Gyermekelhelyezés


ObudaFan # 2015.05.06. 13:49

A 14 éves esetén a kívánságától eltérően csak kivételesen lehet dönteni, a 12 éves esetén csak figyelembe kell venni a nyilatkozatát.

groszfater@gmail.com # 2015.04.28. 19:44

Hááát, ha van energiád három gyerek mellet, fordulj az illetékes orvosi kamarához...
Ptk. 4.173§-177 §-ig

laller1 # 2015.04.28. 18:58

Egy próbát talán megér de borítékolható a gyámhivatal hozzáállása.Volt eset amikor rendőrségi eljárást helyeztem kilátásba ellenük közokirathamisítás miatt,nem a valóságnak megfelelő jegyzőkönyv miatt.Melyik a szóban forgó törvényi hivatkozás?Elképzelhető,hogy elutasítják arra hivatkozva,hogy bírósági eljárás van folyamatban.Nem a bosszúállás van szándékomban,van tudomásom hasonló esetekről.El szeretném venni az efféle emberek kedvét a törvénytelenség és tisztességtelenség gyakorlásától.

groszfater@gmail.com # 2015.04.28. 18:46

Ugyan-már, az nem javít a helyzeten ha jól belerúgsz az "orvosba".
De az anya ellen tehetsz panaszt a gyámhatóságnál.
Írásban tegyél bejelentést jogszabályi hivatkozással,
talán meg is bírságolják az anyát.

laller1 # 2015.04.28. 18:11

Tisztelt fórumozók!
Gyermekelhelyezési perem 2014 novemberében vált jogerőssé,máris újra indult ellenem az egész.3 gyermekem lett nálam elhelyezve.Tavaly nyáron volt feleségem megrágalmazott gyermekbántalmazás címén.Gyámhivatali vizsgálat,majd rendőrségi,végén kiderült,csak azért tette mindezt,hogy a legkisebb gyermek hozzá kerüljön.A másik kettő már nem érdekli.Legnagyobb pár hónapja betöltötte a 18-at,másik májusban 15 lesz.Akiért most megy a harc 11 éves.Igaszságügyi szakértő lehetőségként említi,hogy a gyermek esetleg megpróbálhatná az anyjánál,milyen lenne vele az élet,de iskola,sport,maradjon a régi.Múlt hónapban elvitték egy fizetett pszichológushoz aki hétvégén viszgálta a gyermeket,egyoldalú állításokat téve,miszerint súlyos a helyzet,lelki bántalmazásnak van kitéve nálam a gyermek.Kérték a bíróságot ideiglenes intézkedésre ezután, amit a bíróság elutasított.Kérdésem az lenne,mennyire etikus ,illetve törvényes egy ilyen "szakértő" vélelmezése arra tekintettel,hogy a gyermek nálam van elhelyezve és én nem járultam hozzá a vizsgálathoz és tudomásom sem volt erről.Ha indítható etikai vizsgálat akkor azt hol kell megtennem.Köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2015.04.27. 20:25

Egy nyolc éves gyerek még nem dönthet arról, hogy kinél szeretne élni. Természetesena gyermek elhelyezésének megváltoztatásában a szülők megállapodhatnak, illetve megállapodás nélkül is lehet perrel próbálkozni.

Andy86 # 2015.04.24. 18:04

Tisztelt Szakértők!

Egy olyan problémával fordulnék Önökhöz amire önállóan nem találunk megoldást. Családon belül az unokabátyámnak korábbi házasságából 2 gyermeke született.Akkor a válópernél úgy egyeztek meg,hogy a nagyobbik kislány unokatestvéremnél,a kisebbik viszont az édesanyjával fog élni.Kezdetben szerette volna mind a két gyermeket ő nevelni de az ügyvédek akikkel beszélt elmondták neki,hogy erre semmi esélye.A volt felesége nem drogozik viszont nem bánik jól a gyerekkel.Időközönként kocsmába jár,ez idő alatt a kislányt bezárja a lakásba és rendszeresen bántalmazta.A gyermekkel most iskolán belül pszichológus fog foglalkozni,mert más a viselkedése ,mint a korabelieknek.Az apjának láthatása van és időközönként a gyermek vele van.Az anyagi körülmények sem stabilak az édesanyjánál.Az én kérdésem az lenne,hogy van-e mód arra,hogy pl mi magunkhoz vegyük?A gyerek most 8 éves,dönthet ő arról,hogy kivel/hol szeretne élni?Köthető-e olyan megállapodás az anyával,hogy nálunk lehessen a gyerek?Mi akármiről(állami támogatás,tartásdíj ) lemondunk csak ne ott éljen ilyen körülmények között.A kislány is velünk szeretne lakni ezt már többször szóvá is tette.Válaszukat előre is köszönöm!Andrea

ObudaFan # 2015.04.09. 21:52

tomiguz

A megegyezéssel kialakított helyzet megváltoztatásához igen komoly indok kell. Csak akkor van esélyed, ha a szakértő úgy látja, hogy egyértelműen te vagy alkalasabb a gyerek nevelésére.

