Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2010.06.20. 12:06

Ritus73

Ha veled nem hajlandó kontaktusra akkor kár is a fáradtság - de a gyerekeket se terrorizálja. Már nem ovisokról van szó hanem kamaszokról, akiknek alkalmanként jobb programjuk is lehet mint az apukánál időzni...

Menj a gyámhatóságra és kérd a segítségüket: az életkorral kapcsolatos változások, vagyis körülmények okán a továbbiakban már hadd legyen ritkább a kapcsolattartás az apával - mondjuk kéthetente csak. És hogy EZT a gyámhatóság próbálja megértetni vele, mert veled nem kommunikál...

Vagyis ideje lenne újra szábályozni a kapcsolattartást!

A "muszájból" láthatásra menés senkinek sem okoz örömet., több embernek is el van cseszve a hétvégéje...

"Mona"
laikus hozzászóló

MajorDomus # 2010.06.20. 12:05

Maris

Mindenképpen vidd el pszichologushoz, s kérj tőle irásos szakvéleményt. Ha kimutatható, hogy az apa és élettársa miatt van ez az alvászavar, akkor tényleg szüneteltetni kell a láthatást.
A gyerek egészsége mindennél fontosabb. Jó ötlet, hogy nálad találkozzon az apuka a gyerekkel,ott biztonságban érzi magát.

A gyerektartásra mindenképpen inditsd el a végrehajtást, legyen megitélve, ha lesz pénze, akkor a végrehajtó ráteszi a kezét.

A vitához. A családjogi törvény a nők érdekeinek lett kitalálva, elég ha a törvényjavaslat előterjesztőit megnézzük.

Válás után a női erőszak a lelki terrorban nyilvánul meg, a zsarolás a gyerekkel, s ártatlanul rebegteti a szempilláját, hogy ,,én engedném de nem akar menni. ,,

Szintén 10/90 % az arány a normális gondolkodásra amit Maris képvisel.

jogtalan # 2010.06.20. 09:28

Igenis akárminek is tartassz, én sajnálom ezeket a gyerekeket, de ezzel nem azt mondom hogy nem fontos a kapcs. tartás a másik szülővel.DE!!
Meg kellene találni a módját, hogy a gyermeket ne kelljen ilyen helyzetbe hozni.
Én kivizsgáltatnám pszichológussal először a gondozó szülőt, majd a különélő szülőt, majd a gyermeket.
És ezek figyelembevételével döntenék. Miért nem szólal meg a pszichológus ismerősöd?
Te is beismerted, ott van az a bizonyos 10%.
Én róluk beszékek. Őket tönkre lehet tenni? EGy életre lelkileg megnyomorítani.
Vedd már elő az arany mondásodat és most képzeld magad a gondozó szülő helyébe, és fakadjál sírva!!

MARIS2 # 2010.06.20. 08:06

Tisztelt Fórumozók!
Sajnálom, hogy ilyen vitát índitottam el, mikor a 10 éves lányom ügyében tanácsot kértem.
Soha nem neveltem őt az apja ellen. 2007-ben 3 alkalommal vitte el a gyermekeimet, akkor is szó nélkül elengedtem. A negyedik alkalommal már nem kellettek nekik, mert a volt férjem éleettársa szerint rossz gyerekek, és ő nem szereti az ilyen gyerekeket.
A másik. 1120000 forint hátraléka van gyermektartásdíjból, a végrehajtó nem tud mit csinálni, mert nincs semmilye. A mai napig nem fizett semmit, pedig tudom, hogy feketén dolgozik. Ezt nem emlegetem a gyerekeknek, hiszen úgysem értenék meg.
A harmadik. Sajnos a kislányom tanúja volt annak, mikor szinte minden hónapban rendőrök álltak meg a ház ellőtt, mivel a volt férjemet keresték, betőrés, és lopás miatt. Tudd arról is , hogy drogozott az apja, mivel a drogterápiás otthonból engem is megkerestek a volt férjem kezelése céljából. Tanúja volt annak mikor az apja ellopta a családi ékszereket, hogy zálogházba adja, a bankkártyámat, amiről levette a pénzt.
Sajnos ő ebben nőtt fel. Ezzek ellenére sem tiltom őt, sőt felajálottam a kislányomnak, hogy jöjjön ki az apja hozzánk, és találkozzanak úgy, de így sem akarja látni. És az állapota az nem igazán javul a kislányomnak, mivel már a szorongásoldora sem alszik el, a fél éjszaka fekvan, nem alszik.
A volt férjemmel nem lehet beszélni, mivel ő követeli a gyerekeket, és inkább azt terjeszti, hogy végettem kell a gyereket hordani a doktornőhöz.
Nem tudom, hogy mit tegyek!

