha egy hivatalos oldalt, leírással tud valaki nyújtani az is megfelel de a személyes leírást is nagyon megköszönném.

ObudaFan # 2014.02.04. 12:49

kicsisissy

Teljesen egységes a bírói gyakorlat, hogy az életszínvonalat figyelembe kell venni, így erre lehet hivatkozni, még ha külön ez így nincs is leírva a jogszabályban.

kicsisissy # 2014.02.03. 09:24

Kedves Fórumozók, Tisztelt Ügyvédek!
Exemmel 25-én lesz a következő tárgyalásunk kislányunk tartásdíj-perében.
A kicsi 3 hetes korában hagyott el minket, és azóta se nem fizet, se nem támogat minket semmilyen más formában (pedig felajánlottam neki anno, hogy akár a ház körüli munkával, segítséggel is támogathat, ha nem akar vagy nem tud minden hónapban fizetni).
Mivel a bíró az előző tárgyalásokon hangot adott annak, hogy ő az apa bejelentett munkabére után köteles megállapítani a tartásdíjat, a volt párom fellobogtatott egy 37 ezer Ft nettó/hó jövedelem igazolást.
Az előzőekben olvastam, hogy a bíró megítélheti úgy is a tartásdíjat, hogy nem veszi alapul a jövedelem igazolást, ha az apa életszínvonala másra utal.
Nos, ő havi 80 000.- törlesztést fizet lakáshitelre, plusz a rezsije, a megélhetése. Persze hogy az építőiparban dolgozik, tudom, hogy napi 6-8 ezer Ft-ot keres zsebbe. Ha a bírónő mégis a jövedelem igazolása alapján ítéli meg a tartásdíjat, szeretnék fellebbezni az ítélet ellen. Van olyan Csjt. amire hivatkozhatok?

acridity # 2014.01.31. 14:50

köszönöm pazs.

pazs # 2014.01.31. 14:27

Nem neked kell bizonyítanod, hogy nem vagy nem annyit fizetett, hanem neki, hogy fizetett, amennyit kell.
(Volt már rá példa, hogy a kötelezett rendben fizetett, de mivel nem volt átvételi elismervény, nem tudta bizonyítani, a rosszindulatú jogosult meg még végre is hajtatta a szerinte elmaradt összegeket.)

Ja, a jegyzőkönyv nem elég papír, ítélet kell (vagy a bíróság által végzéssel jóváhagyott egyezség).

acridity # 2014.01.31. 13:47

Kedves Kovács Béla Sándor!

Köszönöm válaszod.
Természetesen van róla papírom,32ezer ft -t kellene fizetnie havonta a két fiam után.
Ezt az összeget anno akkor ő ajánlotta fel,így került rögzítésben.
A jegyzőkönyvet fel lehet használni ez ügyben? Abban is benne van,hogy kijelenti,hogy ennyit fizewt havonta gyerektartása címen....
Hogyan bizonyítsam,hogy ezt nem mindig kapom meg,illetve,hogy ha fizetett is 10ezer ft-t kaptok összesen?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.31. 10:45

Van ítélet arról a gyerektartásról? Legyen. Akkor kérhetsz végrehajtást.

acridity # 2014.01.31. 10:31

Sziasztok!

Mi a teendő?

a gyerekek velem élnek,de a különélő szülő nem fizet gyerektartást.Vagy fizet,ha eszébe jut,vagy már nagyon rágom a fülét.
Mindig kp-ban adta ide nekem.
Morogtam ugyan,de soha nem jelentettem sehol,mert alkalmi munkából élt,stb, tehát hivatalosan nem volt 1ft bevétele sem.Több évig nem fizetett,ha fizetett is,soha nem annyit,mint ami a határozatban szerepelt.
Viszont egy ideje bejelentett munkahellyel rendelkezik,és most sem akar fizetni,mondván kell neki az a pénz !!! (pl az összetört motorját megjavíttatni)
A bibi az,hogy mikor számon kértem,azt mondta,hogy miről beszélek,ő mindig fizetett normálisan időben.
Hogyan bizonyítsam,hogy nekem van igazam?
Mondtam,hogy jelentem az illetékeseknél,de megfenyegetett hogy nagyon megjárom.
A beszélgetésnél csak ketten voltunk jelen.
Köszönöm a segítségeteket.

