Válás, vagyonmegosztás


Zgerendai # 2015.05.31. 18:38

Tisztel Szakértők, a párommal 5 éve élünk együtt, sajnos nem bejelentett élettársi kapcsolatban. Van egy 3 éves közös gyermekünk, neki plusz az előző házasságból 2 fia. Ha "válásra" kerül a sor, milyen jogaim vannak? Az elmúlt években közösen viseltük a terheket, plusz a 100 ezer forintos háztörlesztőt is, bár a ház kizárólag az ő nevén van. Azt mondja, nem fog nekem fizetni semmit, hiszen elviszem a gyerekét, s gyerektartásra se számítsak tőle. Bejelentett munkahelye hivatalosan nincs is, viszont a vállalkozása, mely szintén nem az ő nevén van, elég szép jövedelmet biztosít neki. Mit tanácsol, illetve mi ilyen esetben a legokosabb teendő?
Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2015.05.31. 20:01
  1. Ez nem jogi kérdés, az ingatlan-forgalmi szakértő megmondja.
  2. Tulajdoni hányadok alapján.
  3. Az közös marad.
  4. Akkor ki kell számolni, hogy a lakás megváltása alapján mennyi járna a fiadnak a fentiek szerint, lakott értékkel számolva és abból le kell vonni a hitel felét.
soszim # 2015.06.01. 07:02

Tisztelt Ügyvéd Úr!
30 éve házasodtunk össze a férjemmel, most válásra került a sor. Házasságunk után vettünk egy telket, ami a férjem nevére lett íratva, viszont a ráépített ház már mindkettőnk nevére.
Az lenne a kérdésem, hogy ha vagyonmegosztásra kerül a sor, akkor ez hogyan fog történni? Lehet 50%-50%?
Köszönöm!

3yesta # 2015.06.01. 09:29

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Feleségemmel 16 év után válun az lenne a kérdésem ,hogy van 1db panellakás 50-50% tulajdonrésszel én szeretném eladni ,mert már nem lakok ott .Neki kényelmesebb ott lakni mint hogy eladnánk . Mit lehet ilyen esetben tenni hallotam , hogy ha nem tudunk megállapodni akkor a bíroság dönt az ügyben de az elhúzodhat 10 évig is.
Van-e gyorsabb megoldás ?

Köszönettel:

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.01. 09:29

Lehet. Meg 20-80 is; 100-0 is... És így tovább... Minden lehet.

ObudaFan # 2015.06.01. 14:52

soszim

Az attól függ, miből vettétek, vagy miből építkeztetek.
Házastársi vagyonközösség esetén a házastársak közös vagyonába tartoznak azok a vagyontárgyak, amelyeket a házastársak a vagyonközösség fennállása alatt együtt vagy külön szereznek.
A házastársi közös vagyon a házastársakat osztatlanul, egyenlő arányban illeti meg.
A házastárs különvagyonához tartozik

  1. a házastársi vagyonközösség létrejöttekor meglévő vagyontárgy;
  2. a házastársi vagyonközösség fennállása alatt általa örökölt vagy részére ajándékozott vagyontárgy és részére nyújtott ingyenes juttatás;
  3. a házastársat mint a szellemi tulajdon létrehozóját megillető vagyoni jog, kivéve a vagyonközösség fennállása alatt esedékes díjat;
  4. a személyét ért sérelemért kapott juttatás;
  5. a személyes használatára szolgáló szokásos mértékű vagyontárgy; továbbá
  6. a különvagyona értékén szerzett vagyontárgy és a különvagyona helyébe lépő érték.

Persze, mindez csak akkor irányadó, ha nem kötöttetek más feltételekkel házassági vagyonjogi szerződést.

ObudaFan # 2015.06.01. 17:53

3yesta

Jól hallottad, peres útra tartozik. És jó esetben azért 10 évig nem tart, bár az tény, hogy évek kérdése.

Norbi76 # 2015.06.08. 14:28

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Következő kérdésben várom szíves válaszát: házasságkötésünkkor feleségemmel a különvagyonunkból vásároltunk ingatlant, melynek vételárához egyenlő arányban járultunk hozzá, annak tulajdoni hányadát 1/2-ed - 1/2-ed arányban szereztük meg. Házastársi életközösségünk megszakadását követően az ingatlanból mindketten elköltöztünk, azt használni egyikőnk sem tervezi, jelenleg üres.
Az aktuális ingatlanárakra tekintettel én a saját tulajdoni hányadomat jelenleg nem kívánom értékesíteni. Kérdésem, hogy ezt kikényszerítheti-e a volt feleségem.
Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.06.09. 14:43

Norbi76

Igen, közös tulajdon megszüntetése iránti perben.

Halmahera # 2015.06.10. 12:04

Tisztelt Jogászok!

