vikkin,
Nem vagyok ügyvéd, de szerintem :
„bíróság által határozatban kimondott gyerektartartásit ki állíthat le, pontosabban a 2 fél csak a bíróságon keresztül állíthatja le?”
Csak bíróságon. Hogy kinek kell vagy lehet (!) ezt kezdeményezni a Ptk. 4:209.§-4:212.§ szabályozza.
Kérdés, hogy a 4:411.§(1) szerint "köteles" szót mennyire kiterjesztően kell értelmezni. Ha a szülők közös egyetértése alapján a tartás még szükséges a nagykorú gyereknek is, akkor szerintem nem "kötelező" megszűntetniük a tartást. Ha fizeti, hát fizeti a kötelezett, előrébb összességében nincs ezzel a végrehajtásban, sőt, hosszabbodik a behajtás, az neki (hosszú távon) biztosan rosszabb.
Ugyanakkor ha valahogy kiderül, hogy ezt a tartásdíjat visszakapja, az egyértelműen rosszhiszemű, végrehajtási fedezet elvonására irányuló ügylet, ez által büntetendő. Kérdés, mennyi az esélye, hogy kiderül. Nem sok.
„banki tartozás miatt a bank majd utólag megpróbálhatja anyámon behajtani azt a pénzt, amit valójában apámnál landolt a letiltás miatt?”
Nem, ő az adóstól hajtja/hajtatja be, amiből éppen lehet. Az édesanyádtól legfeljebb akkor, ha kiderül ez a trükközés. Akkor igen, felelhet ezért az összegért.
„ha anyám esetleg lemond a díjról és később visszamegyünk egyetemre akkor a díj fizetésre újraindítható-e?”
Ha a Ptk. szerinti feltételek fennállnak - tekintettel a 4:219.§-4:222.§ szakaszokra -, akkor igen.
„jogos-e a gyerektartási arra a gyerekre, aki pályakezdő és a jelenlegi gazdasági helyzetben nem tud elhelyezkedni?”
Lehet jogos, ha önhibján kívül (!), önerőből eltartani nem tudja magát. Rokontartás. De ez nagykorú, nem tanuló gyermek esetén is igen ritka. El lehet helyezkedni, hogy megéljen, legfeljebb nem a szakmájában.
„az apánk által felhalmozott tartozásokat mi örököljük-e?”
Ha lemondtok az öröklésről (=szerződéssel, az örökhagyó életében) vagy visszautasítjátok az örökséget (az örökhagyó halála után), akkor nem örököltök semmit, és igen, végső esetben az állam örököl.
Ugyanakkor, ha elfogadjátok az örökséget, akkor az örökhagyó tartozásaiért főszabály szerint csak az örökség erejéig feleltek, a saját vagyonotokkal NEM. Vagyis több tarozást nem örökölhettek, mint az öröklött vagyon, legfeljebb visznek mindent a hitelezők (a többit bukják).