Gyerekláthatás


pohicop # 2014.06.14. 19:38

Könnyen korrigálható lenne ez.

Persze csakis olyan esetben ahol mindkét szülő egyformán alkalmas és anyuka minden ok nélkül nem adja a gyereket.

Ha a hónap 50%-át az apával töltheti a gyerek akkor az apuka a gyerek eltartásához 50%-ban járulna hozzá, ha nem láthatja akkor nem járulna hozzá.

Pénzéhes anyukák már engednék is a gyereket láthatásra :p

vigyorgó # 2014.06.14. 17:17

Én úgy gondoltam, - normális esetben - a két szülőnek kellene ebben megegyezni!! Akkor a gyerek sem sérülne. Ez lenne a természetes!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.13. 13:58

Ez nem kellene tartozni sem a gyámhivatalra, sem a bíróságra.
Hanem kire?

Artikulálatlan sírás ez, nem több. Amivel lehet együtt érezni, de egyetérteni nem.

vigyorgó # 2014.06.12. 11:30

"Na hát igen. Magyar családjog két mondatban.
Szégyen."
Idéztem egy hozzászólótól: DE A VÉLEMÉNYEM UGYAN EZ!!
Nem szégyellnek heti 2 azaz kettő órahosszát megítélni az édesapának láthatásra, és a hónap első szombatján 3 azaz három órahosszát elhozatalra, na de azon a héten akkor nincs a 2 óra láthatás! 2 éves gyerek esetében!!
Hol beszélünk itt kapcsolattartásról, a gyerek érdekeit nézve?! Persze, hogy nem akar elmenni az apával, mikor alig látja, sőt van amikor a 2 órát sem mert éppen nem jó az időpont ( du. 1-3 órta között) amikor éppen dolgoznia kellene,és kb. 5 km-re lakik! Ne mondják, hogy az anyjával kellett volna megegyezni, (természetesen igen) dDE NEM LEHET!!! Ez nem kellene tartozni sem a gyámhivatalra, sem a bíróságra. Ennyit az anyukákról!!
Mindent megtesznek a gyerek érdekében!! Ugye?
Hol van olyan munkahely, ahonnan 2 havonta lehet bíróságra, gyámhatóságra járni! Persze, hogy feladja sok apuka, és akkor szalad az anya, hogy nem él a láthatás jogával.

edina123 # 2014.05.26. 00:13

Tisztelt Fórumozók !

Nagyszülői láthatással kapcsolatban lenne kérdésem.
Még pedig, hogy a nyári szünetben mégis min - max. hány napot tölthetne velem az unokám ?
Félárva a kis Drágám, most 3 és 1/2 éves.
Az édesanyja (a lányom) múlt évben hunyt el és az apja neveli. Az apa azt szeretné, hogy egy percet se töltsünk együtt az unokámmal és a gyámügyes ügyintézőnk mindent megtesz, hogy ebben segítse Őt.
Bár nincs rá okuk, normális rendezett körülmények között élek egy összkomfortos lakásban a lányommal, akivel közös háztartást vezetünk. Jelenleg csak Ő dolgozok, nekem nincs "bevételem". Amikor megállapította az ügyintéző a láthatást ( 2 hetente vasárnap 11:00-17:00 ig) a munkanénlküliségem volt az indok a láthatás rövidségének magyarázata képpen.
Hol ott az apa sem dolgozik sőt az unokám panaszkodik, hogy bántják és kb. egy hónapja teljesen megváltozott a viselkedése. Éppen, hogy velem van egy órája már szól, hogy "Mami, nekem mennem kell haza! Engem apukám már vár." Fél, hogy nem ér haza időben, viszont ezt csak azóta van így mióta kitűzték a nyári szüneti láthatás "tárgyalásának/megegyezésének" időpontját.Jelezném az ügyintézőnek de sajnos tudom, hogy süket fülekre találnék a panaszommal. Nagyon sokat jelentene, ha tudnám, hogy mégis mire számíthatok.
Előre is köszönöm a választ.

Edina

kaméleon # 2014.05.15. 17:12

4 éve ezt írta egy másik topicban vki:
Nálunk volt hasonló ügy. A feleségem lényegében mindenkivel összeveszett, akivel csak lehet, így édesanyám sem volt kivétel. A gyámhatóságnál kérte a nagyszülői láthatást és megítéltek neki havi egy napot plusz a nyári szünetben egy hetet.
Remélem ez a tapasztalat segített valamicskét.

