Gyerekláthatás


Tündér4 # 2013.04.11. 10:48

Igen, szerintem is az. De a pszichológushoz menéshez először "betegség" tudat is kellene.
2007-től 2011-ig tartott a válóper. 2008. óta élettársa van. A 3 fia közül a legnagyobb a lelki nyomás elől elmenekült hozzánk, a bíróság 2012-ben, át is helyezte. 2012. decemberében a középső fiáról kiderült, hogy leukémiás, azóta még sokkal rosszabb minden, azóta nem jöhet a kicsi, a középső is megszakította az apjával a kapcsolatot, sőt a testvérek közötti kapcsolatot is mérgezi anyuka.

T.

monalisa1 # 2013.04.11. 08:52

Az a nő az előző életéről még mindig "ideg", agyturkásztól kellene segítséget kérnie.

monalisa1 # 2013.04.11. 08:15

Összességében nagyon sajnálatos eset, ez így senkinek sem jó.

Tündér4 # 2013.04.11. 06:34

Igaz, pontosítok: decemberig hozta-vitte a kisebbet, azóta csak megy, de a gyereknek "nincs kedve" jönni.

T.

monalisa1 # 2013.04.10. 20:38

Előszőr azt írtad: az apa megy és hozza-viszi a kisebbet, most meg h az anya nem adja láthatásra...

Tündér4 # 2013.04.10. 20:14

Monalisa, egyrészt azért, mert akkor a testvérek nem találkoznának, másrészt azért, mert anya a nála lévőt nem adja láthatásra.

T.

monalisa1 # 2013.04.10. 17:56

Tündér4

Mondjuk miért nem akként a dolog: az apa az egyiket viszi a másikat hozza.

A válás miatt valószínűleg sok gőz van még annak a nőnek a fejében...

ObudaFan # 2013.04.10. 15:02

Nem az a gyakorlat, hogy egyedül kell mennie.

Tündér4 # 2013.04.10. 08:03

Köszi a válaszokat, de nincs határozat. Pont az a kérdésem, hogy ilyen életkorban mi a bírói gyakorlat.

Normális esetben elvárható az ekkor gyerektől már, hogy elmenjen egyedül, de a miénk nem az. A gyerek ahogy betöltötte a 14-et elmenekült az anyjától, az iskola jelzése szerint az anyai bánásmód miatt már suicid gondolatai voltak. A kapcsolatuk azóta sem javult, a gyerek igazán nem is akar menni, találkozni az anyjával, telefonon beszélnek, az is elég viharos. Az anyja azért nem jön el érte soha, mert a volt férj közelébe se akar jönni. A gyerek meg ezt úgy értékeli, hogy az anyja semmit nem tesz meg érte.

T.

monalisa1 # 2013.04.09. 17:49

Kérdés hogy a testvér hány éves, ettől függetlenül, egy közel 16 évestől már elvárható hogy egyedül mászkáljon, hiszen anyuka máskor sem fogja már a "kiskezét" a napi közlekedésben.

Ha szeretne az anyukájával időbelileg is minél többet egyűtt lenni - mondjuk ez érthető hiszen éppen abban a korban van -, ezt meg lehetne beszélni, de ne a láthatási "kisérgetés" indoklásával.

Lehet hogy az anya sűt-főz, takarít, vagyis készül, és már is megérkezik a nagylánya.

pazs # 2013.04.09. 16:25

Hogy szól a határozat? Általában a gyermek lakóhelyén kezdődik a láthatás.

Tündér4 # 2013.04.09. 14:48

Kedves Fórumozók!

Ha a gyerek már betöltötte a 14. életévét, sőt lassan a 16-ot is, láthatás szabályozásánál hogy rendelkezik a bíró: a gyereknek kell egyedül elmennie anyához (Bp.-en belül), vagy minden esetben anyukának érte kellene jönnie?

/Egy éve helyezte át a gyermeket a bíróság hozzánk, azóta az anyuka egyetlen egyszer sem jött el a gyerekért, persze a gyerek ment többször is. Most mindkét fél azt mondja: "ha számítok neked, eljössz". A láthatás eddig nem lett szabályozva, anyuka most adta be a keresetet.
A gyermeknek azért is rosszul esik, hogy anyuka nem jön érte, mert a testvéréért apuka mindig elmegy, hozza-viszi láthatásra./

Köszi: T.

muclivucli # 2013.04.09. 11:14

Feleslegesen fellebbezel, nem kéne emiatt másnak hergelnie.
Ha le van írva mikor van a pótlás és elmarad a kapcsolattartás, akkor meg kell kísérelni a pótlást és csak azután tudod mire kérni a végrehajtást.

