Gyermektartás, Láthatás


monalisa1 # 2010.01.04. 18:45

Ahogy megszünt a külföldi munkalehetőség haladéktalanul bírósághoz kellett volna fordulnia és kérni a t.díj összegének újbóli megállapítását - a körülmények időközbeni lényeges változására tekintettel.

Ameddig a kérdésben új itélet és/vagy másik megállapodás nem születik addig az 50.000 Ft/hó összeget KELL fizetnie., azt hogy miből az már nem a te gondod, problémád.

Végső soron végrehajtóhoz fordulhatsz, bár a névén lévő lakásra nem lenne bölcs dolog végrehajtást kérni...

Valahogy egyezzetek meg, hogy a mostani legális jövedeleme valamint a feketepénz - szóval újra rendezni az anyagi dolgaitokat.

Félem: előbb-utóbb másik lakhatás után kell nézned...

monalisa1 # 2010.01.04. 18:48

Hát a havi 2x5.000 Ft t.díj az nem egy nagy összeg - de az egyéb körülmények...

monalisa1 # 2010.01.04. 18:54

Gondolod hogy x évig tudja/tudná még fizetni az 50 eFt/hó összegeket?

monalisa1 # 2010.01.04. 19:11

A jelzáloghitel és a t.díj két egymástól független dolog. Az utóbbira vonatkozóan új megállapodásra kellene jutnotok, az előbbit illetően meg eladni a lakást és abból rendezni a tartozást.

A továbbaikra vonatkozóan pedig nagy valószínűséggel másik lakhatás iránt fog kell nézni...

Bodorka # 2010.01.06. 14:57

Szervusztok, csemeténk (4,5) közös felügyelett alatt áll, egy kéthetes periódusban 6 napot van az apánál,8at nálam, nálam is van elhelyezve. Azt szeretném kérdezni, hotgy mi a prioritása az ünnepeknek, a szüneteknek és ha azon belül láthatás is van.
Példa: 1.)a gyerek ovis szünete dec 23án kezdődött és tartott január 4ig, ez 12 nap volt 2.) Ebben az időszakban volt a karácsony, aminek a megállapodás szerint a msánapján 13.00ótrától az azt követő nap 18.00 óráig van az apjával a gyerek. el is mentek. 3.) És az egész téli szünetben egyébként (aminek a felével az apa rendelkezik és a szünet 2. felében a gyerekkel is volt) elméletileg láthatás is.
Tehát: a szünet magasabb rendű mint a rendes időszakos láthatás? a kettős ünnepekre vonatkozó láthatási napok erősebbek, mint a szünet? mert nem tudom, melyik magasabb prioritású, és hogy idén se legyen ezek miatt zavar köztünk, jó lenne tudnom, hogy melyik a magasabb rendű kategória. köszööm

kaméleon # 2010.01.06. 17:53

Nincs olyan, hogy prioritás, és ebben az esetben nincs is jelentősége. Ha vita van, akkor a bírósági határozattal jóváhagyott egyezségeteket kell tartanod. Betűről-betűre.

Amiről Te gondolkodsz, annak akkor lenne jelentősége, ha a határozatba azt is beleírtátok, mi vonatkozik rád, és nem csak azt, hogy mi „jár” az apának.

Az iskolai szüneteket viszont a hivatalosan meghirdetett dátumokkal kell számítani, a hétvégék már nem tartoznak bele, azokra a folyamatos kapcsolattartás szabályai vonatkoznak. Kiszámítod, hogy a szünidő második fele ily módon mettől meddig tart, az az apáé. Ha ebbe beleesik az ünnepnapja, vagy a folyamatosa, akkor azokat még külön nem kérheti, egyben kapja az egészet. Ha nem, akkor az időszakos kapcsolattartáson felül, viheti őket még az ünnepek második napján is, meg a hétvégén is.

