köteles rész


m29ria # 2010.05.18. 12:13

Évek óta öregek otthonában élő apám a nővérem -egyetlen élő testvérem - állítása szerint végrendeletet készített, melyben minden vagyonát nővéremre hagyja. Úgy tudom ez csak akkor lehetséges, ha engem nyomós okokra hivatkozva kitagad. Van-e jogom azt kérni, hogy láthassam a végrendeletet és megtudhassam mivel indokolták a kitagadásomat?

Gyöngyie # 2010.05.15. 07:34

köszönöm kbs, monalisa!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.15. 04:27

Annak a gyermeknek a helyén, aki a hagyaték megnyíltakor már nem él, a gyermekei örökölnek egymás közt egyenlő arányban. A köteles részi igény is megilleti őket.

De ahhoz hogy a konkrét esetben az ingatlan tulajdoni hányad beleszámítson a köteles rész alapjába, bizonyítani kellene, hogy a tartási szerződés színlelt, ajándékozást leplezett. Egy ilyen bizonyítás még akkor sem könnyű, ha a bizonyítandó tény valós - hát még ha nem az.

monalisa1 # 2010.05.15. 01:08

Ha per lesz a dologból, azt hogy a néni mennyiben szorult rá ápolásra/gondozásra, illetve a mindennapi háztartási ill. házkörüli munkákban segítségre, azt a bíróság általi kirendelésre kerülő igazságügyi orvosszakértői vizsgálat fogja véleményezni, valamint a tanúvallomások.

Aztán a bíróság majd dönt a színleltség kérdésében. (Egy ilyen per eltarthat 1 - 2 évig is mire a jogerős itélet megszületik.)

monalisa1 # 2010.05.15. 00:09

Időközben hozzáolvastam:

A tartási szerződéssel elidegenített vagyontárgyra a kötelesrész nem jár. Ha tudják bizonyítani a szerződés színleltségét, akkor jár a kötelesrész, ha nem, akkor nem.

Az eltartási szerződés olyan mint az adásvétel: ő adta -még életében- az ingatlanát, a lánya adta a tartást mint ellenértéket.

Megtámadhatják - más kérdés, hogy sikerrel járnak-e. Ha a szerződés valós, tehát valóban nyújtottak tartást az arra rászoruló szülőnek, akkor nem fognak a javára itélni.

Tehát azt kell tudni bizonyítani, hogy eleve nem is az eltartás volt a felek szándéka.

Ügyvédhez kell fordulni, és valószínüleg bírósági eljárás lesz a dologból.

ml.

monalisa1 # 2010.05.14. 21:48

Várja meg míg jogász érdemben válaszol - nem akarok esetleg téveset írni.

Gyöngyie # 2010.05.14. 20:55

Kedves Monalisa!
Köszönöm a választ.
A nagymama egészségileg biztosan rászorult a gondozásra, mert sajnos nincs jó állapotban, de itt konkrétan arról van szó, hogy csak azért írhatták a tartási szerz.-t, hogy kizárják a fiúgyermek családját az öröklés egy részéből. (a nagypapa részétmegörökölte a fiúgyermek)A nagymamát valóban a lánygyermek "segítette" eddig is, de a fiú nem is tudta, mert Ő még talán rosszaabbúl van mint a nagymama.
a témában olvastam hasonló eseteket a fórumon és a leírt esetek között többször is felmerült az, hogy ez egy "ál" eltartás, mert valójában nem a tartás-ról szól. Ha eddigis el tudta magát tartani, akkor ez után is igaz segítséggel, de nem kifejezett eltartással élhet.
Illetve megköszönném, ha ahhoz is tudna valaki hozzászólni, hogy az unoka a köteles részre igényt tarthat-e ha sajnos bekövetkezik az édesapja halála a nagymama halála előtt.
Előre is ismét köszönöm!

monalisa1 # 2010.05.14. 20:22

A nyugdíjszelvény- és az esetleges takarékbetét igazolná hogy a szerződés színlelt volt, hiszen a nagymama el tudta tartani magát - mármint anyagilag. Azt hogy az egészsége okán rászoltult-e gondozásra - és mióta, azt legjobban a háziorvos tudná véleményezni.

