árvaellátás

RosszNick # 2010.03.06. 14:45

Bubu88

Akkor is megállapítható és folyósítható az árvaellátás, ha az árva az iskola igazolása szerint betegsége, testi vagy szellemi fogyatékossága miatt tanulmányait magántanulóként végzi, vagy 25 évesnél fiatalabb, és a felnőttoktatás keretében folytat tanulmányokat. Közömbös, hogy a tanulmányokat belföldön vagy külföldön, középiskolában vagy felsőfokú oktatási intézményben folytatja a gyermek.

Minden jót!

RosszNick

Bubu89 # 2010.03.06. 11:37

Egyéni tanrendesként is jár,ha a suli leigazolta,h.nappali?

RosszNick # 2010.03.05. 19:01

„Lisa“
laikus hozzászóló

Köszönöm a linket. Mindennek van jog alapja!

http://www.magyarorszag.hu
http://www.afsz.hu
http://www.onyf.hu

Mindenki

A Rendelkezésre Állási Támogatás egyik feltétele, hogy min 3 hónap, de általában 1 éves együttműködés kell tanúsítani a lakóhely szerinti illetékes Munkaügyi Központtal.
DE nem regisztrálhat az, aki nappali rendszerű középiskola vagy felsőoktatásban vesz részt!
Így aki a jövőjéért szeretni tenni a jelenben az inkább tanuljon. És ha tud mellette, menjen el dolgozni, hogy a többinek is maradjon.
Sokszor kiemelik, hogy 25. éves korig jár az árvaellátás. Alap esetben igen, de 2 évvel hosszabbítható. Tehát 27. éves korig kapható az ellátás.

Bármennyiszer lehet bukni, csak a jogviszonyt nézik, hogy fenn áll-e!

István88

Írj levelet a nyugdíjfolyósító vezetőjének. Kérd, hogy méltányosságból engedjék el. Általában megadják. Ha mégsem utána kérj részletfizetést!

monalisa1 # 2010.03.05. 14:43

Bubu89

Oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányok esetén az árvaellátás legfeljebb a 25. életév betöltéséig jár - ezen belül nem hiszem hogy vizsgálnák xy tanulmányi előmenetelét... Vagyis amíg szeptember(ek)ben iskolai igazolást küld be miszerint beiratkozott ill. az előzőekben megkezdett tanulmányokat folytatja, addig bizonyára kapja ezen ellátást.

Külön írva: tanulj szorgalmasabban, saját magaddal tolsz ki ha nem készülsz rendesen.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.03.05. 14:35

Istvan88

Mint írod nincs senki aki befizetné helyetted ezért csak gondolnod kellett volna hogy senki sincs aki ajándékként pénzt tenne a számládra. Vagyis jogosulatlan felvétel melyet vissza kell fizetni. Írj és kérd hogy engedélyezzék a részletfizetést - de ne "aprópénz" havi törlesztést remélj.

Abban igazad van hogy mivel szeptemberben nem küldtél be iskolalátogatásit bizonyos adminisztratíve hibát ők követtek el, ettől függetlenül továbbra is megáll a jogosulatlan felvét.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Bubu89 # 2010.03.05. 14:04

Sziasztok!

Engem is érdekelne,hogy ha egy 2éves OKJ-s képzés első évvégén megbukik valaki(nem szakmai vizsgán,csak sima tantárgyi vizsgán),akkor az számít az árvaellátás folyósításánál? Valamint nappali egyéni tanrend esetében jár az árvasági? Nagyon szépen köszönöm

Istvan88 # 2010.03.05. 10:40

Sziasztok! Nagyon fontos lenne egy kis segitseg. 163ezer forintot kovetel vissza a nyugdijfolyosito mert jogtalanul vettem fel... ugz tortent hogy rendeszetibe jartam es gyogyithatatlan beteg lettem meg mutottek is tavaly nyaron es leszereltek... mivel minden evben nyaron megszuntetik es osszel meginnt iskola latogatasit kernek ezert nemis jelentettem nekik, meg amugyse volt eszembe mivel romba dolt az eletem, aztan a bankkartyamrol hasznaltam fel penzt.. nem tudtam hogy ok kuldtek... decemberbe kuldtek egy levelet megszuntetesrol... akkor mar sejtettem es most kaptam a csekket... mit tegyek? nincs senki aki befizetne helyettem en meg nemtudom.... haladek reszlet vagy lehet kervenyezni hogy elengedjek? ez nem az o hibajuk vagy csak egy esetleges nyar eleji 1honapot fisszafizetni es az osszeli utalas mar az o hibajuk... kene valami megoldas mert mar beleroppantam.. kosz!

monalisa1 # 2010.03.04. 13:06

Szerintem a kérdéseid nem jog vonatkozásuak, a http://www.tarsadalombiztositas.hu kutakodj ill. munkanélküliséggel foglalkozó honlapon informálódj.