Kérlek segítsetek!
2004-ben beadtam a végrehajtóhoz a kérésemet, mivel a volt férjem nem fizetett gyermektartást. Pár hónap múlva megkaptam a válas

jogtalan # 2010.06.20. 08:00

Tisztelt fórumozók!

Kérlek tartsátok be Major D. tanácsát: "a forumon a problémáról fejtjük ki a véleményünket, s nem egymásról".
Sió!
Te is írod: az esetek 90%-ában...
Miért nem bírod berismerni, hogy igenis léteznek kivételek. Ott van 10%.
Egyébként itt konkrét esetről beszélünk. ahol látod:
a pszichológus doktotnő megmondta, hogy amíg a kezelés tart NEM JAVASOLJA A LÁTHATÁST.

"Kérlek válaszoljatok!
Tavalyi évben a volt férjem bement a gyámhivatalba, s követelte a gyerekek láthatását. Előtte másfél évig nem látta, s nem is érdeklődött a gyerekek után. A hivatal meg is engedte a láthatást, de csak egy hivatalos személy előtt. Ennek eleget is tettünk, de a kislányomat annyira megviselte ez az egész, hogy pszichiáterhez kellett vinni. Azóta is hordom minden héten a doktornőhöz, s az apjáról hallani sem akar. A doktornő adott egy papírt a hivatalba, miszerint amíg a kezelés tart, addig nem javasolja a láthatást, de a gyámhivatal szinte hónapról, hónapra zargat, a láthatás miatt. De azt még tudni kell, hogy a volt férjem büntettet előéletű, kétszeri visszaeső. 2005-ben drogterápiás otthonban lakott, ahol a kezelést nem fejezte be, mivel megunta, s a gyerekeket, többször elhagyta, egyedül neveltem őket. Például a kisfiam 6 éves, ebből egy évet neveltük közösen. A kisfiam nem is igen ismeri őt. Ja, és gyerektartást évek óta nem fizet. A gyámhivatal erre azt mondta, hogy ezzek mind elévültek, és mivel nem tudom bebízonyitani, hogy most drogozik e, ezért úgy kezelik őt, mint aki nem drogozott soha. És csak azt fújják, hogy az apa joga, hogy láthassa a gyerekét. Én ezt el is ismerem, de mit csináljak, hogy ha a gyerek nem akar menni. Még csak 10 éves, de szorongás oldó gyógyszert szed, mert annyira tart az apjától. És ez a gyámhivatalt nem érdekli. Mit csináljak? Valaki azt tanácsolta, hogy indítsak a bíróságon kapcsolat tartási pert, ahol kérjem a láthatás szüneteltetését.
Megpróbáljam, van valami esélyem rá? Válaszotokat előre is köszönöm"

Ritus73 # 2010.06.20. 07:59

Sajnos nem rajtam tölti ki a mérgét az apuka, mikor a gyerekek nem szeretnének menni, velem ugyanis nem beszél, hanem a gyerekeken. Velük beszél telefonon. Őket tartja szabály szerűen terror alatt. Ilyenkor azzal kompenzálja sértettségét, hogy a pici lányunkat nem engedi haza időben

marcika # 2010.06.20. 07:24

Hoppáréka,

Gondolkodj "visszafelé". Ha apukánál helyezik el a gyermeket, aztán az ő kénye kedve szerint láthatod a gyermekedet. Rosszul viselnéd? Biztos vagyok benne.

Gondolj arra, hogy veled bármikor történhet valami (nem kívánom, Isten éltessen sokáig), de nem lenne megnyugtató, hogy van egy ember az életükben, aki nagyon szereti őket és bármit megtenne értük?

Egyik gyermek sem megy szivesen "szúrira", hiszen ott is sérelmek érték, de a felelős szülő megpróbálja megnyugtatni a gyermekét. Vagy dokihoz sem kell mennie?
Vagy az iskola. Az én gyermekem nem jött ki az egyik tanárjával. Nem azon gondolkodtam, hogy vigyem el az iskolából, hanem azt mondtam neki, hogy az életben mindenhol lesznek emberek, akikkel nem fog kijönni (kollega, főnök, szomszéd...stb), ergo oldja meg a helyzetet. És lám megoldotta, és nem sérült ezzel, hanem erősödött.

