Gyermektartás, Láthatás


monalisa1 # 2010.02.14. 17:19

Kérd meg a munkahelyét hogy emeljék fel a fizetését min. 80e Ft/hó összegre - vagy még annál is magasabbra, és akkor a vágyad teljesül.

Szóval az ügyvéd nem mondott rosszat de addig amíg minimálbér a keresmény...

A ca. 60 ezer forintot a munkahely elfelezi: 50% neked 30 az exnek.

A 8 ezer forint különbözetet majd akkor ha lesz miből külön levonásba hozni - az 5 év elévülést ne feledd!

Külön írom: kérd meg "apukát" hogy vállaljon másodállást és/vagy mellékfoglalkozást - legálisan, mert ami abból még összejön annak fele a tiéd lesz.

Ha kiröhög...

sziszi77 # 2010.02.14. 17:26

És az állam nem előlegezi meg a külömbezetett ,mert ezt is emlitette annak idején az ügyvéd ha nem lesz annyi a jövedelme megelőlegezi a külömbezetett az állam.Ne haragudjatok ha tavasz lenne vagy nyár nem érekelne ha kevesebbet adna,de tél van csak a fűtésem havi 30 ezer.Hol kérdezem meg ,hogy az állam nem -e előlegezné meg a külömbözetett?

monalisa1 # 2010.02.14. 17:34

A gyámhatóság tájékoztat a kérdésről.

Az önkormányzatnál meg kérj un. lakásfenntartási támogatást., havi 5-6 ezer forint az egyik vagy másik közüzemi számla kiegyenlítéséhez, így némivel több pénz jut/marad tüzelőre.

Valamint alkalmi és/vagy rendszeres szociális segély is kérhető, persze minden attól függ mennyi a családban az egy főre jutó jövedelem.

Van önkormányzat mely a rászorulóknak több-kevesebb tűzelőt biztosít - pár napra/hétre tán elegendőt. Ezt külön is kérdezd meg.

sziszi77 # 2010.02.14. 17:36

köszi a segítséget!

monalisa1 # 2010.02.14. 17:39

Este elalvás előtt a sz.gép + a monitoron kívül kapcsold ki a tv "piros" szemét is, mert minden készülék készenléti állapota passzívan (= feleslegesen) áramot fogyaszt - havi viszonylatban nem is keveset.

sziszi77 # 2010.02.14. 17:47

A netemet a volt férjem fizeti az ő nevén van.(ennyit csak megtehet).Meg áthivom mindig segíteni is.Ne csak igyon mindig!Amugy jobban járt volna a munkáltatója ha nekem utal több pénzt!Az legalább nem alkoholra egyebkre ment volna el!

sziszi77 # 2010.02.14. 17:47

A netemet a volt férjem fizeti az ő nevén van.(ennyit csak megtehet).Meg áthivom mindig segíteni is.Ne csak igyon mindig!Amugy jobban járt volna a munkáltatója ha nekem utal több pénzt!Az legalább nem alkoholra egyebkre ment volna el!

MajorDomus # 2010.02.14. 20:40

Hát a minimálbér feléből nem sokat iszik.
Ezt nem tudom elviselni egyébként. -akinek gyerekei vannak s a kocsmába hordja a pénzt.
Hivd át sürübben, s dolgozza le természetben a 8000 ft-ot. Addig sem fázol.

Grád András # 2010.02.14. 21:58

Kedves Sziszi!

Egy kisebb tévedést még a helyére tennék. Ha másodállást vagy túlmunkát stb. vállal a volt férje, abból Önt egy árva fillér sem fogja megilletni, minthogy a tartásdíj csak a 8 órás főállású munkaidőre vonatkozik. Úgyhogy fölösleges erre biztatnia. Mellesleg ha ő fizeti a netjét, akkor mégiscsak többet ad a levont tartásdíjnál.


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

sziszi77 # 2010.02.15. 05:28

A netet a gyerekemnek fizeti.Igy egyeztünk meg!Segíteni szokott de nem ugy mint gondolja kedves MajorDomus!Hanem fát vágni,Rendet rakni,Ha csőtőrés van stb segít.Vagy a gyerekekre vigyáz.Pl.De küzben megegyeztünk odaadta a 8ezret!Amugy szokott adni ha pluszba is dolgozik!mert ugye én mindent tudok!Az anyukájától meg pláne!Most csináltatok vele egy kutyházat!Ilyenekre jó.De mondjuk az anyának van egy pasija akit nem csip,igy van ugy ,hogy itt alszik.Persze ö folyamatosan probálkozik nálam!De én nem fogom visszafogadni!

monalisa1 # 2010.02.15. 10:38

Kedves Tanár Úr!

Laikusként mindig is úgy tudtam, hogy a t.díj a kötelezett mindenkori havi összes jövedelme alapján kerül meghatározásra, nem pedig csak és kizárólag a 8 órai főmunkaidőben elért kereset alapján. (Tehát az esetleges prémium, jutalom, 13. havi bér, valamint a kiegészítő fizetés.) A "kiegészítő fizetés" alatt én a másodállást és/vagy mellékfoglalkozást értem.