(Nem magamnak szeretném azt a pénzt.egy szülőnek kötelessége gondoskodni gyermekeiről,én úgy tudom,akár még a saját rovására is nem?)

Zoltán730 # 2014.01.29. 06:19

Tisztelt Fórumozók!
Nincs valakinek valami elképzelése,hogyan lehetne valamilyen kontroll alá vonni az anyánál elhelyezett gyermekek családi pótlékát,és gyermektartási támogatását?Nagyon nagy a valószínűsége,hogy az összeget nem fordítja teljes mértékben a gyermekekre.A január 25-i írásomban elmondtam a szituációt nagy vonalakban.De privátban szívesen elmondom a részleteket is,ha az segít a probléma megoldásában.Kérném a tanácsaitokat,javaslaitokat.
Köszönettel,Tisztelettel:Zoltán730

ObudaFan # 2014.01.28. 18:48

Hát ha megvan az új munkahely, kérj a bíróságtól letiltó végzést.

vicces # 2014.01.28. 10:31

Köszi. Ha valaki új munkahelyre megy akkor a régi helyről a kilépő papírt nem viszi az újra, csak a kiskönyvét ugye?
Gondolom előbb utóbb valamit kell nyilatkoznia felénk, ha mást nem, hogy a munkanélküli segélyből él.
Mellesleg van minimum összeg is meghatározva, ugyhogy azt ki kell fizetnie. Egyébként a fizetése X%-át kéne.

Arra játszhat, hogy nem szól, hogy van bejelentett munkája és nekem küldözgeti a minimum összeget? Közben ő meg nyilván jól él, mert nem a %-os összeget kapom.

Mellesleg ezt csak ideig-óráig tudná játszani, mert az egy idő után gyanus lesz hogy nem talál magának munkát, holott ott a másik gyerek meg az asszony, akiket szintén el kell tartani.

vicces # 2014.01.28. 07:20

Tartásdíjjal kapcsolatos kérdésem van:
Volt férjemet elbocsátották az eddigi munkahelyéről.
Ha talál munkát akkor az új munkálatatója felé gondolom kötelessége jelezni,és bemutatni a bírósági ítéletet a tartásdíj levonással kapcsolatosan.

Kérdéseim:
1.Mi van ha ezt nem teszi meg?
2.Honnan tudhatom meg, hogy van-e bejelentett állása? 3.És ha van/lesz neki akkor kérhetem az új munkáltatót, hogy hozza tudomásomra, hogy mikortól van munkaviszonyban a volt férjem? Illetve jogosult vagyok-e visszamenőleg megkapni a le nem vont összeget?

Zoltán730 # 2014.01.25. 18:07

Tisztelt Fórumozók/Szakértők!

Exemmel 2013 márciusa óta elváltunk,a három gyermekünk nála maradtak elhelyezve,de közös felügyelet alatt.Én gyermekenként 70000Ft(hetvenezer) gyermektartást fizetek,és a Svájcból kapott családi pótlékot,ami szintén hasonló összeg ,cca.700€.Ehhez még utalok 2 x 15000Ft egyéb költséget is.Tehát összesen 450000Ft-ot(négyszáz-ötvenezer) utalok exemnek havonta.Exem kb.90-100 Ezer forintot keres havonta.A gyerekek mégis hozzám szoktak fordulni anyagi támogatásért,mondva,hogy anyának nincs rápénze.Ezt többször is szóvá tettem exemnek,miszerint mire,kire költi a gyerekeim pénzét.Azóta olyan infókat is hallok a gyerekeimtől,hogy az édesanya tervezi,hogy diplomát akar szerezni,és hogy az éppen aktuális partnerével telket akarnak vásárolni két éven belül.Erős a gyanúm,hogy a gyermekeim pénzét olyan dolgokra költi,ami nem a gyermekeink előrehaladását szolgálja.Hogyan tudnám rávenni,rákényszeríteni az anyukát,hogy a gyermekeim pénzét ne költse másra,illetve adjon számot a megtakarításról.Mert nyilván van megtakarítása,de egy szóval sem említette még.Nem is lenne gond,ha korrekt módon elmondaná,hogy ennyi meg ennyi van,és a gyerekeknek rakja félre.De félő,hogy nem így történik.Eddig még csak gyanúim vannak,tények még nincsenek a birtokomban,de szeretnék a dolognak a végére járni.Hogyan kezdjek hozzá?

