Gyerektartás és láthatás

margaréta*** # 2009.04.21. 09:06

Szép napot mindenkinek!

Nem száz százalékig a témához tartozó kérdésem lenne, de részben mégis.
A bírósági papírjainkon rajta van, hogy az apa köteles a gyerekeknek fizetni a jövedelme (tételesen fel van sorolva minden) 15-15 %-át. Tehát jelen esetben az adójóváírása is ide tartozik. Önadózó volt. Visszakapott cca. 90 e-t bankszámlára, viszont ebből nem akar fizetni. Hogyan tudom ezt érvényesíteni? Egy fizetésből élünk hárman a gyerekekkel, kevés plusz a gyerektartás, családi pótlék, bérelt lakásban. Neki ottmaradt a közösen épült ház, még abból sem fizetett ki....
Normálisan emberi módon képtelenség vele beszélni, meggyőzni szinte lehetetlen. Hogyan tudnám elérni, hogy fizessen? Csak bírósági úton vagy munkáltatón keresztül?

gyömbérke # 2009.04.21. 09:06

Kedves Kisokos! Köszönöm a válaszodat!
Nem nevelem az apjuk ellen a gyerekeket, és próbáltam is kideriteni, hogy mi az oka annak, hogy nem akarnak ott aludni. Nem olyanok a körülmények, hogy kényelmesen, nyugodtan lehessen pihenni. Sajnos a veszekedések sem ritkák náluk. Soha nem tiltottam őket, sőt próbáltam meggyőzni őket arról hogy menjenek. Ahogy irod persze iskolába is muszály járni, ez igaz. Nem tudom még mivel tudnám őket meggyőzni.

Grád András # 2009.04.21. 09:36

Kedves Margaréta!

Ha a gyermektartásdíj kötelezettje nem fizet, holott bizonyíthatóan van egyéb jövedelme, mint ami után egyébként fizetett, végrehajtást kell kérni a bíróságtól, amelyik eljárt az ügyükben. A végrehajtó a munkabérre is vezethet végrehajtást annak 50%-a erejéig, így ha nincs már gyermek, aki után fizetnie kellene, a maradék 20% erejéig letiltható. Ha valamiért a munkáltató útján ez nem megy (pl. nincs neki munkáltatója), akkor marad az ingó, végső esetben az ingatlan végrehajtás. Csak nehogy aztán a saját ingatlanát árvereztesse el, mondjuk ha Önnek ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdona (is) van benne! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Patrícia79 # 2009.04.21. 09:40

Sziasztok!
Van egy közös gyerek,meg a páromnak is van egy gyereke,ilyenkor hogy lehet kétfelé osztani a gy-tartást?Hogy van ez az egész?Válaszotokat előre is köszönöm.

Grád András # 2009.04.21. 09:44

Kedves Gyömbérke!

Kisokos amúgy mindenben helytálló válaszát ha megengedi kiegészíteném azzal, hogy a közhely szerint a gyermekek kapcsolattartásra való felkészítése nem abból áll, hogy rájuk adjuk a kabátot és a sapkát. Vagyis Önnek kell felkészíteni őket rá, ha azt látja, hogy valmiért nem akarnának menni. Ez innentől kicsit pszichológia (ez a másoddiplomám), vagyis attól, hogy Ön kifejezetten szavakkal nem neveli a volt férje ellen a gyermekeket, ez nem jelenti azt, hogy átvitten, metakommunikációval (hangsúlyok, gesztusok stb.) ezt nem teszi. Lehet például olyan hangsúllyal mondani a gyerekeknek, hogy "Menejetek csak apátokhoz, ne is törődjetek vele, hogyén közben itt leszek egész éjszaka egyedül!" hogy a gyerekek ebből pontosan érzik, hogy Ön pontosan az ellenkezőjét gondolja. Szándékosan sarkítottam, a móüdszerek ennél sokkal kifinomultabbak szoktak lenni, sokszor nem is tudatosak. Elég már az is, ha a gyerekek érzik az Ön ki sem mondott vágyát, hogy ne aludjanak ott, és igyekezni fognak eleget tenni e ki sem mondott óhajának. Szóval a dolog picit összetettebb annál, semmint hogy "Kényszerítsem-e a gyerekeket az apjukhoz?" Nem kényszeríteni kell, hanem belátni nekik is, Önnek is, hogy mindkét szülőjükre egyformán szükségük van, és hogy az apjuk Öntől vált el, nem tőlük. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

