Gyermektartás, Láthatás


szatyi # 2009.12.18. 07:25

Tiszteletem!
A következő kérdésem lenne:
Én egy nős fiatalember vagyok.Áprilisban félreléptem a kolléganőmmel,melynek eredménye januárban várható kisbaba lett.Mikor megtörtént az aktus úgy tudtam,hogy védekezik a hölgy,de ez nem így volt.Ugyanebben a hónapban (április) szívinfarktust kaptam.A kórházban tudtam meg,hogy állapotos.Nem kérdezett,nem beszéltünk semmit a babával kapcsolatban.Ő úgy döntött,hogy megtartja.A kórházból kikerülve elvállaltam az apaságot, hogy az én nevem kapja.A jövőt illetően úgy néz ki,hogy leszázalékolnak,mert a szívem elég ramaty állapotba került (bármikor megállhat).Szeretném megtudni, hogy így a megkérdezésem nélkül is kell e gyerektartást fizetnem,illetve ha igen ennek összege kb. mennyi lehet egy rokkant nyugdíjból.

ObudaFan # 2009.12.18. 10:55

Kell. Hogy mennyit, az ennyiből nem derül ki, mert ismerni kellene a gyermek pontos szükségleteit, és mindkét szülő jövedelmi-vagyoni viszonyait. Az átlag a jövedelem 20%-a.

Mirella2 # 2009.12.19. 11:19

Üdvözletem!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e az a megoldás,hogy a 3hetes kisányomat a nagyszülő nevelje mondjuk fél éves koráig,természetesen rendszeresen látogatnánk,szeretgetnénk! Miért? Ugyanis 20éves vagyok(feleség) és egyszerűen nem bírom ezt a hatalmas felelősséget,a sírást stb.. tudom,most sokan megköveznének,de hiányzik a szabadság,nem tudok itthon meglenni,megőrülök és ahogy ránézek a babacuccokra idegrohamot tudnék kapni..teljesen depressziós lettem már,kilátástalannak tűnik minden..amint arra gondolok,hogy dolgoznék inkább,kikapcsolódnék már jobb kedve van..párommal megbeszéltük ezt és támogat megért mndván én is fiatal vagyok..be kell látnom,nem nekem való egy kisbaba,pedig imádom!! Ahogy nagyobb lesz,érzem,könyebb lesz! Szóval lehetséges ez a megoldás hogy a nagyszülőnél legyen?(mellettünk laknak,így többet tud nálunk is lenni)illetve tápszert írattathatok fel a védőnővel? Mert ő csak megakar győzni,hogy legyen nálam a kislányom de nem tud meggyőzni e felől,ezért még írhat fel tápszert igaz? Amúgy is kevés a tejem..

Köszönettel: Mirella


Szép napot mindenkinek!Mirella

ObudaFan # 2009.12.19. 11:36

Ha mindkét szülő és a nagyszülő is így gondolja, akkor a gyámhatóság engedélyével lehetséges.

Mirella2 # 2009.12.19. 11:40

Igen,megbeszéltük és mindenkinek megfelelne még örült is a nagyszülő. Csak kérdéses,hogy a védőnő köteles lehet felírni tápszert?

Köszönöm válaszát!


Szép napot mindenkinek!Mirella

Mirella2 # 2009.12.19. 11:42

Bocsánat ismét én vagyok:)

Milyen lépéseket tegyünk akkor? Mi a következő lépés,mit mondjuk a gyámhivatalnál vagy hogyan működik ez,olyan tanácstalan vagyok elnézést!Köszönöm a segítséget!


Szép napot mindenkinek!Mirella

kaméleon # 2009.12.19. 12:00

Nem értem, ha a szüleitek a szomszédban laknak, és szívesen vállalják a kicsit, akkor miért kell azonnal a jogi utat választani. Nem a világ legtermészetesebb dolga, hogy ha a nagyszülőknek is így jó, akkor vigyáznak az unokára, amikor csak akarnak? Ha reggeltől estig, akkor addig.
Először a szülés utáni depresszió kezelésének lehetőségét keresd, ha így indulsz, senki nem fog megkövezni, a védőnő sem. Később, ha már gyógyultál, még mindig elgondolkodhatsz a következő lépésen, a munkavállaláson, stb. Már, ha valóban arról van szó. De, ezt szakember fogja biztosan megállapítani.
A sorrend azért nem lényegtelen.

