Gyerektartás és láthatás

Grád András # 2009.02.14. 21:51

Kedves zsuzso76!

Ha apuka láthatólag nagyon ittasan jön a gyermekekért, annyira, hogy nem tudna vigyázni rájuk, bár nagy híve vagyok a kapcsolattartásnak, azt mondom, hogy ez az a kivételes eset, amikor jogos, ha nem adja őket oda. De ha csak megivott előtte egy sört vagy egy pohár bort (és persze nem ő vezet) akkor oda kell őket adni, mert az már nem ok, hanem ürügy lenne! A gyerekeket természetesen nem köteles taxival elküldeni, és igazából oda sem adni, ha nem akkor (nagyjából akkor) jön, amikor a bírósági határozat alapján kellene. Ezt megint nem lehet visszaélésszerűen gyakorolni, és stopperrel állni az ajtóban, miként sokan teszik, de ha mondjuk 1-2 óránál többet késik, pláne ha ezt nem is jelzi, nem köteles egész nap otthon ülni és rá várni. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

diko # 2009.02.14. 21:55

Tiszelt Ügyvéd Úr!
Szeretném megkérdezni, létezik, hogy gyerektartási perben a bíróság kiértesítí az első feleséget. Nyilatkozzon mennyi gyermektartást kap az első gyermek után?
Várom válszát
Köszönettel:
Diko

monalisa1 # 2009.02.14. 22:26

Természetesen. Hiszen az apa mindenkori havi összes jövedelmének maximum 50%-a vonható le t.díj címén, és ezt kell százalékos arányban elosztani az apa által eltartandó gyermekek számával. Tehát a bíróság tudni akarja, hogy az első gyermek mennyit is kap. (Tovább menve a bíróság abból tudni fogja, hogy anno mekkora jövedelem alapján határozta meg az előző bíróság a t.díjat.)

Monalisa
laikus hozzászóló

Grád András # 2009.02.14. 22:47

Kedves Diko!

A bíróság senkit sem "értesít ki", legfeljebb megidéz tanúként, vagy perbe vonat újabb alperesként a felperessel, ha ez szükséges, mert a tartásdíjak meghaladnák a kötelezett jövedelme 50%-át, egyebekben l. Monalisa válasza. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

sanett # 2009.02.15. 13:16

Kedves Hozzáértők!

Kérlek, adjatok tanácsot!
Párommal várjuk a közös gyermekünket, de ő az előző házasságából eltart 3 gyereket már. A fizetése 50%-t fizeti.
A közös gyermekünk születése után tervezzük kérelmezni a tartásdíj csökkentését. Tudunk róla, hogy a volt feleség feketén dolgozik, jelentős családi pótlékot kap és a szüleivel egy házban lakik, igazán semmilyen kiadása nincs, mert pl. a nagyszülők etetik a gyerekeket is. Közben új számítógépet, házimozit, laptopot vásárol.

A bíróságon természetesen ezeket tagadni fogja, és nincs is rá papíron bizonyíték, hogy dolgozna. Mivel tudnánk meggyőzni a bíróságot, hogy abból a tartásdíjból, amit mi kicsengetünk neki havonta (és nem kicsit vesz ki a mi családi kasszánkból), ő tulajdonképpen luxuscikkekre költi?

Tavaly pl. nem vitte őket nyaralni, csak az új élettársával kettesben mentek el, mi kuporgattunk össze annyit, hogy őket is elvihessük magunkkal. Közben a TV neveli fel a gyerekeket, mivel szabadidejében sem foglalkozik velük. Ezzel a ténnyel esetleg lehet valamit kezdeni a bíróságon?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Grád András # 2009.02.15. 13:22

Kedves Sanett!

