Hagyaték


drbjozsef # 2020.01.19. 11:01

Hapciusz,

Az elhunyt utolsó lakóhelye és elhunytának dátuma kijelöli a közjegyzőt. Ez megnézhető a MOKK.hu oldalon.
Vele kellene felvenni a kapcsolatot. Megkérdezni, miért nem volt hagyatéki tárgyalás. Tőle (nem bármelyik közjegyzőtől) kérhető az öröklési bizonyítvány. (Ezt pont akkor állítják ki, ha nem volt hagyatéki tárgyalás, tehát végzés sem).

Nem tudom, a nyufig ad-e így ki adatokat. Meg lehet próbálni. De őszintén szólva a mai GDPR zivataros időkben nem nagyon hinném. Esetleg egy kedves ügyintézőnek elsírni a problémát, hátha megesik a szíve.

Hapciusz # 2020.01.19. 12:49

Köszi, drbjozsef

Levente81 # 2020.01.20. 08:08

Sziasztok!
Segítséget kérek az alábbiakkal kapcsolatban. Édesanyám hagyatéki tárgyalására szerdán kerül sor, én mint egyetlen örökös kell nyilatkozzak az örökségről. Édesanyám egyetlen érdemi vagyontárgya egy zalakarosi ingatlan 1/4-e. Kb 600 m2 telek és egy nyaraló, beton alappal és garázzsal, rajta egy 20 m2-es faház.
Édesanyám tavaly márciusban jelzálog alapú személyi kölcsönszerződést írt egy magánszeméllyel, megterhelve az ingatlan 1/4 részét. 2020. március 31-én jár le a kölcsön fizetési határideje. A kölcsön összege 2 Mft, kamatoktól mentesen, a kölcsönt adó személy zálogjoga tavaly tavasz óta be van jegyezve az ingatlan 1/4 részére. Az említett ingatlan 3/4 részben -minden tehertől mentesen- nagymamámé, aki után szintén én leszek az egyetlen örökös.

Az egész ingatlan jelenlegi forgalmi értéke messze elmarad attól, hogy a negyede 2 MFt-ot érjen. Több, mint egy éve van piacon 5,5 MFt irányáron, de még komoly érdeklődő sem volt rá, 2-3 MFt lehet jelen állapotában a reális ára. Aki kölcsönadott édesanyámnak nem volt minden információ birtokában, ami a kölcsön biztosítékának értékét illeti.

Tekintettel a fentiekre és mivel nem áll módomban visszafizetni a kölcsönszerződésben szereplő összeget, felmerült bennem, hogy lemondjak édesanyám örökségéről, de van néhány kérdés, amelyekkel kapcsolatban előtte szeretnék világosan látni.

  1. Ha lemondok az örökségről az ingatlan tulajdonának negyed része a tartozással az államra száll, majd március 31-ét, a kölcsön határidejének leteltét követően kerül a zálogjoggal rendelkező magánszemély nevére?
  2. Milyen jogi lépéseket tehet annak érdekében az új tulajdonos, hogy az általa édesanyámnak adott összeget visszakapja és mennyiben érinti az nagymamám tehermentes 3/4 rész tulajdonát?
  3. Feltételezem, hogy az új tulajdonos megjelenését követően a beleegyezése szükséges minden továbbihoz az ingatlannal kapcsolatban. Hogy kell ezt elképzelni a gyakorlatban? Kötelesek leszünk kulcsot adni a nyaralóhoz? A beleegyezése nélkül végezhetünk-e bármilyen munkálatot?
  4. Amennyiben nem mondok le az örökségről úgy milyen lehetősége lesz a kölcsönadó magánszemélynek behajtani a tartozást?

Előre is köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.20. 10:32

Az öröklésről lemondani az örökhagyóval még életében megkötött, írásba foglalt szerződésben lehet.

drbjozsef # 2020.01.20. 10:47

Levente81,

  1. Nem lemondasz, hanem visszautasítod. Ha nincs más törvényes örökös, akkor az államra száll a hagyaték. Ha nincs részletfizetés, és márciusban kellene egyben visszaadni, de nem történik meg, akkor majd a jogosult elindítja az eljárást, hogy a jelzálogot érvényesítse. Egy pár hétig hónapig biztos el fog tartani míg bejegyzik.
  2. Ha visszautasítottál, akkor semmit. Nem leszel örökös, nem leszel édesanyád jogutódja. A fentit teheti, megkapja az 1/4 részt. Nagymamád részét, ha nem szerepelt a szerződésben, ez nem érinti.
  3. A Ptk. közös tulajdonra vonatkozó rendelkezései szerint. Olvasd el alaposan : 5:73.§ - 5:84.§.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

4. Felszólít a fizetésre, majd pert és végrehajtást indít. Ha nem fizeted ki, letiltják a fizetésedből, inkasszóhaztják a bankszámládat, lefoglalhatják az inó vagy ingatlan vagyonodat és elárverezik.