Csjt. 69/C §
Vr. 10 § (2)
a)
b)

(Ezeknek most kerestem utána, eddig még nem...)

Üdv.

MajorDomus # 2010.02.15. 22:00
Én ugy gondolom hogy jobban járnál ha visszafogadnád. Természetesen az általa
  • meghatározott uj feltételekkel ( pia nuku ! )
Arra gondolj hogy a gyerekeknek is jobb ha van apjuk. Szerintem jó a kapcsolat a gyerekekkel, s ez a legfontosabb. Adni kell neki időt és lehetőséget. Ha csak az ivás a gond,azon lehet segiteni. Ha részeg aludjon a kutyaházban,ha nem akkor-melletted.

Szerintem értékelni fogja a különbséget !

Hajnika73 # 2010.02.16. 07:48

Tisztelt Tanár Úr!
Én lassan már 16 éve elváltam.Akkor a biroság gyermekenként 2500-2500 forint gyerektartást állapitott meg a két lányom után.Amit azota az apa sajnos elfelejtett fizetni.Egyszer kértem végrehajtást.Nem tudtak lefoglani semmit,és ez annyiban is maradt.Most már a lányaim 18-19 évesek mind a kettö tanul.A nagyobb egyetemre készül a kisebb is akar majd még tovább tanulni.Eddig birtam öket öneröböl tartani,de egyre nehezebb.Szeretném,hogy most már az apa is hozzájáruljon a költégekhez.A bökkenö ott van,hogy ezt a szolnok városi biróságon tárgyalták anno,és most budapaesten lakunk.Az lenne a kérdésem,hogy itt is lehet e kérni a gyermektartás ujra megállapitását,meddig jár a gyerektartás,és ,hogy ha eddig nem fizetett van e rá mód ,hogy kötelezzék rá?
Elöre is köszönöm válaszát.
Tiszetlettel
Viola Hajnlka

ObudaFan # 2010.02.16. 11:28

Lehet kérni a gyermek lakóhelye szerinti bíróságon az emelést. Addig jár, amíg a felsőoktatásban reális idő alatt az első diplomát megszerzik.

ObudaFan # 2010.02.16. 11:29

Lehet kérni a gyermek lakóhelye szerinti bíróságon az emelést. Addig jár, amíg a felsőoktatásban reális idő alatt az első diplomát megszerzik.

ObudaFan # 2010.02.16. 11:30

Lehet kérni az emelést a gyermek lakóhelye szerinti bíróságon. Addig jár, amíg reális idő alatt az első diplomát megszerzik.

Gábor74 # 2010.02.18. 06:43

Elöször is elnézést kérek, hogy problémámal fordulok ide de már nagyon tanácstalan vagyok,hogy mit tegyek.Kezdem azzal, hogy a volt élttársam öcsének vettem fel nem kevés pézt több banktol és nem fizette és most fizetés letiltásom van nagyon sokk.Lett egy közös gyerekünk és még azt akarja,hogy fizesek gyerektartást amit én szívesen megtennék de nincs miböl jelenleg szüleimel élek és ök tartanak el én 36éves vagyok mondtam az exemnek hogy adja be a gyerektartást mert akkor vonják a fizetésemböl de ö ezt nem akarja és attol félek hogy ki akarja vinni külfödre a fiam én viszont azt nem akarom mert szeretem és nem akarom elvesziteni.Olyan kérdésem lenne,hogy én magam ellen indithatok e ell gyerektartási pert ha igen akkor hogy kell ezt megtennem ha nem mit tudok csinálni.Minden honapban az exemnek kb 10000forintot adtam igaz zsebe és ezt bizonyitani nem tudom azért is szeretném azt amit leirtam hogy egy védve legyek a másik,hogy nem akarom a 6honapos fiam elvesziteni.
Segitségüket elöre is köszönöm.

Tiszteletel:Farkas Gábor Szentlőrinc

kisokos # 2010.02.18. 08:08

Gábor74,

én magam ellen indithatok e ell gyerektartási pert
Ha nem is "magad ellen", de indíthatsz a gyermektartás megállapítása iránt pert. Érdemes egyúttal kérni a bíróság döntését gyermekelhelyezés és kapcsolattartás kérdésében.

ki akarja vinni külfödre a fiam
Ez nem ilyen egyszerű, csak a belegyezéseddel, vagy ennek hiányában a gyh jóváhagyásával mehet tartósan külföldre a gyerekkel. Egyébként éppen ezért is fontos lenne kérni a kapcsolattartásod szabályozását, mert sajnos sok trükközésre van lehetőség, és amíg nincs szabályozva a láthatásod, addig nincs minek a betartatását kérni a gyh-tól.

kb 10000forintot adtam igaz zsebe és ezt bizonyitani nem tudom
Most komolyan... miért jó neked szándékosan vert helyzetbe kormányozni magad? Ha "védve akarsz lenni", ahogy írtad, akkor legyen annyi önvédelmi reflexed, hogy legalább tanúk jelenlétében adod át a pénzt.

volt élttársam öcsének vettem fel nem kevés pézt több banktol és nem fizette
komoly hajlamod van az önsorsrontásra... :-)

monalisa1 # 2010.02.18. 11:12

Ha a bíróság meghatározza a t.díj összegét és/vagy százalékát a fizetésedből az lesz az elsődleges levonás, a bankok meg "sorban állnak" majd...