Ingatlanvásárlás előtt áll a család a napokban és az ezzel kapcsolatos külön-és közös vagyonról szeretnék kérdezni Önöktől.
Amiatt érdekel, ha ne adj' isten elválnánk, a vagyonrendezéskor ne legyek kisemmizve. Tehát nem szeretnék most olyanba fizetni, amihez nem lehet közöm. Nem a férjemtől, hanem a szüleitől tartok.
Férjemmel a házasság előtt és alatt összegyűjtött 5 millió forintunkat szánjuk odaadni a férjem szüleinek abból a célból, hogy vásároljanak egy 20 milliós ingatlant, amelyen mindent fel kell újítani, mert lakhatatlan, de mi laknánk benne a férjemmel. A felújítást mi (az én fundamentám is benne lenne amelyet közösen fizettünk a férjemmel) és a szülők is fizetnénk kezdetben.

Egy esetleges váláskor a normális vagyonrendezés céljából mik az esélyeim:

  • Ha csak a férjem nevére írják az ingatlant? (ha van és ha nincs ajándékozási szerződés az ingatlanról?), de a felújításba én is fizetek?
  • Ha fele-fele arányban írnánk a nevünkre a férjemmel az ingatlant a szülők?

Gyerekünk nincs.
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Tisztelettel, H

ObudaFan # 2015.06.11. 18:14

Mármint a zülők megvennék és aztán nektek ajándékoznák? Ennek mi értelme van? Túl azon, hogy a részedről az ajándék visszakövetelésének a lehetősége miatt ez rendkívül kockázatos is lenne.

Judkul # 2015.06.20. 20:09

Tisztelt Szakértők!
Szeretnék élettársi vagyonmegosztási pert indítani a volt párom ellen, akivel van egy 9 éves kisfiunk. Az lenne a kérdésem, hogy van-e lehetőség a 6% illeték befizetése alól mentességet kérnem a per megindításakor (illetve a per végére halasztani a fizetését. Vagy ez a lehetőség csak a (volt) házastársak számára adott?

ObudaFan # 2015.06.22. 13:49

Ha az anyagi helyzeted olyan, akkor ebben a perben is lehet költségmenteséget, ennek elutasítása esetére illetékfeljegyzési jogot kérni a birosag.hu oldalról letölthető formanyomtatvány kitöltésével.

Judkul # 2015.06.22. 19:51

Kedves Ügyvéd Úr, köszönöm szépen a segítséget, meg is találtam hozzá a nyomtatványt.

kiscsibe111 # 2015.07.02. 11:35

Tisztelt Szakértők!
Ismerősöm fura helyzetben van. Élettársa volt kb.20 évig.1 közös gyerek. Házat épített,hitel felvétel.A ház a hölgy nevén,a férfi fizetését a nő számlájára utalta a cég és onnan vette le a bank a hitel összeget.Külön mentek,tehát a férfi elköltözött( hűtlenség a nő részéről)a hitelt fizeti a mai napig.Szeretné a férfi lezárni a multat. Mi illeti meg Őt? Hogyan kérheti? Igaz-e amit hallottam,hogy visszakövetelheti a befizetett összegeket és még lakbért is kérhet amiért a nő használja a házat?

Várom szíves válaszát

pohicop # 2015.07.02. 14:44

Nem vagyok jogász. Szerintem:

Elméletileg amit ő beletett a házba az az ő külön vagyona (pénz, munka). Perelni kell a tulajdoni hányadot a házból. Ezt alátámasztja a hitel amit felvett és fizetett. Ha ez megvan akkor pedig a közös vagyon megszüntetését kell kérni, persze rendezni kell a még fennálló hitellel kapcsolatos dolgokat.

Ha önként távozott a házból akkor nem követelhet "lakbért" vagyis többlethasználati díjat.

Butaság volt elhagyni a házat jogilag.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.02. 15:39

Igaz-e amit hallottam,hogy visszakövetelheti a befizetett összegeket és még lakbért is kérhet amiért a nő használja a házat?
Tulajdonképpen így sem egyik, sem másik nem igaz. Viszont az ingatlan alighanem közös tulajdon.

Júlia62 # 2015.07.02. 18:06

Tisztelt Uram!
Vagyonmegosztáshoz szeretném a véleményét kérni.
22 éve élünk együtt, ebből 20 éve házasságban. A férjem válni szeretne. Kérdésem a különvagyon meghatározására vonatkozik.

  • Együtt élésünk kezdetén én ebbe a kapcsolatba (előző házasságom vagyonmegosztásából)egy félház-félgarázs-félkocsi árát hoztam, amit teljes egészében első közös otthonunkra költöttünk: a vételár egy részére, felújítási munkákra, bútorokra és műszaki cikkekre. Ennek a lakásnak a tulajdonjoga akkor teljes egészében a férjem nevére lett bejegyezve. Majd 5 év múlva ezt a lakást eladtuk, és megvettük jelenlegi lakásunkat ami már fele-fele tulajdoni jogon van bejegyezve. Ha osztozkodásra kerül sor, én jogot tarthatok -e különvagyonként arra a pénz részre amit 22 évvel ezelőtt behoztam ebbe a házasságba?
  • l7 évvel ezelőtt munkáltatóm által dolgozói részvényeket jegyeztek részemre, majd később 1 Millió forintért értékesítettem és személygépkocsit vettünk ebből a pénzből, amit azóta is használunk (tehát még megvan, de a forgalmi a férjem nevére van kiállítva).