Levente81 # 2020.01.20. 14:50

drbjozsef, köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.20. 15:58

Ha nincs más törvényes örökös
Él az örökhagyó anyja.

A jelzálogjog nem végrehajtási jog.

Az örökhagyó első sorban az örökség tárgyaival, másodsorban az öröksége erejéig felel. Szóval ha a nagymama nem akarja átengedni a hitelezőnek az örökölt 1/4-et, akkor nagyon is érintheti a tartozás minden más vagyontárgyát is.

A kérdező is megteheti, hogy felajánlja a hitelezőnek az örökölt hányadot, hogy abbó elégítse ki magát. Ha ezt megteszi, akkor más vagyontárgyaival ezért a tartozásért ő sem felel.

OFF
Mintha kicsit fáradt lennél mostanában.
ON

drbjozsef # 2020.01.21. 05:16

kbs,

Teljesen igazad van, én sem így értettem. Hanem úgy, hogy a nagymama is visszautasítja a hagyatékot, ez evidens. Ha a kérdezőnek nem éri meg, mert a tartozás vagy duplája a vagyonnak, és neki nem éri meg elfogadni azt, akkor a nagymamának aztán pláne nem éri meg.

Levente81 # 2020.01.21. 09:35

Ha jól értem miután én visszautasítom az örökséget, akkor következő körben nagymamámnak kell nyilatkozni újabb hagyatéki tárgyaláson arról, hogy elfogadja vagy visszautasítja azt?
A holnapi hagyatéki tárgyalásról csak én kaptam értesítést, nagymamám nem.

Azt hittem, hogy csak gyermekem nevében kell visszautasítsam az öröklést és utána az államé lesz az örökség.

drbjozsef # 2020.01.21. 10:58

Levente81,

Én a helyedben vinnék a tárgyalásra egy két tanús okiratot, hogy a nagymamád is lemond az örökségről.
Feltehetőleg nem kell másik tárgyalásra menni, ha nem is fogadná el a közjegyző, majd nyilatkoztatja a nagymamádat, ehhez nem kell tárgyalás feltétlenül.
A hagyatékba a tartozás is be van jelentve? Mert ha a kiskorú gyereked nevében visszautasítasz, ahhoz kell majd a gyámhivatal beleegyezése is, jó, ha látják, hogy a tartozás több, mint a vagyon, így van esély rá hogy jóváhagyják.

De ez már elég sok macera. Ennél tényleg sokkal egyszerűbb, amit az ügyvéd úr írt tegnap : elfogadod az örökséget, és felajánlod az ingatlanrészt a követelés fejében. Ennyire vagy köteles főszabály szerint.

Szil14 # 2020.01.24. 13:58

T. Fórum!
5 évvel ezelőtt lezajlott egy hagyatéki eljárás. Az eljárás alatt egy örökös részéről felmerültek igények a hagyatékkal kapcsolatban.
A közjegyző figyelmeztette a törvényes örökösöket, hogy az ideiglenes hagyatékátadó végzéssel figyelembe nem vett igényeiket perrel érvényesíthetik. Mivel senki nem adott be igazolást a perindításról, a hagyaték átadása teljes hatályúvá vált, majd jogerőre emelkedett.
Most 5 évvel a hagyatéki után jelentkezett az illető, hogy neki igénye lenne a hagyatékkal kapcsolatban. Fenyegetőzik, hogy bírósághoz fordul.
Kérem szíves tanácsukat, hogy mire lehet számítani egy ilyen utólagosan jelentkező igénnyel kapcsolatban?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.24. 20:06

Kicsit konkrétabban? Milyen igény?

Hapciusz # 2020.01.26. 15:57

Tisztelt Hozzáértők!

Egy hagyatéki tisztázásban szeretnénk részt enni, ehhez szükség lenne öröklési bizonyítványhoz.

"Öröklési bizonyítvány közjegyző általi kiállításához hagyatéki leltár kérelemre történő felvétele szükséges. A kérelemhez csatolni kell az örökhagyó halotti anyakönyvi kivonatának másolatát."

Ez eddig oké, de mivel küldtek egy formanyomtatványt, és igazából semmi konkrétumot nem tudunk, hogy töltsük ki úgy, hogy megkaphassuk az öröklési bizonyítványt a további nyomozás ügyében?
Pl.bankszámla és egyéb ingosagokkal kapcsolatban?
Akkor is lefolytatják a hagyatéki eljárást ha úgy tudják az örökösök hogy nincs hagyaték?

Hapciusz # 2020.01.26. 16:55

A kapott Nyilatkozatban konkrét adatokat kérnek a hagyatékokról, mi ezeket nem tudjuk megadni.
Visszakukdheto e úgy a jegyzőnek, hogy csak az az örökösök adatait megadjuk? A halotti anyakönyvi másolat megvan.

drbjozsef # 2020.01.26. 18:29

Hapciusz,

Próbálkozz.

