Gyerektartás és láthatás

Grád András # 2009.02.08. 13:16

Kedves Diko!

Valami itt nagyon nem kerek. A gyermektartásdíj megfizetése alapján az anya valószínűleg pert indított, és Ön idézést kapott, nem pedig határozatot. Az idézéshez mellékeli a bíróság a keresetlevelet, amiben szerepel a felperes címe is. A 6 hónapra visszamenőség egy törvényi korlát, maximum ennyi időre lehet tartásdíjat visszamenőleg követelni, de ennyire lehet. A gyermek tekintetében pedig csak akkor lehet tartásdíjat igényelni, ha az apaság ténye valamilyen módon megállapítható, pl. bíróság már megtette, illetve ha a férfi nem volt a nő férje, teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tett. Ha nem az Öné a gyerek, nyilván nem kell fizetnie, ha viszont korábban a magáénak ismerte el, de most már úgy véli, mégsem az Öné, apaság vélelmének megdöntése iránt pert lehet indítani. De nem ártana tisztázni, mi is történt, mert az előadottak alapján csak egy dolog biztos: Nem történhetett úgy, ahogyan leírta. Üdvözlettel:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

diko # 2009.02.08. 14:04

Tisztelt Grád Úr!

Köszönöm válaszát. De én sem értem az egészet.Anno semmiféle apasági nyilatkozatot nem tettem. 5 éve nem is láttam. A tárgyalásról ha voltak nem kaptam értesítést. Ezt pláne nem értem. De most az a kérdésem mit tegyek? Írjak levelet a bíróságra? De mit írjak bele. Az van a bírósági levélben, hogy fellebbezésnek helye nincs. Hova írjak? Azt mondta valaki, hogy a gyerektertásért le is ültetnek már.Igaz ez?
Várom válaszát

Grád András # 2009.02.08. 14:22

Kedves Diko!

Változatlanul nem világos a történet. Én a helyében mindenekelőtt bemennék a bíróságra, és az ügyszám alapján megnézném, hogy mi is történt a valóságban. Elméletben ugyanis sok minden elképzelhető (pl. azt mondta az ellenfél, hogy nincs meg a lakcíme és hirdetményi idézést kért stb.), azonban bármilyen döntéshez először információ kell. Sürgősen nézzen utána, és írjon, akkor majd már érdemben is tudok/tudunk tanácsolni valamit. Ez így most találgatás. Üdvözlettel:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.02.08. 14:40

diko

T.díj nem fizetése rossz esetben bűncselekmény, 2 évig terjedő börtönbűntetéssel sújtható.

Javaslom írj egy válaszlevelet a bíróságnak: a gyermeknek szerinted nem te vagy az apja. Ezzel egyidőben indíts pert az anya ellen apaság vélelmének megdöntése iránt.

Jó lenne ha haladéktalanul ügyvédet fogadnál és ő venné kezébe az ügyet.

Vélelmezhető, hogy a hölgy mindmáig nem tudja megmondani ki a gyermek apja (...), téged csak "találomra" választott ki a számba jöhető apajelöltek sorából...

Az hogy egy peres eljárás már végig ment de te ennek ellenére soha semmiféle levelet/bírósági iratot nem kaptál, ez elég szokatlan... Ha csak az nem történhetett, hogy a jelenlegi lakcímed és az 5 évvel ezelőtti lakcímed időközben megváltozott, ergo minden levél a régi = a hölgy által- és így a bíróság által tőle ismert azon címre lett mindenkor postázva.

Ami a t.díj fizetésének dolgát illeti, én azt javaslom: a kötelezett 6 havi összeget valamint a mindenkori havi összegeket helyezd ügyvédi letétbe - de NE az anyának fizessed és/vagy utaljad. Mert ha a majdani per során kiderül, hogy mégsem te vagy a gyermek édesapja /.../ a hölgytől külön perelheted vissza a pénzedet... (Így meg legfeljebb csak a kamatot fog kelleni hozzátenni ahhoz amit az ügyvédnél lett letétbe helyezve.)

Tehát keress ügyvédet, mert a havi t.díj és a további évek/évtized alatt történő kifizetések összességében szép nagy summa pénzt vesznek ki a zsebedből - ha tényleg "apa" lennél...