Az ex gyermeknevelési, illetve nem-nevelési szokásai a tartásdíjnál nem játszanak, ott csak a gyermek tényleges szükségletei és a kötelezett teljesítőképessége játszanak. Viszont a csökkentést mindenképpen kérni kell, az eleve jár, és az arányosításnál figyelembe fogják venni az ex jövedelmi viszonyait. Ez közvetett módon sokféleképpen bizonyítható, életmód, nyaralások, kocsi, lakás berendezése, hasonló végzettségűek átlagjövedelme stb. Üdv:

mullert # 2009.02.15. 14:54

Üdvözlök mindenkit!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy valóban igaz-e az, hogy ha éveken keresztül a volt férj folyószámla kivonattal bizonyítottan tudott fizetni egy bizonyos összeget (mely magasabb a bíróság által 4 évvel korábban meghatározott tartásdíjánál), akkor hivatalosan én kérhetem-e a magasabb összeg megállapítását. Ugyanis majd' egy éve folyamatosan fenyegetőzik, hogy a határozatban megállapított összeget fogja fizetni. Konkrétan: 2003 szeptembere óta 30 ezer forintot fizetett. 2005-ben a bíróság 18 ezer forintot állapított meg a bejelentett jövedelme alapján. A 30 ezer azóta is harmincezer, de a fenyegetőzés sajnos folyamatos.
Segítségüket előre is köszönöm.

Grád András # 2009.02.15. 15:07

Kedves Mullert!

Ez elsősorban magától az általam nem ismert tényállástól függ. Lehetséges ugyanis, hogy a volt férje csakugyan annyit keres, ami után a bíróság a 18 ezret megállapította, és akkor ennél nem lenne köteles ma sem többet fizetni, ha mégis teszi, ez csak a jóindulatán múlik. Ha viszont valójában ennél jóval magasabb a jövedelme, akkor simán lehet kérni a tartásdíj minimálösszegének felemelését. Csakhogy én ezt innen nem tudom eldöntetni, melyik az igaz, ez a bizonyítási eljárás során derül majd ki, ha pert indít. Üdv:

mullert # 2009.02.15. 15:49

Tisztelt Grád András!

Köszönöm a válaszát, de az alapján akkor meg is bukott a dolog.
Az egyetlen, amiben biztos vagyok, az az, hogy minimálbérre van bejelentve és van egy majdnem egyéves kisfia az új kapcsolatából. És minden az új feleség és az apja nevén van. Én pedig örülök, hogy napról-napra megélek, egy - előre láthatóan hosszú - pereskedéshez sem pénzem, sem erőm nincs. Pedig nagy szükségem van a gyerektartásra.

Grád András # 2009.02.15. 15:58

Kedves Mullert!

A havi 30 ezres tartásdíj nettó 150 ezres havi fizetésnek felel meg, ami durván bruttó 250-nek. A kérdés az, hogy ténylegesen ennél többet keres-e. Ha igen, hiába van anyu, após nevén minden (mellesleg nagyon nagyot lehet ám ezen később még szívni, nagyságrendekkel nagyobbat, mint havi párezer forint tartásdíj!), a bíróság azt is megnézi, hogy nekik lett volna-e erre a jövedelmük alapján lehetőségük. Ha nem, világos, hogy a volt férjétől van minden, szóval annyira nem reménytelen a dolog. De ha Ön is tudja, hogy nem járna több havi 30-nál, akkor nem érdemes semmit se csinálni, azt így is kapja! A per egyébként nem kerül sokba, bár a tárgyi illetékmentesség megszűnt a tartásdíj perekben. A fenyegetőzésnek meg nem vagyok híve, de ha nagyon erősködik, nyugodtan kérdezze meg, hogy mi lenne, ha történetesen az új asszonnyal is megromlana a házassága? (Nem kell sok hozzá, és minden az ő nevükön!) Üdv:

tamazsi # 2009.02.15. 18:07

Tisztelt Jogi Szakértő Úr!

