Hagyaték


csuporka # 2021.09.25. 12:03

A raiffeisen banknál férjem helyezte el a megtakarításainkat. 2012. 12,12-n Elhalálozási rendelkezés az összes számlához rendelkezést készített a banknál 100%-s kedvezményezett a felesége, tehát én vagyok.
A rendelkezés szerint a Bank jogerős hagyatékátadó végzést vagy öröklési bizonyítványt, nem köteles és nem jogosult a Kedvezményezetttől kérni.
Ennek ellenére már 7 hete megtagadják a kifizetést, engem nehéz helyzetbe hozva. Szóbeli reklamálásomra a 1989. évi 2. törvényerejű rendeletre hivatkoznak. Szerintem ez a rendelet is azt jelenti, hogy nekem jár a pénz, hiszen mi spóroltuk meg a nehéz helyzetekre
Tisztelettel Csuporka

drbjozsef # 2021.09.25. 12:26

Marcell,

Ja, valamiért azt hittem a "minden mást a gyerek örökölt"-ből, hogy volt ott valami vagyon még. Valami ingatlan mondjuk.

Egyébként nem tudom ilyenkor hogyan kerül be a hagyatéki végzésbe, szerintem a számlaszám bekerül, talán az egyenlege is mint az elhunyt nevén lévő számla, csak azzal a megjegyzéssel, hogy az összegre haláleseti rendelkezés volt, ezért az nem része a hagyatéknak.

Tesód hívását rosszul gondolod, a hagyatékhoz nincs köze, ő nem örökös, nem is örökség jogcímen szerezte a bankszámlán lévő pénzt, nyilván nem hívták.

Nem tudom mi lenne a jó tanács. Én biztosan felvenném az összeget, és legalább egy ingyenes államkincstári számlára áttolnám, MÁP+-ba, legalább kamatozzon valamennyit. Vagy a felét el is költeném, a régi Ptk szerinti rendelkezés esetén is legfeljebb ennyi lenne a köteles része. És várnék pár évet. Sajnos az a helyzet, hogy ha nem tud az örökségről az örökös, akkor az elévülés nyugszik, nem telik, és ahogy KBS írta, a tudomásszerzéstől számít az 5 év elévülési idő.
Egyébként szerintem felvenni fel kellene, mert a számlát nem kapod meg, az az elhunyté volt, fel kell számolni.

drbjozsef # 2021.09.25. 12:29

csuporka,

Ott van a rendeletben, hogy a kedvezményezett a hagyatéki eljárástól függetlenül rendelkezhet a pénzzel.
Halotti anyakönyvi kivonattal bemész egy bankfiókba, odabaszol az asztalra, és kéred a pénzt. Ha nem adják, hívasd a fiókvezetőt. Ha az se, hívasd fel velük a jogi osztályt. Rögzíts mindent telefon diktafonjával, minden válaszukat pontos törvényi hivatkozással, paragrafusra, szakaszra ÍRÁSBAN kérd. Ne hagyd magad lerázni.

Irodakukac20 # 2021.09.27. 07:12

drbjozsef!
Akkor a korábban felvetett eset kapcsán, amennyiben a feleség került megadásra a bankban haláleseti kedvezményezettnek, akkor az az összeg nem is számíthat bele a hagyatékba (gyermek abból nem örököl?), illetve ő azt a hagyatéki tárgyalásig el is költheti?

wers # 2021.09.27. 07:29

amennyiben a feleség került megadásra a bankban haláleseti kedvezményezettnek, akkor az az összeg nem is számíthat bele a hagyatékba

Igen, így van, de beleszámít a köteles rész alapjába. KBS írta régebben.

drbjozsef # 2021.09.27. 07:45

Irodakukac20,

Pontosan. Nem része a hagyatéknak, ezért senki nem örököl belőle, és azonnal lehet vele rendelkezni, elkölteni, minden további nélkül.

De az elhunyt törvényes örököseinek köteles részi igénye lehet az összeggel kapcsolatban (házastársak esetén csak a bankszámlaegyenleg felére, ha közös számla volt akkor kérdés nélkül, ha csak az elhunyt számlája volt, akkor annak közös volta lehet vita tárgya, de ellenbizonyításig törvényi vélelem áll amellett, hogy a fele a túlélő házastárs tulajdona).

Mert a haláleseti rendelkezés jogilag ajándékozásnak minősül, ami beleszámít a köteles rész alapjába. Ha a törvényes örökös örökrésze a hagyatékből eléri az őt elvileg megillető köteles részi igényt, akkor azt se kell fizetni.

wers # 2021.09.27. 09:43

Kérdésem lenne, hogy a haláleseti rendelkezés után meddig kell beszámítani a köteles rész alapjába? Mint ajándékozás ennek is van határideje?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.27. 10:07

Annak sincs. A köteles rész iránti igénynek viszont öt év az elévülési ideje. (És az általános elévülési szabályokat kell rá alkalmazni a megszakítás, a nyugvás, stb tekintetében.)

wers # 2021.09.27. 10:16

Köszönöm Béla!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.27. 10:24

Bármikor.
OFF
Költözünk! Már az iroda.
ON

wers # 2021.09.27. 10:31

:) majd meglátogatlak

wers # 2021.09.27. 10:32

Persze, ha megtudom az új címet :))

