Gyermekelhelyezés


Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.03.15. 15:15

Mit értsz bizonyíték alatt? Mi számodra a bizonyíték?

walder # 2015.03.25. 06:32

Tisztelt ügyvéd úr!

A következőben szeretném a segítségét kérni.
Párommal van egy egy 10 hónapos kisfiúnk, akit együtt nevelünk.Az utóbbi napokban történtek olyan dolgok a kapcsolatunkban amik arra engednek következtetni, hogy el akar hagyni (ez önmagában is nagy trauma).Próbáltam megbeszélni vele a dolgokat, leülni értelmesen nem kiabálva, de meg sem szólalt, nem hajlandó beszélgetni.
A kisfiamat viszont imádom, ő a mindenem, és nem akarom hogy egy esetleges különválás után (nem vagyunk házasok) elvegye tőlem őt.Én szeretném nevelni, jó apa vagyok, amikor nem dolgozom és otthon vagyok, én csinálok mindent a gyerekkel...én tisztázom, etetem, játszom vele altatom, öltöztetem, egyszóval mindent.A párom ilyenkor csak fekszik és telefonozik, vagy főz.
Mindig türelmes vagyok a babával, ellenben ezt róla nem mondhatom el: addig szeretgeti babusgatja csak amíg a fiunk nevetgél és nyugton van....amint sír vagy hisztizik, elveszíti a türelmét, sértő megjegyzéseket tesz a gyerekre, félrerakja, nem foglalkozik vele, elege van.Ezeket facebook üzenetekkel is tudom bizonyítani, mert többször panaszkodik rá szabályosan megsértődik a saját gyermekére aki 10 hónapos.
Én szeretném ha együtt maradnánk szerwtem a gyermekem anyját, de ha úgy alakul a dolog akkor milyen esélyekkel indulok a gyermekelhejezési ügyben, illetve mit kell tennem hogy egy esetleges pert én mint apuka megnyerjek?

Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelettel: Egy szerető apa

ObudaFan # 2015.03.25. 20:13

Ha feltétlenül az a cél, hogy te gyakorod majd a szülői feügyeleti jogot, akkor a legfontosabb az, hogy ha külön költöztök, a bíróság döntéséig nálad legyen a gyerek. Addig pedig a lehető leginkább te vedd ki a részed a gondozásából.

pufi35 # 2015.03.25. 20:49

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Én a fiát 4 éve egyedül nevelő apuka vagyok tehát kizárólagos gyermekfelügyeleti jogom van mert a feleségem 4 éve agyvérzésben meghalt. A fiam most 8 éves. Anyósomék vigyáznak rá míg dolgozok. A viszonyom az anyósomékkal megromlott, mert nem tudják elviselni, hogy párt keresek és próbálok új családot biztosítani a fiamnak. A kérdésem az lenne, hogy önkényesen maguknál tarthatják e a fiamat, mikor megyek hozzájuk érte?

Köszönöm megtisztelő válaszát.

Gitta4804 # 2015.04.01. 07:44

Tisztelt Szakértők! Tisztelt Hozzáértők!

Segítséget szeretnék kérni az alábbiakban.
Közös kiskorú gyermekünket a bíróság perben az apa mellett helyezte el.

Érdeklődnék, hogy felém, mint különélő szülő felé van-e a másik szülőnek tájékoztatási kötelezettsége a közös gyermekünket érintő kérdésekben?
A helyzet a következő: közös kiskorú lányunkat (4,5 éves) műteni fogják. A műtétről a kislányomtól értesültem egy telefonbeszélgetés során.
Ezt követően az apával próbáltam felvenni a kapcsolatot sikertelenül. Mobiltelefonon hetek óta nem tudom elérni, mert letiltotta a számomat, a nagyszülők vezetékes telefonján sem érem el, mert azonnal levágja a kagylót, vagy oda sem jön a telefonhoz. E-mailben is megkértem, hogy írja meg milyen megelőző vizsgálatai lesznek lányunknak és mikor, illetve érdeklődtem a műtéti előjegyzés napjáról.
Az érdeklődő e-mailemre ezt a választ kaptam:

"Esztert érintő ügyek ránk tartoznak, neked a láthatási időszak van, illetve a telefonbeszélgetés vele, ennyi és nem több."