Lenne egy kérdésem, mely a válási huzavonát jelentősen megkönnyítené. Feleségem készül beadni a válópert. Érdeklődöm, ha előre megegyezünk, hogy hivatalosan az egyik gyermek nálam, a másik nála kerüljön elhelyezésre, ám amennyiben szeretné mindkettőt ő nevelni akkor ezt megteheti akkor erre van-e mód és lehetőség. Szeretnénk ugyanis a gyerekeknek szabad átjárást biztosítani, ám ugyanakkor én sem szeretnék lemondani teljesen szülői jogaimról. Úgy értem, ha mindkettő nála kerülne elhelyezésre akkor az esetleges 2 heti láthatás sem nekem, sem a gyerekeknek nem lenne elegendő. Természetesen a családi pótlékot rendben odaadám feleségemnek.

Köszönettel egy reménykedő apuka

Grád András # 2009.02.15. 18:44

Kedves Tamazsi!

A bíróság előtt egyezséget kell kötniük, amit a bíróság a végzésével jóváhagy, innentől az a jogerős bírósági ítélettel azonos hatályú. Ettől még Önök eltérhetnek egymás közötti megállapodás kertében annak a tartalmától, de ha utóbb bármi vita támadna (általában szokott!) akkor az egyezségben foglaltakat hajtatja végre a bíróság. Vagyis annak van meghatározó jelentősége, nem az azon kívüli megállapodásuknak, ami quasi "visszavonásig" kötelez csak bárkit is. Egyébként az egyezségben közös szülői felügyeletről is meg lehet állapodni, itt talán az lenne a legszerencsésebb. Üdv:

monalisa1 # 2009.02.15. 18:50

Nem írtad a gyermekek életkorát mert az segítség lenne a probléma megoldásánál.

Az én variációm a következő: mindkét gyermek az anyánál - mivelhogy nem szerencsés a testvéreket különválasztani -, a te kapcsolattartásod kéthetente péntek délutántól vasárnap délutánig, valamint a közbenső hétvégén a szombati napon reggeltől esti ismét nálad. Valamint mondjuk a szerda délután is.

De a láthatás/kapcsolattartás dolgában részéetesen le kell szabályozni a gyermekek névnapját, születésnapját, aztán a szülők ki- ki születésnapját és névnapját, továbbá a szünidő, az állami pirosbetűs ünnepek, a nyári szabadság stb. A nagyszülőknek is joga van időnként önnáló "unakanapra".

Szóval üljetek le és írásban a leszabályozás, melyet mindketten írjatok alá - és jóváhagyásra átadni a bíróságnak. (Ha később valaki esetleg nem tart be valamit akkor az a gyámhatóságon keresztül "megkérdezhető" tőle.)

A válásnál a lakhatáshasználat dolgában - különös figyelemmel a gyermekek háborítatlan nyugalmára - is meg kell egyezni, továbbá ott van a házassági közös
vagyon: ingatlan- és ingóságok dolga.

Az esetleges hiteltartozások dolga...
A tartásdij összege, fizetésének módja.

Szóval hidd el nem olyan egyszerű a kérdés mint ahogy gondolnád.

Monalisa
laikus hozzászóló

Grád András # 2009.02.15. 19:23

Ha már Monalisa leírta "az ő variáciját", én is adok egyet: papíron (egyezség) egyik gyerek itt, másik ott, de a valóságban mindkét gyerek két hétig az egyik, két hétig a másik szülőnél, mindig együtt. (Egyik fél se fogja megszegni, mivel kölcsönösen biztosítják egymást.) Ez persze csak akkor működik, ha közel laknak a felek egymáshoz, pl. ugyanabba az iskolába tudnak járni mindkét helyről a gyerekek. Viszont láttam nem egy ilyet, meglepően jól tud működni, kizárólag emberi intelligencia kérdése. Üdv.

monalisa1 # 2009.02.15. 19:54

Valóban jobb mint az én "variációm".
Kanadában ezt annyíval toldják meg, hogy 6 hónap az egyik szülőnél 6 hónap a másiknál, és ez is jól működik. A fél év elég arra, hogy pl. az iskoláskorú gyermek az éppen aktuális sulijában megfelelő tanulmányi előmenetelről adjon tanúbizonyságot, egyben a baráti kör mindkét helyen szoros marad - csak félévenként szünetel...
És amikor a gyermekek a másik szülőnél vannak akkor "a szabad" szülő jár látogatóba/kapcsolattartásra, az esetenkénti ott alvását valahogy megoldják. A t.díj is ide-oda jár.