kaméleon # 2014.05.15. 17:10

Van a nagyszülőnek is kapcsolattartási joga, de van abban is igazság, amit Monalisa ír. Elvileg, ha legalább a szokásos mértékű a különélő kapcsolattartása, akkor az az elvárás, hogy a saját idejét osztja meg a szüleivel. Ha a különélő nincs jó viszonyban a saját szüleivel, és nem osztja az idejét, akkor valszeg az ő idejéből fognak levenni a szabályozásnál. Ha ő sem tud élni a kapcstart jogával a bírói gyakorlatnak megfelelő szokásos mértékben, akkor lehetséges, hogy a szüleinek még állapítanak meg kapcstartási időt. (Ha véletlenül együtt laknak, akkor pedig biztosan nem.)

monalisa1 # 2014.05.15. 13:10

vigyorgó

Tudtommal nemigen van külön nagyszülői láthatás, azaz az unokával való találkozásnak bele kell férnie az apai láthatásba. / A gyermek a szülőké., esetleges súlyos betegség/rokkantság okot adhat a kivételes engedélyezésre.

----
  • laikus hozzászóló
pazs # 2014.05.15. 12:28

Nincs szabályozva, mennyi a minimum vagy a maximum.

vigyorgó # 2014.05.15. 12:13

Tisztelt Fórumozók!
Érdeklődni szeretnék, hogy nagyszülőknek mennyi az a legtöbb idő, amit a gyámhatóság megítélhet, hogy az unokával legyenek! Az apa minden hónap első szombatján hozhatja el, lehet-e kérni a nagyszülőknek a hónap második szombatját és név- és születésnap előtti, vagy utáni szombatot (ahogy megfelel).

monalisa1 # 2014.04.11. 09:42

Nem egy alkalommal leírták már itt a hozzáértők, hogy a gyámhivatali ügyintéző nem mindig áll a helyzet magaslatán, sőt...

Scales # 2014.04.11. 09:13

Majd egy tökéletes világban úgy lesz...de addig?! Sajnos az egyén számára ez nagy probléma és a gyámhivatal nem mindig segít. Konkrétan találkoztam olyan esettel amikor a kapcsolattartó szülőt a sorozatosan elmaradt kapcsolattartások kapcsán a "menjen haza és nyugodjon bele" jótanáccsal látták el... Többek között ezért vannak itt napi szinten.

monalisa1 # 2014.04.11. 08:39

Az ezen topicban és a címében közel hasonlóakban szinte mindennapos az új beírás amikor valaki a volt párjára panaszkodik, miszerint gond van a láthatás problémamentes megtartásával. Ne izélgessék már egymást...

Scales # 2014.04.11. 04:31

Kedves Monalisa! Szerintem olvasd el a januárit, lehet megváltozik a véleményed. Kunyhónak dolgozni kellett menni, az anya pedig nem fogadta el az ajánlatát, hogy egy családtag vigye vissza a gyermeket időre. Ezért vitte vissza hamarabb amiért viszont az anya feljelentette a gyámhivatalnál. Na az ilyen gondozó szülőről nekem is megvan a magam laikus véleményem. Ilyen esetekben már szinte sajnálom a gyámhivatalt, mert nem azért vannak, hogy az ilyen kicsinyes és pitiáner bosszantásokkal foglalkozzanak...

monalisa1 # 2014.04.10. 17:34

Nem írtad mi okból rendelték el az új eljárást.

Ha x ideig a külön élő szülőnél van/lehet a gyermek akkor a másik szülő ez idő alatt szabadon rendelkezik a saját idejével, azaz komoly ok nélkül ne kurtítsuk azt le.

A januári beírásodat nem keresem vissza, a magánvéleményemet írtam le.

----
  • laikus hozzászóló
kunyhó # 2014.04.10. 16:37

Január 29-én írtam ide, hogy I. fok figyelmeztetésben részesített, mert 4 órával korábban visszavittem a gyermekemet. Jó hír, remélem: Megfellebbeztem, II. fok új eljárásra utasította az I. fokot
Kösz Kaméleon!

tocska # 2014.03.15. 18:38

Segitséget szeretnék illetve tanácsot kérni!Élet társi kapcsolatunk meg romlott majd dec. 4-én el költöztem.Van egy közös kislányunk akit az elején az anyuka adott rendesen,jelzem 30eft gyerektertást kért és én dec:-jan.-ban előre ki fizettem 150eft neki!ma 2014.03.15. el telt 8 hét és nem láthatom és nem tudok a gyerekről semmit!Azért nem adja mert állitólag a mostani barátja adott neki a számlákra pénzt 460eft amit sokalok,hogy az engem illet és mig azt nem rendezem ne is várjam a gyereket és a barátja üzenet és telefon hivássokal is meg mondta ha jól viselkedek akkor esetleg láthatom a kicsit de azt is fényképen!kérdezem ez ügyben hova és kihez lehet fordulni mert ez egy kicsit zsarolás szerintem meg ne a gyerek legyen már ebben az ügyben a kulcs figura!köszönöm

Tordesillas # 2014.03.12. 10:39

Milyen esélyei vannak,hogy a bíróság megváltoztassa ezt?
Nincs esély rá.