"Mona"
laikus hozzászóló

nickik # 2010.02.26. 18:35

Abban szeretném segítségeteket kérni, hogy ha a párom tdíj fizetésére köteles, de ő megy helyettem gyed-re, mert így jobban megéri, akkor hogy alakul a tdíj? HA jól tudom 33% levonható, de ha az nem fedezi a tdíj teljes összegét, akkor halamozódik a hátralék? Köszi

monalisa1 # 2010.02.26. 19:09

Akkor bizony a különbözet okán halmozódik... - és ez több okból sem jó.

Amúgy az apa akár a saját hátrányára is de köteles a t.díj összegét fizetni, vagyis amit nyertek ezzel a gyes csereberével, lehet hogy el is vesztitek...

Tessék leülni számolni, átgondolni.

Más. Ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a mindenkori nyugdíjminimum kétszeresét (2x28.500=57.000 Ft/hó) akkor az önkormányzatnál lehetséges eseti és/vagy rendszeres szociális segélyt kérni. Valamint létezik lakásfenntartási támogatás mely havi pár ezer forintban hozzájárulás valamelyik közüzemi számlához. Érdeklődj!

"Lisa"
laikus hozzászóló

monaco # 2010.02.28. 11:55

Kedves Forumozok!
Egy erdekes helyzet allt elo nalunk es szeretnem megtudni, hogy jol latom-e a helyzetet.

3 honapja tart a kapcsolattartasi ujraszabalyozas. Kulonelo szulo (apuka) visszavonta a kerelmeit, es kerte a GYH-t, hogy mentse fel ot a rendszeres ketheti lathatasok kotelezettsege alol, es helyette AD-HOC esetleges, amikor apuka raer tipusu legyen a kapcsolattartas, de akkor kotelezo. Ami szamomra erthetettlen. A GYH nem menthet fel senki semmi alol. Maximum ugy lehet ujraszabalyozni, hogy csokkenteni a suruseget, vagy tevedek?

Ha apuka visszavonta az ujraszabalyozra vonatkozo kerelmeit, akkor ugye a KET §31 (1) c) szerint
-
az eljárás kérelemre indult és az ügyfél kérelmét visszavonta, kivéve ha az eljárás hivatalból is megindítható, és a hatóság az eljárást hivatalból folytatja, vagy ha az eljárásban több kérelmező vesz részt, és nem mindegyikük vonta vissza kérelmét.

  • az eljaras meg is szunt. A GYH-nak vegzessel kellett volna megszuntetni az eljarast, viszont ez a felmentesi kerelem miatt tovabb folytatodhat vagy nem?

Az eljaras keresre indult es mivel meg telt el a ket ev, igy nincs mod hivatalbol inditani egy masikat.

Elore is koszonom az eszreveteleket es javaslatokat.

monaco # 2010.02.28. 11:59

Javitas-

Az eljaras keresre indult es mivel meg NEM telt el a ket ev, igy nincs mod hivatalbol inditani egy masikat.

veros # 2010.05.31. 14:27

Kedves Forumozók!

Segítséget szeretnék kérni,mert tanácstalan vagyok.
Páromnak van egy 2 éves kislánya.Nem voltak össze házasodva a gyermeke anyjával.Amikor a hölgy elköltözött,megállapodtak egy gyermektartási díjban ami havi 30 ezer ft.(már eleve sokallom) és abban,hogy a kislány 2 hetente az apjánál lesz.(nem bíróságon keresztül)
Én a párommal 7 hónapja vagyok együtt,és látom mi történik.Rendesen fizeti a gyerektartás mégis jó ,ha a gyereket havi 1szer látjuk,és hát ,hogy is mondjam nem látszik a gyereken,hogy "van apaja is".A ruhái fakók,kinyúltak..és sorolhatnám.
A gyerek anyja megszabja,hogy pl szombat reggel mehetünk agyerekért,de már volt rá példa hogy meg volt beszélve,majd közölte, hogy mégsem adja a gyereket.
dióhéjban kb ennyi bár még tudnék mesélni.
A kérdésem az lenne,hogy kihez,hova fordulhatnánk,pl a gyerektartási díj megallapításáshoz??Gyámhatóság?Bíróság?
Tudom,hogy a kettő nem függ összemde én sokallom az a pénzt,ahhoz képest ,hogy nem a megbeszéltek szerint jön a gyerek.
Köszönöm előre is ha valaki,használható tanáccsal tud ellátni!!
:)

ObudaFan # 2010.05.31. 15:23

Bírósághoz. Ha a kapcsolattartás még nem volt szabályozva, arról is dönteni fog a bíróság. Érdemes ideiglenes intézkedést kérni.