Gyerektartás és láthatás

ObudaFan # 2009.02.05. 10:53

Lehetni lehet, csak kicsi az esély, hogy lenne jelentőségük a perben.

_Wasp_ # 2009.02.05. 12:02

apuka jelenleg „minimálbérért” dolgozik és szeretné mérsékelni az összeget, ilyenkor mi a helyzet?
bíróság előtt lehetősége van bizonyítani.

Vagyis összefüggésben van a gyerektartás összege a láthatási idővel?
nincs.

Mivel az apának 30 napos láthatása van a nyári időszakra, jogi alapot adhat-e ez, hogy 1 hónapot ne fizessen, mivel akkor úgyis nála van a gyerek?
Nincs erre lehetősége. Ha a gyerek fél évben nála lenne, akkor is fizetnie kéne.

Az apuka megtagadta a telefonszám kiadását, mondván „hívunk ha baj van, ne akarj beszélni a gyerekkel” Ezután pedig ő is elérhetetlenné vált. Mi
ilyenkor a teendő, megteheti ezt az apuka?

megteheti, de más tényekkel együtt értékelve ez akár némi jelentőséggel is bírhat.

Megtagadhatja e a láthatást az anyuka, ha tudja, hogy nem az apjával van a gyerek, és nem fog tudni kapcsolatot tartani vele?
nem. Az apa se tagadhatja meg a visszavitelt ilyen okokra hivatkozva.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

virágszálam # 2009.02.05. 17:06

Üdvözlet minden fórumozónak! Nekem elég összetett a problémám, de a leglényegesebb dologra lennék kiváncsi! 2 éve elváltunk, gyerektartást fizeti rendesen, a fiunk 4 éves múlt és ha eljön a láthatás ideje/ 2 hetente/ a fiam nem szeretne elmenni az apjával! Mit tehtek ilyenkor? És milyen következménnyel számolhatok az apa részéről? (Bíróság, gyámügy...)A gyámügyisek azt mondták hogy egy 4 éves gyereknek nem lehet "akarata"!! És hogy az én dolgom hogy felkészítsem a gyerekem hogy menjen el az apjával! Én próbálom felkészíteni de hallani sem akar róla! És hogy-hogy a gyerek akarata nem számít??? Már azon gondolkodom hogy felveszem az egész találkozást az apával hátha v.mit segít egy-két felvétel.Előre is köszönöm a segítséget!

marcika # 2009.02.05. 17:14

Miért nem beszéled meg az apával? Mondd el, hogy a gyerek nem akar menni, és üljetek le egy cukrászdában közösen a kisfiúval, és beszélgessetek . Mesélj a fiadnak arról, hogy az apuka mennyire szereti, és mennyire várja újra a találkozást.

diki4273 # 2009.02.05. 17:23

virágszálam
Nekem 6 éves volt a kisebbik fiam, mikor a gyámügyön egy meghallgatás során kikérdezték és ő sem akart menni. Figyelembe vették. Amúgy felvetették a pszichologusi vizsgálatot, de az apa nem kérte, inkább nem vitte el a gyerekeket. Szerintem nagyon függ attól is mennyire lelkiismeretes a gyámügyis. Nálunk alapos vizsgálatot tartanak.

diki

véső (törölt felhasználó) # 2009.02.05. 17:23

Marcika
Te ennyire ...
Nincs gyereked ?
A gyerek "csak megfelelni akar...

virágszálam # 2009.02.05. 18:11

Köszönöm a hozzászólásokat...Kedves véső! A gyerek nem MEGFELELNI AKAR csak ahol nem érzi jól magát, és nem foglalkoznak vele oda nem kívánkozik! Az apja nem kérdezi meg telefonon hogy hogy van a gyereke, nem beszél vele.Szóval 2hetente pénteken felhív hogy másnap elviheti-e a fiam! És ha lehet hozzáértő hozzászólásokat szeretnék...köszönöm.

zimcsi # 2009.02.06. 06:20

Hahó! Valaki! Bárki!
Legalább azt írjátok meg,hogy nem tudtok segíteni,és akkor nem lépek be mindig reménykedve.
Köszi

sagit # 2009.02.06. 06:22

Kedves Virágszál!