Valóban intelligencia kérdése a szülők részéről.

Grád András # 2009.02.15. 20:05

Kedves Monalisa!

Nem igazán hiszek abban, hogy ezekben az ügyekben lenne "jó" döntés, a legkisebb rosszat kell igyekeznünk közösen megtalálni, és ha ez sikerült, senki se tehet szemrehányást nekünk. Viszont hogy melyik párnak mi a legkisebb rossz, azt mindig a konkrét helyzet dönti el. Néha az általam javasolt, néha az Öné, néha a kanadai minta, néha egy negyedik. :-) Változatlanul becsülöm emberségéért, nem jogász, de más értelemben sokan tanulhatnának Öntől... Üdv:

sagit # 2009.02.16. 08:41

Kedves Monalisa !

Én éppen 2 hete voltam a gyh-on hogy ilyen 6-6 hónapos lehetőséget kérjek hogy gyermekeim legyenek velem is, kicsit többet. A volt nejem és az ügyintéző hölgy szinte "kikérte" magának ezt a felelőtlen kérést!
Mert hogy miért akarok ilyen rosszat a gyermekeimnek.
Aztán a vége az lett hogy a kétheti hétvége mellé megkaptam minden hét kedd szerdát :-)

tamazsi # 2009.02.16. 09:00

Tisztelt Ügyvéd Úr, Kedves Monalisa!

Nagyon szépen köszönöm építőjellegű (már amennyire ez ügyben lehetséges) tájékoztatásukat.

Tisztelettel:

A reménykedő és legjobb megoldást kereső apuka

vivi1978 # 2009.02.16. 19:55

erdeklödni szeretnek,hogy ha mar 2 eve külön elünk a volt parommal, es csak most jelente fel gy-tartasert.visszamenöleg is megkaphatom? nincs bejelentett munkaja.es kinn el ausztriaban.es ha nem jelenik meg a targyalason akkor mi van? elöre is köszönöm!!!!!

Grád András # 2009.02.16. 20:10

Kedves Vivi1978!

A gyermektartásdíj a keresetlevél benyújtásától számított 6 hónapra kérhető visszamenőleg. Ez polgári per. Feljelenteni csak azt lehet, aki a már jogerősen megítélt tartásdíjat önhibájából nem fizeti. Ez büntető per. Ha csak külföldön van jövedelme, ettől még megítélik ugyanúgy a tartásdíjat, legfeljebb a végrehajtása lesz macerásabb kicsit. Üdv:

vivi1978 # 2009.02.16. 20:19

köszönöm a valaszt!

vivi1978 # 2009.02.16. 20:33

es ha nem jelenik meg a targyalason?amugy semilyen jövedele nincs!igy mire szamithatok?

Grád András # 2009.02.16. 20:38

A polgári perben az elmarasztalásnak nem feltétele, hogy valaki megjelenik-e a tárgyaláson. Viszont az idézése szabályszerű kell legyen. Azért a jövedelmi viszonyait nem árt valószínűsíteni valamivel. Üdv:

monalisa1 # 2009.02.16. 21:14

vivi1978

Ugyanazt a kérdést nem okvetlenül szükséges két topicban is feltenni, főleg akkor nem ha az elsőre beírt kérdésre jogásztól időközben érdemi választ kaptál.

Monalisa
laikus hozzászóló

Grád András # 2009.02.16. 21:15

[Bólogat.]