A "ránk" alatt az apa és a barátnője, meg az apa szülei értendők, mivel az apa a szüleivel él egy panellakásban.

Azóta ismét megkértem e-mailben, hogy tájékoztasson. Arra az e-mailre már válasz sem érkezett.
Úgy gondolom, hogy nekem is jogom lenne tudni arról, hogy a lányunkkal mi fog történni.

Szülői felügyeleti jogom nincs megvonva, korlátozva, nem vagyok eltiltva sem a gyermekemtől. Normális állásom van, lakhatásom, nem vagyok alkoholista, drogos és elmebeteg sem.

Érdeklődnék, hogy van-e tájékoztatási kötelezettsége a különélő szülőnek rám nézve, és ha van, akkor az erre irányuló jogomat hogyan tudnám érvényesíteni?

Köszönettel:
Brigitta

groszfater@gmail.com # 2015.04.01. 09:29
Gitta4804 # 2015.04.01. 10:06

Köszönöm szépen a linket!

ObudaFan # 2015.04.01. 14:33

Ptk. 4:174. § [A gyermekkel együttélő szülő tájékoztatási kötelezettsége]

A szülői felügyeletet gyakorló szülőnek a gyermek fejlődéséről, egészségi állapotáról, tanulmányairól a különélő szülőt megfelelő időközönként tájékoztatnia kell, és a különélő szülő érdeklődése esetén a gyermekkel kapcsolatos felvilágosítást meg kell adnia.

Gitta4804 # 2015.04.02. 05:08

Köszönöm szépen a törvényi hivatkozást Ügyvéd Úr!

Angyal1978 # 2015.04.04. 11:55

Tisztelt Ügyvéd Úr!

13 év házasság után,másfél évvel elváltunk gyermekeim apjával.három közös gyermekünk nálam lett elhelyezve.A válás közös megegyezéssel zajlott,így a láthatás kedden,csütörtökön,szombaton és vasárnap van engedélyezve az apának.Hozzáteszem,hogy ezt nem teljes mértékben használja ki,van olyan,hogy két hétig nem jön értük.
Nekem új kapcsolatom lett,de párom most kezdte meg kétéves börtönbüntetését egy 5évvel ezelőtti vétség miatt.Semmi bántalmazás,nem erőszakos történetről van szó,csupán tudott mások dolgairól,amiket jelentenie kellett volna,sőt,hogy mentse az illetőt,még magára is vállalta volna.Ám mivel a bizonyítékok nem rá utaltak,ebben felmentették,de bűnrészesség vádjával ezáltal elítélték.
A kérdésem az lenne,ha a büntetés letöltése után összeköltöznék vele,akkor a volt férjem az új párom előéletére való hivatkozással elveheti-e a gyerekeimet,vagy indíthat-e bármilyen kérvényt ez ügyben és mennyi esélyei lennének?Jelenlegi páromnak is van kettő,és nem korlátozták az ő apai jogait sem a büntetése végett,tarthatja velük most is a kapcsolatot.Megjegyezném,hogy volt férjem 3 műszak mellett nemigen tudná gondozni őket,én is részmunkaidőben teszem,anyasági mellett.Vagy férfi létére ő is megteheti?Én saját otthonnal rendelkezem,rendezett körülmények között,ő albérletről albérletre költözik.
Válaszát köszönöm.

ObudaFan # 2015.04.05. 10:31

Ha a gyerekek nevelésére egyébként alkalmas az új párod, akkor valószínűleg nem lesz jelentősége annak, hogy összeköltöztök.

