Szülői felügyeleti jog


Majordomus # 2023.05.02. 20:13

Hm.
Ne légy naiv. Felvette a számláról és sárga csekken befizette a számláit.
És ha az élettársa fizeti a számlákat a saját bankszámlájáról?
Éppen a per miatt!

Csak az ítélet nem feltételezések,hanem tények és bizonyitékok alapján születik.

Bea8207 # 2023.05.02. 19:46

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást! Egy kicsit elkanyarodtunk a kérdésemtől,ami az volt, hogy a gyermektartás másodfon való fellebbezésemre ő keresetet nyújtott be gyermekelhelyezés megváltoztatása ügyében. A kérdésem az volt,hogy erre viszontkeresettel vagy ellenkérelemmel éljek? Azóta tegnap benyújtottam egy elutasító ellenkérelmet, mert ezt találtam logikusnak. A gyermektartás elsőfokú döntése ellen már egy hónapja fellebbeztem. A számláimat, a gyerekekkel kapcsolatos kiadásaim bizonylatait természetesen mellékeltem. Mellékeltem még az általa az elsőfokú bírósági tárgyalásra benyújtott bankszámla kivonatát. A kivonaton az összes hivatalos jövedelme szerepel, viszont a teljesen lenullázott bankszámlán sem rezsi,sem élelmezés,sem ruházkodás és utazási költségek nem szerepelnek a kiadások között. Ugye milyen érdekes,hogy vajon ezeket miből finanszírozza?

Szomorú örökös # 2023.05.02. 04:59

drbjozsef

A gyermektartásdíj megváltoztatására keresetet bármikor - és bármennyiszer - lehet beadni......az, hogy értelme van-e, más kérdés.

Én arra céloztam, hogy ha csak hasraütéssel bemondásra akarja igazolni az apa bevételeit és az alapján megállapíttatni a kérdező, akkor nem biztos, hogy csak úgy a bíró mindig simán rá fog bólintani. A sima hétköznapi családokban erre nincs szükség, de ha már szétmennek a szülők, akkor gyermektartás megítélése esetén erre bizony szükség lesz, hogy bizonylatokkal legyen minden alátámasztva.

Majordomus # 2023.05.01. 20:28

Ja és az összegyűjtött adatokat számlákat csatold a fellebbezéshez.

Majordomus # 2023.05.01. 20:26

Hát két gyerekre, havi 70 ezer ft azért nem túlzott igény a mai árak mellett!

Sokkal nagyobb összegre számitottam.

Gyűjtsd össze a havi kiadásokat egy táblázatban számlákkal alátámasztva.

Előzőleg azt írtam hogy egy plusz ötvenessel dobja meg sz összeget az még mindig csak 85 ezer lenne.

A 70 ezer még barátságos összeg.

drbjozsef # 2023.05.01. 18:38

A gyermektartásdíj megváltoztatására keresetet bármikor - és bármennyiszer - lehet beadni. Ez nem lesz "ítélt dolog", hogy nem perelhető később.
(az, hogy értelme van-e, más kérdés. Ha a meghatározáskori körülményekben - bármilyen irányban - változás áll be, akkor lehet értelme)

Szomorú örökös # 2023.05.01. 16:48

Bea8207

Ez a cég tavaly új festő munkatársakat hírdetésben keresett 400 eft nettó plusz egyéb jutttatásokért( szállás,utazás,stb)

Mégis valamiért hivatalosan 133 ezer forintot igazoltak le neki havonta a cég által, munkaügyi szempontból bizony ez a hivatalos keresete, nem számít, hogy mennyit kap zsebbe. Tök mindegy, hogy mi szerepel a hirdetésben, a papíron lévő az igaz. És a szállásra, utazásra kifizetett összeg neki nem számít ebből a szempontból jövedelemnek, mert azt valóban arra kapja és nagy valószínűséggel arra is költi, azt nem számolhatod hozzá. Fekete, zsebbe juttatott jövedelmet nem fog elismerni soha a bíróság - te sem tudod bizonyítani, de hiába is tennéd - azért erre készülj fel. De a 70 ezres kérésed ettől még reális lehet, csak kérdés, hogy melyik bíróság fogja így megítélni. Most még fellebbezhettél ellene, de nem mindig lesz ez így, fogadd el.

