Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Örökségről való lemondás

Erika50 # e-mail 2020.05.20. 20:54

Tisztelt Uram!
A problémám a következő. Még 2016-ban a tudtomon kívül bedrogoztak, és lemondattak arról az örökségről ami jogilag engem illetne édesapám és édesanyám halála után. Én ebbe beleegyeztem, mert megfenyegettek, hogy megölnek, ha nem teszem. Arról, hogy beleegyeztem ebbe, még hangfelvételt is készítettek, és aláírattak velem vmit., aminek a tartalmát nem ismerem. Azt szeretném megtudni, hogy milyen jogi lépéseket tehetek annak érdekében, hogy visszakapjam azt, ami jog szerint nekem jár. Rendőrségen még nem voltam ezzel kapcsolatban, mivel sajnos nem tudom bizonyítani semmivel, hogy lemondattak az örökségemről, de megtörtént, az már egyszer biztos!!!! Jogilag vhogy. semmissé lehet tenni a lemondást???? Milyen lépéseket tehetek??? Hova menjek?? Sajnos nincs a kezemben a lemondó nyilatkozat, de attól még lemondattak az örökségemről. Ráadásul a drogok, hatására amiket nekem beadtak, csak napok múlva kezdtek eszembe jutni az átélt események. A tanácsát szeretném kérni, mert nem tudom, hogy kihez fordulhatok ez ügyben segítségért. Válaszát előre is köszönöm. Era

drbjozsef #   2018.05.08. 20:54

Na nem, azért harmadszor már nem írom le.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oligaliga # e-mail 2018.05.08. 20:21

Gabriella28

Nem tilos a hagyaték visszautasítása, ha az örökös kiskorú gyermek lenne, és a gyámhatóság is bele szokott egyezni, ha a hagyaték elemei ezt megkívánják.

Valószínűleg tévedés volt a nagyapádnak küldött idézés, de az ő gyermekei örökölhetnek.

Édesanyád és a nővére ugyanúgy jogosultak visszautasítani a hagyatékot. Ha ezt megteszik, akkor az ő gyermekeiket keresik meg, akik szintén visszautasíthatják a hagyatékot. Ha mindenki visszautasít, akkor végső soron az állam örököl.

Gabriella28 # e-mail 2018.05.08. 19:06

Tisztelt Szerkesztők!
Egy számunkra furcsa eset állt fel. Nagyapám 2015 januárjában elhunyt. Az egyik öccse rá egy évre. Az öccsének rengeteg adóssága maradt hátra viszont örökség az nem maradt utána. Van egy felesége és 4 gyereke valamint mindegyik gyerekének van saját gyereke valahol már unoka is van. A probléma a következő. Valamilyen úton módon amit nem értek hogy lehet az összes gyerek lemondott az örökségről sőt a gyerekeik nevébe is lemondtak, amit úgy tudok nem lehet mert a gyámügy nem megy bele. Ezek után most az édesanyámnak és a nővérének jött hagyatéki tárgyalásra idézés. Sőt még a 2015-ben elhunyt nagyapámnak is jött idézés. Arra lennénk kíváncsiak ez így jogszerű-e és hogy mit tehetnek ezzel kapcsolatban. Természetesen eszük ágában sincs kifizetni a nagybátjuk tetemes adósságát! Segítségüket előre is köszönöm! Tisztelettel: Gabriella

telemnar # e-mail 2018.05.08. 15:23

Ez a része világos volt, köszönöm, afelől érdeklődnék, hogy a lakók által felhalmozott közüzemi tartozást átterhelhetik-e az én, illetve a nővérem ingóságaira, ingatlanára, keresetére?

Válaszát előre is köszönöm

drbjozsef #   2018.05.08. 14:44

Mire? A lemondásra? Nincs.
Elajándékozásra van, de azzal csak rosszabbul jártok.
Ha elárverezik, akkor elárverezik, elment.
A tartozás nem saját, örököltétek, ha Titeket keresnének vele, már vihetik is az ingatlant, ha kell nekik.
Mást nem.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

telemnar # e-mail 2018.05.08. 14:38

Tisztelt drbjozsef!

Köszönöm válaszát, a lemondáson azért gondolkozunk, mert az ingatlant két ízben már megpróbálta követeléskezelő cég elárverezni sikertelenül. Ennek oka a csatornázási hozzájárulás nem teljesítése, melyről a követeléskezelő cégtől rendre kapunk ajánlott leveleket, csakúgy, mint az összes tulajdonos
Nővéremmel nem élünk a lakásban, nem is szeretnénk.
A cél az lenne, hogy lehetőleg semmilyen módon ne keveredjünk olyan tartozásba, amely egyéb ingóságunkra, ingatlanukra, keresetünkre terhelhető lenne emiatt az ingatlan miatt.

De amennyiben jól értem a szavait, erre nincs eshetőség ilyen módon?