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.27. 11:29

OFF
Ha az eddigi helyen keresed, megtalálod. A másik lépcsőház. :)
Az időpontot még egyeztetjük.
ON

wers # 2021.09.28. 04:23

A másik lépcsőház. :)

Persze, így már értem. Messze van az iroda, közelebb kell költözni :D

csuporka # 2021.10.01. 12:38

Raiffeisen Bank gödöllői fiókja már két hónapja visszatartja a betétünk kifizetését

csuporka # 2021.10.03. 08:15
Csuporka Még mindig a Gödöllői Raiffeisen Bank nem adja ide a megspórolt pénzünket. Kiderítettem, hogy a Banknak van előírása " Elhunyt ügyfelekkel kapcsolatos pdf.-amelyben világosan le van írva, hogy hagyatékátadó végzést vagy öröklési bizonyítványt a kedvezményezetttől nem kér a Bank
  • Kénytelen voltam kölcsön kérni a hibájuk miatt. Kérhetem a kártérítést? Jogosan?
wers # 2021.10.04. 04:00

csuporka, nem nagyon értem.
Írásban kérted? Halotti anyakönyvi kivonattal?

Ha írásban kéred, írásban kell válaszolniuk.

Én panasszal élnék a nemzeti banknál végső esetben (bár mintha már ott tartanál). Ugye olvastad drbjozsef tanácsát?

Nem jogi, csak jó tanács, talán akad valaki melletted, aki el tud kísérni és "rádönti az asztalt" az aktakukacokra helyetted.

drbjozsef # 2021.10.04. 06:01

csuporka,

Kénytelen voltam kölcsön kérni a hibájuk miatt. Kérhetem a kártérítést? Jogosan?

Nem. Aki balfaszkodik, az magára vessen. Leráztak?

wers # 2021.10.04. 11:28

Aki balfaszkodik, az magára vessen

Néha rádcsodálkozom József!

Épp elvesztette a férjét. Gyanítom nincs nagy rutinja, mit hogyan kell intézni. Főként banki rendelkezésnél. Miért várod el?
A példa azt mutatja, hogy a bankban sem tudják.

drbjozsef # 2021.10.04. 12:12

Bocsánat az erősért. Én kérek elnézést.

Leírtuk lépésről lépésre mit kell csinálni. Menjen akkor olyannal, aki veri az asztalt, ha valaki nem érzi magában az erőt vagy a késztetést. De kétnaponta beírni, hogy még mindig nem fizetnek...

Szomorú örökös # 2021.10.04. 15:37

drbjozsef

De kétnaponta beírni, hogy még mindig nem fizetnek...

Igen, ezt én is furcsálltam. Valahogy a kérdező azt képzelhette, ez egy ingyenes jogsegély és itt a beírására valaki majd helyette intézkedik. Hát nem kicsit tévedett. :-O

wers

Épp elvesztette a férjét. Gyanítom nincs nagy rutinja, mit hogyan kell intézni.

Én ezt megértem, de akkor sem egy jogi fórumtól kell elvárni, hogy majd megteszik helyette. Itt max. jó tanácsot kaphat, mást nem.

csuporka # 2021.10.05. 03:48

Csuporka
Bocsánat 83 éves nőnemű egyed vagyok nem is akartam elküldeni ezeket a bejegyzéseket de a laptopom sem fogad szó Kilépek hogy ne bosszantsam önöket

drbjozsef # 2021.10.05. 05:23

Kedves Csuporka,

Ha Ön nem intézkedik, senki sem fog, úgyhogy ha nem érzi magában az erőt, keressen egy agilis rokont, ismerőst, aki elkíséri önt a bankba, és hajlandó ordibálni ott, ha arra van szükség. Nem lesz, ha szépen kérik a fiókvezetőt, ha ő sem intézkedik, akkor se menjenek el, amíg a fiókvezető nem hajlandó felhívni a bank központi jogi osztályát, és megkérdezni hogy mit kellene csinálnia. Ehhez csak igazolvány, és egy halotti anyakönyvi kivonat kell.
Ha így sem hajlandóak, akkor se menjenek el addig, amíg ezt pöcsétes papírral le nem írják Önöknek, hogy nem fizetik ki. Na azzal majd lehet jogorvoslatot, kártérítést, kamatot, miegymást igényelni.

wers # 2021.10.05. 06:18

Csuporka!

Én is kíváncsi lennék, mit, mire vár a bank. A hagyatéki végzést nem nagyon értem, mert az a hagyatékról rendelkezik. A banki haláleseti rendelkezés (egyik) lényege, hogy be sem kerül a számla összege a hagyatékba - éppen a bank közlése alapján.

Tehát a bank azt akarja megtudni a hagyatéki végzésből amit ő közöl???

csuporka # 2021.10.13. 15:28

Csuporka
Sajnos még semmi csak hitegetnek hogy hamarosan megkeres a munkatárs
Sajnos önöktől sem kaptam érdemleges választ Komolyan nekem kéne bemenni 83 éves nőnek asztalt csapdosni Jogállamban ez valahogy szabályozva van.
Szerettem volna kapni önöktől érvényes jogszabályt , előírást kapni.
Mikor alakult ez a fórum, beléptem és Nagy Zoltán korrekt válaszai segítettek. Most is a verekedésen kívül segítőkész ötleteket várok.
Tisztelettel