"Lisa"
laikus hozzászóló

RosszNick # 2010.03.03. 18:57

:(

ilyen nehezet kérdeztem? annyit megtudtam, hogy bármennyit lehet dolgozni az árvaellátás folyósítása mellett.

Viszont a korábbi kérdéseimre még mindig várom a segítő válaszokat!

RoszNick

RosszNick # 2010.02.17. 19:09

Sziasztok,

korábban részemre megállapítottak árva ellátást! Jelenleg is kapom az ellátást.
Ha megváltoztatom a születési nevem, akkor úgyanúgy fogom kapni az ellátást?

Ha például valaki nappalin jár főiskolára mellette mennyit dolgozhat (max bér, max munkaidő)?
Ehhez kapcsolodva pedig még, hogy aki nem dolgozik, csak nappali suliba jár, az milyen egyéb támogatást vehet igénybe? Regisztrálhat a Munkanélküli Hivatlban? Megállapíthatnak neki egyéb ellátást (pl.: rendelkezésre állási támogatást)?

Továbbá azt is szeretném kérdezni, hogy befolyásolja az ellátás folyósítását ha valaki pl.: megbukik, vagy házasságot köt?

Köszönöm a válaszokat!
RosszNick

monalisa1 # 2010.01.28. 10:40

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. LXXXI. törvény 54 - 56. § foglalkozik az árvellátásról.

http://www.tarsadalombiztositas.lap.hu
és annak bal oldalán alul található az "árvaellátás" rovat.

Ha valami nem egyértelmű tértivevényes levelet kell írni az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigatgatóságnak a konkrét kérdést leírva. http://www.onyf.hu

Egyébként ezen utóbbi honlapon is megtalálható az árvaellátással kapcsolatos tájékoztató - be kell írni a címszót a keresőjébe.

"Mona"
laikus hozzászóló

sRacz # 2010.01.27. 21:10

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha nekem nappali tanulói jogviszonyom van, és emellett 6 vagy 8 órás munkarendbe be vagyok jelentve, mint alkalmazott, akkor igényelhetem az árvaellátást?
A nyugdíjfolyósító szerint igen, de ismerem őket annyira, h nem veszem 100%-ra amit mondanak.
Aki tudna ezzel kapcsolatban segíteni, azt megköszönném.

Lala007 # 2010.01.27. 10:56

Sziasztok!
Árvaellátást kapok édesapám után. Édesanyámat 50%-ra leszázalékolták. Rokkantsági nyugdíjat nem kap, rehabilitálhatónak véleményezték, ezért rehabilitációs járadékra jogosult. Ezt írja a onyf.hu: "60%-os mértékű árvaellátás illeti meg azt a gyermeket, akinek mindkét szülője elhunyt, vagy akinek életben lévő szülője rokkant." Most jogosult vagyok-e a 60%ra vagy nem? Konkrét választ nem kaptam eddig sehol.
(Szerintem itt jogszabályi értelmezési problémák vannak.)
Szerintem igen mivel az egészségkárosodás mértéke az 50%-ot eléri. Az már másik kérdés ha meggyógyul és akkor megszűnik az emelt összegű ellátás. Most úgymond ezzel a rehabilitálható 50%os egészségkárosodással, véleményem szerint, "ideiglenes" rokkantnak tekinthető édesanyám.Ha tudtok segíteni kérlek írjatok!
Előre is köszönöm a segítségeteket!

Bence anyukája # 2010.01.26. 18:42

Azt szeretném kérdezni, hogy árvaellátás mellett megigényelhetem-e a GYEST?
Jelenleg évhalasztáson vagyok és kapom az árvaságit, de szeretném megigényelni a GYEST a 4 hónapos fiam után. Lehetséges ez?

monalisa1 # 2010.01.26. 15:38

Bocs, nem jó helyen tetted fel a kérdést mert amit kérdezel az az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatos és nem az árvaellátással.

