Gyermekelhelyezés


Andy86 # 2015.04.24. 18:04

Tisztelt Szakértők!

Egy olyan problémával fordulnék Önökhöz amire önállóan nem találunk megoldást. Családon belül az unokabátyámnak korábbi házasságából 2 gyermeke született.Akkor a válópernél úgy egyeztek meg,hogy a nagyobbik kislány unokatestvéremnél,a kisebbik viszont az édesanyjával fog élni.Kezdetben szerette volna mind a két gyermeket ő nevelni de az ügyvédek akikkel beszélt elmondták neki,hogy erre semmi esélye.A volt felesége nem drogozik viszont nem bánik jól a gyerekkel.Időközönként kocsmába jár,ez idő alatt a kislányt bezárja a lakásba és rendszeresen bántalmazta.A gyermekkel most iskolán belül pszichológus fog foglalkozni,mert más a viselkedése ,mint a korabelieknek.Az apjának láthatása van és időközönként a gyermek vele van.Az anyagi körülmények sem stabilak az édesanyjánál.Az én kérdésem az lenne,hogy van-e mód arra,hogy pl mi magunkhoz vegyük?A gyerek most 8 éves,dönthet ő arról,hogy kivel/hol szeretne élni?Köthető-e olyan megállapodás az anyával,hogy nálunk lehessen a gyerek?Mi akármiről(állami támogatás,tartásdíj ) lemondunk csak ne ott éljen ilyen körülmények között.A kislány is velünk szeretne lakni ezt már többször szóvá is tette.Válaszukat előre is köszönöm!Andrea

ObudaFan # 2015.04.27. 20:25

Egy nyolc éves gyerek még nem dönthet arról, hogy kinél szeretne élni. Természetesena gyermek elhelyezésének megváltoztatásában a szülők megállapodhatnak, illetve megállapodás nélkül is lehet perrel próbálkozni.

laller1 # 2015.04.28. 18:11

Tisztelt fórumozók!
Gyermekelhelyezési perem 2014 novemberében vált jogerőssé,máris újra indult ellenem az egész.3 gyermekem lett nálam elhelyezve.Tavaly nyáron volt feleségem megrágalmazott gyermekbántalmazás címén.Gyámhivatali vizsgálat,majd rendőrségi,végén kiderült,csak azért tette mindezt,hogy a legkisebb gyermek hozzá kerüljön.A másik kettő már nem érdekli.Legnagyobb pár hónapja betöltötte a 18-at,másik májusban 15 lesz.Akiért most megy a harc 11 éves.Igaszságügyi szakértő lehetőségként említi,hogy a gyermek esetleg megpróbálhatná az anyjánál,milyen lenne vele az élet,de iskola,sport,maradjon a régi.Múlt hónapban elvitték egy fizetett pszichológushoz aki hétvégén viszgálta a gyermeket,egyoldalú állításokat téve,miszerint súlyos a helyzet,lelki bántalmazásnak van kitéve nálam a gyermek.Kérték a bíróságot ideiglenes intézkedésre ezután, amit a bíróság elutasított.Kérdésem az lenne,mennyire etikus ,illetve törvényes egy ilyen "szakértő" vélelmezése arra tekintettel,hogy a gyermek nálam van elhelyezve és én nem járultam hozzá a vizsgálathoz és tudomásom sem volt erről.Ha indítható etikai vizsgálat akkor azt hol kell megtennem.Köszönöm a válaszokat.

groszfater@gmail.com # 2015.04.28. 18:46

Ugyan-már, az nem javít a helyzeten ha jól belerúgsz az "orvosba".
De az anya ellen tehetsz panaszt a gyámhatóságnál.
Írásban tegyél bejelentést jogszabályi hivatkozással,
talán meg is bírságolják az anyát.

laller1 # 2015.04.28. 18:58

Egy próbát talán megér de borítékolható a gyámhivatal hozzáállása.Volt eset amikor rendőrségi eljárást helyeztem kilátásba ellenük közokirathamisítás miatt,nem a valóságnak megfelelő jegyzőkönyv miatt.Melyik a szóban forgó törvényi hivatkozás?Elképzelhető,hogy elutasítják arra hivatkozva,hogy bírósági eljárás van folyamatban.Nem a bosszúállás van szándékomban,van tudomásom hasonló esetekről.El szeretném venni az efféle emberek kedvét a törvénytelenség és tisztességtelenség gyakorlásától.