Mirella2 # 2009.12.19. 14:09

Én sem szeretnék jogi útra térni!


Szép napot mindenkinek!Mirella

nagyapó22 # 2009.12.23. 08:17

Tanácstalan Vagyok!
Van egy gyerekem állítólag/ az anyja szerint/ aki vele él és a férje a nevére vette. Négy éve havi 15 000 forintot fizetek az anyjának és ezért kéthavonta
elhozhattam a ,,fiamˇˇ egy-két napra. Most 20 000 forintot követel és a januári pénzt is előre kéri ha el akarom hozni a gyereket karácsonykor.
Joga van-e ehhez? Szerintem ez zsarolás.Az eddig odaadott pénzt sem tudom bizonyítani és most sem hajlandó az anya számlát nyitni, hogy oda utaljam a pénzt. Kell-e nekem egyáltalán fizetni bármit is?
Mit lehet itt tenni? Már megszerettem a gyereket.
Segítsen valaki legalább tanáccsal!
Köszönöm!

dina11 # 2009.12.25. 16:41

Üdv.Már elpostáztam a válókeresetemet,sajnos nem jól,ugyanis nem kérvényeztem benne,hogy a bíróság döntéséig enyém legyen a gyermekem szülői felügyelete.Utólag ,hogyan kell ezt megírni?Arról van szó,hogy a férjem szeretné heti váltásban elvinni a gyermeket"4" éves és én ezt nem szeretném,maradnék a kéthetinél úgy mint eddig.De tudom,hogy amíg nincs hivatalos papír a kezemben,nem tehetek mást mint, hogy odaadjam.Kérem segítsenek,mit tehetek?

drmkalman # 2009.12.26. 08:09

Kedves Dina11!

A per első tárgyalásán, vagy külön beadványban még az előtt van lehetősége kérni ideiglenes intézkedés hatályával a per tartamára vonatkozó döntést a gyermek elhelyezéséről, a gyermek - másik szülő kapcsolattartásáról, tartásdíjról.
A bíróság a 4 éves gyermek szükségleteit, esetleges speciális igényeit figyelembe véve dönthet az elhelyezésről, a láthatásról. Ilyen kicsi (4 éves) gyermeknél nem lesz olyan a döntés, hogy "A" és "B" hét lesz a gyermek életében. Önök elvileg megállapodhatnak így, de ez szerintem nem szolgálja a gyermek érdekét. A bírói gyakorlat ennél jóval szűkebb (minden második hét hétvége, ünnepnapok másnapjai, iskolai szünet fele stb.).

Üdvözlettel:

MK

www.tartasdij.hu
www.gyermektartas.hu
www.vagyonkozosseg.hu

mokus86 # 2009.12.26. 12:39

tanácsot szeretnék kérni...
gyermekem láthatását korlátozza a volt feleseégem mit tudok ellene tenni? Konkrét példa: Mint tudjuk a téli szünet idén dec. 22- jan. 3 ig tart (Magyar közlöny szerint) Én a gyermeket ebből csak max 3 napra vihetem el holott úgy gondolom egy hét járna. A bíróságon a szünetek második felét nekem ítélték.
A volt párom nagy hisztérika közepette közölte velem hogy, jan 1 - 3ig "anyás" hétvége van és nem hajlandó nekem ideadni a gyermeket.

Másik dolog ami érdekelne: Nem először fordul elő hogy, csütörtökön mikor hívom a kissrácot telefonon akkor közlik velem hogy a következő napon pénteken , ne menjek a gyermekért , mert ők programot szerveztek neki (az én hétvégémre) és ez miatt nem vagy csak rövid hétvégére tudom elhozni.