Ami viszont érdekes, hogy ha azt külön nem kötöttétek ki, és a teljes ünnep az ő hétvégéjére, vagy az időszakos kapcsolattartásába esik, akkor a teljes ünnep az övé. Ilyenkor nem kérheted az első napot ( legalábbis jogosan). Ha viszont ezt is kikötöttétek, akkor az ő idejéből Te is visszahozhatod őket. Nem bonyolult, csak annak látszik. Ha rosszat írtatok, akkor érdemes módosítani, és olyanokat is belevenni, hogy egyszer enyém a szülinap, egyszer övé, hogy legyen a karácsony, stb.

(Elég egy topic-ba írnod, mert mindet ugyanazok olvassák.)

kaméleon # 2010.01.06. 19:03

Később láttam, hogy Wasp értelmesebb magyarázatot adott a kapcsolattartás topic-ban. A rendkívüli kapcsolattartás (szünidő) alatt valóban szünetel a folyamatos kapcsolattartás, és ily módon a rendkívüli „erősebb”. Azonban ez csak annyit jelent, hogy ha a szünetbe a hétvége is beleesik, akkor nem lehet azt kérni, hogy annyival tovább legyenek a gyerekek, vagy, nem lehet ezt a folyamatosat külön is pótoltatni, mert az is "megvolt". Ez logikus.
Az ünnepek más eset, az a megegyezés szerint, vagy a határozat szerint alakul. Ahogy előzőleg írtam.

pontén # 2010.01.06. 20:27

Sziasztok!

Mit lépnétek abban az esetben, ha egy éve elhagytátok a férjeteket ilyen-olyan okok miatt, nyáron kimondták a válást, és a napokban lesz egy éve, hogy nem látta a gyereket, holott kéthetente megtehetné, ám mindenhol azt hangoztatja, hogy ő járt itt, csak én eltiltom a gyerektől, meg nem engedem a közelébe?
Furcsa mód, még ha el is jött, mifelénk nem járt, mert senki sem látta, ráadásul én is mindig itthon vagyok, hátha méltóztatik végre megnézni a fiát...
Mindemellett a gyerektartást sem fizeti.

Lehet tenni valamit ez ügyben?
Babó lassacskán 2 éves lesz, mikoris elvileg magával viheti lakóhelyére, de én ezt nem szeretném, hisz azt se tudja, ki "ő".

boglárka07 # 2010.01.22. 06:28

Szép napot kívánok mindenkinek.Érdekel a véleményetek.Mit tennétek abban az esetben,ha a szülök elváltak,gyerekelhelyezés megtörtént,láthatás nem müködik,szinte minden alkalommal gyámhatosághoz fordultunk,resdörség stb.A kisfijú imádja az apát.Most ott tartunk,hogy az anya pedofilnak nevezi az apát.Meddig mehet még el?

ObudaFan # 2010.01.22. 09:01

Nyilván jobban kellene ismerni a körülményeket, de el lehet gondolkodni egy gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti peren, vagy kiskorú veszélyeztetése miatt egy feljelentésen.

fokker70 # 2010.01.22. 09:44

Tisztelt ObudaFan!

Volt élettársam beadta a gyermekelhelyezés és gyermektartás iránti kérelmét a bíróságra még 2009 évben.

A bíró előtt a gyermekelhelyezésben megállapodtunk a havi pénz összegben amit ő kért ( 20.000 Ft) szintén.
Abban viszont nem, hogy én mikor láthatom a gyereket. 15 éves lányról van szó.
A felperes azt mondta a bíróságon, hogy hallgassák meg a gyereket mert a gyerek nem kíván engem látni.
Bírónő nem is akart róla hallani.
Kért engem mint alperest, hogy beszélyek a gyermekemmel mert sajna ilyen korbán akár milyen ítéletet hozna a gyerek bármit kitalálhat.
Azóta sem sikerül a gyermekkel beszélni. Ha felhívom kinyomja a telefont, ha visszahívom akkor nem veszi fel.
Tavaly ballagására sem kaptam meg hívót.

Halasztotta a tárgyalást a bíró 2009 októberig. Azt kérte ha tudok beszélni a lánnyal akkor lesz folytatás, ha pedig nem jelenünk meg akkor az ügyet lezárja.

Én nem jelentem meg a tárgyaláson mert a gyerekkel nem tudtam azóta sem találkozni, jobban mondva 2008 novemberében láttam utoljára a lányomat.

