Kérjetek egy orvosi igazolást, és akkor halasztás lesz. Egyébként meg ha már van jogi képviselője, akkor hagyjátok dolgozni.
Kapcsolattartás
Szoma,
a polgári perrendtartásról szóló tv.-ben nézz utána.
KÖSZÖNÖM,KÖSZÖNÖM.
3.5éves kislányom születése óta egyedül nevelem. Apukája 1éves korában nevére vettem, születése óta fizet tartásdíjat. Sajnos nem keresi, ritkán látogatja, ebben az évben nem volt, alig telefonál, már kislányom se érdeklődik. Január óta oviba jár, de az apukája nem is tudja hova. Semmilyen szülői érdeklődést nem mutat.Olykor egy telefon, de akkor sem mondja, hogy elvinné. Januárban kértem hogy vigye ely, de kislányom tiltakozott, mert hát idegen az apukája, azóta semmi.
Egyszer már beszéltem vele arról, hogy enyém legyen a felügyeleti jog, mert hát ő nem vesz részt a nevelésében és minden hivatal is ezt ajánlotta, de ő elzárkózott ettől.Mit tehetek? Nem kötelezhetem arra, hogy érdeklődjön, viszont semmilyen szülői magatartást nem tanusít Utalja a pénzt és kész, szerintem többet is tudna, de nem akar. Szóval tehetek valamit? Sajnos a kislányomat sajnálom, mert egyik nap azt mondta, hogy hozzá sose jön apa, ezért az én apám lehessen az övé is.
Köszönettel.
Ahhoz, hogy a szülői felügyeletet hivatalosan is te gyakorold, elég egy gyermekelhelyezési per, amit meg is nyersz simán. Hogy semmilyen döntéshez ne kelljen az ő hozzájárulása, ahhoz már kellene egy szülői felügyeleti jog megszüntetési per, ami jóval nehezebb ügy.
Sziasztok!
Gyermekeimmel a kapcsolattartás nem zökkenőmentes. Ex szerint ő semmiben nem korlátozza őket. Ha csak abban nem, hogy folyamatosan leköti azokat a hétvégéket is mikor nekem lenne láthatásom. 16 éves gyerekem viselkedése velem szemben egyszerűen ...nem találok rá szavakat. Most hogy kisebb gyermekem velünk ( velem , új családommal ) volt egy hetet és jól érezte magát, nagyobb viselkedés még felháborítóbb. Többször voltunk gyámügyön...de sajnos most úgy alakult, hogy nem tudok értük menni, kb.2 hónapig. Ezt a tényt tértivevénnyel elküldtem gyámügynek, exnek is nehogy később ellenem fordítsák. Erre most kaptam egy levelet a gyámügytől, hogy tárgyalás lesz ( ismét) korábbi sem vezetett semmire...De nem tudok meg jelenni.Igaz értesítésben közlik, hogy megjelenés nem kötelező. Én szeretnék de fizikailag nem tudok..
Kérdésem az lenne, hogy elmehet-e helyettem az élettársam, akit meghatalmazok.
Valamint, köteles vagyok-e azt közölni, hogy miért nem tudok a gyerekekért menni illetve a tárgyaláson ott lenni?
Ennek oka nem tartozik az exre. Személyes magánügy, ami nem tartozik rá.
Köszönöm
Legalább közöld a gyámhatósággal, hogy nem tudsz a tárgyaláson ott lenni, egyben az okát legalább velük tudasd...
Ha szükségesnek látod az élettársad menjen el - hivatalos felhatalmazásoddal.
Ami a nagyobbik gyermek negatív viselkedését illeti, nagykorúságáig fizetni vagy köteles, azt követően kérdeheted a bíróságot, hogy a további kötelezést - már amennyiben felsőfokú nappali tanulmányokat folytat majd - vizsgálja felül érdemtelenség címén.
Külön írom: az ex nejed vastagon benne van a dologban akár beismeri akár nem, de ezen nem bosszatsd magad - a dolgok nem fognak megváltozni.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Kedves radar3!
A gyámhivatali eljárásokban személyes jognyilatkozatok megtétele lehetőség áll fenn, ha az élettársad elmegy, akkor semmit nem fognak tudni tőle kérdezni, érdemben helyetted nem válaszolhat az ügyintéző kérdéseire, tehát semmi értelme.
Sajnálatos a nagyobbik gyermek viselkedése és igaza van Monalisának ez a tapasztalatok szerint az estek java részt az anyukának a nevelési hibája- súlyos apai magatartás hiányában-!