Angyal1978 # 2015.04.05. 20:18

Nagyon köszönöm :)

éjjel # 2015.04.07. 15:43

Tisztel Ügyvéd Úr!
Jelenleg gyermekelhelyezési per van folyamatban.Tárgyalásunk időpontját sajnos elhalasztották,újat még nem kaptunk.Szeretném megkérdezni,hogy hogyan tudom megsürgetni az ügyet arra való tekintettel,hogy Angliában élek a férjemmel,odaköt a munkám?? És most már igencsak 1 éve Magyarországon tartózkodom a per miatt. Nem szeretném elveszíteni sem a munkáimat,sem a férjemet.Köszönöm!

Nyunyoka # 2015.04.07. 23:18

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítséget szeretnék kérni, illetve útmutatást, hogy milyen lépéseket tudok tenni az alábbi ügyben.
Elváltam, elég régen. A gyermekelhelyezés elég hosszasan húzódott, míg végül 2 évvel ezelőtt a volt férjemnek ítélték az akkor 14 éves fiamat. A fiam kérésére történt. Bár én már akkor gondoltam, hogy erős befolyásolás alatt van a gyermekem, de akkor az ügyvédem tanácsára nem kértem a pszichológus szakvéleményt. Azt mondta, hogy a bíróság mindenképp úgy dönt, ahogy a fiam szeretné. Azóta a körülmények jelentősen megváltoztak. Úgy másfél évvel ezelőtt a volt férjem Németországba jár ki dolgozni. Ilyenkor az élettársával van a fiam. Nem járult hozzá, hogy az idő alatt, míg kint van, velem legyen. Oly annyira elmérgesedett a fiam és a volt férjem élettársa között a kapcsolat, hogy a fiam nem akar többet az apjánál lakni. Nagyon csúnyán beszél vele a volt férjem élettársa. Inkább nem idézem miket mond a gyereknek. A fiam elmondta az apjának, hogy hozzám szeretne költözni. Természetesen nem járul hozzá, pedig az élettársa is mondta, hogy nem akar a fiammal együtt élni. A gyerek 3 hét múlva lesz 16 éves. Tudom, hogy a bíróságra kell benyújtanom a kérelmet gyermekelhelyezés megváltoztatása iránt, de tudom, hogy nagyon hosszú az átfutási idő, mire tárgyalásra kerül a sor. Mit tehetek, hogy a fiam minél hamarabb hozzám kerüljön. Köszönöm válaszát.

ObudaFan # 2015.04.08. 14:25

Elsősorban próbáld meggyőzni a volt férjedet, hogy ez így senkinek nem jó. Másodsorban megpróbálhatod, hogy a bíróság ideiglenes intézkedést hozzon, arra tekintettel, hogy a gyerek sem szeretne ott maradni. De erre a remény szerintem jóval kisebb, mint az, hogy végül kedvezően zárul a per jóval később.

éjjel # 2015.04.08. 14:35

Business Law:
Igen,Magyarországon él,1 éve én is itt vagyok,velem van. Itt is lesz a tárgyalás. Illetve már tavaly májusban volt egy tárgyalás,ami után iskolai véleményezés,igazságügyi orvosszakértői véleményezés és környezettanulmány is megtörtént. Április 16-ra volt a következő tárgyalás időpontja,amit elhalasztottak. Attól tartok,hogy szünet előtt nem lesz újabb tárgyalás és szeretném egy kicsit megsürgetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.08. 14:57

A gyerek 3 hét múlva lesz 16 éves.
Akkor három hét múlva a gyámhatóság hozzájárulásával oda költözik, ahova akar. Bár ez a szülői felügyeleti jogok gyakorlását elvileg nem érinti.

éjjel # 2015.04.08. 16:36

Business Law:
Köszönöm. Itt kezdtük el,apuka Magyarországon adta be bíróságra. Hihetetlen ez az egész. Gyermekem is csak azt hajtja,mikor megyünk már,rám is vár a munka,na meg a férjem. De hát ha csak ülök és várok,nem jutunk előrébb. Talán ha panasznapra bemennék és kérvényezném,hogy vegyék előre az ügyet. Sajnos a mi bírónk nyugdíjba megy,az újra meg még várnak. Úgy tudom,ezért halasztották a tárgyalást.