Amúgy bizonyára sok tartási szerződést megtámadnak mert a perköltség és az ügyvédi díj messze megtérül ha a bíróság netán nekik ad igazat: több milliós ingatlanrészhez juthatnak. (Ha elbukják a pert nos legalább megpróbálták...)

"Lisa"
laikus hozzászóló

Gyöngyie # 2010.05.14. 18:44

Előre is köszönöm a hozzászólásokat

Gyöngyie # 2010.05.14. 18:43

Üdvözletem!
Segítséget szeretnék kérni!
Nagymama a ház 50%-nak a tulajdonosa egyedül tartja el magát. 2 gyermeke van, és a lányával tartási szerződést kötött, így a fia az Ő 25%-át úgymond átadta a lányának. A nagymama 80 feletti beteges néni,de a fia is végstádiumban lévő daganatos beteg.Ha a fiúgyermek korábban hal meg, akkor az Ő gyermekei igényt tarthatnak a köteles részre? Véleményünk szerint az eltartási szerződés megtámadható lenne, mert ez valószinű csak azért íródott, hogy kizárja a fiúgyermek családját az öröklésből. Ha a fiúgyermek elhunyt, akkor az Ő gyermekei megtámadhatják a tartási szerződést?

ObudaFan # 2010.04.18. 10:28

Ezt majd a kérdező eldönti. Te viszont ezt írtad: „A testvér viszont a nem javára szóló végrendelkezés esetén jogosult lehet az örökös részre.” Ez pedig biztosan nem igaz.

Dr.Attika # 2010.04.17. 16:56

A kérdező kérdéséből azt vettem ki, hogy az örökhagyó keresztanya gyermeke a kérdező nagyanyjának. Ha így van, akkor jár a köteles rész.

ObudaFan # 2010.04.17. 11:24

Ptk. 661. § Kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát, továbbá szülőjét, ha az öröklés megnyíltakor az örökhagyó törvényes örököse, vagy végintézkedés hiányában az lenne.

A testvért nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.17. 10:16

Örökös soha nem jogosult köteles részre.
Dehogynem. Ha az örökrésze (jussa) nem éri el a köteles részét, akkor jár neki a különbözet köteles részként.

Dr.Attika # 2010.04.17. 09:47

javítok: köteles részre.

Dr.Attika # 2010.04.17. 09:46

Örökös soha nem jogosult köteles részre. A testvér viszont a nem javára szóló végrendelkezés esetén jogosult lehet az örökös részre. Egyébként a kérdező azt írta, hogy a nagymamája nem örökölt. Álláspontom szerint jogosult a köteles részre.

ObudaFan # 2010.04.17. 09:03

Testvér, mint örökös nem jogosult kötelesrészre.

he.marcipan # 2010.04.16. 16:31

Kedves Kovács Béla Sándor,

2006 szeptemberében lezajlott Budapesten, keresztanyám hagyatéki tárgyalása. Férje nem volt, gyermeke nincsen, öten voltak testvérek. Végrendeletében, egy hozzá közelálló családra hagyta budapesti ingatlanát. Élő rokona, a nagymamám, a végrendelet alapján nem örökölt. Idézet a végrendeletből:"sok segítséget kaptunk (városnév) élő nővéremtől és férjétől. Ezért az egykori X ingatlan 1994 évi eladásából (városnév, cím)vásárolt lakást- hozzájárulásukkal- unokáik, mint örökösök kapták. Így jelen végrendelet róluk, ezrt nem intézkedik."