Esetleg rá lehet ijeszteni az anyukára, hogy ha már így elfordította a nagyobbik lányát, akkor sürgősen próbálja meg hozzászoktatni a gondolathoz a gyermeket, hogy ha tovább akar tanulni, ahhoz az apuka rokontartási díja anyagiakban sokat segítene, próbáljon az apjával konfliktus mentes, harmonikus kapcsolatot teremteni, ellenkezőleg életbe léphet az érdemtelenség esete, mely következtében anyuka egyedül támogatja a további felsőoktatási tanulmányait a gyermeknek.
Természetesen ki kell mentenie magát, ha nem tud megjelenni a tárgyaláson, lehetőleg indokkal ellátva.
Valóban nem kötelező, de fenn áll annak a veszélye, hogy akkor a rendelkezésre álló adatok alapján dönt az illetékes ügyintéző.
Kedves Hozzáértők!
Szeretném megkérdezni, hogy mi a teendő, ha a kapcsolattartást még a bíróság nem határozta meg (még nem volt tárgyalás, keresetemben kértem a nálam való elhelyezést), de már most akadályozza az apa a láthatást és kapcsolattartást is, akinél jelenleg a gyermekek vannak. Többször megfenyegetett, ezért nem merek odamenni. De ebben az esetben hogyan bizonyítom, hogy én tartottam volna a kapcsolatot, csak ő nem engedi? Telefonon tartom a gyerekekkel a kapcsolatot, bár azt is titokban...
Mennyi idő teli el vajon a kereset beadása és az első tárgyalás ideje között?
A kérdéseimre előre is köszönöm a válaszokat.
Kedves Edictus!
Én egy kis segítséggel tudok csak hozzájárulni a kérdésedhez.
Én 2008. szeptemberben adtam be a keresetet, és az első tárgyalás volt januárban, utána kérni kellett a folytatását, következett egy hónap békeidő, aztán tűzték ki a 2. tárgyalás időpontját, ami áprilisban volt. Ott felbontották a házasságot, persze közös megegyezéssel. Mindenben meg kell egyeznetek, akkor megy ilyen simán.
Üdvözlettel: Gabriella
radar3-nak üzenet:
A gyámhivatalnál kapcsolattartási ügyben kizárólag személyesen lehet bármilyen nyilatkozatot tenni, tehát helyetted senki, még meghatalmazott ügyvéd sem nyilatkozhat jogszerűen. Természetesen mehet veled ügyvéd, hogy segítsen a jogi tanácsaival, de nyilatkozni személyesen neked kell. Ezt jogszabály írja elő. (kb. úgy, mint házasságot sem lehet meghatalmazott útján kötni :-)
Edictusnak:
Ha eleve úgy tűnik, hogy nem lesz egyszerű sétagalopp a gyermekelhelyezés kérdése a bíróságon, kérhetsz (persze bármelyik fél kérhet) ideiglenes intézkedést. Ebben a bíróság a per idejére átmenetileg meghatározza a bíróság, hogy melyik szülőnél van a gyermek és szabályozza a kapcsolattartást, ami azonnal végrehajtható, tehát ha nem működik, akkor lehet a gyámhivatalhoz fordulni, hogy szerezzenek neki érvényt.
A kapcsolattartást a gyámhivatal most már nem szabályozhatja, ha a bíróságon már folyik a per, de a végrehajtás ilyenkor is az ő feladatuk.
Érdemes ezt az ideiglenes intézkedést kérni, mert ha tegyük fel, két évig civakodtok a gyermekelhelyezésen, és nincs hivatalos irat, amit ki lehet kényszeríteni, egyetlen hatóságot sem fogsz találni,aki bármiben is segíteni fog. Nem azért, mert nem akarnak, hanem azért, mert nem tehetik.
Az, hogy mikor lesz tárgyalás és meddig tart a per, nagyban függ attól is, hogy vidéki, vagy budapesti bíróság előtt folyik a per, és ha Budapesten, akkor kisebb bíróságon, vagy a PKKB-n. A PKKB-n a leghosszabb, mert nagyon leterhelt bíróság.
Kedves hozzáértők!
Van-e jogom, mint gondozó szülőnek megkérni apát, hogy ne szedessen a gyerekkel a kapcstartás alatt, valami fémpálcikával gyógyító orvos által ajánlott kapszula készítményt a gyerekkel.
A gyermek egészséges mint a makk, a kapszulától hányingere van, itthon rendesen és rendszeresen étkezik, nincs gond a székletével, nem fáj a hasa. Gyermekorvosunk is - látva a készítményt- azt ajánlotta, hogy nincs a gyereknek szüksége rá - bélműtétek után szokták ajánlani! felnőtteknek!.
Apának mániája, hogy a gyermeket éheztetem, és rossz anya vagyok, gondolom ezzel próbálja a gyereket manipulálni és belebeszélni, hogy beteg. De a gyereknek semmi baja, és nem szeretném, ha a kapszula ártana neki!
Mit tehetek?