Válaszát előre is köszönöm.

drbjozsef #   2018.05.08. 14:21

Kérdésem arra vonatkozik, hogy amennyiben a nővéremmel a többi tulajdonos részére feltétel nélkül ingyenesen lemondunk a tulajdonrészünkről, abban az esetben, ha mégis előkerül az apukám által felvett személyi kölcsön, akkor mi történik?

Az örökös a hagyaték értékével, ELSŐSORBAN a hagyaték tárgyaival felel a hagyatéki tartozásokért. Ha nincsenek meg a hagyaték tárgyai, akkor a saját vagyonával is felel, de csak az örökség erejéig. Ez igaz a később kiderülő tartozásokra is - feltéve ha nem évült el.

A legjobb, ha a seggeteken maradtok. Hátha elévül, de ezt ezer százalékra 5-6-7 év múlva sem tudhatjátok.

Ha elévült, akkor nem nagyon lesz semmilyen bonyodalom. Utána már minden ajándékoznátok el?

Ha nem évült el, és kiugrik a bokorból a tartozás, akkor annyi a dolgotok, hogy (ha más vagyon nem volt az örökségben a végzés szerint) egyszerűen felajánljátok a hitelezőnek, hogy vigye az ingatlanrészeteket, és csináljon vele amit akar. Ha már más hitel-hitelező elviszi előbb, akkor meg nem feleltek már semmivel.

Még egyszer : az esetleges levelezgetésen kívül Ti, mint örökösök nem bukhattok a dolgon, mert csak az örökségi vagyon értékéig feleltek a tartozásokért. A legnagyobb hülyeség elajándékozgatni lenne, hogy a saját vagyonotokkal is feleljetek (ingatlanról meg lemondani nem lehet). Ha már szabadulni akartok tőle, adjátok el piaci áron (feltéve, hogy a Ti részetekre nincs bejegyezve teher a tartozások miatt, ezt konkrétan nem írtad, ha a lakók és tulajdonostársak tartozásairól van szó, akkor elvileg édesapátok részére sem jegyeztek be végrehajtást. Ha az ő nevén voltak a közművek, és jogilag ő tartozott, nem a lakók, az persze más tészta). Ha eladtátok, a pénzt beteszitek az államkincstárnál (!) szépen prémium állampapírba, hagy kamatozgasson 5 évre TBSZ számlán (most befektetési tanácsainkat olvashatták), és ha reményeitek szerint ez alatt nem keres senki titeket, és talán (!) elévült a követelés(ek), akkor boldogan használjátok a pénzt, és elhajtotok mindenkit a fenébe, aki ezzel kapcsolatban követeléssel áll elő.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

telemnar # e-mail 2018.05.08. 13:30

Tisztelt Nonolet,

Köszönöm válaszát.

Ezeket a módokat ismerem. Amennyiben helyesek az értesüléseim, az örökölt lakásra nincs ráterhelve a tartozás, mivel "hivatalosan" mi erről nem is tudunk a nővéremmel.
A hagyatéki tárgyalásnál nem volt része az örökségnek, és azóta sem kaptunk semmilyen iratot erre vonatkozóan, mindösszesen apukám iratai között találtunk erre vonatkozó papírokat, melyben személyi kölcsönt vett fel, és biztosan nem fizette vissza a tartozása teljes összegét.

Kérdésem arra vonatkozik, hogy amennyiben a nővéremmel a többi tulajdonos részére feltétel nélkül ingyenesen lemondunk a tulajdonrészünkről, abban az esetben, ha mégis előkerül az apukám által felvett személyi kölcsön, akkor mi történik?

Ennek kapcsán hoztam fel az 5 éves elévülést, azaz megvárjuk, míg eltelik 5 év a hagyatéki tárgyalás után, majd lemondunk a tulajdonrészünkről, hogy a további bonyodalmakat elkerüljük. (A jelenlegi lakók tartozás felhalmozásai miatt)

Válaszát előre is köszönöm.

drbjozsef #   2018.04.24. 08:11

Elfogadtuk apukám halála után az örökséget (ennek részletei nem érdekesek most)

Talán van megoldás, de ennek részletei bonyolultak most.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

nonolet # e-mail 2018.04.23. 20:32

Az alapeset az az, hogy: Adós fizess!
Ebből kell kiindulni.

- -

A TULAJDONTÓL szabadulás módjai.

  • eladás
  • elajándékozás

DE!!! a tartozás átvállalással együtt...

A tartozás átvállalás nélkül viszont nyilván
csak a tartozás megfizetéssel lehet szabadulni.
Alkudni persze szabad az egyösszegben való tartozás rendezéskor.