Bea8207 # 2023.05.01. 12:28

Nem vállalkozó. Szakmunkás egy építőipari cégnél. Ez a cég tavaly új festő munkatársakat hírdetésben keresett 400 eft nettó plusz egyéb jutttatásokért( szállás,utazás,stb)

Bea8207 # 2023.05.01. 12:25

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást! Azért,hogy ne lövöldözzünk vagtában, tisztáznék néhány felmerült kérdést.
Az apuka mereven elzárkózik minden megegyezés elől. A gyerekek mennek hozzá,soha nem jön értük. Télen ugyanannyit keres és dolgozik mint nyáron. Nem a fizetése 40%-át kérem, csak 70 eft-ot szeretnék a két gyermekre kapni. Ez kb a 35-40 %-át teszi ki a gyermekekkel kapcsolatos költségeknek. Nem vesz nekik külön ruházatot, anyagilag sem támogatja őket sohasem. Mivel Pesten dolgozik, s péntek esténként jár haza,az élettársa gondoskodna a gyerekekről. Van kérdés szívesen válaszolok, csak a tények ismerete nélkül ne vagdalkóźzunk már. Köszönöm!

Szomorú örökös # 2023.05.01. 04:07

Majordomus

ha megnyeri a gyermekelhelyezési pert és nála kesznek a gyerekek,akkor kerülsz igazán nehéz helyzetbe.

Meg akár az apa is. Pontosan az s jöhet ebből le, hogy az apa bizalmatlan lehet, mi szerint nem a gyerekre lesz fordítva, amit ő gyerektartás címszó alatt kifizet. Ezért indított gyermekelhelyezési pert. Ha megnyeri, akkor már neki kell a gyerekkel foglalkozni napi szinten, ami azért valljuk be, nem lesz szobafestőként egyszerű számára, de feltehetően talán előtte alaposan végiggondolta. Ha mégsem és ez csak egy szimpla bosszú-lépés az anya ellen, akkor lesz majd igazán gondja belőle. Még mindig fenntartom, hogy ezt a két szerencsétlen gyereket fogja megviselini folyamatosan a két szülő ellenséges kapcsolata. :-(

Majordomus # 2023.04.30. 19:33

Bea
Okosabb ha megegyezel az apával,mert ha megnyeri a gyermekelhelyezési pert és nála kesznek a gyerekek,akkor kerülsz igazán nehéz helyzetbe.
( Ha rákölt a gyerekekre havi 200 ezret és tőled meg kétmri a felét!)

Majordomus # 2023.04.30. 19:24

Ez a tanácsadás szakmai része.
.
Emberileg: meg sem próbáltál az apával beszélni hogy emelje meg önként a tartásdíjat egy ötvenessel ilyen brutális árak mellett?
.
Nem hiszem hogy nem támogatná a gyerekeit ha téged nem is.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.04.30. 06:54

Nem esetleírásra kértem tuti szakmai tanácsokat,csak az eligazodásvan kertem segítséget!
Annyira el vagy veszve az ügyben, hogy ezen távgyógyítással nem lehet segíteni.
Kérj költségmentességet, annak része a pártfogó ügyvéd igénybe vétele. Ha azt nem kapnád meg, akkor azért valószínűleg ki tudsz fizetni egy átlagos ügyvédi munkadíjat; de megpróbálhatod a kormányhivatalban az előlegezés kérését. (Az egyrészt olcsóbb, mint a piaci díj, másrészt csak egy év múlva kell megfizetned.)

Szomorú örökös # 2023.04.30. 03:39

Majordomus

És az nem zavar,hogy télen 6 hónapig nincs munkája és jövedelme sem?

Pontosan ez így van! Az én vállalkozói életem is most kezd csak beindulni. Valamiből pedig akkor is élni kell, meg számlákat muszáj kifizetni, amikor alig van bevétel. Még átalányadózóként szja nélkül is minimum havi 100 rugó, amit fizetnem kell az államnak. Szja-val meg már 150 a minimum, ami csakis ennél több lehet már. És én abban se lennék biztos, hogy az a 450 ezer mind tisztán munkadíj. Szóval nem csak a bevételi oldalát kell nézni, hanem a kiadásit is.

Egyenlő arányban kell hozzájárulnotok a gyermektartáshoz
Ha lehuzol róla 40 % tartásdijat ami 180 ezer,akkor miből teszel hozzá ugyanannyit?

És ez is igaz! Szerintem ő lassan már kizárólag csak az apukától várná el az eltartást.
Megjegyzem még a 41 ezer is édeskevés - vagy inkább szégyen - gyerektartásra, de azért ennél sokkal reálisabban kéne gondolkodni.

