Kötelesrész ajándékozás esetén

sissy074 # 2018.03.11. 10:05

Kedves Fórumozók!
Édesapám tavaly elhunyt,2,5 évvel ezelőtt egy ingatlanban lévő 50%-át testvéremnek ajándékozta,melyről tudtam hisz csak így lehetett megakadályozni,hogy édesapám alkoholizmusát kihasználva,ezt a részt nem idén barnult emberek megszerezzék.
Most a hagyatéki tárgyaláson a közjegyző azt mondta a köteles részt csak bíróságon kérhetem,ez után az ingatlan után.Ez tényleg így van?
Elméletileg testvérem nem zárkózik el az elől,hogy ebből a részből nekem is jár.Viszont csak arra várni se szeretnék,hogy majd egyszer valamikor megkapom.Hisz testvéremmel is történhet bármi időközben.
Mi lehet a jó megoldás ebben az esetben?
Köszönöm előre is ha valaki segítene.

ObudaFan # 2017.01.06. 22:22

Külön kérheted. De ha vita lesz róla, akkor úgysem a közjegyző dönt, hanem perben a bíróság.

gerlach # 2017.01.06. 19:30

Közben utánanéztem és már tiszta a dolog. Függetlenül attól, hogy el lett ajándékozva a telek, beleszámít a kötelesrész-alapba. Mivel ennek a teleknek volt a legnagyobb értéke, így valószínűleg szépen meg is fogja dobni az alapot.
Lenne még egy kérdésem ezzel kapcsolatban, mégpedig az, hogy a hagyatéki leltár során ez az ajándékozás is rögzítésre kerül? Vagy a hagyatéki tárgyaláson a közjegyző tudni fog erről a korábban megtörtént ajándékozásról? Bele lesz már számítva a kötelesrész-alapba?
Vagy ezt esetleg külön kell majd kérvényeznem ott, hogy számolják bele?

gerlach # 2017.01.06. 13:26

Köszönöm a választ, de laikusként ez nekem eléggé kínai. :)
Mikor nem elégíthető ki a kötelesrész?
Nem 10 évig igényelhetem még egyébként? Bár mindegy, mert 5 éven is belül vagyok.

ObudaFan # 2017.01.06. 12:54

Kérheted még, 5 év az elévülés. Akkor kérheted pesze, ha a hagyaték egyéb tárgyaiból az így megnövelt alap alapján számított kötelesrészed nem elégíthető ki.

gerlach # 2017.01.06. 09:30

Tisztelt Jogi Szakértők!
Nagymamám 4 évvel ezelőtt elajándékozott egy telket és ezt csak most tudtam meg a halála után, mikor lekértem a telek tulajdoni lapját a Földhivataltól. Világosan rajta van, hogy ajándékozás történt. Édesapám már korábban elhunyt, így én vagyok az egyik örökös nagymamám után. A hagyatéki tárgyalás még nem zajlott le.
Erről a mamám senkit sem tájékoztatott és ha nem kérem le annak a teleknek tulajdoni lapját, akkor én is azt hinném a mai napig, hogy még az ő nevén van. Kérhetem még a köteles részt az elajándékozott telek után? A hagyatéki tárgyaláson ennek az ajándékozásnak lesz nyoma? Szóba fog jönni?