Monalisa
laikus hozzászóló

kicsikebogarka # 2009.02.09. 15:52

Kedves Hozzáértők!
Tanácsra lenne szükségem. A problémám nagyon összetett, próbálom nagyjából megfogalmazni.
2 éve volt a gyermekelhelyezési tárgyalásunk, miszerint az én felügyeletem alá került 7 éves lányunk. A kapcsolattartásban és a tartásdíjban is megállapodtunk, de az apa folyamatosan megszegi a rá vonatkozókat. Akadozik a pénz (már 2 hónapja semmi), a láthatások során is mindig van valamilyen probléma. A legutóbbi: a mai napon azért nem ment iskolába a gyerek, mert az apja egész egyszerűen nem hozta vissza, csak ma délután. Nem ez volt az első alkalom.
Sajnos emellett sok más gond is van:

• igazából megkérdőjelezhető, hogy az a környezet megfelelő-e, ahová a láthatások során viszi
  • többször láthatóan ittas állapotban volt, amikor a gyereket visszahozta (ő volt a sofőr)
  • mindenféle biztonsági intézkedés nélkül (biztonsági öv, gyerekülés) ülteti be az autóba
  • amikor hazakerül a gyerek, általában kiderül, hogy nem fürdött, nem mosott fogat és ugyanaz a ruha van rajta, mint 2 nappal korábban; melegételt pedig egyáltalán nem kapott
  • az apával egy háztartásban élő 13 éves fiú (unokatestvér) rendszeresen "felvilágosítja". Eleinte csak a télapó nemlétéről, de mára már igen aprólékos szexuális ismeretei is vannak a kislányomnak.

Számomra ez az utóbbi igen ijesztő.

Próbáltam a legfontosabbakra szorítkozni.
A kérdéseim pedig:
Tudom-e korlátoztatni az apa kapcsolattartási jogát?
Hogyan lehet védekezni (az önbíráskodáson kívül) a fennálló problémák ellen, különösen úgy, hogy azokat igen nehéz bizonyítani?

Kértem időpontot a Gyámhivatalnál, hogy történjék végre valami változás. Történni fog?

Andrea1 # 2009.02.09. 18:12

kicsikebogárka!
Ha már a gyámhivatalhoz fordultál,akkor fog változás történni.Nekik kötelességük a gyerek érdekeit nézni,és vizsgálni.Arra viszont hogy nem viszi időben vissza a gyereket,egy megoldás van szerintem:rendőrséggel menni érte,és köteles kiadni hiszen papírod van róla.

_Wasp_ # 2009.02.09. 20:06

a gyermek időben "vissza nem adása" ugyanolyan veszélyeztető magatartás, mint az "oda nem adás".

A gyámhatóság első lépése valószínűleg figyelmeztetés, később bírság lesz.

A kapcsolattartási jog korlátozása, megszüntetése csak a legvégső esetben kerülhet alkalmazásra.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Grád András # 2009.02.09. 20:13

Kedves Kicsiboglárka és Andrea1!

A vázolt problémának többféle lehetséges megoldása van, ezek közül az Andrea1 által vázolt véleményem szerint toronymagasan a lehető legszörnyűbb. Próbáljunk egy pillanatra belegondolni a gyermek helyzetébe (feltéve, hogy ez rajtam kívül valakit is, de legkivált Andrea1-et érdekli)! Apuka nem hozza vissza időre a gyermeket. Érte megyünk tehát rendőrséggel. Nagyszerű! Minden gyermek álma, hogy lehetőleg késő éjjel (mert napközben a rendőrök nem érnek rá) ha csak képletesen is, de rátörjék az ajtót, néhány rendőr kihúzza az ágyából, és pizsamában magával vigye. Az isten szerelmére, aki ilyet tanácsol, látott már az életben gyereket? Kedves Kicsiboglárka! Ön felnőtt ember, és feltételezem, hogy szereti a gyermekét. Ha azt akarja, hogy még sokáig ágyba vizeljen vagy dadogjon, javaslom, nehogy kihagyja Andrea1 pompás - és sajnos jogilag megvalósítható - ötletét! De ha a gyermek lelki egészsége is számít, akkor számtalan egyéb lehetőség közül választhat, például hangnemet váltva leülhet beszélgetni az apával, mediációt javasolhat, megbeszélést kezdeményezhet vele a gyámhatóságon stb. Végső esetben még mindig ott a bíróság, és a kapcsolattartás korlátozása, de ennél általában sokkal jobb lehetőségek is akadnak. Önön is múlik, nem csak a volt férjén! Üdvözlettel:

pull # 2009.02.09. 20:54

Tisztelt ügyvéd/Úr/ Hölgy

Arra szeretnék választ kapni, ill. megtudni a választ, hogy van 1 20 évet betöltt gyermekem aki két éve elkezdett egy egyetemet aztán fél év után otthagyta és elkezdett 1 szakmát tanulni, amit 1 év mulva megszerez. Azonban következő évben megint elkezdte az egyetemet hogy meggondolta magát. Most ott elvégezte az első félévet nappali tagozaton, de mellette csinálja a szakképzést is amit már említettem 2010 januárban be is fejez és lesz egy zakmálya,azért januárban mert keresztféléves.
Most amit már másodszor is elkezdett egyetemet megint meggondolta magát és kitalálta, hoy azt is abbahagyja és jelentkezik egy másikra és azt is kezdi szeptemberben előről. szeretném tudni hogy most addig kell gyermektartásdílyat fizetnem amíg azt a nappalli felsőoktatást be nem fejezi, vagy amíg meg nem szerzi az első szakképesítését. vagy ha kell fizetni akkor meddig csinálhatja azt, hogy mindig ujra másik felsőoktatási iskolát kezd mert ez már a harmadik lesz.
válaszukat előre is köszönöm