A férjem a gépkocsira igényt tart, nem adja ide még használatra sem ha kérem, mert az az ő nevén van (mondja Ő). Különvagyonnak számít -e a részvényekért kapott pénzem?
Előre is köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2015.07.05. 21:52

Ha osztozkodásra kerül sor, én jogot tarthatok -e különvagyonként arra a pénz részre amit 22 évvel ezelőtt behoztam ebbe a házasságba?

Arra úgy nem. De ki kell számolni, hogy annak az ingatlannak a teljes vételár + felújítási költségéből mekkora hányad lett a te különvagyonodból finanszírozva. Ez a hányad az első megvett ingatlanotokban is a különvagyonod volt. Aztán az első megvett ingatlanotok eladási árából is ilyen hányad a te különvagyonod maradt. Ez után meg kell nézni, hogy ez a te különvagyoni hányadod mekkora hányada volt az újabb ingatlanotok vételárának. Ilyen arányban van különvagyonod az új ingatlanból. Az pedig a körülményektől függ, hogy ennek és a közös vagyonból rád eső résznek a pénzbeni megváltását kérheted-e, vagy sem, de ekkor sem azt kell nézni tehát, hogy eredetileg mekkora összeget vittél ebbe a házasságba, hanem hogy a jelenlegi ingatlanotok jelenlegi értékében mennyi a különvagyonod.

Különvagyonnak számít -e a részvényekért kapott pénzem?

Az közös vagyon, a gépjármű is közös.

Judkul # 2015.07.08. 20:13

Kedves Szakértők!
Korábban érdeklődtem már élettársi vagyonközösség megszüntetésével kapcsolatban. Most az lenne a kérdésem, hogy a megszűnéstől számítva mennyi időn belül van lehetőség per indítására?
Előre is köszönöm!

Immaculata # 2015.07.09. 06:56

Aznap.

Bersi # 2015.07.13. 18:18

Tisztelt Szakértők!
Férjemmel 5 éve váltunk el , közös megegyezéssel . Gyermekeinket nálam helyezte el a bíróság, az ingatlant pedig közös használatra ítélték meg, pontosan meghatározva melyik szoba, melyik polc stb. kié. Volt férjem agresszivitása miatt , rendőri segítséggel kiköltöztem az ingatlanból, melyen ő azonnal zárat cserélt és azóta kiadta bérbe. Sem a bérleti díjból nem kapok, sem a gyerektartásdíjat nem fizeti . Rokkantnyugdíjas.A gyerekekkel nem hajlandó találkozni. Én azóta Angliában kezdtem új életet, átlag 3 havonta hazautazunk a gyerekláthatásokra, melyre ő nem is jön el. A házat árulja, de erről velem nem egyeztetett.Mit lehet tenni egy ilyen áldatlan helyzet felszámolására?
Hogyan kaphatnám meg a gyerektartásdíjat ? A házat én nem is akartam kiadni, de ha már kiadta igényt tartanék a bérleti díj felére, csak nem tudom hol is kezdjek hozzá? A gyerekeket is csak akkor hoznám haza , ha meg is jelenik a láthatáson. És a legnagyobb félelmem, hogy nem épp megbízható , népes rokonsággal bíró hölgyel kezdett viszonyt, ha őket költözteti be, akkor a rezsitartozások engem is terhelhetnek? A testvére házát már tönkre tették! Mit lehet tenni egy ilyen helyzetben?
Tisztelettel
Baenera

Bori Bori # 2015.07.13. 18:39

Az ingatlan-nyilvántartás szerint ki az ingatlan tulajdonosa?

ObudaFan # 2015.07.13. 19:01

Bersi

A gyermektartásdíjra a bíróságon végrehajtást kérni és ezzel egyidejűleg szerintem a rendőrségen érdemes feljelentést tenni a tartás elmulasztása miatt. Ha a végrehajtó megállapítja, hogy a végrehajtás eredménytelen, akkor a gyámhatóságtól lehet a tartásdíj megelőlegezését kérni.
A bérleti díj fele iránt pert indíthatsz.

Egyébként mind a gyermektartás iránti végrehajtásban, mind az esetleg megnyert bérleti díj végrehajtása során lehet kérni a végrehajtót, hogy foglalja le a bérleti díj követelését a férjednek.

ObudaFan # 2015.07.13. 19:02

Bersi

Ja ér persze az ő ingatlan tulajdoni hányadára is lehet végrehajtást vezetni.
És lehet, hogy a közös tulajdon megszüntetése iránt sem ártana a pert megindítani.