Lehetni lehet, csak kicsi az esély, hogy lenne jelentőségük a perben.
Gyerektartás és láthatás
„apuka jelenleg „minimálbérért” dolgozik és szeretné mérsékelni az összeget, ilyenkor mi a helyzet?”
bíróság előtt lehetősége van bizonyítani.
„Vagyis összefüggésben van a gyerektartás összege a láthatási idővel?”
nincs.
„Mivel az apának 30 napos láthatása van a nyári időszakra, jogi alapot adhat-e ez, hogy 1 hónapot ne fizessen, mivel akkor úgyis nála van a gyerek?”
Nincs erre lehetősége. Ha a gyerek fél évben nála lenne, akkor is fizetnie kéne.
„Az apuka megtagadta a telefonszám kiadását, mondván „hívunk ha baj van, ne akarj beszélni a gyerekkel” Ezután pedig ő is elérhetetlenné vált. Mi
ilyenkor a teendő, megteheti ezt az apuka?”
megteheti, de más tényekkel együtt értékelve ez akár némi jelentőséggel is bírhat.
„Megtagadhatja e a láthatást az anyuka, ha tudja, hogy nem az apjával van a gyerek, és nem fog tudni kapcsolatot tartani vele?”
nem. Az apa se tagadhatja meg a visszavitelt ilyen okokra hivatkozva.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Üdvözlet minden fórumozónak! Nekem elég összetett a problémám, de a leglényegesebb dologra lennék kiváncsi! 2 éve elváltunk, gyerektartást fizeti rendesen, a fiunk 4 éves múlt és ha eljön a láthatás ideje/ 2 hetente/ a fiam nem szeretne elmenni az apjával! Mit tehtek ilyenkor? És milyen következménnyel számolhatok az apa részéről? (Bíróság, gyámügy...)A gyámügyisek azt mondták hogy egy 4 éves gyereknek nem lehet "akarata"!! És hogy az én dolgom hogy felkészítsem a gyerekem hogy menjen el az apjával! Én próbálom felkészíteni de hallani sem akar róla! És hogy-hogy a gyerek akarata nem számít??? Már azon gondolkodom hogy felveszem az egész találkozást az apával hátha v.mit segít egy-két felvétel.Előre is köszönöm a segítséget!
Miért nem beszéled meg az apával? Mondd el, hogy a gyerek nem akar menni, és üljetek le egy cukrászdában közösen a kisfiúval, és beszélgessetek . Mesélj a fiadnak arról, hogy az apuka mennyire szereti, és mennyire várja újra a találkozást.
virágszálam
Nekem 6 éves volt a kisebbik fiam, mikor a gyámügyön egy meghallgatás során kikérdezték és ő sem akart menni. Figyelembe vették. Amúgy felvetették a pszichologusi vizsgálatot, de az apa nem kérte, inkább nem vitte el a gyerekeket. Szerintem nagyon függ attól is mennyire lelkiismeretes a gyámügyis. Nálunk alapos vizsgálatot tartanak.
diki
Marcika
Te ennyire ...
Nincs gyereked ?
A gyerek "csak megfelelni akar...
Köszönöm a hozzászólásokat...Kedves véső! A gyerek nem MEGFELELNI AKAR csak ahol nem érzi jól magát, és nem foglalkoznak vele oda nem kívánkozik! Az apja nem kérdezi meg telefonon hogy hogy van a gyereke, nem beszél vele.Szóval 2hetente pénteken felhív hogy másnap elviheti-e a fiam! És ha lehet hozzáértő hozzászólásokat szeretnék...köszönöm.
Hahó! Valaki! Bárki!
Legalább azt írjátok meg,hogy nem tudtok segíteni,és akkor nem lépek be mindig reménykedve.
Köszi
Kedves Virágszál!
Azért Vésőnek van némi igaza... az hogy egy 4 éves ilyen véleményen van nagyban a TE hibád is...
n pl az ilyen megjegyzéseket mint "lviheti-e a fiam" vérlázítónak tartom mert nem csa a TE fiad hanem az apjáé is !!!
Kedves Virágszálam!
Vésőnek és Sagitnak igaza van. Jól mondták: a nevelő szülő feledata felkészíteni a gyereket a kapcsolattartásra, s nem csak fizikálisan, hanem lelkileg is.
