Jó napot
Segítséget szeretnék kérni, 21-év házasság után elváltunk. A volt feleségem együtt lakik velünk én árulom a házat ő nem hajlandó semmit tenni a ház eladásával kapcsolatba. A ingatlanközvetítői díjat nekem kell e kifizetni ha csak a adásvételi szerződést írja alá és ki lehet e a gyerekekkel költözni a lakásból mert elviselhetetlen amit csinál lesz e hátrányunk belőle. Előre is köszönöm a válaszát.
Válás, vagyonmegosztás
Segítséget szeretnék kérni az ügyben, hogy felvettem a saját lakásomra a volt élettársamnak hitelt. A neve sehol sem szerepel, csak a lányomé, hiszen az övé a lakás. Miután szétmentünk az élettársammal, úgy döntött bosszúból nem fizeti tovább. 5 évet fizetett hátra van még 15 év. Mit tudok tenni? Papír nincs róla, csak egy email, amiben megemlíti, hogy meglátja januártól fizeti e..... augusztus van.
Nagyon köszönöm a választ!
Nem akarok kötekedni (illetve lehet, hogy mégis), de a "saját lakásod" hogy lehet a lányodé?
Ha behajtjak rajtad, de tudod igazolni, hogy ugy allapodtatok meg, hogy ez az o tartozása, perben kovetelheted tole annak a megtérítését, amit a bank rajtad hajtott be.
Én vagyok a haszonélvező a lányom a tulaj :)
A kölcsönnek ki az adósa? A lányod csak dologi kötelezett vagy adós is?
A lányom nevén van és én fizetem nyilván.
Hány éves a lányod? Mennyi volt a hitel felvételekor?
Ez így eléggé áttételes, ami a bizonyíthatóságot kétségessé teszi.
Tisztelt Hölgyem/Uram!
1 éve váltam el a férjemtől, 11 éves lányunkat egyedül nevelem a exférjemmel közösen vásárol ingatlanban. Tulajdoni arány 1/2-1/2. Kizárólagos lakáshasználatban egyeztünk meg. Lakáshasználati jogra nem tartott igényt. (én 1 évi tartásdíjról mondtam le, amit Ő válóper alatt nem fizetett.)A lakáson hitel van amit én fizetek. A szülői felügyeleti jogot én gyakorlom.
Érdeklődnék, hogy kérhet-e többlethasználati díjat a kiköltözése napjától, tehát 2 évre visszamenőleg? Illetve lakáshasználati jogra tarthat-e még igényt. A lakást szeretném megvenni tőle. , lakott forgalmi érték alapján. Ezt kérnem kell a keretlevélben vagy a alapból a bíró így jár el (bírói gyakorlat).
Köszönöm válaszukat!
Ha megállapodtatok a kizárólagos használatban, akkor ha a megállapodás tartalmából más nem következik, többlethasználati díj járhat neki. Ha önként ment el, akkor viszont, ha a megállapodásból más nem következik, lakáshasználati jog ellenértéke valószínűleg nem. Lakott, vagy legalábbis részben lakott forgalmi értéken váltható meg, természetesen nem árt erre hivatkozni a perben.
Személyes költségmentességet szeretnék kérni a bíróságtól. Elég ha csak a szükséges nyomtatványt adom le, vagy külön kérelmet is kell írni?
Kell írni egy kérelmet, mert a nyomtatványból a bíróság még nem fogja tudni, hogy teljes, részleges költségmentességet, vagy csak illeték-feljegyzési jogot kérsz. És a kérelemben nem árt részletezni a nyomtatványból esetleg nem kiolvasható egyéb, a kérelmedet alátámasztó szempontokat.
Rendben! Köszönöm szépen ObudaFan!
Tisztelt Hölgyem/Uram!
A volt férjem nem volt bejelentve a közös lakásunkba,így is kérheti a többlethasználati díjat? Egyébként önként ment el, amit persze utólag már tagad!