éjjel # 2015.04.08. 19:03

Business Law:
Persze,nem tudok mit tenni ha még az új Bíró sincs itt. De talán ha kérvényezem az előre vételt,akkor mikor megjön az új Bíró,és megkapja a paksamétát,akkor nem valahol az aljára leszünk süllyesztve. Ebben reménykedem. De aztán lehet,hogy hiába.

tomiguz # 2015.04.08. 22:17

Kedves Szakértők!
19 hónappal ezelőtt a feleségem elköltözött, és magával vitte az akkor 6 év 9 hónapos kisebbik fiamat.
Állítólag megpróbálta -nem voltam itthon-a nagyobbikat is magával vinni, (ő akkor volt 10 év 8 hónapos), de ő fizikailag ellenállt és velem maradt.

Egyikünk sem adott be válópert, gyermekelhelyezésről vagyonmegosztásról bírói döntés nincs. Nagyjából megegyeztünk, egyik gyerek itt, másik ott, hétvégente és szünetekben együtt vannak a gyerekek ezt az időt felezzük. Pl egyik hétvégén nálam, másikon nála.

Eddig ez működött.

Viszont a gyerekek nőnek, változnak. A kisebbik megkapta az első pofonját az anyjától, új hapsi is van a színen, így elkezdte az " apához szeretnék költözni" projektjét.

Vajon mennyi esélyem lenne a gyermekelhelyezési perben a következő tényezőket figyelembe véve:

  • a nagyobbik fiú akkor se menne az anyjához, ha a bíróság ott helyezné el
  • nagyon valószínűnek tartom, hogy lelkileg mindkettőjüknek jobb lenne, ha együtt élnének
  • a kiskamaszokat nyilvánvalóan jobban kezelem, mint az anyjuk, és erről pszichológiai szakvéleményem is lenne
  • én azóta is ugyanott élek, ahol mindkét gyerek korábban együtt élt
  • "Gebasz":Németországban felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek egy komplikált ügyben, amiben jogi értelemben valóban bűnös voltam, erkölcsi értelemben viszont kérdéses. Ez 2002-es ügy, az ítélet 2005. A büntetést a magyar bíróság honosította, de ahányszor kértem, mindig kaptam erkölcsi bizonyítványt.

Nagyon köszönöm a válaszokat!
T.

Nyunyoka # 2015.04.08. 22:34

Köszönöm a válaszukat, én is így gondoltam, hogy megvárom a három hetet.
Próbáltam beszélni a volt férjemmel. Éppen ma találkoztunk, de sajnos hajthatatlan. Az az érzésem, hogy presztízs kérdést csinál ebből az egészből. Nem a gyermek érdekeit nézi, hanem azt, hogy neki legyen igaza.
Még egyszer köszönöm a segítséget.

Nyunyoka # 2015.04.08. 22:37

Köszönöm a válaszukat, én is így gondoltam, hogy megvárom a három hetet.
Próbáltam beszélni a volt férjemmel. Éppen ma találkoztunk, de sajnos hajthatatlan. Az az érzésem, hogy presztízs kérdést csinál ebből az egészből. Nem a gyermek érdekeit nézi, hanem azt, hogy neki legyen igaza.
Még egyszer köszönöm a segítséget.

éjjel # 2015.04.09. 11:23

Business Law:
Köszönöm.

éjjel # 2015.04.09. 11:25

További szép napot! :)

ObudaFan # 2015.04.09. 21:52

tomiguz

A megegyezéssel kialakított helyzet megváltoztatásához igen komoly indok kell. Csak akkor van esélyed, ha a szakértő úgy látja, hogy egyértelműen te vagy alkalasabb a gyerek nevelésére.