Kedves Verde!
Igen, jogod van megkérni, kérdés, hogy mennyi foganatja lesz. Azt tanácsolom, ha megkéred az apát erre, azt igazolható módon, írásban tedd (mondjuk e-mailben) és egyidejűleg csak tájékoztasd erről az illetékes gyámhivatalt is. Csak, hogy nyoma maradjon, nem kell feltétlenül ezért "ügyet csinálni" belőle, csupán tájékoztatásul.
Ha azt követően változatlanul "gyógyítja" a gyermeket az apa, akkor megismételheted, még egy levél, még egy bejelentés. Akkor már lehet kérni azt is, hogy intézkedjen a gyámhivatal és figyelmeztesse az apát.
Verde: elvileg ugyanolyan jogod van megkérdezni, mint amilyen joga van neki megkérdezni. Ha úgy gondolod, hogy olyat szed a gyerek, ami veszélyezteti, kérheted a jegyzői gyámhatóságtól védelembe vételi eljárás keretében annak a vizsgálatát, hogy orvosi indikációra szedi-e azt a valamit. Ahogy írod, akkupunktúrával kezelő orvosról van szó, de az nem szokott kapszulákat adni, tehát valami nem oké.
Edictus: az ideiglenes intézkedés során a bíróság mostanában már az elhelyezésről igen ritkán dönt (szerencsére), mivel ez quasi "bebetonozza" az eredményt, ritkán fordul ugyanis elő, hogy az ideiglenes intézkedéssel egyik szülőnél elhelyezett gyermeket később ítélettel a másik szülőnél helyezi el a bíróság (persze nem lehetetlen, csak én még ilyet nem láttam). A kapcsolattartás akadályozása azonban egyértelműen a gyermek érdekeivel ellentétes, tehát itt az ideiglenes elhelyezés is indokolt lehet, hacsak nincs az apának valami komoly elfogadható indoka a kapcsolattartás akadályozására (mondjuk ha veszélyezteted a gyermeket). A bíróságok a kapcsolattartás akadályozását ugyanis a gyermeknevelésre való alkalmatlanságként értékelik (vagy legalább is kellene értékelniük a BH-k figyelembevételével. Bizonyítani legfőképpen tanúkkal tudsz, esetleg okirattal, ha írsz neki levelet, hogy látni szeretnéd a gyermekeket, tértivevénnyel feladod és mondjuk közli, hogy nem.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
A fémpálcika nem akkupunktúrás tű, hanem az a "bajra bemozduló" hajlított fémpálcika, amit a kezében fogva végig húz a test előtt, plussz pulzus alapján diagnosztizál. A kapszula tényleg kapszula, leírás nélkül, egy dobozzal a kezembe nyomott apa, hogy adjam a gyereknek én is. Ezzel kerestem fel a gyermekorvosunkat.
A gyerek egyébként egészséges, miért kellene akkor kitenni ilyen hókusz pókuszolásnak, és éreztetni vele, hogy baja van???? Szerintem ez már túl megy az egészséges szülői gondoskodáson. Ráad nem az első eset.
verde:
az ilyen sarlatánok hókuszpókuszától én is viszketek, de a jogi helyzet sajnos az, hogy az apának kb. pont annyi joga van a nála levő gyermekkel kapcsolatban, mint neked a nálad levővel - ugyanúgy elviheti az általa fontosnak tartott vizsgálatra, mint te.
Azt viszont megteheted, hogy jelzed az apának, hogy szóba se jöhet általad semmi olyan gyógyszer beadása, ami nincs jóváhagyva, az összetevői nincsenek leírva, és aminek a receptjét nem orvos írta meg. Azt is nyomatékosan kérheted, hogy ő se adjon be a gyermeknek ilyent - hiszen ezt te magad sem tehetnéd meg. Ha nem hallgat rád, akkor jelezd a gyámhatóságon, és emiatt sor kerülhet akár a kapcsolattartás korlátozására is.
nem jogi oldalról:
A gyermeknek vélhetően lactobacillus kapszulát adnak, amitől az égvilágon semmi baja nem lesz, de én akkor is aggasztónak tartom magát az eljárást.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Katakomba
Köszönöm.Nem jó hír, hogy csak személyesen tudok eljárni.
monalisa
Telefonon beszéltem a gyámüggyel, elmondtam, hogy nem tudok elmenni, hogy küldtem egy levelet amiben erre már kitértem, csak az én levelem és az ő értesítése elkerülték egymást.... Kértem a halasztást, ( természetesen írásban beadva ) azt mondták nincs rá lehetőség, hosszú lenne, sok levelezgetés, a kiértesítés stb...Indok volt az is,hogy kapcsolattartást csak 1 hónapra visszamenőleg tud végrehajtani....De egy hónapból már így is kicsúszott és a júliusban történt "tárgyalásnak" sem volt semmi eredménye, foganatja, ugyanúgy felrúgták a szabályozott kapcsolattartást. Felhívtam két másik gyámügyet ott azt mondák lehet kérni halasztást. Azt is mondták az ügymenet mindenhol egyformán zajlik. Vagy mégsem??