groszfater@gmail.com # 2015.04.28. 19:44

Hááát, ha van energiád három gyerek mellet, fordulj az illetékes orvosi kamarához...
Ptk. 4.173§-177 §-ig

ObudaFan # 2015.05.06. 13:49

A 14 éves esetén a kívánságától eltérően csak kivételesen lehet dönteni, a 12 éves esetén csak figyelembe kell venni a nyilatkozatát.

kiváncsivagyok # 2015.05.06. 17:32

Tisztelt Szakértők. Azt szeretném megtudni,hogy ha a párommal és a gyermekemmel új házba költözünk a párom a tulajdonosa a háznak és bejelentkezünk abba a házba. A kérdésem az lenne ha szétmennénk a párommal akkor minden jogom megvan hozzá,hogy elhozzam magammal a gyermekemet vagy visszavitetheti a házba ahova be van jelentve? Ha visszavitetheti akkor mit tehetek,hogy nálam legyen? Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.05.07. 20:13

Ez nem bejelentkezéstől függ. Ha a törvény szövegét nézem, akkor a gyermek tényleges lakóhelyét csak a szülők közösen változtathatják meg. Ha a gyakorlatot nézem, akkor meg az a helyzet, hogy ilyen esetben amíg a bíróság legalább ideiglenes intézkedést nem hoz, addig aki kapja marja a szerencsétlen gyereket.

Pancsulat # 2015.05.15. 17:12

Tanácsot szeretnék kérni.
Több mint 2 éve tart a bontó és gyerekelhelyezési perem 9 és 7 évesek a gyerekek. Apuka el akarja venni tőlem őket. Röviden a sztori: 4 évig hozzám sem nyúlt csak voltam mint egy bejárónő. Félreléptem, kitudódott,bántalmazás látlelet válóper. Én költöztem el mert az ingatlan az övé. Kirakott 10 zsák ruhával konkrétan. Albérletbe költöztem, van boldog párkapcsolatom. A gyerekek heti váltásban vannak ami nem jó. Nagyon komoly ellenem nevelés folyik apai részről és persze ott több a pénz is. Volt szakértői vélemény ami alapján a gyerekek jobb helyen vannak az apánál, jól megtanították őket arra mit kell mondani a szakértőnek és persze azt is mondták hogy apánál akarnak lenni. Volt tanú meghallgatás is de csak az én részemről, mert a férjemnek nem voltak tanúi. A tanuk mellettem beszéltek. Csütörtökön lesz a következő tárgyalás és az ügyvédem szerint nem sok az esély. Mondja ez annak ellenére is hogy a férjemnek nincsen igazolható jövedelme, többszöri bírói felszólításra sem csatolta be. Teljes a kétségbeesésem.

ObudaFan # 2015.05.17. 17:09

Ha a szakvéleméynt nem sikerül megdönteni, akkor az apánál lesznek a gyerkeek. Mégpedig azért, mert a gyermekek elhelyezésénél nem a felek véltvagy valós sérelmei a döntőek, hanem az, hogy a gyermekek fejlődése melyik szülő felügyelete mellett inkább biztosított. Egyébként pedig a jogi képviselődet kérdezd, mert ő ismeri az ügyet.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.05.17. 17:17

Ha túllépsz a kifogásokon és a vádaskodáson (értsd: neki jobb ügyvédje van, neki több pénze van, ellened neveli őket, megtanították nekik, hogy mit kell mondaniuk stb.), akkor talán egyszer eredményt is el fogsz érni, vagy egyszerűen csak be kell(ene) látni, hogy a gyermekek jobban kötődnek az apjukhoz és jobb helyen vannak ott.