margaréta*** # 2009.04.21. 09:47

Kedves Grád Úr!

Köszönöm válaszát. Az ügyvédem halogatná a dolgot, mindaddíg, amíg a vagyonban nem egyezünk meg. Ex ajánlata 20 éven keresztül havi 10 e Ft, - 20 mill. érő a ház, 8 éve folyamatosan benne minden pénzem - ami ugye vicc, ha elfogadom, tehát talán évek múlva pereskedés és milliónyi költség útján meg is kapják a gyerekek a 30e Ft-ot... 2 milliót fizet és elfelejtenénk egymást, még ez is elég méltányos ajánlat :-( Tehát ez a része kilőve.
Munkáltatónak nincs arról tudomása, hogy egyáltalán kapott-e vissza pénzt illetve mennyit, mivel önadózó volt, ők nem kérhetik be tőle az igazolást erről.
Célszerű lenne az apeh-nek írnom, mellékelve a bírósági végzést, hogy "jogalap nélküli vagyonszerzésről" (elnézést, ha nem pontosan fogalmazom meg) van szó, vagyis ebből a gyerekeknek köteles fizetni?

Grád András # 2009.04.21. 09:49

Kedves Patrícia79!

Gyermektartásdíjat csak a közös gyermek után kell fizetni. A másik házasságból/kapcsolatból született gyermek ezt legfeljebb akkor befolyásolja, ha a legalább 3 gyermek van összesen, mert a tartásdíjat ilyenkor már arányosítani kell és figyelemmel lenni a maximum 50% végrehajthatóság miatt arra, hogy ennél többet nem állapíthat meg összesen a bíróság. Üdv:

Grád András # 2009.04.21. 09:55

Kedves Margaréta!

Nem teljesen világos előttem, miért és mire várnak, hiszen amit leírt, abból nem egy méltányos perenkívüli egyezség látszik körvonalazódni, bár valószínűleg az lenne a legjobb. A leírtakből inkább az sejlik, mintha férje éppen kisemmizni próbálná, és még a tartásdíj végrehajtását sem kérik. De lehet, hogy a kollégának van valamilyen általam nem ismert oka minderre, a leírtak alapján ezt nem tudhatom biztosan. Ami viszont biztos, hogy ha van jogi képviselője, neki kellene képviselnie az Ön érdekeit, vagyis hozzá kellene fordulnia! :-) Üdv:

Gyöngyusz # 2009.04.21. 10:04

Sziasztok,

azt szeretném mgkérdezni, hogy ha a Bírói Végzésben a láthatás kezdő időpontját péntek 4 órára tették az én munkaidőm 4ig tart, és az apa hajthatlan ez ügyben, úgy értem, hogy nem hajlandó ezt rugalmasan kezelni, de még a gyámhivatal nem járhat el, kérhetem a Bíróságtól valahogyan , hogy módosítsa a 4 órát? Ha igen, hogyan?

gy.

Patrícia79 # 2009.04.21. 10:06

Kedves Gráb Úr!

Köszönöm a gyors választ.
Én meg a lányom különélünk az apától,de az apa már fizet a másik gyermkére gy-tartást,akkor nekem mennyit ítélne meg a bíróság,(vagy próbáljak vele megeggyezni)?A másik gy-tartást ez befolyásolja,mert az apa vállalkozó.