Csak hogy világos legyen:
149/1997. Korm. rend. (Gyer.):

"A kapcsolattartás engedélyezése tárgyában hozott határozat végrehajtása iránti kérelem benyújtásának

  1. a kapcsolattartás pótlására, ennek hiányában a kapcsolattartásra - a kapcsolattartás engedélyezése tárgyában hozott határozatban - előírt határidő elteltétől, illetve"

Illetékmentes a fellebbezés, de csak az idődet pazarlod. Menj el a pótlásra és utána kérd a végrehajtást, ha akkor sem sikerül a gyermeket átvenni.

Tündér4 # 2013.04.08. 19:28

Ok, köszi Obudafan!

ObudaFan # 2013.04.08. 19:24

Akkor fellebbezz.

Tündér4 # 2013.04.08. 19:05

Viszont a gyámhivatal most dobott vissza 3 beadványt érdemi vizsgálat nélkül azért, mert "idő előtti", mivel a láthatás utáni héten adtuk fel, és nem vártuk meg a pótlás egyezségben kijelölt dátumát.

ObudaFan # 2013.04.08. 16:29

Nem, mindig be lehet nyújtani az eredeti időpontra is és a pótlásra is.

Tündér4 # 2013.04.08. 13:21

Kedves Hozzáértők!

Láthatás végrehajtási ügyben kérnék segítséget.

Egyezség szövege: "Apa jogosult minden páros hét szombatján 9-18 óra között a gyerekkel lenni. Ha bármely nyomós okból elmarad a kapcsolattartás, akkor azt a követő szombaton pótolható, ha az apának megfelel, ha nem , nincs pótlás."

Ettől az évtől viszont anyuka fényt kapott és arra hivatkozva nem jön a 10,5 éves gyerek, hogy nincs kedve. Vagy azért, mert a már hozzánk átköltözött bátyjára haragszik, hol az édesapjára, hol azért mert az édesapja már nem szereti az édesanyját, stb. (anyukának élettársa van 5 éve), Tehát egyszer sem azért, mert apuka rosszul bánik a gyerekkel.
Anyuka éppen most emailben megírta, ha apuka még egyszer odamegy, zaklatásért feljelenti. Ebben az esetben minden szombaton kell mennie apukának, meg kell kísérelnie a gyereket elhozni, hogy a gyámhivatal elindítsa a végrehajtási eljárást???
(Gyer. 33. §136 (1)137 A kapcsolattartás engedélyezése tárgyában hozott határozat végrehajtása iránti kérelem benyújtásának

  1. a kapcsolattartás pótlására, ennek hiányában a kapcsolattartásra - a kapcsolattartás engedélyezése tárgyában hozott határozatban - előírt határidő elteltétől, illetve
  2. a (2) bekezdés szerinti veszélyeztető magatartás tudomásra jutásától

számított 30 napon belül van helye.)
Minden esetben a pótlás utáni nap lehet csak benyújtani a végrehajtási kérelmet?

Köszi: T.

ObudaFan # 2013.03.27. 21:44

bandi904

Fordulj a gyámhatósághoz, hogy szabályozzák a kapcsolattartást.

ObudaFan # 2013.03.27. 21:42

SZilvike44

Hát emiatt a kapcsolattartási jogot megszüntetni nem fogják, de minden alkalommal 30 napon belül kérhetsz végrehajtást a gyámhatóságtól. Előbb-utóbb ha bírságolják, csak abbahagyja ezt.