éjjel # 2015.04.09. 11:25

További szép napot! :)

éjjel # 2015.04.09. 11:23

Business Law:
Köszönöm.

Nyunyoka # 2015.04.08. 22:37

Köszönöm a válaszukat, én is így gondoltam, hogy megvárom a három hetet.
Próbáltam beszélni a volt férjemmel. Éppen ma találkoztunk, de sajnos hajthatatlan. Az az érzésem, hogy presztízs kérdést csinál ebből az egészből. Nem a gyermek érdekeit nézi, hanem azt, hogy neki legyen igaza.
Még egyszer köszönöm a segítséget.

Nyunyoka # 2015.04.08. 22:34

Köszönöm a válaszukat, én is így gondoltam, hogy megvárom a három hetet.
Próbáltam beszélni a volt férjemmel. Éppen ma találkoztunk, de sajnos hajthatatlan. Az az érzésem, hogy presztízs kérdést csinál ebből az egészből. Nem a gyermek érdekeit nézi, hanem azt, hogy neki legyen igaza.
Még egyszer köszönöm a segítséget.

tomiguz # 2015.04.08. 22:17

Kedves Szakértők!
19 hónappal ezelőtt a feleségem elköltözött, és magával vitte az akkor 6 év 9 hónapos kisebbik fiamat.
Állítólag megpróbálta -nem voltam itthon-a nagyobbikat is magával vinni, (ő akkor volt 10 év 8 hónapos), de ő fizikailag ellenállt és velem maradt.

Egyikünk sem adott be válópert, gyermekelhelyezésről vagyonmegosztásról bírói döntés nincs. Nagyjából megegyeztünk, egyik gyerek itt, másik ott, hétvégente és szünetekben együtt vannak a gyerekek ezt az időt felezzük. Pl egyik hétvégén nálam, másikon nála.

Eddig ez működött.

Viszont a gyerekek nőnek, változnak. A kisebbik megkapta az első pofonját az anyjától, új hapsi is van a színen, így elkezdte az " apához szeretnék költözni" projektjét.

Vajon mennyi esélyem lenne a gyermekelhelyezési perben a következő tényezőket figyelembe véve:

  • a nagyobbik fiú akkor se menne az anyjához, ha a bíróság ott helyezné el
  • nagyon valószínűnek tartom, hogy lelkileg mindkettőjüknek jobb lenne, ha együtt élnének
  • a kiskamaszokat nyilvánvalóan jobban kezelem, mint az anyjuk, és erről pszichológiai szakvéleményem is lenne
  • én azóta is ugyanott élek, ahol mindkét gyerek korábban együtt élt
  • "Gebasz":Németországban felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek egy komplikált ügyben, amiben jogi értelemben valóban bűnös voltam, erkölcsi értelemben viszont kérdéses. Ez 2002-es ügy, az ítélet 2005. A büntetést a magyar bíróság honosította, de ahányszor kértem, mindig kaptam erkölcsi bizonyítványt.

Nagyon köszönöm a válaszokat!
T.

éjjel # 2015.04.08. 19:03

Business Law:
Persze,nem tudok mit tenni ha még az új Bíró sincs itt. De talán ha kérvényezem az előre vételt,akkor mikor megjön az új Bíró,és megkapja a paksamétát,akkor nem valahol az aljára leszünk süllyesztve. Ebben reménykedem. De aztán lehet,hogy hiába.

éjjel # 2015.04.08. 16:36

Business Law:
Köszönöm. Itt kezdtük el,apuka Magyarországon adta be bíróságra. Hihetetlen ez az egész. Gyermekem is csak azt hajtja,mikor megyünk már,rám is vár a munka,na meg a férjem. De hát ha csak ülök és várok,nem jutunk előrébb. Talán ha panasznapra bemennék és kérvényezném,hogy vegyék előre az ügyet. Sajnos a mi bírónk nyugdíjba megy,az újra meg még várnak. Úgy tudom,ezért halasztották a tárgyalást.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.08. 14:57

A gyerek 3 hét múlva lesz 16 éves.
Akkor három hét múlva a gyámhatóság hozzájárulásával oda költözik, ahova akar. Bár ez a szülői felügyeleti jogok gyakorlását elvileg nem érinti.

éjjel # 2015.04.08. 14:35

Business Law:
Igen,Magyarországon él,1 éve én is itt vagyok,velem van. Itt is lesz a tárgyalás. Illetve már tavaly májusban volt egy tárgyalás,ami után iskolai véleményezés,igazságügyi orvosszakértői véleményezés és környezettanulmány is megtörtént. Április 16-ra volt a következő tárgyalás időpontja,amit elhalasztottak. Attól tartok,hogy szünet előtt nem lesz újabb tárgyalás és szeretném egy kicsit megsürgetni.

ObudaFan # 2015.04.08. 14:25

Elsősorban próbáld meggyőzni a volt férjedet, hogy ez így senkinek nem jó. Másodsorban megpróbálhatod, hogy a bíróság ideiglenes intézkedést hozzon, arra tekintettel, hogy a gyerek sem szeretne ott maradni. De erre a remény szerintem jóval kisebb, mint az, hogy végül kedvezően zárul a per jóval később.