Én is elváltam 13 éve, amikor a fiam 2 éves volt, és sosem volt ilyen problémánk. A gyerekek általában akkor nem akarnak elmenni az apjukkal a kapcsolattartásra, ha a nevelő szülőjük valamilyen úton-módon ezt sugallja nekik, s nem azt, hogy az apjuk szereti őket továbbra is.
Örülj neki, hogy a gyerek apja foglalkozik a gyerekével, hiszen annyi olyan apa van, aki elválik, és soha többé nem törődik a gyerekével.
Lehet ezen megsértődni, de sajnos látható, hogy nem segíted a kapcsolattartás harmonikus alakulását...
Üdv: anyaka
zimcsi, mi a kérdésed? hadd ne olvassunk vissza ezer oldalt...
(egyébként ha jól emlékszem, nem is kérdeztél semmit, csak elmeséltél egy történetet, de lehet hogy nemjól...)
_Wasp_
és felesleges megoldása
Kedves hozzászólók! Az igazság az hogy nem ismeritek a háttértörténetet amit nemis részleteznék. Persze tudom én vagyok a gonosz anya....elég annyi hogy az apa fogalma sokmindent takar...de ebbe se mennék bele! Szóval a lényeg: nem véleményt szeretnék hanem jogi tanácsot,mivel ez jogi fórum! Köszi
a jogi tanácsot elsősorban ügyvédtől kell kérni, mert ez egy fórum, és nyilván nem látod a hozzászóló végzettségét, tapasztalatát. Honnan tudod, hogy nem kitolásból javasol hülyeséget?
najó.
A "jogi tanács" a következő:
A kapcsolattartásra jogosult elviheti a gyermeket a kapcsolattartásra kijelölt időpontban. Ebbe beleszólásod nincsen. Ha nem adod oda, annak következménye lehet figyelmeztetés, bírság, végső soron a gyermek elhelyezésének megváltoztatása is.
Az, hogy a gyermek akar, vagy nem akar menni, kevés jelentőséggel bír. (Csak hogy értsd: ha pl nem akar majd iskolába menni, nem akar oltást kapni, ráhagyod? Nyilván nem.)
_Wasp_
és felesleges megoldása
Nem jól meséltem el,vagy nem jól emlékszel? :)) Na jó,bocsi.
Röviden a kérdésem:
Ha a papa Németországban dolgozik,de Magyarországon kapja a minimálbért (bizonyítottan,hisz a bíróság is csak ezt fogadta el),és gyerektartás elmaradása van,ami több már,mint 400 ezer forint,akkor az itthon lévő ingatlanára (de ez sem az övé,hanem még a banké,hiszen teljesen hitelre lett véve,és majd csak 2025-ben fog lejárni a hitel),terhelődik rá,ha végrehajtást kérek,vagy a minimálbéréből vonódik le,(hisz itthon ennyi jövedelmet kap),vagy lehet kérni a németországi fizetéséből is a végrehajtást.
Tehát nekem az lenne jó,ha nem az ingatlanra terhelnék rá.El tudom-e ezt érni valahogy?
Visszakerestem a hozzászólást.
„Ismét köszönöm Wasp a válaszát!
Azt a következtetést vonom le abból,amit az imént küldött,hogy amennyiben van bizonyított belföldi jövedelme,akkor ezt veszik figyelembe.
Az exemnek van,a bíróságnak is ezt küldték el jövedelemigazolásnak,mármint a minimálbért,a külföldi jövedelmét pedig kiküldetési díjnak írták.
Már 2006 májusától kint van,rendszeresen,havonta kapja kint a majd félmilliós fizetését,szerintem ezt lehet tartós kiküldetésnek tekinteni.
Azt nem tudom,hogy lehet a kinti fizetéséből végrehajtatni.Mert ha lakására terhelik rá ezt az összeget,én azzal nem sokra megyek.
Ráadásul,még a gyerek után kint adóvisszatérítést is kap,2900 eurót,a 2006-os évre,mert ott nem számít,hogy a gyerek nem vele él,nem is abban az országban,de mivel az ő gyerek,így jár neki.Állítólag minden évben megkapja.Ezt sem tartom igazságosnak.És még a gyerektartást sem fizeti.
