Üdvözlöm!6 éve váltam el,én nevelem a gyermekemet,a bíróság a volt férjemet kötelezte a tart.díj fizetésére,de mindezt önkéntesen,ami azt jelenti,hogy nem a fizetéséből vonják,hanem annyit ad,amennyit akar(min.8500Ft),akkor amikor van pénze.Az elmúlt fél évben már nem,vagy alig adott tartásdíjat és minimum összeget,melyeket csekken adott fel.Nagyon szeretném,ha végre a mindenkori munkahelyi fizetéséből utalnák a gy.tartást.Hol kell ezt elindítanom?Mi kell,hogy a keresetlevélben benne legyen?Kell-e illetéket fizetnem(közalkalm.vagyok,2 élünk a házt.-ban).Ha a volt férj eltitkolja a munkahelyét,akadályozza-e ez a végrehajtásban az ügyet?
Gyerektartás és láthatás
Akkor jár el a legjobban, ha annál a bíróságnál, ahol az eredeti ítéletet hozták az ún. panasznapon jegyzőkönyvbe mondja a tartásdíj megállapítása iránti keresetét. Az pénzbe nem kerül, és szakszerűen meg lesz fogalmazva, minden benne lesz, ami szükséges!
A törvényen alapuló tartási perek tárgyi illetékmentességgel bírnak.
Köszönöm a választ!De lenne még egy...Mit tudok tenni,ha nem tudom megadni a keresetevélben a volt férj lakcímét,illetve munkahelyét sem ismerem,mert eltitkolja előlem.
Az baj!
Alperes nélkül nem fog menni.
Kérd ki az adatait a népességnyilvántartásból (polgármesteri hivatal) ha nem adják ki, kérd a bíróságot a perhez szükséges adat megszerzésére.
A keresetben pedíg add meg utolsó általad ismert lakóhelyét, így az eljárás megindulhat.
Nagyon köszömöm a segítségedet!
sünmama!
A váláskor megállapított gytdíj (min. 8500 Ft) munkáltató általi letiltásához nem kell új kereset, elég végrehajtás elrendelését kérni, ami alapján a bíróság a megfelelő végrehajtható okiratot (letiltó végzést, ha ismert a munkáltató, vagy végrehajtási lapot, ha nem ismert a munkáltató) ki fogja állítani.
A végrehajtás elrendelése iránti kérelem beadásához, én is azt javaslom, menj be a bíróságra.
Ha nem tudod volt férjed munkáltatóját, az sem gond, majd a végrehajtó kinyomozza - feltéve, hogy hivatalos, bejelentett az a munkahely.
Új keresetet csak akkor kell beadnod, ha a gytdíj felemelését szeretnéd kérni.
Köszi a választ!De kérdeznék még,hogy ez kb. meddig húzódhat el,hogy a tartásdíjat végre levonják tőle,illetve a kiesett időszakra jutó gytdíj az elveszik,vagy behajtható?
Kedeves Sünmama!
Ez az ügy bizony elhúzódhat, amennyiben a végrehajtónak kell kinyomozni az adós fellelhető járandóságát, vagyonát. Lehet éves mértékű is...
A kiesett időszakra jutó tartásdíjat 6 hónapra vissza mindenképp be lehet hajtani, ennél régebbre pedig akkor, ha nem terhel mulasztás, vagyis ha folyamatosan próbálkozol a behajtással, csak nincs neki miből fizetnie-.
Üdv!
Mi akkor a teendő ha a gyermektartást igénylő nem küldi a kérelmet -bírósági végzéssel együtt-a gytd.-ra kötelezett munkáltatójához.A rózsaszíncsekkes megoldás meddig tartható?Egyáltalán elfogadható ha bizonyítani kell a fizetés megtörtént? Ráadásul plussz költség ez a fajta megoldás.
A bíróság határozatát az adós is átadhatja a munkáltatónak. Bár egyébként azt maga a bíróság is megküldi normális esetben.
Obudafan köszi a választ.Próbálkozott a párom ezzel is de a cége ragaszkodik a kérelemhez amit a gytd.-ra "jogosultnak" kell benyújtania.Szerintük.Ragaszkodnak a számlára utaláshoz is ami sztem nincs az illetőnek.
sziasztok!
Szeretném megkérdezni hogy a fizetésem hány százalékát kell egy gyerek után fizetnem?
Hát, ezt majd a bíróság tudja pontosan megmondani.
Ha százalékosan adják meg, akkor olyan 20-30% körül, de valószínűleg meghatároznak egy minimumot forintban is.
15-25% van a törvényben, 30 semmi esetre sincs. Azért az durva is lenne.
Köszi!
És létezik olyan hogy ha a gyerek még csak 1 éves 3 éves koráig nem hozhatom el csak az anyánál látogathatom mert el akarja érni hogy a barátnőm semmi esetre nem láthatja
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni mit tudok tenni ha egy rövid futó kapcsolatból született egy gyerek de nem vagyok benne biztos hogy az enyém csak már annyira kikészültem a gyerek anyától és a folyamatos zaklatásától hogy bele íratam magam a születési anyakönyvi kivonatba viszont a nevemre nem voltam hajlandó venni.
Most gyerektartást követel havi 35 ezer forintott pedig a fizetésem nem haladja meg a 100 ezer forintott.Mit tudok tenni mert nincs pénzem a dns vizsgálatra?
Tényleg ennyi pénzt kell fizetnem?
Lehet hogy ha fizetek neki nem hozhatom el a gyereket mert meg akarja tiltani!Megteheti?
„15-25% van a törvényben,”
A törvényben? Ez biztos?
Csjt. 69/C. (1) bek.
Sziasztok!
Kedves ObudaFan!
Akinek nincs szülői felügyeleti joga tartásdíj fizetésére kötelezhető?
Hogy mik vannak! De azt mondja "általában". Tehát nem tiltja a kevesebbet vagy a többet.
Sziriusz, a tartásdíjkötelezettség olyan eleme a szülői felügyeleti jognak, amely megmarad akkor is, ha a többi szünetel.
K B S
Köszönöm.
Tehát, akkor annak a gyermeknek az anyja is kötelezhető fizetésre, aki "hozzájárul a gyermeke örökbefogadásához"?
Vagy hogy is működik a szülői felügyeleti jog???
Aki hozzájárul az örökbefogadfáshoz, az nem. Csak a szülői felügyeleti jog ezer más okból megszűnhet, és akkor fennáll a tartási kötelezettség.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02