Kívánom, hogy oldjátok meg a helyzetet a gyermekek érdekében.

hoppáréka # 2010.06.20. 06:41

végrehajtó 1

A magyar bíróság az esetek 98%-ban a váláskor az anyánál helyezik el a gyermeket/gyermekeket.
Aztán a sértődött apuka, sajnos a kákán is csomót talál.
A későbbiekben ez tölti ki mindennapját,hogy az anyukát piszkálja.
Bizony,az esetek nagyobb részében a vesztes fél nehezen dolgozza fel,hogy nem ő nyert.
Pedig ez nem egy társasjáték,nem szórakozás,hanem a gyereknek a normális nevelkedéshez mindkét szülőjére szüksége lenne.
Ha az anyuka 2 éve türi az apuka"vicces"játszadozását,,lehet előbb-utóbb kiborul a bili az anyukánál,amit szerintem természetes,mert ki az aki tűrné ezt folyamatosan?

végrehajtó1 # 2010.06.20. 05:59

hoppáréka

Minden apukának példaértékűen kellene viselkednie válás után,nem piszkálnni a volt feleséget,nem kötekedni

De az anyuka részéről is így legyen...

hoppáréka # 2010.06.20. 04:02

marcika

Elolvastam,elhiheted.
Még mindíg ugyan az a felvetésem,a gyermeknek is vannak jogai!
A gyerek ugyan már ne kötelességből menjen el egy esetleges kapcsolattartásra,hanem ÉRZELEM-ből,hiszen egyikőnk sem tudja,hogy az adott kapcsolattartások alatt milyen sérelmek érhetik a gyermeket,aki legközelebb már esetlegesen nem szeretne menni.
Minden apukának példaértékűen kellene viselkednie válás után,nem piszkálnni a volt feleséget,nem kötekedni és talán az anyuka sem lesz feszült,ideges,és a gyermekek nem ezt fogják látni.

Ritus73 # 2010.06.20. 00:34

Kedves Fórumozók!
A véleményetekre lennék kíváncsi. 3 gyermekes elvált édesanya vagyok. A láthatás eddig nálunk úgy működött, hogy minden héten rendszerint két éjszakát töltöttek a gyermekeim az édesapjuknál. Én nem korlátoztam, hiszen a gyerekek szívesen mentek. Az utóbbi időben viszont előfordult, hogy a két nagyobb gyermekemnek (14 és 12 évesek) nem volt kedvük menni. Ilyenkor azonban az apa és az élettárs részéről jött a követelőzés fenyegetőzés, lelki terror. Oly annyira, hogy mára már "nagyok" nem szívesen mennek, illetve ritkábban szeretnének. Kötelezheti-e az édesapa őket?
Kissebbik gyermekem szívesen megy, őt viszont nem hozza haza a megbeszélt időben, hanem renszeresen 1 nappal később. Mit tehetek?

marcika # 2010.06.19. 22:24

Hoppáréka
"Létezik olyan törvény,hogy az anyuka követ el bűncselekményt,e­setlegesen kiskorú veszélyeztetést azzal,ha a gyermek nem megy el a kapcsolattartásra?
Ilyen nincs és nevetséges.
”"

Mielőtt hülyeségeket írsz, nézz utána és olvasd el a családjogi törvényt.

"A Családjogi törvény alapján a gyermeknek joga, hogy szülőjével személyes kapcsolatot tartson fenn. A gyermekétől külön élő szülőnek viszont nemcsak joga, hanem kötelessége is, hogy gyermekével kapcsolatot tartson fenn, vele rendszeresen érintkezzen (ez a kapcsolattartás joga). A gyermeket nevelő szülő, vagy más személy köteles a zavartalan kapcsolattartást biztosítani. Mind a gondozó szülő, aki akadályozza a kapcsolattartást, mind a különélő szülő, aki nem él a kapcsolattartás lehetőségével, megsérti szülői kötelességét. A gyermek érdekét súlyosan sértő módon jár el az a szülő, aki a gyermeket a másik szülővel való érintkezéstől indokolatlanul elzárja, és ellene hangolja. A gyermek érzésvilágára ez károsan és kiszámíthatatlanul hat, s az is bekövetkezhet, hogy a gyermek szembefordul mindkét szülőjével. A szülő ezen magatartása károsan befolyásolja a gyermek fejlődését, és alapot ad arra a következtetésre, hogy ez a szülő nem alkalmas a gyermek nevelésére. Végső soron az ilyen szülői magatartás a gyermek elhelyezésének a megváltoztatásához is vezethet."