Azért Vésőnek van némi igaza... az hogy egy 4 éves ilyen véleményen van nagyban a TE hibád is...
n pl az ilyen megjegyzéseket mint "lviheti-e a fiam" vérlázítónak tartom mert nem csa a TE fiad hanem az apjáé is !!!

anyaka # 2009.02.06. 09:07

Kedves Virágszálam!
Vésőnek és Sagitnak igaza van. Jól mondták: a nevelő szülő feledata felkészíteni a gyereket a kapcsolattartásra, s nem csak fizikálisan, hanem lelkileg is.
Én is elváltam 13 éve, amikor a fiam 2 éves volt, és sosem volt ilyen problémánk. A gyerekek általában akkor nem akarnak elmenni az apjukkal a kapcsolattartásra, ha a nevelő szülőjük valamilyen úton-módon ezt sugallja nekik, s nem azt, hogy az apjuk szereti őket továbbra is.
Örülj neki, hogy a gyerek apja foglalkozik a gyerekével, hiszen annyi olyan apa van, aki elválik, és soha többé nem törődik a gyerekével.
Lehet ezen megsértődni, de sajnos látható, hogy nem segíted a kapcsolattartás harmonikus alakulását...
Üdv: anyaka

_Wasp_ # 2009.02.06. 10:15

zimcsi, mi a kérdésed? hadd ne olvassunk vissza ezer oldalt...
(egyébként ha jól emlékszem, nem is kérdeztél semmit, csak elmeséltél egy történetet, de lehet hogy nemjól...)

_Wasp_

és felesleges megoldása

virágszálam # 2009.02.06. 12:28

Kedves hozzászólók! Az igazság az hogy nem ismeritek a háttértörténetet amit nemis részleteznék. Persze tudom én vagyok a gonosz anya....elég annyi hogy az apa fogalma sokmindent takar...de ebbe se mennék bele! Szóval a lényeg: nem véleményt szeretnék hanem jogi tanácsot,mivel ez jogi fórum! Köszi

_Wasp_ # 2009.02.06. 12:43

a jogi tanácsot elsősorban ügyvédtől kell kérni, mert ez egy fórum, és nyilván nem látod a hozzászóló végzettségét, tapasztalatát. Honnan tudod, hogy nem kitolásból javasol hülyeséget?

najó.

A "jogi tanács" a következő:

A kapcsolattartásra jogosult elviheti a gyermeket a kapcsolattartásra kijelölt időpontban. Ebbe beleszólásod nincsen. Ha nem adod oda, annak következménye lehet figyelmeztetés, bírság, végső soron a gyermek elhelyezésének megváltoztatása is.
Az, hogy a gyermek akar, vagy nem akar menni, kevés jelentőséggel bír. (Csak hogy értsd: ha pl nem akar majd iskolába menni, nem akar oltást kapni, ráhagyod? Nyilván nem.)

_Wasp_

és felesleges megoldása

zimcsi # 2009.02.06. 12:54

Nem jól meséltem el,vagy nem jól emlékszel? :)) Na jó,bocsi.

Röviden a kérdésem:
Ha a papa Németországban dolgozik,de Magyarországon kapja a minimálbért (bizonyítottan,hisz a bíróság is csak ezt fogadta el),és gyerektartás elmaradása van,ami több már,mint 400 ezer forint,akkor az itthon lévő ingatlanára (de ez sem az övé,hanem még a banké,hiszen teljesen hitelre lett véve,és majd csak 2025-ben fog lejárni a hitel),terhelődik rá,ha végrehajtást kérek,vagy a minimálbéréből vonódik le,(hisz itthon ennyi jövedelmet kap),vagy lehet kérni a németországi fizetéséből is a végrehajtást.
Tehát nekem az lenne jó,ha nem az ingatlanra terhelnék rá.El tudom-e ezt érni valahogy?

_Wasp_ # 2009.02.06. 13:09

Visszakerestem a hozzászólást.
Ismét köszönöm Wasp a válaszát!
Azt a következtetést vonom le abból,amit az imént küldött,hogy amennyiben van bizonyított belföldi jövedelme,akkor ezt veszik figyelembe.
Az exemnek van,a bíróságnak is ezt küldték el jövedelemigazo­lásnak,mármint a minimálbért,a külföldi jövedelmét pedig kiküldetési díjnak írták.
Már 2006 májusától kint van,rendszere­sen,havonta kapja kint a majd félmilliós fizetését,szerintem ezt lehet tartós kiküldetésnek tekinteni.
Azt nem tudom,hogy lehet a kinti fizetéséből végrehajtatni.Mert ha lakására terhelik rá ezt az összeget,én azzal nem sokra megyek.
Ráadásul,még a gyerek után kint adóvisszatérítést is kap,2900 eurót,a 2006-os évre,mert ott nem számít,hogy a gyerek nem vele él,nem is abban az országban,de mivel az ő gyerek,így jár neki.Állítólag minden évben megkapja.Ezt sem tartom igazságosnak.És még a gyerektartást sem fizeti.
Ezért érdekelne,hogy mit tehetnék.Az ügyvédek,akikkel eddig beszéltem,mind azt mondták,hogy adjak be a bíróságra egy végrehajtást ellene.De ha a lakásra terhelik csak rá,akkor az nekem jó.