Biztosan tudom, hogy a volt élettárs manipulálja és fenyegeti a gyereket, ha nem csinálsz ezt vagy azt, így vagy úgy költözhetsz apádhoz stb.

Azt azért még tudni kell, hogy 6 éve nem élünk együtt. A gyerek 8 éves kora óta, így most utólag kiderült tartott szeretőt a volt élettársam és hurcolta magával akkor is a gyereket vagy éppen a szomszédba volt betéve amíg én dolgoztam.
6 éve amióta nem élünk együtt ebből 5 éven keresztül felhőtlen viszonyom volt a lányommal és akkor láthattam amikor csak akartam.

Kérdésem a következő lenne:

  1. Milyen ítéletet hozhat így a bíróság? Lezárul az ügy vagy mi fog történni.
  2. kihez fordulhatnék, hogy lassan 2 éve nem tudok semmit a gyermekemről mert az anya fenyegetőzik vele?

3 Fordulhatok gyámhatósághoz?
4 És ha tényleg a gyerek nem akar látni akkor ez hogyan fog kiderülni?

Válaszát előre is köszönöm.

boglárka07 # 2010.01.22. 10:23

Nagyon köszönöm,a gyors választ.A gond az,hogy hosszú már 2 éve megy a per gyerek elhelyezés ,válás,vagyon megosztás,semmiben nem hajlandó egyezni az anyuka.
Ahol csak tud keresztbe tesz,hazudik.Érdeklődtünk de állítolag mivel sms-ben írta nem sok mindent tehetünk.
A gyámhatoságon azt mondták ne érdekeljen,hogy mit mond v.ír.Mindig tömi a kisfiú fejét.Tanácstalanok vagyunk.
Az anya állítása szerint nem szeret itt a gyerek,csak fizessünk és tovább semmi közünk.Egy dolog bánt mi mindent tiszteletben tartunk mivel már mást nem nagyon tehetünk,de mi van,ha a gyereknek segítségre,lelki támaszra lenne szüksége és nincs kihez fordulnia.A határozattól nem hajlandó eltérni az sem megoldható,igy hogy pár órára nyilvános helyen gyakoroljuk a láthatási jogot.Elhozni nem merjük mert,ha az apa pedofil akkor mi a barátnője?Elég kényes ügy.Az apuka már bele törödött,én még nem adtam fel mivel tapasztalatból tudom mit élnek át az ilyen szülők gyerekei.

boglárka07 # 2010.01.22. 10:31

Az még érdekes,hogy az sms-s után az anya ment a gyámhatóságra és kérte,hogy kötelezzék az apát a láthatásra.Ott az apa mindent elmondott és azzal zárta majd,ha a kisgyerek szeretné látni,és nem kényszerrel jőn(ahogy az anya állítja)akkor hívja és megy.Na azt várhatja.A kedves anyuka elérte a célját és tönkre teszi a saját gyerekét.mert egy igazi édesapa potolhatatlan,de ezt nincs kinek mondani,Ő okos!

berli # 2010.01.22. 14:20

Tisztelt ObudaFan!
Volt élettársammal kötöttünk egy megállapodást akkor mikor szétmentünk amiben lefektettük, hogy mennyi gyermektartást fizet, idő közben bíróságra is beadtam a gyermektartás megállapítására vonatkozó kérelmemet, a bíroság ugyanazt az összeget ítélte meg ami a megállapodásban szerepelt. Egészen addig rendesen meg is kaptam a gyerek tartást aztán a határozat jogerőre emelkedésétől fogva, volt párom van hogy hónapokig csak a megítélt összeg egy részét küldi havonta vagy egyáltalán semmit. Mit tehetek ilyenkor? Úgy hallottam, hogy csak akkor tudok valamit tenni ha legalább 6 hónapig nem fizet semmit, mi ebből az igazság?
Kérem segítsen!
Köszönettel: Berli

ObudaFan # 2010.01.22. 14:49

Pont az ellenkezője az igazság. 6 hónapnál régebbi részletre nem lehet végrehajtást kérni, ezért célszerű beadni minél hamarabb a végrehajtási kérelmet.