Zoltán730 # 2014.01.24. 12:27

Tisztelt Fórumozók/Szakértők!

Exemmel 2012 márciusa óta elváltunk,a három gyermekünk nála maradtak elhelyezve,de közös felügyelet alatt.Én gyermekenként 70000Ft(hetvenezer) gyermektartást fizetek,és a Svájcból kapott családi pótlékot,ami szintén hasonló összeg ,cca.700€.Ehhez még utalok 2 x 15000Ft egyéb költséget is.Tehát összesen 450000Ft-ot(négyszáz-ötvenezer) utalok exemnek havonta.Exem kb.90-100 Ezer forintot keres havonta.A gyerekek mégis hozzám szoktak fordulni anyagi támogatásért,mondva,hogy anyának nincs rápénze.Ezt többször is szóvá tettem exemnek,miszerint mire,kire költi a gyerekeim pénzét.Azóta olyan infókat is hallok a gyerekeimtől,hogy az édesanya tervezi,hogy diplomát akar szerezni,és hogy az éppen aktuális partnerével telket akarnak vásárolni két éven belül.Erős a gyanúm,hogy a gyermekeim pénzét olyan dolgokra költi,ami nem a gyermekeink előrehaladását szolgálja.Hogyan tudnám rávenni,rákényszeríteni az anyukát,hogy a gyermekeim pénzét ne költse másra,illetve adjon számot a megtakarításról.Mert nyilván van megtakarítása,de egy szóval sem említette még.Nem is lenne gond,ha korrekt módon elmondaná,hogy ennyi meg ennyi van,és a gyerekeknek rakja félre.De félő,hogy nem így történik.Eddig még csak gyanúim vannak,tények még nincsenek a birtokomban,de szeretnék a dolognak a végére járni.Hogyan kezdjek hozzá?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.21. 07:24

Majd akkor fordítja a gyerekre, amikor nála lesz. Többnyire ott lesz.
(A példádnak semmi köze a gyerektartáshoz, még távoli hasonlóság sincs köztük.)

KL75 # 2014.01.21. 05:39

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a válaszod. Így élem meg. A kérdésem arra irányult, hogy mi alapján ez az alkalmazott eljárás? Hagyomány, kormányrendelet, jogszabály, irányelv, EU állásfoglalás???
Megfordítom a kérdést és idézek: „...tartásdíjat a gyermek szükségleteinek kielégítésére kell fordítani, azaz a lakhatásának, élelmezésének, ruházkodásának, taníttatásának biztosítására kell felhasználni...
Mire fordítja a gondviselő a kapott díjat, amikor a gyermeket én tartom? (Hozzávetőleg úgy tudom a jelenlegi állapotot átültetni az élet más területére, mintha a benzinkúton azt mondanám a kutasnak, hogy még elviszek pár újságot, szendvicset fizetés nélkül és örülj, hogy nálad tankoltam).
Köszönöm.
KL

ObudaFan # 2014.01.20. 07:16

A gyermektartásdíj átalányszerű összeg, akkor is fizeted, amikor éppen a kapcsolatot tartod a gyerekkel.

KL75 # 2014.01.19. 07:32

Tisztelt Fórumozók, Jogi képviselők!
Folyamatban lévő válóper első szakasza Gyt. díj megállapításával, részítélettel lezárult. A bíróság (valamiért) a letiltás megoldás mellett döntött.
A Gyt. díj definíciójára sehol sem találunk elvi állásfoglalást. Ezt keresem.
A díjat egyértelműen havi összegként lehet értelmezni? Ebben az esetben azon hétvégéken, amikor a gyermek nálam van: én biztosítom a lakhatást, ruházkodást, étkezést, ellátást, stb. visszajár(na) a letiltott díj arányos mértéke???
Ugyanez még inkább a szünidőkre: ha nyáron egy egész hónapot velem volt a gyermek, a levont Gyt. díj visszajár(na)??? Hiszen akkor az én ellátásomban volt, a levont díj nem fordítódhatott abban a hónapban a gyermekre; szerintem. U.a. egyéb szünídőkre.
Kérem, aki tud ennek vonatkozásában valamely állami, kormányzati, jogi, egyéb szervtől hivatalos állásfoglalásról, iránymutatásról legyen szíves ossza meg velem.
Köszönettel!
KL

Apuka969 # 2013.10.02. 13:54

Köszönöm a válaszát!