törpanya # 2009.02.09. 21:02

Grád úr által felvázolt esemény nagyon sajnálatos.
Ilyen esetekben nincs arra lehetőség jogilag, hogy egy harmadik személynél(pl:rokonnál)helyezzék el a gyermeket, hogy a feleket azonos helyzetbe hozza: mindketten fizetnek tartást és mindkét fél láthatást kap. Ez talán ösztönözné őket arra, hogy a gyermek érdekeit tartsák szem előtt.

Grád András # 2009.02.09. 21:07

Kedves Pull!

Az első életpályához szükséges képesítés megszerzéséig jár csak a tartásdíj, és azt nem lehet visszaélésszerűen kikövetelni, arról nem is beszélve, hogy nagykorút már csak a rokontartás amúgyis enyhébb szabályai szerint kell eltartani. Szóval ha a gyermek továbbra is váltogatja az iskolákat, bizony elgondolkodnék a helyében, hogy ne kérjem-e a bíróságtól annak megszüntetését vagy leszállítását. Üdv:

kicsikebogarka # 2009.02.10. 05:39

Andrea1-nek és Grád Úrnak is köszönöm a tanácsot. Egyébként bizonyosan nem fogok rendőrrel menni a gyermekemért, ez fel sem merült bennem.
üdv.

andraska # 2009.02.10. 06:31

Törpanya!
Igaz én "csak" egy apa vagyok, ráadásul nem én nevelem a gyerekem, de véleményem szerint a GYERMEK nem egy tárgy, akit ide-oda pakolunk, megnézve, hogy a másik helyen vajon hogy mutat.....
Én még ekkora marhaságot nem hallottam! Még jó, hogy nem Te írtad a jogszabályokat!

Grád András # 2009.02.10. 07:46

Kedves Andraska!

Megértem az indulatát, de én nem gondolnám, hogy Törpanyának ilyesmi járt volna a fejében, amikor leírta, amit írt, úgyhogy én nem bántanám. És ha akad olyan harmadik személy, akit a gyermek is szeret, elfogad, nem biztos, hogy nem segítene egy ilyen átmeneti megoldás. Más kérdés, hogy a jogszabályok e vonatkozásban egyértelműek: Harmadik személynél csak akkor helyezhető el a gyermek, ha ez a szülők egyikénél sem biztosított. Üdvözlettel:

andraska # 2009.02.10. 08:17

Tisztelt Grád úr!
Én pusztán véleményt nyílvánítottam, nem akartam bántani senkit.
Viszont nem hinném, hogy így kéne "megleckéztetni" a szülőket.
Enyhének ítéltem a szülők viselkedését ehhez a büntetéshez.
Tapasztalatom, hogy a gyerek a szüleihez ragaszkodik a legjobban. Még akkor is, ha az a szülő nem a legtökéletesebb szülő. Persze szeretjük a nagyit, papit, a keresztanyut, viszont mindenütt jó, de a legjobb otthon!
Bár nem vagyok pszichológus, de a környezetemben ezt tapasztalom.
Üdvözlettel: Andás

bertus # 2009.02.10. 10:04

Hello Mindenkinek!

A témával kapcsolatban sokszor kértem már segítséget Tőletek, hiszen hasonló problémával küzdök 11 éve.A férjem 12 éve elvált, a három gyereket az anyánál helyezték el.A tapasztalatom szerint, ha a két elvált szülő nem tud felnőtt és intelligens ember módjára viselkedni egymással, annak a gyerekek lesznek az áldozatia.Sokan a válás után nem tudják feldolgozni azt, ami velük történt és a sértett fél ott tesznek keresztbe a másik félnek, ahol tud.És ezt a gyerekeken keresztül teszik meg.Szánalmas, hogy a gyerekeiket használják fel, hogy a másikkal kib....!
Ideig-óráig be lehet csapni a gyereket és az elhiszi azokat a dolgokat, amit egymásról állítanak a szülők.
Ám sértettségét mindenkinek le kéne nyelnie és nem kéne a gyerek előtt szidni a másik szülőjét.Nem a gyerek tehet arról, hogy a szülei nem értették meg egymást, tehát nem a gyereket kéne büntetni ezzel.El kell tudni fogadni mindkét szülőnek a gyereke kívánságát. Akik mégis úgy tesznek, hogy alápakolnak egymásnak, viseljék a a következményeket nyavajgás nélkül.Reméljük a srácaik nem szorulnak majd pszihológus segítségére.
Egyébként tőlünk is vitette el az ex a gyerekét rendőrséggel, aki nem akart hazamenni hozzá.Másnap a gyereket újra eljött tőle.Na miebből a tanulság?

póniló # 2009.02.10. 10:37

Sziasztok!