Itt balra található az "Adattár" rovat és azon belül a kereső, nos oda írd be az özvegyi nyugdíjra jogosultság kifejezést és jónéhány találat jelenik meg.

monalisa1 # 2010.01.26. 15:33

Javaslom olvasd vissza ezt a topicot, sokan mások is feltettek itt már hasonló kérdést.

A lényeg: ha a férjed halála utáni 10 éven belül saját jogon eléred a nyugdíjkorhatárt, illetve ha valamikor rokkantnyugdíjas lesz - függetlenül az életkorodtól.

"Mona"
laikus hozzászóló

constantina # 2010.01.26. 09:56

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem és ha valaki tudna rá válaszolni,azt megköszönném.Szóval tavaly márciusban lettem özvegy két kiskorú gyermekem maradt árván,csak annyit szeretnék tudni,hogy az 1 év lejártával kapom-e még az özvegyi nyugdíjat.Köszönöm előre is.

monalisa1 # 2010.01.25. 17:13

Valamiért nem jön be, na mindegy. Helyette:

http://www.kapu.hu honlap, árvaellátás kifejezést beírni és a megjelenő x számú találatból az 5. találat az Országás Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a kérdésről.

monalisa1 # 2010.01.25. 17:04

A megjelenő honlap jobb felső sarkában lévő "ablakba" be kell írni az árvaellátás kifejezést és minden szükséges tudnivaló olvasható lesz az alanti kérdésekkel kapcsolatban majd.

"Mona"
laikus hozzászóló

gigikee # 2010.01.25. 14:54

Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni tőletek.
Idén leszek 22 éves. Júniusban diplomázok. Azt hallottam, hogy az árvaellátás csak az első diplomáig jár. Ez igaz? Tényleg így van?
Szeptembertől szeretnék tovább tanulni.
Ha nem diplomát adó, hanem vmilyen felsőfokú szakképzésre jelentkeznék (természetesen nappali szakon), akkor járna e árvaellátás nekem?
Válaszotokat előre is köszönöm!

Levy77 # 2010.01.22. 09:45

Üdv!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy ha minden igaz ősztől már egy másik intézményben folytatom tanulmányaimat egy OKJ-s képzésen, egyébként most jár az árvajáradék nekem 25 éves koromig.

Ez az új intézmény, diákigazolványt, családi pótlékot ígér, a kérdésem az lenne, hogy kapható-e az árvajáradék ebben az intézményben is?

Dia:) # 2010.01.12. 17:37

Jó, rendben dvöri!Ez megnyugtatott. Köszönöm h megírtad!
Közben mondta egy munkatársamat is aki úgynebben a szituban van, meg egy végzős jogászt is megkérdeztem. Azt mondta alanyi jogon jár; kapom úgyanúgy.
(na már akkor nem is írok levelet az ONYF-nek:S)

Jó éjt, mégegyszer köszönöm a segítségeteket!

Üdv.:
Dia

Klaudia

drvöri # 2010.01.12. 14:12

Én már így tanulok és dolgozom 5.éve, szóval biztosan nem gond!
És rendes főmunkaidőben dolgozom, ugyanúgy megkapod az árvaellátást! Ráadásul most emelték 39 600 Ft-ra!

Sok sikert!

Dia:) # 2010.01.12. 14:04

Azt megtettem, h írtam e-mailt az NYF-nak,de nem írtak vissza. (de am nem is non szoktak a hivatalok e-mailekre reagálni azt tapasztaltam)
A lényeg h bementem ma személyesen a miskolci NYF-ba, és az modták, hogy ők ezt nem tudják megmondani; írjak levelet az országos nyugdíjfolyósítónak, amit úgy fogalmazzak meg, h iskola mellett tanulnék az anyagi helyzetemre hivatkozva, és h emiatt szüneteltetik-e;
ha igen, akkor méltányosságból kérelmezhetem-e.

Szal ez a helyzet. (gtam leírom, h mire jutottam)
További szép napot!

Klaudia

monalisa1 # 2010.01.10. 14:34

Ezt a teljes munkaidős dolgot nem tudom (...) de mível esetedben csak heti 20 órás munkáról lenne szó így vélem az ujabb kérdésed nem aktuális témát feszeget...

Hogy biztosra menjél javaslom írj pár soros e-mailt az ONYF-nek és a hivatalos tájékoztatást onnan megkaphatod.

"Mona"
laikus hozzászóló