Előre is köszönöm a segítséget!
Boldog karit mindenkinek!!!

monalisa1 # 2009.12.26. 17:21

A hisztérikát leszerelni a gyámhatóság dolga, és erre meg is van a megfelelő eszköz: előszőr figyelmeztetik hogy tartsa be a bíróság által őrá is előírt kötelező dolgokat - és ha mégsem, elkezdik bírásgolni... Tuti hogy rövid időn belül észhezkap.

Kiszámolod, hogy a téli szünetből felezően mikortól lenne nálad a gyermek, előző nap "szólj" hogy mész érte, és menj is valaki másodmagaddal mint tanú. Aztán ha kiadja okés, ha nem, irány a gyámhatóság és jegyzőkönyveztetni a dolgot. (És a továbbaikban minden hasonló esetben úgyszintén.)

Anyuka csínálhatta volna akként is, hogy "beálldozza" és a szünidő első felében van nálad a gyermek a másodikban őnála, így az "anyás hét" dolgában semmi akadály.

Arról is rövid idő alatt le lehet az exet szereltetni a gyámügyesekkel, hogy "pragramot" csínáljon a gyermeknek amikor nálad/veled lehetne.

Legyél határozott de ne állj le vele vitatkozni.

"Mona"
laikus hozzászóló

kaméleon # 2009.12.26. 18:30

Kiegészítésül: a téli szünet december 22. és december 31. közé esik. Ezt követően valóban csak ünnep és hétvége van, a szokásos rend szerint. Tehát, ha a tied a szünet második fele, és a páros hétvége, akkor neked a határozat szerint december 25-én este 18-órától, 27-én reggel 9-óráig a folyamatosba eső kapcsolattartásod él, és ezt követően, december 31-én este 18 óráig folytatódik a rendkívüli kapcsolattartással.

Ha nem állsz ott időben (mostmár csak holnap reggel 9-kor teheted, ha ez van a határozatodban), akkor az anya mondhatja, hogy nem jelentél meg, a Te hibádból ugrott a kapcsolattartás.

_Wasp_ # 2009.12.26. 18:31

mokus86, ha nem tudjátok a kapcsolattartás kérdését emberi módon megbeszélni, akkor javasolt, hogy tartsátok be azt, ami a kapcsolattartást szabályozó határozatban szerepel. Vedd elő tehát és nézd meg, korántsem biztos, hogy jár neked a téli szünet fele.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

mokus86 # 2009.12.26. 19:34

Köszönöm a sok hozzászólást :-) !
Hogy tisztábban lássatok: A bíróság mikor elválltunk úgy határozott hogy a többnapos ünnepeknek (húsvét ill karácsony) másnapja az enyém. Én hogy ne legyen szétszedve nagyon több részletre a gyermek szabadidelye úgy gondoltam hogy csinálok egy beosztást hogy az ünnepek alatt mikor kinél legyen a tökmag. ez abból állt volna hogy 25. én elhozom magamhoz reggel 9 kor és este 18 ra visszaviszem, lemondva az apás hétvégéről (mert az most lett volna) cserébe, 28. ától elvittem volna anyukámékhoz a mátrába és 3. án délután jöttünk volna haza. Ezt a "beosztást" kb augusztusban felraktam a netre hogy mindenki "rokonok" megnézzék ill. tudjanak róla hogy úgy tudják igazítani a dolgukat hogy ebben az időben tudjanak ők is a tökivel találkozni.
Most ez oly módon hiusult meg hogy 24.én délután közölte velem hogy nem vihetem el a srácot csak 26. án! A nagyapjához így már nem tudtam levinni. Egy évben max kétszer találkoznak!!! És közölte velem azt is hogy ne is álmodjak róla hogy 28.- 3. ig elvigyem mert az már az ő hétvégéje! Erre mondanom sem kell hogy nagy vita volt ebből az egészből, és ami a legszebb hogy ez az "elvetemült nő" meghazudtolta a saját 8 éves fiát mert szegény kissrác ott állt mellettünk amig vitáztunk és mikor az annya letagadta ezt a karácsonyi beosztást hogy ő nem is udott erről semmit, akkor a gyerek szóllt neki hogy de anya neked is mutattam!!! De ő csak azt állította hogy nem tud semmiről. Szóval ennyit a hisztérikáról!!! Milyen anya az aki a saját fiát meghazudtolja?
Tudom azt már sokan mondták hogy ezt a papírt alá kellett volna iratnom vele, de már így utólag csak a gyermekben bízhatok hogy kiáll mellettem.
Szóval így hogy mindent tudtok Most szertném tudni hogy akkor mikor mehetek a gyermekért!