Fabyen82 # 2015.05.18. 21:25

Kedves Fórumozók

Érdeklődnék, hogy a bíróság által elrendelt pszichológiai vizsgálatot meg lehet e ismételtetni másik szakértővel? Úgy érezzük,a szakértő elfogult volt a másik fél iránt.A tesztekben nem tudom, mennyire bízhatunk ezek után.Még nem tudjuk az eredményt.

pohicop # 2015.05.19. 06:05

Ha valamivel alá tudod támasztani az elfogultságát és a szakmai alkalmatlanságát akkor biztos lehet kérni másikat. Csak nem biztos, hogy a Bíró belemegy. Csak az, hogy a másik félnél látja elhelyezendőnek a gyermeket az nem indok. Az én esetemben a szakértő az általam elmondottak felét kihagyta a jegyzőkönyvből ami alapján meghozta a szakvéleményét. Erre hivatkozva nem tudtuk elfogadni a munkáját és kértünk másik szakértőt. Ettől függetlenül a bírónő nem rendelt ki új szakértőt egyelőre, hanem első körben megküldte az általunk beadott pontos szöveget a szakértőnek, valamint kérte, hogy magyarázza meg miért maradt ki a szakvélemény jegyzőkönyvéből az elmondásom fele és hogy a kimaradt részek tudatában hozta e meg a döntését avagy nem. A következő tárgyalásra kiderül, hogy mit válaszolt a szakértő. De úgy gondolom ha cseppnyi esze lenne kivonná magát a továbbiakban az eljárásból. Ez után pedig egy új korrekt szakértő munkájára lenne szükségem. Nevet nem írnék ki volt az. Nagy név a szakmában. Az interneten rákeresve a nevére több apuka is panaszkodott arra, hogy erősen anyapárti, valamint arra, hogy az apukák elmondásából kihagy részeket amiket ő úgy gondol. Nem adok 100%-osan a neten leírtakra, de óvatosságból megoldottam, hogy minden elhangzott szó megmaradjon eredetében. Így a jkv. első fele egyezik is, a másik fele meg nincs benne. Sajnálatos, hogy ilyen emberek szakértők lehetnek és emberi sorsokról döntenek. Ha nem oldom meg azt, hogy minden szó megmaradjon, akkor beszélhetnék a vakvilágba a bíróságon senki nem hinne nekem, hiszen csak a szakértő és én voltam jelen a beszélgetéskor. Így, hogy megoldottam másként, az egyetlen módon ahogy lehetett, most az a baj, hogy ezt megtettem. 69-es csapdája.

Sammrita # 2015.05.19. 07:09

őőőőőőőőőőőőőő, a 69-et másra mondjuk.... :)
Ez a 22-s csapdája, ha jól sejtem.

(Minden esetre freudi elszólásnak is lehetne nevezni, ha nem értenénk, hogy egy ilyen családi helyzet mennyi keserűséget és kétségbe esést hordoz magában.)

pohicop # 2015.05.19. 08:27

Jogos :) Hibáztam... bocsánat.

ObudaFan # 2015.05.19. 14:29

Ha a szakvélemény homályos, hiányos, önmagával vagy más szakértő véleményével, illetve a bizonyított tényekkel ellentétben állónak látszik, vagy helyességéhez egyébként nyomatékos kétség fér, a szakértő köteles a bíróság felhívására a szükséges felvilágosítást megadni. A fél erre irányuló indítványa alapján a bíróság más szakértőt rendelhet ki. Ha a bíróság a bizonyítást hivatalból rendelte el - gyermek elhelyezésével kapcsolatos kérdésben ez a helyzet - , szükség szerint hivatalból jogosult új szakértő kirendelésére is.

Dr.Attika # 2015.05.19. 14:43

Még nem is a 22-es csapdája.

A 22-es csapdája a következő:

pohicop # 2015.05.19. 17:01

Köszönöm fiúk. Örülök, hogy van humorotok is mostanában :)
Még KBS-től is láttam valahol egy guminős poént :D
Egyre jobbak vagytok :)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.19. 19:49

Ha a bíróság elrendeli, akkor persze.