A leírásodból nekem nem sikerült kitalálni, mi a problémád, a kérdésekre meg nem válaszolsz. Így elég nehéz.

Küldd be úgy, ahogy tudod, amit tudsz kitöltesz, amit nem, nem, aztán visszadobják ha nem tetszik nekik.

Hapciusz # 2020.01.26. 18:40

Drbjozsef,
A jegyző küldte ki a Nyilatkozati formanyomtatvanyok, ami a hagyatéki eljáráshoz kell. Ebben konkrét adatokat kérnek a hagyatéki elemekrol.

Ugyanis mi öröklési bizonyítványt akarunk, amit akkor ad ki a közjegyző, ha nincs hagyaték.
Nemtom így érthető?

drbjozsef # 2020.01.26. 19:13

Értem.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.26. 20:17

Az öröklési bizonyítványt nem akkor adja ki a közjegyző, ha nincs hagyaték. Akkor adja ki, ha nem volt hagyatéki tárgyalás.

drbjozsef # 2020.01.26. 20:38

Állítása szerint nem volt. Aztán többet nem tudtunk meg. Mondjuk ezt a közjegyzőnek tudnia kellene magától is szerintem.

Hapciusz # 2020.01.26. 20:43

"Öröklési bizonyítvány közjegyző általi kiállításához hagyatéki leltár kérelemre történő felvétele szükséges. A kérelemhez csatolni kell az örökhagyó halotti anyakönyvi kivonatának másolatát.

Tájékoztatásul megküldöm Önnek a hagyatéki leltár felvételéhez szükséges nyilatkozatot."

Ezt küldte a jegyző

drbjozsef # 2020.01.26. 20:53

Tájékoztatásul?

Azt csak köszönettel venném, oszt kész.

Hapciusz # 2020.01.26. 20:57

Drbjozsef, kbs,
Az illetekes közjegyző meg semmit nem kapott a jegyzotol, ezt mondták. Forduljunk hozzájuk
Most akkor mi van??

drbjozsef # 2020.01.27. 05:56

Hapciusz,

Rosszul rémlik, hogy ez egy 10 éves ügy? Azt állítja a közjegyző, hogy 10 év alatt nem kapott hagyatéki leltárt a jegyzőtől, EZÉRT nem folytatta le a hagyatéki eljárást? Egyébként sem értem miért várnák ezt el tőled. A hagyatéki leltár összeállítása a jegyző feladata. Elmulasztotta volna tíz évig? Tudtak egyáltalán a halálesetről?

Hapciusz # 2020.01.27. 06:17

Drbjozsef,

Ez nem a mi ügyünk.
Novemberben halalozott el a rokon, de se értesítés, se hagyatéki nem volt. Van egy vételi, haszonélvezeti szerződés, azt szeretnénk látni. Ehhez kellene az öröklési bizonyítvány.
A többi alább, a jegyző meg a közjegyző válaszai

drbjozsef # 2020.01.27. 06:54

Hapciusz,

Ja, hogy itt több ügy fut.
Szóval akkor ez egy olyan haláleset, ahol a hagyatéki eljárás még el sem indult.
Ez úgy indul, (nagy vonalakban) hogy az önkormányzatnál be kell jelenteni a halálesetet. Ez után az önkormányzat összeállítja a hagyatéki leltárt. Ezt részben saját maga, nyilvántartások alapján megteszi, részben felszólítja a bejelentőt, ésvagy a közeli hozzátartozókat, hogy jelentsék be a hagyatékba a vagyontárgyakat és a tartozásokat, amiről tudnak.
Ez megtörtént már? Ki jelentette be a halálesetet? Ki a törvényes örökös?

Ha a leendő örökös nem tud semmit, ne töltse ki a küldött lapot. Küldje vissza azzal, hogy nincs tudomása vagyontárgyról, tartozásról.

Ha a polghiv. mástól sem kap adatokat, és saját maga sem talál a nyilvántartásokban ilyet, akkor úgy adja át az ügyet az eljáró közjegyzőnek, hogy nincs hagyatéki leltár. Ez esetben a közjegyzőnek nem kell hagyatéki tárgyalást tartania, hanem lezárhatja az ügyet. Ilyen esetben nem bocsát ki végzést, ezért az örökösnek nem lesz papírja arról, hogy ő az örökös egyébként. Ilyenkor kérhet öröklési bizonyítványt.

Ha most jól értelek, akkor az ügy még nem is tart itt. Majd ha lezárja az eljárást, utána kérhettek csak bizonyítványt.

Ha annak birtokában találtok vagyontárgyat (mert azzal már betekinthettek ti is bizonyos nyilvántartásokba), akkor póthagyatéki eljárást kell majd indítani.