Vagy lehet még szabadulni az elévüléssel, ha összejön.

telemnar # e-mail 2018.04.23. 15:54

Tisztelt Szakértők,

Esetünk nővéremmel 2013 augusztusi hagyatéki tárgyalással kezdődött.
Elfogadtuk apukám halála után az örökséget (ennek részletei nem érdekesek most), amelyben egy ingatlan 1/16-od része a nővéremé és 1/16 része az enyém lett.
Az említett lakásban nem lakunk, apai ágon rokonok laknak benne. Bizonyos ügyek miatt (közműtartozás) már két alkalommal is el akarták árverezni a házat, de sikertelenül, így a mai napig kapjuk a behajtó irodától a leveleket fél-1 évente.
Szeretnénk lemondani az örökségünkről (az épületben lévő tulajdonjogunkról), erre milyen módon van lehetőség, figyelembe véve, hogy édesapám után hitel is maradt fent, amelyről mi ugyan tudunk, de ezzel kapcsolatosan (szerencsére) semmilyen megkeresést nem kaptunk.
Célunk tehát a problémás ingatlantól való szabadulás bármilyen módon, úgy, hogy ezen közüzemi tartozások, illetve az esetlegesen előkerülő hiteltartozás ne legyen követelhető tőlünk.

Tisztelettel bízva válaszukban
Telemnar

Immaculata # e-mail 2018.03.02. 19:27

Nem, a nyilatkozat nem változtatható.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.03.02. 19:26

Már nem.

www.kbs-ugyved.hu

Virágh # e-mail 2018.03.02. 19:15

Tisztelt Szakértők!

A hagyatéki tárgyalás megtörtént, de nem emelkedett jogerőre még. Visszautasíthatom az örökségemet jogerőre emelkedés előtt?

Köszönettel

heszterr (törölt felhasználó) #   2017.08.05. 15:58

T

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.07.21. 15:59

A 3. pontban vázolt eljárás ezidáig működőképes volt; de én mindig hozzáteszem, hogy ha egyszer az adóhatóság azt mondaná rá, hogy ez színlelt, jogszabály megkerüléséré irányuló ügylet, nehéz lenne vitatkozni velük.

www.kbs-ugyved.hu

zsokka # e-mail 2017.07.21. 15:27

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm! És a már megörökölt 1/6-od rész átruházására lenne javaslata?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.07.21. 11:43

Az örökségről lemondani az örökhagyóval még életében kötött szerződésben lehet. A lemondás kiterjedhet a lemondó leszármazottaira is, és kizárhatja a köteles részi igényt is.

www.kbs-ugyved.hu

nonolet # e-mail 2017.07.21. 11:42

Ez esetben
a jövőt illető témák
nem rendezhetők el előre,
úgy ahogy szeretnétek...

zsokka # e-mail 2017.07.21. 11:23

Kedves nonolet!

Köszönöm a válaszod!
Édesanyánk nem szeretne haszonélvező lenni, szeretné a tulajdonjogát megtartani.

Ennek fényében érdeklődnék a teendőkről.

Köszönöm!

nonolet # e-mail 2017.07.21. 11:19

1. lépés

A tesó 1/6 részét ajándékozza a mamának.

2. lépés

A mama az 1/2+1/6 részét ajándékozza el akinek kell.
DE! tegye rá a saját holtig tartó haszonélvezeti jogát.

Így a mamának nem marad ingatlan vagyona!
De kitúrni sem tudja senki az ingatlanból.

És ...
Ezzel megoldódnak a felvetett későbbi örökségi kérdések is.

zsokka # e-mail 2017.07.21. 10:59

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!

Végigolvastam a fúrumot, sok hasznos információval gazdagodtam, de szeretnék konkrét választ is kapni a családunk ügyével kapcsolatban.

3-an vagyunk testvérek, édesapánk elhunyt, édesanyánk él. Így a családi házban édesanyánk 1/2-ed, mi pedig 1/6-1/6-1/6 tulajdonosok vagyunk.

Kisebb testvérünk kapott a családtól egy ingatlant, így szeretné a családi házból saját részét nekünk, két testvérének átadni.

Kérdéseim:

  1. Az anyai részről lemondhat-e a 2 testvére részére? Ha igen, közjegyző által hitelesített dokumentumban, illetékmentesen megteheti?
  2. Jelenleg nincs leszármazottja. Ha néhány év múlva lenne, akkor hogy tudjuk megoldani, hogy a leszármazott se kapjon az örökségből?
  3. A már megörökölt apai részt (1/6 tulajdon) elajándékozhatja édesanyánknak, ő pedig a másik 2 gyerekének 2 lépésben, így illetékmentesen?
  4. Mindkét eset (már megörökölt és lemondásra váró rész) kapcsán érdekelne, hogy a kötelesrészre jogosult lesz-e a kisebb testvér.

Nagyon köszönöm segítségüket, és ha látnak egyszerűbb megoldást a fentiekre, örömmel vesszük!

TPeterLaszlo # e-mail 2017.03.21. 21:34

Köszönöm a válaszokat!

Ez azért merőben más megvilágításba helyezi a történetet...

(A kalandos útért pedig köszönöm türelmüket! : )

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.03.21. 20:46

Kicsit leegyszerűsítve, és köznyelven: nem lehet tartozást örökölni.

www.kbs-ugyved.hu