A rokontartással kapcsolatban másik topicban kérdezek.
honeybear45
Valóban nélkülem fog dönteni ezt előre közölte....
Valóban nem lehet halasztást kérni?
Egy kormányrendeletben ( 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet ) a következőket olvastam: A 8/B.§ (3) bekezdése azon esetek felsorolása, amikor az ügyfél kérelmére is lehetőség van az eljárás felfüggesztésére. Ezek: a kapcsolattartással, családi jogállással, a kiskorú házasságkötésével, az örökbefogadás előtti eljárással, valamint a gyermektartásdíj megelőlegezésével és az otthonteremtési támogatás megállapításával kapcsolatos ügyek.
Nem hivatkozhatnék erre egy kérelemben?
Köszönöm
„indok volt az is,hogy kapcsolattartást csak 1 hónapra visszamenőleg tud végrehajtani…De egy hónapból már így is kicsúszott ” itt valaki nagyon keveri a dolgokat. A végrehajtási kérelmet lehet egy hónapra visszamenőleg benyújtani, de ha már benyújtották, akkor egy hónap alatt el kellene intézni. Attól, hogy a hivatal nem intézi el, nem évül el a kérelem, tehát akkor is el kell intézni, ha már 8 hónapja csinálják (ahogyan volt már rá példa). Tapasztalataim szerint ahány gyámhivatal, kb. annyiféleképpen zajlik, sőt, egy gyámhivatalon belül is előfordul, hogy ahány ügyintéző, annyi féleképpen, sőt olyat is láttam, hogy ugyanaz az egyik döntésben azt mondta, hogy a nagyszülői kapcsolattartás alanyi jog, a másikban meg azt, hogy az, hogy az apai nagyszülő jogosult kapcsolattartásra, nem jelenti azt, hogy az anyai is.
Nem hivatkozhatsz rá, mert az ellenérdekű ügyfél jogait sérti, neki joga van arra, hogy határidőben szülessen döntés. Viszont írásban megteheted a nyilatkozatodat, észrevételeidet.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Köszönöm derill!
Még valami amit elfelejtettem leírni itt. Elhalasztani nem lehet, kérelmet felesleges beadnom, de vissza is vonhatom, mondta ezt a gyámügy vezetője... vele beszéltem telefonon. Így is a lehető legrosszabbul jövök ki belőle , mert nem azért nem megyek el mert nem akarok.
Nekem ez nagyon gyanús...protekció, elfogultság.....
Én vonjam vissza, az exem mag azt csinál amit akar??
Kedves hozzáértők!
ismét kérdésem van.A bírósági határozatban ez van:minden héten szerdán 17-20 óráig, minden második vasárnap 9-20 óráig lehet nálunk a gyerek.Több szerdán nem voltak otthon, levelet írtunk a gyámhatóságnak, melyben kértük a pótlást-mert anya nem hajlandó.Most ott tartunk, hogy a gyámügy közölte szóban-nem írja le- hogy ő csak a hosszú kapcsolattartás pótlását rendelheti el, a rövidet nem.Nem értem! Mi az hogy rövid vagy hosszú? Szerintünk a hétköznapit is pótoltatni kellene,nem?
Ha van ilyen szabály kérem osszátok meg velem.
Köszönöm.
Kedves hozzáértők!
ismét kérdésem van.A bírósági határozatban ez van:minden héten szerdán 17-20 óráig, minden második vasárnap 9-20 óráig lehet nálunk a gyerek.Több szerdán nem voltak otthon, levelet írtunk a gyámhatóságnak, melyben kértük a pótlást-mert anya nem hajlandó.Most ott tartunk, hogy a gyámügy közölte szóban-nem írja le- hogy ő csak a hosszú kapcsolattartás pótlását rendelheti el, a rövidet nem.Nem értem! Mi az hogy rövid vagy hosszú? Szerintünk a hétköznapit is pótoltatni kellene,nem?
Ha van ilyen szabály kérem osszátok meg velem.
Köszönöm.
bocs, errort írt, nem akartam kétszer.
Kérni kell a gyámhatóságot, hogy írják le, amit elmondott - hozzanak határozatot.
Sem a törvény, sem annak végrehajtási rendeletei nem különböztetnek meg "hosszú" és "rövid" kapcsolattartást (legfeljebb folyamatos és időszakos kapcsolattartást de ennek sincs jelentősége a végrehajtás szempontjából.)
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02