Hogyan lehet ezt bizonyítani?
Köszönöm válaszát!
„A volt férjem nem volt bejelentve a közös lakásunkba,így is kérheti a többlethasználati díjat? ”
Nincs jelentősége ebből a szempontból annak, hogy be volt-e ide jelentkezve.
„Egyébként önként ment el, amit persze utólag már tagad!
Hogyan lehet ezt bizonyítani?”
Ha vannak, akkor főleg tanúkkal, gondolom.
Tiszteletem!
Válásnál feleségem lakáshasználati jogot kérne. Még nem történt meg, de lehet kérni fog. Különvagyon a lakásom (öröklés)
Van egy közös gyerekünk és neki egy külön gyereke ami nem közös.
Hogyan lehet kifizetni? Mennyi ez az összeg? Mitől függ? példát kérhetek?
Ez a jog meddig illeti meg? Amíg a közös gyerekünk is ott lakik, utána mennie kell?
Mi van ha időközben eladnám a lakást? Megtehetem? Kell fizetnem belöle neki?
A nem közös gyerek válás után fizetni fog nekem, hogy az én lakásomban lakik vagy mi lesz vele?
Köszönöm
Kivételesen indokolt esetben a bíróság a házastársat a másik házastárs kizárólagos tulajdonában vagy haszonélvezetében álló lakás kizárólagos használatára is feljogosíthatja, ha a lakáshasználatra jogosult kiskorú gyermek feletti szülői felügyeleti jog gyakorlása ezt a szülőt illeti meg és a kiskorú gyermek lakhatása másként nem biztosítható. Ebben az esetben a házastársat a bérlő jogállása illeti meg, azzal, hogy lakáshasználati joga rendes felmondással megfelelő cserelakás felajánlásával szüntethető meg.
Az a házastárs, aki szerződés vagy a bíróság döntése alapján a lakás elhagyására köteles, a korábbi használati joga vagyoni értékének megfelelő térítésre tarthat igényt.
A térítés összegének meghatározásánál a gyermek lakáshasználati jogának értékét annak a házastársnak a javára kell figyelembe venni, aki a lakáshasználatot szülői felügyeleti joga alapján a gyermek részére a továbbiakban biztosítja.
Köszönöm. Milyen összegben lehet gondolkozni ha a lkás pl:10Millio értékü. 1közös gyereknél (9éves) mennyi lehet az az összeg amire igényt tarthat ezen jog alapján?
Illetve még első tárgyalás sem volt. Hogyan tudom elkerülni ezt a alkáshasználati jog érvényesítését? Ha a lakásomat elajándékozom vagy haszonélvezeti jogot rakatok rá?
Ha elajándékozod, vagy haszonélvezeti jogot teszel rá, annak a célja meglehetősen nyilvánvaló lesz ebben a helyzetben, így aligha jársz sikerrel szerintem.
A beköltözhető érték 50-70%-a szokott lenni a lakott érték, és a különbözet ráeső részét kérheti.
Köszönöm. Még kérdeznem, hogy a gyerektartást mikortól itélik meg? Kb hanyadik tárgyaláson ha nincs megeggyezés? Mert a gyerekelhelyezésre én is igényt fogok tartani. Ha netto 120ezer a fium milyen összegre számíthatok kb?
még az jutott eszembe, hogy én kérném a gyerek elhelyezést nálam (apánál). Ezt mikor kell kérnem? Most az elején vagy ha odajutunk folyamatában?
Ha neked ítélik a gyermeket, akkor is csak attól az időponttól kezdve kerhetsz tartasdijat, amikortól ténylegesen nálad van a gyermek.
Ha eldöntötted, hogy kered, kérd.
Tiszteletem,
Alperesnek milyen esetben kell fizetni a tárgyaláson?
Vagy milyen költségei vannak a válással kapcsolatban?
Köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02