Ugyanis ez jelenleg nem a bíróság hatásköre, ha ezt kéri a bíróságtól, az átteszi az Ön lakóhelye szerint illetékes gyámhivatalhoz.
Hogy a gyámhivatal újraszabályozz-e a kapcsolattartást? Ki tudja. Esély van az időszakos kapcsolattartás bővítésére, de jósolni értelmetlen.

krisztina760724 # 2014.03.11. 19:33

Tisztelt fórumozók!

8 éve elváltunk,az akkor másfél éves gyermekünket nekem ítélte a bíróság.A láthatás is le lett szabályozva.Az apáé páratlan héten szerdán 1 óra,ami másik napra is áttehető,minden páros hétvégén szombaton 10-től vasárnap 17 óráig,minden ünnep második napja és nyáron 1 hét.Próbáltunk többször együtt maradni a válástól függetlenül,de most karácsonykor is,mint mindig a menekülést választotta.Ez most véglegesnek tűnik,pláne,mert úgy tudom 1 hónapja barátnője van,akivel szeretne összeköltözni :-)vagy itt helyben,vagy 100-150 km-re. Közölte velem,hogy bírósághoz fog fordulni,mert kevesli a láthatást.Milyen esélyei vannak,hogy a bíróság megváltoztassa ezt? Ha erre kerül a sor a gyermeket meghallgatják? (10éves)Egyébként megviselte a gyermeket az apja többszöri menekülése,úgy érzi apa nem szereti őt,mert mindig elhagyja,az óráról is kikérte,hogy közölje a fiával,hogy apa elköltözik...Pénteken viszem szegénykémet pszichológushoz :-(
Köszönöm a válaszokat: Krisztina

Tündér4 # 2014.03.09. 16:25

Köszönöm szépen, új reményt adtál!

marhajo # 2014.03.09. 16:12

Így van. A gyámhivatal, elutasította a kérelmet I és II fokon is, mivel az anya pótolta a kapcsolatot a szabályozás szerint. Azonban a bíróság ezt nem fogadta el, mivel a szabályozás a kapcsolattartásra jogosítja fel a külön élő szülőt nem annak pótlására, tehát így a kapcsolattartás idöpontját modósította az anya mivel akadálya a kapcsolattartásnak nem volt. Új eljárásra utasította a gyámhivatalt, mivel a bíróság álláspontja szerint, az önhiba az anya részén fennállt, saját érdekeit helyezte az apa jogai elé. (a gyermekről nem is beszélve). A szabályozott kapcsolat pótlása akkor mérvadó, ha a szabályozott kapcsolatnak akadálya volt amiről a kötelezett nem tehet. Jelen esetben a kapcsolat akadálya maga a kötelezett volt.


Ne hagyd apátlanítani a gyermeked...!!

csybe76 # 2014.03.09. 15:51

Tisztelt fórumozok!

Segitséget szeretnék kérni!!
Párommal élettársi kapcsolatban élünk,neki van egy kisfia aki vidéken él,olyan kérdésem lenne,hogy ha a párom nemtud elmenni érte mikor láthatás van mert dolgozik,akkor nekem van e valami jogom mmint élettárs,el tudom e hozni én!

Tündér4 # 2014.03.09. 15:14

Kedves Marhajó!

Köszönöm a gyors választ.
Jól értem, hogy ehhez az eredményhez bíróságon kellett megtámadni a jogerős gyh által hozott döntést? (Gyámhivatal első és másodfokon sem értékelte ezt a viselkedést önhibának?)

T.

marhajo # 2014.03.09. 15:09

Tündér, ha indokolatlanul akadályozta az anya kapcsolatot, márpedig a gyermek nem volt erre felkészítve, önhibája fennáll. A kapcsolattartásra van a jogosultnak elsődlegesen joga, nem annak pótlásához. Vagyis, az akadálya a kapcsolatnak akkor nem önhiba, ha a kötelezettre fel nem róható az. (betegség, időjárás, stb...) . Ez önhiba, és a Gyer 33. § (2bek) értelmében meg több annál. Erről nemrég kaptam közig bírósági határozatot. Pont az a lényege, hogy ne ugráltassák a kapcsolatra jogosult szülőt. Függetlenül a pótlástól. Ugyanakkor, a jogosult költségeit meg kell térítettni, és az értesítési kötelezettség mulasztása is önhiba.


Ne hagyd apátlanítani a gyermeked...!!

ObudaFan # 2014.03.09. 15:07

A gyámhatóságtól lehet kérni, hogy a fölös utak költségeinek a megtérítésére kötelezze.