Egy fia kérdőjel sem volt benne! :)))
na mindegy. ;)

Tehát nekem az lenne jó,ha nem az ingatlanra terhelnék rá.El tudom-e ezt érni valahogy?
A végrehajtás kötelező sorrendje:

Vht
6. § (1) A pénzforgalmi úton érvényesíthető - e törvényben említett - pénzkövetelést azonnali beszedési megbízással kell behajtani; bírósági végrehajtásnak akkor van helye, ha az azonnali beszedési megbízás nem vezetett eredményre.
(2) Pénzforgalmi úton lehet behajtani e törvényben említett pénzkövetelést, ha

1. a jogosult - a lakás-előtakarékossági számla kivételével - bankszámlával, a kötelezett pedig pénzforgalmi bankszámlával rendelkezik,
  2. a végrehajtás általános feltételei fennállnak,
  3. a követelés teljesítését bírósági, közjegyzői határozat írja elő, vagy az a 21. §-nak megfelelő közjegyzői okiratban foglalt kötelezettségvállaláson alapul, és
  4. a jogosult a behajtást végző pénzügyi intézménynek nyilatkozik arról, hogy nincs folyamatban a követelése behajtására irányuló bírósági végrehajtási eljárás, illetőleg nem terjesztett elő végrehajtás elrendelése iránti kérelmet, vagy ilyen kérelme alapján a követelése nem nyert kielégítést.

(4) Ha a pénzforgalmi úton történő behajtás fedezet hiánya miatt nem vagy csak részben vezetett eredményre, bírósági végrehajtásnak csak akkor van helye, ha a végrehajtást kérő igazolja, hogy a kötelezett számlavezető pénzügyi intézményétől nem kérte az azonnali beszedési megbízás további függőben tartását, és megjelöli, hogy az azonnali beszedési megbízást milyen összegben teljesítette a pénzügyi intézmény. A függőben tartásra irányadó határidő lejárta előtt előterjesztett végrehajtási kérelem elbírálására is ez a rendelkezés irányadó.
7. § (1) A bírósági végrehajtás során a pénzkövetelést elsősorban a pénzügyi intézménynél kezelt, az adós rendelkezése alatt álló összegből, illetőleg az adós munkabéréből, illetményéből, munkadíjából, a munkaviszonyon, munkaviszony jellegű szövetkezeti jogviszonyon, közszolgálati és közalkalmazotti jogviszonyon, szolgálati viszonyon, társadalombiztosítási jogviszonyon alapuló járandóságából, valamint a munkából eredő egyéb rendszeres, időszakonként visszatérően kapott díjazásából, juttatásából, követeléséből (a továbbiakban együtt: munkabéréből) kell behajtani.
(2) Ha előre látható, hogy a követelést a munkabérre, illetőleg a pénzügyi intézménynél kezelt összegre vezetett végrehajtással nem lehet viszonylag rövidebb időn belül behajtani, az adós bármilyen lefoglalható vagyontárgya végrehajtás alá vonható. A lefoglalt ingatlant azonban csak akkor lehet értékesíteni, ha a követelés az adós egyéb vagyontárgyaiból nincs teljesen fedezve, vagy csak aránytalanul hosszú idő múlva elégíthető ki.

tehát az ingatlan egyébként is kábé az utolsó lenne...

_Wasp_

és felesleges megoldása

zimcsi # 2009.02.06. 16:03

Akkor elképzelhető,hogy fontossági szempontból hamarabb levonják a német fizetéséből,mint hogy ráterheljék a lakásra?
Mert ebben, amit elküldtél nem említi,hogy a külföldi fizetéshez is hozzányúlhatnak,csak általánosítja a munkabért.
Meg kéne tudnom a bankszámla számát?
Van egy német rendszámú autója.Azt lefoglalhatják?
(most már tettem kérdőjeleket. :)) )

_Wasp_ # 2009.02.06. 16:59

Akkor elképzelhető,hogy fontossági szempontból hamarabb levonják a német fizetéséből,mint hogy ráterheljék a lakásra?
Meg kéne tudnom a bankszámla számát?
Van egy német rendszámú autója.Azt lefoglalhatják?

igen, igen, igen.

de inkább a második igenre ajánlom, hogy fókuszálj, mindenkinek egyszerűbb lenne.