A kérdésem az volna,hogy a nagymamám a végrendelet ellenére, jogosult-e a köteles részre? És ha igen, irányulhat -e a köteles rész igénylése csak és kizárólag az keresztanyám budapesti ingatlanára? (mást nem szeretnénk érvényesíteni)

Segítségüket előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.04.07. 18:32

rubinette

Az örököshöz kell fordulni, aki köteles kiadni a kötelesrészt akkor, ha a hagyatéki hitelezői igények nem emésztették fel a teljes hagyatékot.

rebbeka # 2010.04.07. 13:29

Kedves kadaj01 és Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a választ! Elnézést, nem fogalmaztam pontosan. A végrendelet szó szerint így fogalmaz: „A megvásárolt ingatlan vételárának 1/6-1/6 részét két gyermekemre hagyom.
Én laikusként a törvény alapján úgy értelmezem, hogy az ingatlant örököljük, és annak tiszta értékét. Márpedig akkor nem a vételáron, hanem annak jelenértékén, levonva belőle a húgomék által ráköltött összeget.
Tehát a végrendelet nem fogalmaz pontosan...? Ilyenkor mi fog történni? A közjegyző korrigálja a hagyatéki végzésben? Vagy helybenhagyja- vételárat öröklünk - és nekünk kell aztán fellebbezni?
Kérhetünk mi betekintést bármilyen a végrendelet szövegét alátámasztó iratba? Pl. adás-vételi szerződés, hitelszerződés, számla, ami bizonyítja, hogy ténylegesen a lakásra költötték azt az összeget?

Az az érzésem, hogy érdemes lenne ügyvéddel mennünk a tárgyalásra, bár legkevésbé sem szeretnénk pereskedni...
Köszönöm, ha visszajeleznek!

rubinette # 2010.04.07. 12:04

Kedves Fórumozók!

Apám halála után kötelesrészi igényemet szeretném érvényesíteni. A kérdésem az lenne, hogy ha hitellel terhelt ingatlan és autó maradt utána, hogyan kaphatom meg a kötelesrészt? Ha jól értelmeztem, a kötelesrész is hagyatéki teher, viszont a sorrendben a bank mögött állok. Ilyenkor mit tehetek? Illetve az igényem érvényesítésével a tartozásáért nekem is kell felelnem? Nem szeretnék tartozást kapni...

Köszönöm a választ,
rubinette

kadaj01 # 2010.04.07. 08:09

Egy alakilag rendben lévő végrendeletet megtámadni úgy, hogy "nekünk nem tetszik", enyhén szólva baromság.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.07. 07:47

Már hogyne vizsgálná a közjegyző a végrendelet tartalmát?

rebbeka # 2010.04.07. 07:34

Kedves Fórumozók!

Édesanyám hagyatéki tárgyalása a jövő héten lesz, szeretnék egy kis segítséget kérni.
Öcsémmel ketten köteles részt öröklünk, másik húgunk kapja a közjegyző előtt felvett közvégrendelet értelmében az édesanyánk nevén lévő ingatlant. Ez még OK, értem. A végrendelet úgy fogalmaz, hogy mi ketten a ház 5 évvel ezelőtti vételárának 1/6-odát kapjuk, mert a húgomék, akik vele éltek, banki kölcsönből ráköltöttek a házra, és így annak összegét anyám húgomra hagyja.

Lehet „vételárat” örökölni?
Végigolvastam a bejegyzéseket, és ha jól értem, akkor a közjegyző tartalmilag nem fogja vizsgálni a végrendeletet, csak formailag. Gondolom, ha ez nekünk nem tetszik, megtámadhatjuk a végzést, és mehetünk perre. Mi lesz a hagyaték tárgya?

Arra gondoltam, felhívom telefonon a közjegyzőt, aki tárgyalni fog - és megkérdezem a részletekről. Ilyet lehet?
Köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2010.04.06. 12:28

Az rengeteg mindentől függ. Egy évtől felfelé.