Ezért érdekelne,hogy mit tehetnék.Az ügyvédek,akikkel eddig beszéltem,mind azt mondták,hogy adjak be a bíróságra egy végrehajtást ellene.De ha a lakásra terhelik csak rá,akkor az nekem jó.”
Egy fia kérdőjel sem volt benne! :)))
na mindegy. ;)
„Tehát nekem az lenne jó,ha nem az ingatlanra terhelnék rá.El tudom-e ezt érni valahogy?”
A végrehajtás kötelező sorrendje:
Vht
6. § (1) A pénzforgalmi úton érvényesíthető - e törvényben említett - pénzkövetelést azonnali beszedési megbízással kell behajtani; bírósági végrehajtásnak akkor van helye, ha az azonnali beszedési megbízás nem vezetett eredményre.
(2) Pénzforgalmi úton lehet behajtani e törvényben említett pénzkövetelést, ha
- a jogosult - a lakás-előtakarékossági számla kivételével - bankszámlával, a kötelezett pedig pénzforgalmi bankszámlával rendelkezik,
- a végrehajtás általános feltételei fennállnak,
- a követelés teljesítését bírósági, közjegyzői határozat írja elő, vagy az a 21. §-nak megfelelő közjegyzői okiratban foglalt kötelezettségvállaláson alapul, és
- a jogosult a behajtást végző pénzügyi intézménynek nyilatkozik arról, hogy nincs folyamatban a követelése behajtására irányuló bírósági végrehajtási eljárás, illetőleg nem terjesztett elő végrehajtás elrendelése iránti kérelmet, vagy ilyen kérelme alapján a követelése nem nyert kielégítést.
(4) Ha a pénzforgalmi úton történő behajtás fedezet hiánya miatt nem vagy csak részben vezetett eredményre, bírósági végrehajtásnak csak akkor van helye, ha a végrehajtást kérő igazolja, hogy a kötelezett számlavezető pénzügyi intézményétől nem kérte az azonnali beszedési megbízás további függőben tartását, és megjelöli, hogy az azonnali beszedési megbízást milyen összegben teljesítette a pénzügyi intézmény. A függőben tartásra irányadó határidő lejárta előtt előterjesztett végrehajtási kérelem elbírálására is ez a rendelkezés irányadó.
7. § (1) A bírósági végrehajtás során a pénzkövetelést elsősorban a pénzügyi intézménynél kezelt, az adós rendelkezése alatt álló összegből, illetőleg az adós munkabéréből, illetményéből, munkadíjából, a munkaviszonyon, munkaviszony jellegű szövetkezeti jogviszonyon, közszolgálati és közalkalmazotti jogviszonyon, szolgálati viszonyon, társadalombiztosítási jogviszonyon alapuló járandóságából, valamint a munkából eredő egyéb rendszeres, időszakonként visszatérően kapott díjazásából, juttatásából, követeléséből (a továbbiakban együtt: munkabéréből) kell behajtani.
(2) Ha előre látható, hogy a követelést a munkabérre, illetőleg a pénzügyi intézménynél kezelt összegre vezetett végrehajtással nem lehet viszonylag rövidebb időn belül behajtani, az adós bármilyen lefoglalható vagyontárgya végrehajtás alá vonható. A lefoglalt ingatlant azonban csak akkor lehet értékesíteni, ha a követelés az adós egyéb vagyontárgyaiból nincs teljesen fedezve, vagy csak aránytalanul hosszú idő múlva elégíthető ki.
tehát az ingatlan egyébként is kábé az utolsó lenne...
_Wasp_
és felesleges megoldása
Akkor elképzelhető,hogy fontossági szempontból hamarabb levonják a német fizetéséből,mint hogy ráterheljék a lakásra?
Mert ebben, amit elküldtél nem említi,hogy a külföldi fizetéshez is hozzányúlhatnak,csak általánosítja a munkabért.
Meg kéne tudnom a bankszámla számát?
Van egy német rendszámú autója.Azt lefoglalhatják?
(most már tettem kérdőjeleket. :)) )
„Akkor elképzelhető,hogy fontossági szempontból hamarabb levonják a német fizetéséből,mint hogy ráterheljék a lakásra?
Meg kéne tudnom a bankszámla számát?
Van egy német rendszámú autója.Azt lefoglalhatják?”
igen, igen, igen.
de inkább a második igenre ajánlom, hogy fókuszálj, mindenkinek egyszerűbb lenne.