SZilvike44 # 2013.03.27. 02:47

Tisztelt hozzáértők! Segítséget szeretnék kérni, ill tanácsot..4 éve váltam el, a bíróságra úgy mentünk, hogy mindenben megegyeztünk, még a gyerekek ügyében is, kétszer 10 perc volt a válóperünk..a gyermekek az én gondozásomban vannak, a bírósági végzés szerint én vagyok a gondviselő, az apának van láthatási joga, minden második hétvége, és a szünetek második fele, valamint a kettős ünnepek második napja..a válás után két évig még egy telken éltünk, de két éve elköltöztem 3 megyével messzebb...az apuka nem igazán keresi a gyerekeket, gyerektartást nem fizet, egyéb kiadásokban sem vesz részt, mint pl a tankönyv vásárlása, vagy iskolai cuccok megvétele... a szünetekben ugyan elviszi néhány napra őket, de a hétvégékre nem tart igényt, és a mostani szünetet például le is mondta, valami közbejött címszóval....telefonon sem igazán szokta hívni őket, pedig van mindkettőnknek vezetékes is, néha facebookon ír a gyerekeknek, de ennyi...nem lehet ilyen esetben kérni a gyámhatóságot, vagy a bíróságot, hogy szüntesse meg a láthatását???? sajna a gyerekek még kicsik, nem dönthetnek, 7 és 9 évese, de nem szívesen mennek, sírva mennek el, pedig én győzködöm őket, hogy nagyon klassz lesz meg egyebek, nem nevelem a volt férjem ellen őket, mindent megteszek, hogy szívesen menjenek. mikor hazajönnek napokig gond van velük, a kisfiú bepisil, a kislány meg különböző hülye dolgokat csinál, mint pl. rángatózik, vagy sebesre kaparja magát meg hasonlók..panaszkodnak, hogy az apjuk megverte, megrángatta őket, volt, hogy egyedül voltak otthon egész délelőtt, mert az apjuk dolgozott, nem biztosította, hogy szabadságon legyen, mikor elviszi őket a láthatásra...mit tehetek?????? köszönöm!!!

bandi904 # 2013.03.24. 15:51

Tistelt Forum ez ùton szeretnêk kêrdêst kapni a gyerek láthatással kapcsolatban. Másfêl êv egyutt êlêsböl szùletett egy kislányom ês a szuletêst követöen az anyuka vissza költözött a volt fêrjêhez a gyerekkel. Egy éve jártam fendszeresen látogatni mig négy honap lâtogatás utân teljesen el zárkozott ês kulönbözö okokra hivatkozva kerult. Egy vita alkalmával pedig azt mondta nem köteles odadni a gyereket három êves korig a magyar törvêny szerint mert szoptat. De eznem igazês akâr mien papirom lessz önem adja oda hogy az ên szuleim ne is êrintkezenek vele illetve a rokonaim sem. Ennek megfontolásábol gyerektartást sem kêr azêrt hogy tudjon vele êlni. A gyerek most lessz kêt êves ês sajnos nem tudok rola semmit. Êsmeg fenyegetett hogy a nevemröl is leveszi pedig ên el ismertem papiron az ên nevem kapta. Kêrdêsem lenne hogy ezeket a dolgokat meg teheti. Köszönöm

Anygma # 2013.03.13. 19:59

A feleségem azt állította,hogy ő kérte az élettársát,hogy beszéljen velünk,közvetítőnek használta.Van hangfelvételem a beszélgetés hangneméről,mely minden csak nem békés.Páromat is inzultálta,ő is tudja ezt tanusítani de ez sem érdekelt senkit.Az ügyészség csak öket hallgatta meg,minket be sem hívtak és arra hivatkozva utasították el a vádemelést,hogy ez nem bűncselekmény,mert nem éjszaka és nem élet elleni fenyegetés.

minimalna0720 # 2013.03.13. 14:37

Jónapot! 2 Kérdésem lenne. Az első: a ház amiben élünk a párom tulajdona de az édesanyja haszonélvező. Ő nemrég elköltözött de itt hagyta az összes közmű tartozását amit most a páromon akarnak behajtani. A nagyobbik probléma viszont az, hogy hétvégeken mindig itt van. Elhasznál mindent fizetni meg nem akar semmit.
A második problémám pedig, hogy én ezt meguntam és szeretnék elköltözni innen de van egy 4 hónapos kisfiam akinek a párom az egyedüli gyámja mivel én még nem múltam el 18 éves. Ő pedig mindig azt mondja, hogy én mehetek de a gyereket nem vihetem magammal. Ezenkívül én azt sem szeretném ha az édesanyja a gyerek közelében lenne mivel szerintem ez gátolja a szellemi fejlődésben. Ilyen esetben mit tudok tenni?

ObudaFan # 2013.03.13. 12:53

Azt kellene tudni, hogy ezt miért nem sikerült bizonyítani. De ezt látatlanban nem fogja senki tudni.