Vicagold # 2015.05.19. 20:31

Tanácsot szeretnék kérni!
A történet röviden.Édesanyámnak van egy párja,ebből a kapcsolatból született egy gyermek(mind ez NO.ban)köben édesanyám súlyos beteg lett hazakerült a gyermekkel együtt.Kapja a kezeléseket,a nagymama vigyázz a gyermekre olyankor.Közben a a párjával megromlott a viszony,zsarolás minden van.édesanyám attól fél hogy a betegségéből kifolyólag elveszi a gyermeket az apa.Nem házasok.Édesanyámnak saját háza van,mamám ott él velük segít mindenben.Elveheti a gyermeket???vagy milyen lépéseket tudunk tenni hogy megakadályozzuk ha ne adj Isten édesanyám.....a fickó kint dogozik Németországban,alkoholista.

Mit lehet tenni??
A vlaszokat előre köszönöm

ObudaFan # 2015.05.20. 18:25

Vicagold

Attól függ, hogy a gyermeket el tudja-e még látni. Az ugyanis elsődlegesen nem a nagyszülők dolga.

bono32 # 2015.05.29. 20:48

Kedves Hozzáértők, Nyilvánvaló számomra, hogy gyermekemmel kapcsolatban a Deril által leírt DRMMS és PAS van. (rosszindulatú anya, elidegenítés) Hogyan lehet ezeket hivatalosan bizonyítani? Magánszakértőt "venni" az komolytalan, de lehet-e -és hogyan- olyan szakértő kirendelését javasolni/kérni a gyámhivataltól, aki DRMMS és PAS "érzékeny" és ezeket ki is tudja mutatni? Persze tudom, hogy ez nem kívánságműsor, sőt ha megnevezek szakértőt akkor gyanús, hogy irányítani próbálom az eljárást. Egy egyszerű szakértő ezeket a fogalmakat meg nem veszi komolyan- nem ismeri- nem keresi a gyermeknél. Köszönöm válaszukat,

hathorankh # 2015.06.01. 10:35

Kedves Szakértők!
Többször kértem már tanácsot itt.Családon belüli erőszak miatt válunk,részegyezséggel végre kimondták a válást.
Az iratokba az került,hogy exférjem verekedései miatt válunk el, amit én bizonyítási eljárásban bizonyítottam is.
A gyermek az édesanya gondozásába és nevelésébe kerül, tehát hozzám.
Megegyeztünk továbbá tartásdíjban és kapcsolattartásban.

Számomra egyértelműnek tűnt, én ezt így is kommunikáltam, hogy az egyezség feltétele részemről, hogy a gyermek kizárólagos felügyeleti jogát megkapjam.
Egészen eddig ebben a hiszemben is éltem, hogy fenti mondat ezt jelenti,mikor is exférjem egy rettenetes e-mail áradatban kifejtette nekem,hogy az egyezség hatalmas baki volt részemről,mert így közös a felügyelet(ilyen nincs az iratban leírva),tehát mindenbe beleszólhat, az rám "hehehe" jó sok plusz terhet ró,mert ezáltal beszámolási kötelezettségem keletkezett,(ilyen sincs leírva az iratokban), és tehát akkor a most iskolába kerülő kisebbik gyermekünk szülői értekezletétől kezdve az óvodai dolgokig mindenről aprólékosan be kell számolnom,őt mindenről legrészletesebben tájékoztatnom KELL és ő azokba ezentúl beleszólhat/folyhat.

Én ezt nem tudom elhinni, hogy ez így lenne. Sehol nem olvastam olyat az iratokban, hogy közös felügyeleti jog lenne, hovatovább én eddig abban éltem, hogy ilyen már nincs is a magyar jogban,ha a szülők elváltak,akkor a külön élő fél 3 dologba szólhat bele,iskolaválasztás, tartózkodási hely és pályaválasztás.

Nem is tudom,hogy fogalmazzam meg a kérdést:
ha nálam van a két gyerek elhelyezve,akkor az kizárólagos felügyeletet jelent-e,ahogyan én azt gondolom, és van-e tényleg tájékoztatási kötelezettségem a hétköznapjainkról az édesapa felé.

Köszönöm előre is a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.01. 11:32

Igen és igen.

(Abbahagyhatnátok egy b@sztatását, ha másért nem, a gyerek miatt.)