_Wasp_
és felesleges megoldása
OH!
Imádlak Wasp!
Pusza
Üdvözlet ismét!A kérdésem ezuttal a következő lenne:ellenem a bíróságon gyt.emelése miatt beadnak keresetet, de én a csökkentését szeretném+kapcsolattartás szabályozását (eddig nem volt egyiksem írásban lefektetve)akkor mi a menete az ügynek?Megvárom a bírósági papirt és ott személyesen adom oda a keresetet,vagy már előtte be kell nyújtanom, amikor megkapom a bíróságtól az értesítést?(gondolom,előre kiküldik min.1 hónappal, mikor van tárgyalás)ha ügyvédet fogadnék,hozzávetőleges költséget valaki tudna mondani?Köszönöm!
Célszerűbb már előtte beadni a viszontkeresetet.
Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya.
Üdv!
Én a következő problémámban szeretnék segítséget kérni:a férjemnek az előző kapcsolatából van egy 8 éves kisfia.Ő és a volt élettárs 3 éve élnek külön de semmi bírósági végzés nem készült sem a gyermek elhelyezésről sem pedíg a gyerektartásról.A férjem minden hónapban fizet 7000 forintot ennek ellenére a különélés óta/de csak pár hónapja van ennek nyoma/!A volt élettárs többször is követelt 500e ft-ot a gyerek láthatásáért amit mi nem tudtunk és nem is akartunk kifizetni ezért a gyereket kb 5 havonta láthatjuk egy hétvégére aztán ismét követelőzik és nem engedi hogy az apuka a fiát láthassa.Az utobbi időben már azzal fenyegetőzik hogy a férjemet feljelenti és kéri a gyerektartást az elmúlt évekre visszamenőleg mivel ő úgysem tudja bizonyítani hogy fizetett.A kérdésem az lenne hogy bírósági végzés hiányában az anyuka ezekből a fenyegetőzésekből mit tud érvényesíteni?
6 hónapra visszamenőleg követelheti. Olvass vissza a fórumon, sok kérdésedre megtalálod a választ.
Sürgősen kérjen az apa bírósági végzést a gyermekelhelyezésről.
Gyerektartás: egy gyerek esetében a mindenkori fizetésének a 20-30%-a (nettó bért számolják), de bíró válogatja...
laikus hozzászoló vagyok
15-25%.
pipike
Akkor követelhet a volt élettárs, ha lett volna régebben is bíróság által meghatározott ítélet a gyerektartásról. Ha van az elmaradt tartásdíjat a bíróságon keresztül a végrehajtóhoz fordulhat. Igaz 6 hónapra visszamenőleg követelhet, de ha már végrehajtáson van és továbbra sem fizet az élettársad a gyerek után akkor tovább halmozodhat az összeg, de ahogy írtad, hogy fizeti a gyereke után ettől nem kell félnie. Amúgy a gyerektartásnak nincs köze a láthatástól. Csak alapos indokkal, és hivatalos döntés(gyámügy, bíróság) szabhatja meg, hogy nem hozhatja el az élettársad a kisfiút. Ezért a másik felet felelősségre is vonhatják. De ehhez is hivatalos határozat kell, hogy legyen a láthatásról.
diki
Szeretnék tanácsot kérni.
Kaptam egy levelet a bíróságtól, hogy egy 5 éves gyermek után fizessek havi 20000 ft gyermektartási díjat. A levél alapján fellebbezni nem lehet. A gyermek anyjával 6 éve volt kapcsolatom. Nem vagyok biztos benne hogy a gyermek az enyém. Az anyát azóta sem láttam, kapcsolatot nem tartottunk egyáltalán. Nem értem, hogy mi alapján perelhet be, ráadásul 6 hónapra visszamenőleg, egyösszegben.Ha nem fizetek végrehajtják. Nem tiszta számomra, honnan vette a bíróság a havi 20 000 ft-ot. A nyugdíjfolyósítónál vagyok nyilvántartva, mint rokkantnyugdíjas vagyok.
A kapcsolatot az anyával nem tudom felvenni, mivel fogalmam sincs hol lakik. Mit tegyek? Mit írjak a bíróságnak, hogy kiderüljön hogy enyém-e egyáltalán a gyermek?
Megköszönöm a segítséget.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02