Nyunyoka # 2015.04.07. 23:18

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítséget szeretnék kérni, illetve útmutatást, hogy milyen lépéseket tudok tenni az alábbi ügyben.
Elváltam, elég régen. A gyermekelhelyezés elég hosszasan húzódott, míg végül 2 évvel ezelőtt a volt férjemnek ítélték az akkor 14 éves fiamat. A fiam kérésére történt. Bár én már akkor gondoltam, hogy erős befolyásolás alatt van a gyermekem, de akkor az ügyvédem tanácsára nem kértem a pszichológus szakvéleményt. Azt mondta, hogy a bíróság mindenképp úgy dönt, ahogy a fiam szeretné. Azóta a körülmények jelentősen megváltoztak. Úgy másfél évvel ezelőtt a volt férjem Németországba jár ki dolgozni. Ilyenkor az élettársával van a fiam. Nem járult hozzá, hogy az idő alatt, míg kint van, velem legyen. Oly annyira elmérgesedett a fiam és a volt férjem élettársa között a kapcsolat, hogy a fiam nem akar többet az apjánál lakni. Nagyon csúnyán beszél vele a volt férjem élettársa. Inkább nem idézem miket mond a gyereknek. A fiam elmondta az apjának, hogy hozzám szeretne költözni. Természetesen nem járul hozzá, pedig az élettársa is mondta, hogy nem akar a fiammal együtt élni. A gyerek 3 hét múlva lesz 16 éves. Tudom, hogy a bíróságra kell benyújtanom a kérelmet gyermekelhelyezés megváltoztatása iránt, de tudom, hogy nagyon hosszú az átfutási idő, mire tárgyalásra kerül a sor. Mit tehetek, hogy a fiam minél hamarabb hozzám kerüljön. Köszönöm válaszát.

éjjel # 2015.04.07. 15:43

Tisztel Ügyvéd Úr!
Jelenleg gyermekelhelyezési per van folyamatban.Tárgyalásunk időpontját sajnos elhalasztották,újat még nem kaptunk.Szeretném megkérdezni,hogy hogyan tudom megsürgetni az ügyet arra való tekintettel,hogy Angliában élek a férjemmel,odaköt a munkám?? És most már igencsak 1 éve Magyarországon tartózkodom a per miatt. Nem szeretném elveszíteni sem a munkáimat,sem a férjemet.Köszönöm!

Angyal1978 # 2015.04.05. 20:18

Nagyon köszönöm :)

ObudaFan # 2015.04.05. 10:31

Ha a gyerekek nevelésére egyébként alkalmas az új párod, akkor valószínűleg nem lesz jelentősége annak, hogy összeköltöztök.

Angyal1978 # 2015.04.04. 11:55

Tisztelt Ügyvéd Úr!

13 év házasság után,másfél évvel elváltunk gyermekeim apjával.három közös gyermekünk nálam lett elhelyezve.A válás közös megegyezéssel zajlott,így a láthatás kedden,csütörtökön,szombaton és vasárnap van engedélyezve az apának.Hozzáteszem,hogy ezt nem teljes mértékben használja ki,van olyan,hogy két hétig nem jön értük.
Nekem új kapcsolatom lett,de párom most kezdte meg kétéves börtönbüntetését egy 5évvel ezelőtti vétség miatt.Semmi bántalmazás,nem erőszakos történetről van szó,csupán tudott mások dolgairól,amiket jelentenie kellett volna,sőt,hogy mentse az illetőt,még magára is vállalta volna.Ám mivel a bizonyítékok nem rá utaltak,ebben felmentették,de bűnrészesség vádjával ezáltal elítélték.
A kérdésem az lenne,ha a büntetés letöltése után összeköltöznék vele,akkor a volt férjem az új párom előéletére való hivatkozással elveheti-e a gyerekeimet,vagy indíthat-e bármilyen kérvényt ez ügyben és mennyi esélyei lennének?Jelenlegi páromnak is van kettő,és nem korlátozták az ő apai jogait sem a büntetése végett,tarthatja velük most is a kapcsolatot.Megjegyezném,hogy volt férjem 3 műszak mellett nemigen tudná gondozni őket,én is részmunkaidőben teszem,anyasági mellett.Vagy férfi létére ő is megteheti?Én saját otthonnal rendelkezem,rendezett körülmények között,ő albérletről albérletre költözik.
Válaszát köszönöm.

Gitta4804 # 2015.04.02. 05:08

Köszönöm szépen a törvényi hivatkozást Ügyvéd Úr!

ObudaFan # 2015.04.01. 14:33

Ptk. 4:174. § [A gyermekkel együttélő szülő tájékoztatási kötelezettsége]

A szülői felügyeletet gyakorló szülőnek a gyermek fejlődéséről, egészségi állapotáról, tanulmányairól a különélő szülőt megfelelő időközönként tájékoztatnia kell, és a különélő szülő érdeklődése esetén a gyermekkel kapcsolatos felvilágosítást meg kell adnia.