_Wasp_

és felesleges megoldása

zimcsi # 2009.02.06. 20:37

OH!
Imádlak Wasp!
Pusza

kari6 (törölt felhasználó) # 2009.02.07. 12:07

Üdvözlet ismét!A kérdésem ezuttal a következő lenne:ellenem a bíróságon gyt.emelése miatt beadnak keresetet, de én a csökkentését szeretném+kapcsolattartás szabályozását (eddig nem volt egyiksem írásban lefektetve)akkor mi a menete az ügynek?Megvárom a bírósági papirt és ott személyesen adom oda a keresetet,vagy már előtte be kell nyújtanom, amikor megkapom a bíróságtól az értesítést?(gondolom,előre kiküldik min.1 hónappal, mikor van tárgyalás)ha ügyvédet fogadnék,hozzávetőleges költséget valaki tudna mondani?Köszönöm!

ObudaFan # 2009.02.07. 13:38

Célszerűbb már előtte beadni a viszontkeresetet.
Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya.

pipike26 # 2009.02.07. 14:50

Üdv!
Én a következő problémámban szeretnék segítséget kérni:a férjemnek az előző kapcsolatából van egy 8 éves kisfia.Ő és a volt élettárs 3 éve élnek külön de semmi bírósági végzés nem készült sem a gyermek elhelyezésről sem pedíg a gyerektartásról.A férjem minden hónapban fizet 7000 forintot ennek ellenére a különélés óta/de csak pár hónapja van ennek nyoma/!A volt élettárs többször is követelt 500e ft-ot a gyerek láthatásáért amit mi nem tudtunk és nem is akartunk kifizetni ezért a gyereket kb 5 havonta láthatjuk egy hétvégére aztán ismét követelőzik és nem engedi hogy az apuka a fiát láthassa.Az utobbi időben már azzal fenyegetőzik hogy a férjemet feljelenti és kéri a gyerektartást az elmúlt évekre visszamenőleg mivel ő úgysem tudja bizonyítani hogy fizetett.A kérdésem az lenne hogy bírósági végzés hiányában az anyuka ezekből a fenyegetőzésekből mit tud érvényesíteni?

marcika # 2009.02.07. 15:04

6 hónapra visszamenőleg követelheti. Olvass vissza a fórumon, sok kérdésedre megtalálod a választ.
Sürgősen kérjen az apa bírósági végzést a gyermekelhelyezésről.
Gyerektartás: egy gyerek esetében a mindenkori fizetésének a 20-30%-a (nettó bért számolják), de bíró válogatja...

laikus hozzászoló vagyok

monalisa1 # 2009.02.07. 16:18

15-25%.

diki4273 # 2009.02.08. 12:41

pipike
Akkor követelhet a volt élettárs, ha lett volna régebben is bíróság által meghatározott ítélet a gyerektartásról. Ha van az elmaradt tartásdíjat a bíróságon keresztül a végrehajtóhoz fordulhat. Igaz 6 hónapra visszamenőleg követelhet, de ha már végrehajtáson van és továbbra sem fizet az élettársad a gyerek után akkor tovább halmozodhat az összeg, de ahogy írtad, hogy fizeti a gyereke után ettől nem kell félnie. Amúgy a gyerektartásnak nincs köze a láthatástól. Csak alapos indokkal, és hivatalos döntés(gyámügy, bíróság) szabhatja meg, hogy nem hozhatja el az élettársad a kisfiút. Ezért a másik felet felelősségre is vonhatják. De ehhez is hivatalos határozat kell, hogy legyen a láthatásról.

diki

diko # 2009.02.08. 12:49

Szeretnék tanácsot kérni.
Kaptam egy levelet a bíróságtól, hogy egy 5 éves gyermek után fizessek havi 20000 ft gyermektartási díjat. A levél alapján fellebbezni nem lehet. A gyermek anyjával 6 éve volt kapcsolatom. Nem vagyok biztos benne hogy a gyermek az enyém. Az anyát azóta sem láttam, kapcsolatot nem tartottunk egyáltalán. Nem értem, hogy mi alapján perelhet be, ráadásul 6 hónapra visszamenőleg, egyösszegben.Ha nem fizetek végrehajtják. Nem tiszta számomra, honnan vette a bíróság a havi 20 000 ft-ot. A nyugdíjfoly­ósítónál vagyok nyilvántartva, mint rokkantnyugdíjas vagyok.
A kapcsolatot az anyával nem tudom felvenni, mivel fogalmam sincs hol lakik. Mit tegyek? Mit írjak a bíróságnak, hogy kiderüljön hogy enyém-e egyáltalán a gyermek?
Megköszönöm a segítséget.