berli # 2010.01.22. 18:28

Tisztelt ObudaFan!
Volt párom már egy új kapcsolatban van és ott is van egy gyermek, ő erre hivatkozik, hogy ebből adodóan nem tud annyit fizetni mint korábban. Nem tudom hogy milyen a mostani anyagi helyzete, de régen kinn dolgozott külföldön, lehet hogy még most is.
Van arra valami mód, hogy utána nézzenek a jövedelmének és esetleg levonják a gyt.-t akkor is ha külföldön dolgozik?
Berli

ObudaFan # 2010.01.22. 19:57

Azon kívül, hogy kérsz adóbevallást, ismert munkahelytől jövedelemigazolást, az eltitkolt jövedelmekre szerintem leginkább az tud működni, ha közös ismerősöktől érdeklődsz.

berli # 2010.01.23. 11:42

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a segítséget!
Berli

ObudaFan # 2010.01.24. 11:23

Nincs mit.

Maruszja # 2010.01.27. 10:47

Tisztelt Ügyvéd úr és Fórumozók!
4 év házasság után eljutottunk a válásig.Van egy 2 éves kisfiunk.A férjemnek viszonya lett egy nővel,akibe szerelmes lett.Azt mondta,hogy jelen pillanatban jobban szereti a nőjét mint a fiát.
Most úgy állunk,hogy elmenni nem akar mert akkor nem láthatja minden nap a gyereket,de szíve szerint már elköltözne,én meg nem akarok így vele élni. Csak a gyerek miatt felesleges együtt maradni.Felajánlottam neki,hogy ha befejezi a viszonyát és megpróbáljuk rendbe tenni a házasságunkat akkor szemet hunyok a kilengése felett.Mivel szerelmes, ez szinte lehetetlen,így csak a válás marad.A kérdésem az lenne,hogy kérhetem e a bíróságot arra,hogy csak két hetente vasárnap láthassa a gyereket,(szerintem ez egy ilyen apának pont elég) ill. ha nem kérek gyerektartást,köteles vagyok e biztosítani a láthatást?
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv: Maruszja

Maruszja # 2010.01.27. 10:47

Tisztelt Ügyvéd úr és Fórumozók!
4 év házasság után eljutottunk a válásig.Van egy 2 éves kisfiunk.A férjemnek viszonya lett egy nővel,akibe szerelmes lett.Azt mondta,hogy jelen pillanatban jobban szereti a nőjét mint a fiát.
Most úgy állunk,hogy elmenni nem akar mert akkor nem láthatja minden nap a gyereket,de szíve szerint már elköltözne,én meg nem akarok így vele élni. Csak a gyerek miatt felesleges együtt maradni.Felajánlottam neki,hogy ha befejezi a viszonyát és megpróbáljuk rendbe tenni a házasságunkat akkor szemet hunyok a kilengése felett.Mivel szerelmes, ez szinte lehetetlen,így csak a válás marad.A kérdésem az lenne,hogy kérhetem e a bíróságot arra,hogy csak két hetente vasárnap láthassa a gyereket,(szerintem ez egy ilyen apának pont elég) ill. ha nem kérek gyerektartást,köteles vagyok e biztosítani a láthatást?
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv: Maruszja

ObudaFan # 2010.01.27. 10:53

A kérdésem az lenne,hogy kérhetem e a bíróságot arra,hogy csak két hetente vasárnap láthassa a gyereket,(szerintem ez egy ilyen apának pont elég)

Egyelőre még el sem helyezte a bíróság a gyereket nálad. És ezzel a hozzáállással igencsak csökkented az esélyét ennek.

ill. ha nem kérek gyerektartást,köte­les vagyok e biztosítani a láthatást?

A gyermektartásról nem mondhatsz le, a láthatást pedig biztosítanod kell, már ha nálad helyezik el a gyermeket.

monaco # 2010.02.04. 15:32

A telefonos kapcsolattartashoz szeretnek hozzaszolni.