ObudaFan # 2009.04.21. 10:15

Gyöngyusz

Keresetet kell indítani eziránt, és nem árt ideiglenes intézkedést is kérni.

ObudaFan # 2009.04.21. 10:16

Mondjuk értelmesebb lenne megállapodni, hogy később viszi el, de később is hozhatja vissza.

gyömbérke # 2009.04.21. 10:16

Kedves Gráf Úr, köszönöm segitő válaszát!

margaréta*** # 2009.04.21. 10:21

Kedves Grád Úr!

Köszönöm ismét gyors válaszát. Exnek ezt az ajánlatot csupán azért tettem, mert egyrészt minél előbb szeretnék végleg megszabadulni tőle - így kisebb összeggel a zsebemben ugyan, de azt tudom, hogy a pereskedés évekig eltarthat, s a követelt érték 6 %-a illeték... na most nekem erre nincs keretem, sem időm, hogy évekig húzzuk. Gyerekek is megsínylik a vitákat.
A gyerektartást már letiltattam a munkálatónál, viszont az egyéb jövedelméből (amiről elvileg ugye nem tudok, de mégis, mivel a saját munkahelyemre szereztem be, én vittem neki az adópapírokat, tehát láthattam, ráadásul édesanyám készítette az adóbevallását a mi válásunk ellenére....) nem akar fizetni.
Az ügyvédem pedig elég mulya, sajnos, talán le kellene cserénem?!

Gyöngyusz # 2009.04.21. 10:26

Szia Óbudafun,

ha meg tudnék vele egyezni az tényleg jó lenne, de sajnos még mindig a " harag" időszakban vagyunk, úgyhogy ha nem tudom 4 órakor a láthatást biztosítani akkor feljelent és a gyámhivatal súlyos ezrekkel büntet, amit nem szeretnék.
Milyen ez a kereset? Illetéket kell fizetni?
esetleg ezt én is megírhatom vagy ügyvédhez kell mennem?
az a rossz, hogy a végzést hozó Bíróság az vidéki, tőlem 200 km-re van, bemenni nem tudok..
nagyon köszi a segítséget!
gy.

kisokos # 2009.04.21. 10:38

Gyöngyusz,

valóban elméletileg így helyes... a gyakorlatban az a helyzet, hogy apuka max vár negyedórát és legfeljebb mérges lesz, meg rohángálhat a gyámhivatalhoz, hogy a 4 óra az nem negyed 5, de valószínűleg kevés eredményt fog elérni. Idővel lenyugszik és később jön, legfeljebb majd negyedórával később is hozza vissza a gyermeket. Negyedóra csúszás miatt nem fog bírságolni a gyh egyik irányban sem. Persze, ha neked akár 1 órába is beletelik a hazaérés, vagy ő 1 órával később hozza vissza a gyerkőcöt, az már más eset.

Gyöngyusz # 2009.04.21. 10:42

engem ez a probléma olyan szinten éget, hogy ha kell a negyedóráért is feljelent, sőt még a szomszédunkkal is összebarátkozott, azok pedig ha kell azt is tanúsítanák, ha el sem jött volna ( a szomszédok nem akarok nagyon rasszista lenni, de nem "magyarok" és azok a csillagos eget is le hazudnák igen meggyőzően sajnos és ezt tapasztalatból tudom ),

Gy.

ObudaFan # 2009.04.21. 10:58

Milyen ez a kereset? Illetéket kell fizetni?

Nem kell.

esetleg ezt én is megírhatom vagy ügyvédhez kell mennem?

