Gyerektartás és láthatás

sünmama # 2007.04.22. 18:37

Üdvözlöm!6 éve váltam el,én nevelem a gyermekemet,a bíróság a volt férjemet kötelezte a tart.díj fizetésére,de mindezt önkéntesen,ami azt jelenti,hogy nem a fizetéséből vonják,hanem annyit ad,amennyit akar(min.8500Ft),akkor amikor van pénze.Az elmúlt fél évben már nem,vagy alig adott tartásdíjat és minimum összeget,melyeket csekken adott fel.Nagyon szeretném,ha végre a mindenkori munkahelyi fizetéséből utalnák a gy.tartást.Hol kell ezt elindítanom?Mi kell,hogy a keresetlevélben benne legyen?Kell-e illetéket fizetnem(közalkalm.vagyok,2 élünk a házt.-ban).Ha a volt férj eltitkolja a munkahelyét,akadályozza-e ez a végrehajtásban az ügyet?

tomas64 # 2007.04.22. 18:42

Akkor jár el a legjobban, ha annál a bíróságnál, ahol az eredeti ítéletet hozták az ún. panasznapon jegyzőkönyvbe mondja a tartásdíj megállapítása iránti keresetét. Az pénzbe nem kerül, és szakszerűen meg lesz fogalmazva, minden benne lesz, ami szükséges!

A törvényen alapuló tartási perek tárgyi illetékmentességgel bírnak.

sünmama # 2007.04.22. 18:52

Köszönöm a választ!De lenne még egy...Mit tudok tenni,ha nem tudom megadni a keresetevélben a volt férj lakcímét,illetve munkahelyét sem ismerem,mert eltitkolja előlem.

tomas64 # 2007.04.22. 18:57

Az baj!

Alperes nélkül nem fog menni.

Kérd ki az adatait a népességnyilvántartásból (polgármesteri hivatal) ha nem adják ki, kérd a bíróságot a perhez szükséges adat megszerzésére.

A keresetben pedíg add meg utolsó általad ismert lakóhelyét, így az eljárás megindulhat.

sünmama # 2007.04.22. 19:26

Nagyon köszömöm a segítségedet!

amatőr # 2007.04.22. 19:35

sünmama!

A váláskor megállapított gytdíj (min. 8500 Ft) munkáltató általi letiltásához nem kell új kereset, elég végrehajtás elrendelését kérni, ami alapján a bíróság a megfelelő végrehajtható okiratot (letiltó végzést, ha ismert a munkáltató, vagy végrehajtási lapot, ha nem ismert a munkáltató) ki fogja állítani.

A végrehajtás elrendelése iránti kérelem beadásához, én is azt javaslom, menj be a bíróságra.

Ha nem tudod volt férjed munkáltatóját, az sem gond, majd a végrehajtó kinyomozza - feltéve, hogy hivatalos, bejelentett az a munkahely.

Új keresetet csak akkor kell beadnod, ha a gytdíj felemelését szeretnéd kérni.

sünmama # 2007.04.22. 19:52

Köszi a választ!De kérdeznék még,hogy ez kb. meddig húzódhat el,hogy a tartásdíjat végre levonják tőle,illetve a kiesett időszakra jutó gytdíj az elveszik,vagy behajtható?

T r a v e n # 2007.04.23. 06:30

Kedeves Sünmama!

Ez az ügy bizony elhúzódhat, amennyiben a végrehajtónak kell kinyomozni az adós fellelhető járandóságát, vagyonát. Lehet éves mértékű is...

ObudaFan # 2007.04.23. 09:46

A kiesett időszakra jutó tartásdíjat 6 hónapra vissza mindenképp be lehet hajtani, ennél régebbre pedig akkor, ha nem terhel mulasztás, vagyis ha folyamatosan próbálkozol a behajtással, csak nincs neki miből fizetnie-.

gkoos # 2007.04.23. 12:09

Üdv!
Mi akkor a teendő ha a gyermektartást igénylő nem küldi a kérelmet -bírósági végzéssel együtt-a gytd.-ra kötelezett munkáltatójához.A rózsaszíncsekkes megoldás meddig tartható?Egyáltalán elfogadható ha bizonyítani kell a fizetés megtörtént? Ráadásul plussz költség ez a fajta megoldás.

ObudaFan # 2007.04.24. 11:19

A bíróság határozatát az adós is átadhatja a munkáltatónak. Bár egyébként azt maga a bíróság is megküldi normális esetben.

gkoos # 2007.04.24. 16:42

Obudafan köszi a választ.Próbálkozott a párom ezzel is de a cége ragaszkodik a kérelemhez amit a gytd.-ra "jogosultnak" kell benyújtania.Szerintük.Ragaszkodnak a számlára utaláshoz is ami sztem nincs az illetőnek.

kajla # 2007.04.24. 18:55

sziasztok!
Szeretném megkérdezni hogy a fizetésem hány százalékát kell egy gyerek után fizetnem?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.24. 19:06

Hát, ezt majd a bíróság tudja pontosan megmondani.
Ha százalékosan adják meg, akkor olyan 20-30% körül, de valószínűleg meghatároznak egy minimumot forintban is.

Jupiter # 2007.04.24. 19:16

15-25% van a törvényben, 30 semmi esetre sincs. Azért az durva is lenne.

kajla # 2007.04.24. 19:19

Köszi!
És létezik olyan hogy ha a gyerek még csak 1 éves 3 éves koráig nem hozhatom el csak az anyánál látogathatom mert el akarja érni hogy a barátnőm semmi esetre nem láthatja

kajla # 2007.04.25. 18:22

Sziasztok!
Szeretném megkérdezni mit tudok tenni ha egy rövid futó kapcsolatból született egy gyerek de nem vagyok benne biztos hogy az enyém csak már annyira kikészültem a gyerek anyától és a folyamatos zaklatásától hogy bele íratam magam a születési anyakönyvi kivonatba viszont a nevemre nem voltam hajlandó venni.
Most gyerektartást követel havi 35 ezer forintott pedig a fizetésem nem haladja meg a 100 ezer forintott.Mit tudok tenni mert nincs pénzem a dns vizsgálatra?
Tényleg ennyi pénzt kell fizetnem?
Lehet hogy ha fizetek neki nem hozhatom el a gyereket mert meg akarja tiltani!Megteheti?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.25. 19:46

15-25% van a törvényben,
A törvényben? Ez biztos?

amatőr # 2007.04.25. 19:51

Csjt. 69/C. (1) bek.

sziriusz # 2007.04.25. 21:23

Sziasztok!
Kedves ObudaFan!
Akinek nincs szülői felügyeleti joga tartásdíj fizetésére kötelezhető?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.26. 05:07

Hogy mik vannak! De azt mondja "általában". Tehát nem tiltja a kevesebbet vagy a többet.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.26. 05:08

Sziriusz, a tartásdíjkötelezettség olyan eleme a szülői felügyeleti jognak, amely megmarad akkor is, ha a többi szünetel.

sziriusz # 2007.04.26. 05:43

K B S
Köszönöm.

Zoltán György # 2007.04.26. 13:45

Tehát, akkor annak a gyermeknek az anyja is kötelezhető fizetésre, aki "hozzájárul a gyermeke örökbefogadásához"?

Vagy hogy is működik a szülői felügyeleti jog???

ObudaFan # 2007.04.26. 14:42

Aki hozzájárul az örökbefogadfáshoz, az nem. Csak a szülői felügyeleti jog ezer más okból megszűnhet, és akkor fennáll a tartási kötelezettség.