Majordomus # 2023.04.29. 20:08

Amit a bíróság megitél az a hivatalos. Ha nem fogadod el,marad a 35 ezer.
.
Azt neked kell bizonyitanod hogy 450 ezret keres.

És az nem zavar,hogy télen 6 hónapig nincs munkája és jövedelme sem?
.
Mi kenne ha leülnél az apukával tárgyalni? Láthatáson csak találkoztok nem?
.
Egyenlő arányban kell hozzájárulnotok a gyermektartáshoz.
.
Ha lehuzol róla 40 % tartásdijat ami 180 ezer,akkor miből teszel hozzá ugyanannyit?

.
A 35 ezer valóban nem sok de túlzásokba nem kell esni.

Mennyit szeretnél kapni?
.

Bea8207 # 2023.04.28. 20:53

Kösz a tanácsot! Megmondanád miből? Kb kéthavi keresetembe kerülne, s még a srácokat is tartsam el valahogy. Ez az egyetlen fórum, ahol érző jogászok megpróbálnak ingyen segíteni a bajbajutottakon. Nem esetleírásra kértem tuti szakmai tanácsokat,csak az eligazodásvan kertem segítséget!

Majordomus # 2023.04.28. 20:19

Bízz meg egy ügyvédet. Jobban jársz.

Bea8207 # 2023.04.28. 15:04

Tisztelt Szakértők!
Gyermektartásdíj emelésére keresetet nyújtottam be. Az elsőfokú tárgyaláson megállapodás nem született, így a bíróság döntötte el ennek mértékét. Sajnos ezt elfogadni nem tudtam. Időközben olyan dokumentumok kerültek a birtokomba, melyekkel valószínűleg tudom bizonyítani, hogy az édesapa jóval több jövedelemmel rendelkezik, mint amit az elsőfokú tárgyaláson bemutattam, ezért fellebbeztem az itélet ellen, s közöltem ezt az édesapával is. Viszontválaszként gyermekelhelyezési keresetet nyújtott be. A szülői felügyeleti jogot jelenleg egyedül én gyakorlom. A kérdésem az lenne, hogy ellenkérelmet vagy viszontkeresetet nyújtsak be a bírósághoz? Az ellenkérelem arra való, hogy az általa írt vádakat megcáfoljam? A viszontkereset pedig arra, hogy az ő alkalmasságát bizonyítékokkal megkérdőjelezzem? Elveszek ebben a jogi világban. Kérem segítsenek!

drbjozsef # 2023.04.20. 06:02

Echo,

Ptk.4:173.§ A szülői felügyeletet gyakorló szülőnek és a gyermekétől különélő szülőnek a gyermek kiegyensúlyozott fejlődése érdekében - egymás családi életét, nyugalmát tiszteletben tartva - együtt kell működniük.

4:174.§ A szülői felügyeletet gyakorló szülőnek a gyermek fejlődéséről, egészségi állapotáról, tanulmányairól a különélő szülőt megfelelő időközönként tájékoztatnia kell, és a különélő szülő érdeklődése esetén a gyermekkel kapcsolatos felvilágosítást meg kell adnia.

Kérdezzetek rá, ha kamuzik, mondjátok meg neki, hogy eljárást kezdeményeztek a gyámhivatalnál ellene, ha nem igazolja a gyerek megfelelő orvosi ellenőrzését.

Majordomus # 2023.04.19. 19:58

Mint szülő feltétlenül.
.
Az a tény hogy a gyermek az anya háztartásában él nem jelenti azt hogy létfontosságu információkat eltitkoljon az apa elöl.