Ez is mint a szemelyes kapcsolattartas a folyamatos kapcsolattartasok koze tartozik es az erre vonatkozo szabalyok az ervenyesek. Ha nincs szabalyozva, akkor kene kerni a pontos szabalyozast, hogy 1. be lehessen tartani, 2. lehessen ra keszulni, mert azert annak a telefonnak mukodokepes allapotban kene lennie, 3. vegrehajtathato lehessen. Ha apuka nem tartja be az idopontokat, vagy nem jelez idejeben, amikor nem tud telefonalni, akkor irhatod a vegrehajtasi kerelmet, mert koteles az elozetes ertesitesi kotelezettsegenek is eleget tenni.

Azt, lehet csak elvarni, ami a mindketotok velemenye utan az uj es jogeros hatarozatban van. FIGYELEM! Nem szabad megegyezni, mert az nem hajtathato vegre. Uj hatarozat kell.

monaco # 2010.02.04. 15:40

Ruha es jatek kerdese.

A kapcsolattartas ideje alatt a kapcsolattartasra jogosult koteles fedezni a koltsegeket. (Utikoltseg, kaja, MCDonci, fekhely stb...) Meltanyossagbol, ha a gyereknek mar ugyis van ruhaja es jatekja, amit nem gond odaadni, azt lehet adni a gyerekkel, de nem vagy koteles plusz koltsegekbe verni magad.(Jegykorcsoja, si felszereles, bicikli). Az altalad a gyerekkel adott dolgokat viszont jogod van visszakapni.

NKitty # 2010.02.07. 12:37

Kedves Fórum Tagok!

1 éve váltunk el 13 évi házasság után. A gyermekek közös megegyezéssel nálam kerültek elhelyezésre ( 10 éves és 4 éves fiúk), az édesapa 2 hetente hétvégére kapta a láthatás jogát.
Az utóbbi időben a volt férjem "furcsán" viselkedik - ennyi idő után az ember megérzi, ha valamit forgat a fejében - egyre többször tesz kritikus megjegyzést a gyermekekkel kapcsolatban, ha véletlenül kap egy rosszabb jegyet, vagy elfelejt valamit, a mi hibánknak rója fel. Azóta mindkettőnknek van új kapcsolata, én férjhez mentem, neki pedig barátnője van. A házasság felbontását Ő kérte, bár a hűtlenség nem került a válási papírokba rögzítésre, de valójában egy harmadik fél miatt történt a válás, és Ő volt a "hűtlen".
Érdeklődni szeretnék, hogy elveheti-e tőlem, tőlünk a gyermekeket???? Milyen megalapozott indok, bizonyíték kell ahhoz, amely kimondja, hogy "rossz anya" lennék, vagy nem biztosítok megfelelő hátteret a gyermekek neveléséhez???? Minden második hétvégén csak a stressz és az aggódás van bennem, hogy megint mi fog történni!

  • megfelelő családi körülmény, munkahely, túlzások nélkül és őszintén mondhatom, hogy egy új családban élnek a gyermekek, kiegyensúlyozottak. Nem iszunk, semmi veszélyeztető körülménynek nincsenek kitéve a gyermekek.
  • apa: nincs saját otthona, (visszaköltözött a szüleihez) nem ebben a városban él, ahol a gyermekek is iskolába és óvodába járnak, munkahellyel rendelkezik

A "furcsa" viselkedés azóta tart, amióta az új "apukát" a gyerekek apának hívják. De ugyanúgy Őt is apának szólítják, és tudják, hogy van egy édesapjuk és egy nevelőapukájuk. Én viszont tény és való, hogy felháborodtam azon, hogy a 4 éves gyermekem miért hívja a volt férjem barátnőjét anyának, és kérdőre vontam, hogy ha mi próbáljuk elmagyarázni a gyermekeknek az édesanya és édesapa fogalmát, ők miért nem segítenek a gyereknek megérteni a kialakult helyzetet.

Úgy érzem, hogy csak valami "bosszú" és egyáltalán nem a gyermekek érdekeit nézi, hanem a saját sérelmeit!
Köszönöm a segítségeteket!
Üdv,
NKitty