Köszönöm!

kaméleon # 2009.12.26. 20:14

Mókus86, ezek szerint, a határozatotok azt tartalmazza, amit a nagy átlag, és az van, amit én is írtam az előbb.
Nem csak a feleséged téved a dologban, hanem Te is. Előszöris: a kapcsolattartási határozat betű szerint határozza meg nektek, hogy mikor kinél lehet a gyerek. Ettől csak abban az esetben térhettek el, ha nektek, a szülőknek, sikerül előre és később is bizonyítható módon megegyezni. Vagyis, az nem megy, hogy egyikőtök kitalál valamit, azt közzéteszi az Interneten, vagy megüzeni a gyerekkel, stb.
A jövőben az anyának írj egy levelet, e-mailt, és kérj választ, hogy a módosításba beleegyezik-e. Másképp nem megy.
Olyan nincs, hogy a gyerek majd megmondja, vagy kiáll bármelyik szülő mellett. Erről a huzavonáról neki nem is lenne szabad tudnia. Előbb ti egyezzetek meg, és csak azután tájékoztathatod a gyereket. A gyámhatóság sem fogja elfogadni, csak a határozatot, vagy a bizonyított közös megegyezést.
Most, ha nincs más megegyezésetek, az van, amit már előzőleg írtam. Lehetőséged van még a holnap 9-től 31-én estig tartó időre. (Ha a határozatodban neked is 9 óra van.)
Ha akkor nem adja, kérheted rendőr segítségét, illetve, később, a gyámhivatalnál a végrehajtást.

kaméleon # 2009.12.27. 11:42

Elnézést kérek, tegnap csak a hivatalos iskolai szünet befejező napját javítottam helyesen. A kezdete sem a mókus86 által írt december 22., hanem idén december 23. volt. Igaz, hogy ez így az apának a biztos 5 nap helyett csak 4,5 nap lesz, de azt hiszem, hogy az 5 egész napra kerekítés nem fogja zavarni a gyámhatóságot sem, és akkor a szünet második fele is kezdődhet a mai napon.

anyuka13 # 2009.12.28. 09:37

Üdvözlök mindenkit-új vagyok itt,egy gyermekláthatási problémám van-2005-ben váltunk el,kisfiam akkor 7 most 11 éves.apuka beleegyezett az akkori láthatás szabályozásába-ami minden páros hétvége szo.9-től vas. du 4 óra,illetve nyáron 2-szer 2 hét,egyéb szünetek második fele,páros ünnepek második napja.2005-ben ez nem nagyon érdekelte, élte a saját kis életét-sokszor hónapokig megfeledkezve a gyerekéről,volt hogy egész évben 1szer látta.
Ez év januárjában összeköltözött a most pár napja elvett feleségével,akivel szeptember környékén úgy döntöttek,deadják az újraszabályozást a láthatásra-mert szeretnék a fiamat ők nevelni.Azóta folyamatos cirkuszok vannak-a gyereket nem akarja hazaengedni,kitalálta,hogy hétköznap is hadd legyen nála, stb.eleinte,mivel a gyerek nagyon örült az apának,engedtem,amíg rá nem jöttem,hogy tele is beszélik a gyerek fejét.Egy hétvégi ajándék amit kapot:laptop, dvd lejátsz,videokamera,kabát!!!A legszebb még az egészben,hogy apuka igencsak szeret inni-a gyerek szinte minden hétvégén úgy jön haza,hogy az apja totál részeg volt,egyész hétvégén.Tudni kell,hogy sokszokr a hétvégéből 2-3 órát látja agyerek,egyébként az új feleséggel, és a 13 éves féltestvérrel van.mit tegyek?A gyerek menne hozzá-de nem miatta,hanem mert a másik fiúval jól lejátszik-itthon nincs testvére.Az apuka viszont olyan alpári-már elnézést-hogy nem, gondolom,hogy a gyereknek látnia kellene,hogyan él.Szeptember óta romlottak a jegyei,amikor hazajön,teljesen ki van fordulva önmagából,csúnyán beszél,agresszív...Ellenben volt már,mikor elbújt a szobájában,és suttogva hívott fel,hogy meg ne hallják,hogy menjünk érte,mert nagyon részeg volt az apja,és félt tőle...legalább ha tanácsot kaphatnék,nagy segítség lenne...A családsegítőt már októberben felkerestem,-sajnos semmit nem csinálnak...
Köszönöm,előre is