Echo # 2023.04.19. 15:25

Üdvözlök Mindenkit!
Én a mostohaanya vagyok. A férjem 7 éve vált el a gyermeke anyjától. A kapcsolattartással nincs gond, azt nem akadályozza anyuka. Néha hisztizik egy kicsit a gyerektartás emelése miatt , amit közös megegyezéssel állapítottak meg a váláskor, tényleg nem fizet sokat, viszont otthagyta a házat, semmit nem követelt vissza annak fejében, hogy a gyerektartás összege ennyi legyen, amennyit most fizet. Ennek ellenére mindig próbálja a férjemet pumpolni mondván, hogy mi ketten vagyunk a költségekre, ő meg egyedül él. Nem is ez a probléma.
A kérdésem az lenne, hogy a férjemnek joga van-e betekinteni a fia egészségügyi dokumentációjába az EESZT rendszerben? Ugyanis anyuka egyáltalán nem tájékoztatja ezekről, pedig megkérte erre. A gyermek tartósan beteg, állandó orvosi kezelésre szorulna, 3 havonta kellene ellenőrzésre vinni. Sajnos erős a gyanúnk, hogy 2 éve nem volt vele sehol, legalábbis rákérdezésre a gyerek elmondta, hogy már nem kell járnia orvoshoz, a gyógyszert sem kell szednie. Ezt nehezen tudjuk elhinni, ugyanis olyan autoimmun betegsége van, ami nem gyógyul, néhány éve biológiai terápiát is kapott emiatt. Panaszmentes lehet, de akkor is rendszeresen ellenőrizni kellene és ez sejtésünk szerint nem történt meg. A fiúnak viszont újra panaszai vannak, amit tavaly decemberben jeleztünk is az anyjának. Azóta sem vitte sehova, amikor meg felajánlotta a férjem, hogy majd ő elhordja a gyereket vizsgálatokra és kezelésekre, azt nem engedte!! Szeretne ezek miatt a férjem betekinteni a gyerek egészségügyi dokumentációjába, de nem tudjuk, hogy erre egyáltalán jogosult-e?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.04.13. 07:55

Ha nem tudtok megegyezni, ő van lépéskényszerben. Perben tudja szabályoztatni a kapcsolattartást.

Cidri # 2023.04.13. 07:24

Üdvözlök mindenkit
Az alábbi történetben szeretnék tanácsot kérni.
Volt férjemmel már 2013-ban elváltunk, de egy fedél alatt éltünk 2019-ig. Akkor őt "kivonták" a forgalomból kicsit több mint egy évre. Mivel már többször fordult ez elő, úgy éreztem, hogy nem megfelelő a gyermek (10 éves volt akkor) számára az ő életvitele, ezért mikor kiengedték, nem jött vissza a házba. Gyerektartást nem fizet, , úgy gondolja, hogy mivel a házat otthagyta nekünk, ennek fejében nem fizet semmit. Közben ő külföldre költözött, megnősült, de úgy látszik, hogy így sem vett fordulatot az élete. Továbbra is alkoholizál, a gyereket hetente hívogatja messengeren, össze-vissza szíd engem, és oktatja a gyereket. Mást nem csinál, csak dicsekszik a kinti életével. Én már nem beszélek vele, nem vagyok hajlandó, mivel több alkalommal is minősíthetetlen hangnemben beszélt velem. A ház hitele, illetve más hitelek, amit még közösen vettünk fel - volt cégügy - én fizetem, az én fizetésemen van letiltás, ő pedig kint éli világát. De nem is baj, így legalább nyugtunk van, kivéve a hetente telefonokat a gyerekem irányába. Most azzal jött elő, hogy joga van látni a gyereket, mi az hogy nem engedem ki hozzá egy hétre, ha szünet lesz, neki ugyanannyi joga van, mint nekem. Azért vázoltam is fel az életét kicsit,holgy érzékeltessem hogy milyen életet él kint is. Egyáltalán nem bízom benne, nem szeretném kiengedni a gyereket hozzá. Van ehhez jogom? Kötelességem lenne kiengedni külföldre, egy olyan helyre, ahol azt sem tudjuk hol lakik, milyen körülmények között. Hozzáteszem, a gyerek - most lesz 13 éves - nem szeretne kimenni, szerintem kicsit tart tőle. Válaszukat köszönöm

Majordomus # 2022.12.26. 16:58

Gyermekelhelyezési pert kell inditanod. Mivel a kislány betöltötte a 12 évet,igy őt is megkérdezi majd a bíróság.
Várd meg azért a jogászok válaszát is.

viktoraxelsen # 2022.12.26. 15:57

Üdvözlöm.
Mintegy 3eve váltam el.
A jelenleg 15 éves kislányomat édesanyja neveli ,aki kizárólagos felügyeleti jogot kapott.Semmilyen bántó magatartást nem tanúsítottam,egyszerűen a bíróság így döntött
Közben újra megnősültem ,kisfiam született.
Kislányom szeretne hozzánk költözni szabad akaratából,és a féltestvére mellett felnőni. Azt mondta ,a bíróság előtt is vállalja akaratát
Hogyan tudnám per nélkül kizárólagos felügyeleti jogot gyakorolni.?
Munkám van,hàzam van tisztességesen élek a feleségemmel.A gyerek könyörög,hogy velünk élhessen.
Tisztelettel várom válaszát.