MajorDomus # 2010.06.19. 21:30

Pontosan ! Egyetértek.

sió # 2010.06.19. 20:53

Az előző jogtalan-nak ment.

sió # 2010.06.19. 20:52

„Hiszen ha annyira nem akar menni a gyermek a láthatásra, biztos meg van az oka. Pszichológushoz kell járni szegénynek, szorongásgátlókat szedni. Tönkre teszik szegény kis ártatlan gyermek életét, sőt ez a cirkusz, ráncigálás felnőttkorára is ki fog hatni.”

Figyelj! Írd már oda a végére, hogy poénból vagy itt.
Ha nem írod, akkor isten bizony azt hiheti bárki, hogy komolyan írsz ennyi állatságot.

Ha valami okból kifolyólag mégiscsak komolyan írtad, akkor inkább javaslom a Mónika show-t nézni a továbbiakban is…

A gyerek azt teszi és azt mondja amit a vele legtöbbet lévő felnőttől lát, hall, tapasztal.
Ha a felnőtt pszihológushoz viszi a gyereket, akkor valójában, mint pszihológus ismerősöm mondta, a felnőtt szorulna az esetek 90 % ban kezelésre. A felnőtt sérelmei azok, amik motiválják a gyereket, feltéve ha a tudatlan segghülye szülő kivetíti folytatólagosan azokat a gyerekre. Ezt kellene inkább észrevenned, amikor ártatlan kis gyerekről írsz. Észre kéne venned, hogy a gyereket kellene megmenteni a saját beteg szülőjétől, aki nem képes felérni ésszel azt, hogy ő maga formálja a gyereket.

Ergo=ha ő utálja a különélő szülőt, akkor a gyerek is utálni fogja azt!

MajorDomus # 2010.06.19. 20:03

A láthatással zsaroló anyukák tipikusan a gyerekre hivatkoznak ha be akarnak tartani az apukának.

Lehet hogy itt nem ez a helyzet, sőt az apuka nem egy római jellem, nem tartom embernek azt aki nem gondoskodik a gyerekéről.

De. A 10 éves gyereknek akkor ne legyen más elfoglaltsága, ha az apjának ,,láthatási,, napja van, mert lehet hogy az apja elfoglaltabb, netán más városból utazik oda.

Normális esetben,hangsulyozom normális esetrben, ha nekem egy honapban egyszer van hétvégén láthatásom, havonta a jövedelmem
20 %-át az eltartására utalom, akkor ne a 10 éves gyerek döntse már el hogy akar-e találkozni velem !

Végűl: a forumon a problémáról fejtjük ki a véleményünket, s nem egymásról. Rendben ?

jogtalan # 2010.06.19. 19:09

Tisztelt Grád András Úr!

Nagyon várjuk, az Ön véleményét,mint pszichológus és mint ügyvéd!
Ajog tönkreteheti egy gyermek életét, pont a gyermek jogaira hivatkozva?
Hiszen ha annyira nem akar menni a gyermek a láthatásra, biztos meg van az oka. Pszichológushoz kell járni szegénynek, szorongásgátlókat szedni. Tönkre teszik szegény kis ártatlan gyermek életét, sőt ez a cirkusz, ráncigálás felnőttkorára is ki fog hatni.
Ez az iskolába járós példa nagyon gyatra. Sztem minden felelős szülő ha előfordulna ilyen, utánajárna, felkutatná az okot, és ha szükséges még más iskolába is átiratná a gyermeket. Nem hagyná hogy lelkileg tönkremenjen a gyeremeke.

hoppáréka # 2010.06.19. 17:21

Jah, még csak annyit lehet már a bíróságon van az anyuka ügye.
DE!
Létezik olyan törvény,hogy az anyuka követ el bűncselekményt,esetlegesen kiskorú veszélyeztetést azzal,ha a gyermek nem megy el a kapcsolattartásra?
Ilyen nincs és nevetséges.
Az anyuka még egy ejnye-bejnyét sem fog kapni,mert bizonyos,hogy a gyermekek meghallgatását is kezdeményezni fogja az eljáró bíróság.
Ezt az ObudaFan,Grád András,monalisa1 biztosan jobban tudja,én nem.