ObudaFan # 2009.12.28. 12:42

A gyámhatóságot lehet kérni, hogy úgy módosítsa a kapcsolattartás rendjét, hogy az a hatóság hivatalos helyiségében történjen.

igazságkereső # 2009.12.28. 17:35

Tisztelt Mindenki!

Megjött az ügyészségről a válasz,mely tartalmazza,hogy a volt férjem aki KFT ügyvezetője és a saját cége..... ,"T..A...Kft-től jövedelemben nem részesül,az ügyvezetői tevékenységet ingyenesen végzi.Előadta.hogy a megélhetését jelenlegi élettársa és édesanyja biztosítja!"
Könyörgöm ez elhihetö?????
Acél iparban dolgozik ahol milliók fordulnak meg a keze között!!!!!!!Most jöttek meg dél Amerikából a barátnőjével......mi a gyerekkel fával fűtünk a gázt kikapcsolták a villanyt januárban fogják.
Könyörgöm,hol itt az igazság???
Mit tegyek????

monalisa1 # 2009.12.28. 17:43

Nem tudom mi volt az előzmény - nem is keresek vissza.

Ha az apának nincs saját jövedelme - állítása szerint, akkor is vizsgálni fogja a bíróság az életkörülményeit, az életmódját stb., és jogában áll egy reális összeget megállapítani t.díjként, amit köteles minden körülmények közt fizetni. Azt hogy miből, az már legyen az apa gondja...

Tehát ne csüggedj, nincs még lefutva a játszma, ezzel együtt egyedül nem fog menni - fogadj ügyvédet.

"Mona"
laikus hozzászóló

igazságkereső # 2009.12.28. 18:10

mopnalisa1!
Tudod olyan szörnyű,hogy már 9 éve elváltunk,amikor is volt egy nyomdánk,3 autónk,21 festményünk,meg apróságok...azt mind elvitte,soha nem fizetett(2 gyerek kiskorú) gyerektartást nem kértem mert örültem,hogy nincs kapcsolatom vele.Aztán most mármint 1 éve volt a perünk mikor is megítélték az elmaradt,azaz fél év stb gyerektartást,(a nagy már 20 éves nem számít) ,a kicsi 16)aztán telt az idő és semmi aztán kezembe vettem a sorsunk....aztán ügyes voltam mert itt tartunk,ismét a pénz és a hatalom győz neki áll a zászló!
Anyám mondta meg az igazságot,nem zárt le engem,tehát vannak érzelmek és soha nem fog békén hagyni,mármint mindig is azt akarja,hogy nehéz életem legyen,na most ez bejött!De nem hagyom!

végrehajtó1 # 2009.12.28. 18:31

De hagytad mert ha 9 évig nem kértél gyerektartást.Jó későn ébredtél.

De ha van saját cége akkor miért nem kérsz végrehajtást?
Illetve kérjél ellene vagyonosodási vizsgálatoz az Apeh-nél.

Amiket leírtam ahhoz nem kell ügyvéd...

igazságkereső # 2009.12.28. 19:19

Kedves végrehajtó1!

Hát elég későn ébredtem ez így volt,de hidd el megvolt a miértje.
Ő egy zsarolós,rossz indulatú alak(ügyvédjével megtette,hogy megfenyegette,ha neki baja lesz együtt mennek a börtönbe)tehát védte az ügyvéd ,ahol tudta(még az Apeh-ot is beperelték,bátor csaptat)
Szóval ez van...