Teljes mértékben egyet értek Bertus, sajnos még az én volt férjem is a sebeit nyaldossa, és nem előre néz, hanem hátra!
A gyerekek előtt rendszeresen gúnyol, a rendszeres gúnyolódás tárgya az, hogy hol vásárolom a ruháikat. Gyakran vásárolok kínai áruházban, mert sajnos anyagi téren korlátozva vagyunk. A volt férjem a talpig "...."ruhamárka reklámba illő öltözékben viccelődik a lányommal, hogy: "na mi az, ezt is kínaiban vásárolta az anyukád??" "lassan már te is kis csíkszemű leszel!". És jót röhög a saját viccén.
De ez csak egy a sok közül!

monalisa1 # 2009.02.10. 10:48

Milliók vásárolnak a kínaiban-, a piacon- a turkálóban, vagyis keveseknek tellik a belvárosi exluzív butikok árait megfizetni. (Vélhetően a gyermek osztálytársainál is hasonló a helyzet.)

Apuka bután viselkedik, beszél.

póniló # 2009.02.10. 10:51

Kedves Monalisa!

Sajnos ezt ő sosem fogja elismerni!

Üdv.

Egyjogász # 2009.02.10. 10:54

Ma már az "eredeti" NIKE cipőt sem az USA-ban gyártják, meg az "eredeti" Philips elektronikai cikkeket sem Hollandiában. De pl. a Suzukit, a Toyotát meg a Hondát sem japánban szerelik össze (némelyiken meg is látszik:) )

Úgy hogy lehet, hogy a papa "eredeti" cucca is Kínában (Tajvanon, Vietnamban, stb.) készült, csak nem is tud róla.

bertus # 2009.02.10. 11:31

Én azt gondolom, hogy az új, de rossz minőségű nem minden esetben felel meg az igényeimnek.Ám lehet valami egy kicsit használt, de jó minőségű.És én inkább az utóbbit választom.
Most nem csak a ruhákra gondoltam.

bertus # 2009.02.10. 12:04

Lenne még egy kérdésem!

A férjem első házasságából született 21 éves lánya, megkeresett levélben, hogy neki joga van ahhoz, hogy láthassa a 7é ves és 1 hónapos féltestvéreit.Biztosítsunk neki láthatást 2 hetente.Hozzáteszem nem békésen váltunk el immár 2 éve.Nem válaszoltunk a levelére, mert szerintem nonszensz lenne.Hová vinné a gyerekeket a láthatás alatt?A férjem volt feleségéhez vagy anyósához?

Csipke # 2009.02.10. 12:24

Kedves Bertus,

Ezekre kérdéseire nyilván senki nem fog tudni válaszolni. Én is furcsállom, hogy a féltestvér mire alapozza a láthatási (kapcsolattartási) jogot? A Csjt. a különélő szülő jogává és kötelességévé teszi a kapcsolattartás jogát. Nyilván ha a volt férje ezen jogának és kötelezettségének eleget téve elviszi a saját gyermekét, akkor gondolom a féltestvérei is tudnak találkozni a testvérükkel.

Csipke

véső (törölt felhasználó) # 2009.02.10. 13:40

Bertus
Figyelj oda Csipkére mit "mond" hiszen tapasztalt, már vagy két éve joghallgató és már vagy huszonéves így kellő tapasztalattal rendelkezik, már azt is tudja hogyan kell megszólítani a leendő ügyfelet.
Az én véleményem is az eszedbe ne jusson a gyerekeidet akár megmutatni is a féltestvérüknek. Mi nem jut eszébe, kapcsolatot akar tartani a féltestvéreivel ??
Hiszen" nem békésen" váltatok el.
Hogy a levelére sem válaszolsz az teljesen helyénvaló
intelligens, udvarias megoldás.

Csipke # 2009.02.10. 13:51

Véső,

még jó, hogy te olyan építő jellegű hozzászólásokkal emeled a fórum színvonalát.

No, és minden kérdésre válaszolsz.

(Azért ennyit gondolkodni ezen a válaszon... a részidőn még javítani kell. :))

De epedve várom, hogy azon kívül, hogy "osztod az észt", milyen érdemi hozzászólásod van a felvetett témához? (Majd visszanézek a topikba egy hét múlva, addigra tán kitalálod a választ :))

Csipke