hoppáréka # 2010.06.19. 17:18

végreható 1.No,akkor most és itt tisztázzunk valamit.
Ne azonosíts más szülőkkel légyszíves, hiszen mindenkinek más a "felfogása".
Miért "bűncselekmény"szerinted az ha a szülő a legjobbat szeretné a gyermekének.
Teljes mértékben osztom melak73 véleményét.
Örülj annak,hogy a te gyermeked/gyermekeid teljes családban élnek,no ha van.
A 10 éves gyermek már tudatában van annak,hogy esetlegesen mi történik körülötte,eltudja dönteni neki mi a jó és mi a nem.

melak73 # 2010.06.19. 17:15

Én akkor is úgy gondolom hogy egy szülő aki normálisan neveli a gyermekét annak kötelessége normális gyerekkort biztosítania gyermekének. És nekem az azt jelenti hogy ami rákényszerített rossz és hátrányosan befolyásolja a gyermek fejlődését , azt kötelességem megakadályozni !!Mindenáron!!!

végrehajtó1 # 2010.06.19. 16:28

hoppáréka

10 éves gyerek már nem is olyan kicsi.

Hát igen, 10szer annyi idős mint az 1 éves.:)

Pontosan miben is merül ki a kiskorú veszélyezteté­se,akkor ha a gyermek nem szeretne elmenni a kapcsolattartó szülővel,mert éppen neki más elfoglaltsága lenne?

Pont a napokban panaszkodott egy hasonló felfogású szülő mint te hogy már a bíróságon van az ügye ez miatt.Olvasd vissza.

ttb29 # 2010.06.19. 15:49

Én csak pár kérdést tennék fel!
Élettársammal az első közös Gyermekünk nem sokára megszületik.De nekem sok banki hitelem van ,amik nem sokára letiltásra kerülnek a fizetésemből.Mivel ez a megélhetésünket nehézkessé tenné,ezért megegyeztünk ,hogy gyerektartást fizetek ,hogy biztosítva legyen a gyerek megélhetése.Azt tudom ,hogy a bíróság általában 20%-ot határoz meg erre a célra.De mi van akkor ,ha én vállalok esetleg 30-40%-ot is.Ezt a párom hogy tudná hivatalos úton érvényesíttetni,letiltatni a fizetésemből.Mi ennek a pontos menete??

melak73 # 2010.06.19. 15:49

Én akkor is figyelembe veszem a gyermekem akaratát!Az iskola az kötelező és szeret is oda járni mivel van sikerélménye!!Ahhoz azonban 2 szülő kell hogy nyugodtan és örömmel menjen a gyerek a láthatásra!!Ha nincs siker élménye és jó emléke akkor nem is fog kívánkozni a szülőhöz !! Paranccsal nem eredményt érsz el csak rontasz a helyzeten!!Amelyik szülő évekig nem foglalkozik a gyermekével és nem is jelentkezik annak nincs joga követelni!!Ugyanis egy szülőnek kötelessége gondozni gyermekét minden körülmény között!!Ennek elmulasztása bűncselekmény!!!Viselje a következményeket!!Én a tetteimért vállalom és a gyermekemért megteszek mindent!!+ éve nevelem egyedül ebből majd 2 évig az anyja le se sz@rt@!!Akkor kinek mihez van joga és kinek mi a kötelezettsége??Ha nem teljesíti a kötelezettségeit ne is ugráljon hogy mihez van joga!!Majd ha megteszi ami egy szülőnek kell akkor lesz joga!!És mehet akár hova!!Sehol nem tolerálják a felelőtlen szülőt!!Ez az én véleményem!!

hoppáréka # 2010.06.19. 15:30

10 éves gyerek már nem is olyan kicsi.

hoppáréka # 2010.06.19. 15:29

Pontosan miben is merül ki a kiskorú veszélyeztetése,akkor ha a gyermek nem szeretne elmenni a kapcsolattartó szülővel,mert éppen neki más elfoglaltsága lenne?
Nevetséges,ez nem meríti ki a kiskorú veszélyeztetését.
vagy van rá törvény,bele van valahol foglalva?
A gyereknek is vannak érzései,és önálló döntéssel rendelkezik.