Nem kell.

kisokos # 2009.04.21. 11:20

ha kell azt is tanúsítanák, ha el sem jött volna
Akkor úgy is bajba kerülhetsz, ha pontosan 4-re hazaérsz, nem igaz? simán tanúsíthatják, hogy nem értél haza. Szerintem kicsit túlzol a szomszédokkal kapcsolatban. Az egy dolog, ha vki nem kedveli a szomszédját és szívesen keresztbe tesz neki, de egy hamis tanúzás a bíróságon talán már más ügy. Mindenesetre te tudod.

probléma olyan szinten éget, hogy ha kell a negyedóráért is feljelent
És mi van, ha negyedóráért feljelent? 99,99999% hogy őt fogják idiótának nézni emiatt és a hatóságok semmit sem fognak tenni. Esetleg közlik vele, hogy negyedóra várakozástól még senkinek sem esett le a karikagyűrű az ujjáról.

Gyöngyusz # 2009.04.21. 11:39

Kedves kisokos,

tudom nehéz elhinni, de nem túlzok, és sajnos tapasztaltam már Bíróságon, hogy képesek olyat mondani ami nincs, és ebben az a legszomorúbb hogy nekik hittek,,,mindegy hosszú, én aki becsületesen dolgozom és adózok, nekem nem hittek, csak mert " ők nagyon hitelesen elő tudnak adni valamit, és sértő, rasszista aki nem hiszi el amit ők mondanak, még akkor is, ha volt mellettem is 2 becsületes , dolgozó magyar ember...erről ennyit.
igen, és bármennyire nem hiszed, voltam a gyámhivatalban és sajnos a negyedóráért is megbüntetnek, mondván a végzés pontosan 4 órát ír elő, szerinted nem kérdeztem meg? a gyámhivatal vezetőjével vesztem össze, mert nem akartam elhinni, hogy ha 4 órakor pontban nincs a gyerek az ajtóban és feljelent igenis kénytelenek megbüntetni. és még az sem megoldás ha megírom hogy jöjjön később, mert a végzés az végzés. be kell tartani, és ők be is tartatják, ha kell büntetéssel. szó szerint ezt mondták. ha az apa nem egyezik bele nincs mit tenni,
ezért kérdeztem hogy lehet e kérni a Bíróságtól hogy tegye későbbre esetleg 6 órára a láthatás kezdő időpontját,
egyébként az eredeti ideiglenes végzésben ez volt, de a véglegesbe szerintem véletlenül már 4 óra lett a 6 helyett, amit mi is sajnos utólagvettünk csak észre.
és nem is gondoltuk, hogy ez gond lesz...
de most gond.főleg mert nem szeretnék ez miatt fizetni.

gy.

anya 45 # 2009.04.21. 19:16

Gyöngyusz!
Mikor emelkedett jogerőre a végzés?
Ha még a fellebbezési időben vagy, akkor kérheted, hogy mivel a munkád nem teszi lehetővé a 4 órás kapcsolattartás biztosítását, kéred módosítani az időpontot,az ideiglenes végzés alapján.
Ha már túl vagy ezen időn, panasznapon a Bíróságon megírják kérésedet, kapcsolattartás módosításáról.
Egyik esetben sem kell fizetni.
Együtt érzek veled, járunk hasonló cipőben néhányan.
Sajnos én is tapasztaltam, hogy hivatalos helyen a jól hazudókkal szemben nem mindig van esélye a becsületesen dolgozó, tisztességes embernek.

ObudaFan # 2009.04.22. 11:54

Egyik esetben sem kell fizetni.

Ez volt a régi szabály. Az új szabály szerint csak előlegezni nem kell a költségekt, de a per végén a pervesztesnek fizetni igen.

katalin01 # 2009.04.22. 12:04

Tisztelt Cimzett!

Egy rövid kérdésem lenne:Ha a birósági végzés szerint az iskolai szünetek felében is van láthatási joga az apának akkor köteles-e az apa a szünetek felében elvinni a gyereket?

Köszönettel!

Gyöngyusz # 2009.04.22. 12:16

Kedves anya45,

sajnos vidéki Bíróság hozta meg a végzést, szóval bemenni nem tudok panasznapra,
ezért érdekelne az hogy ha írok vagy írnék akkor azt hogyan vagy milyen módon kellene megtennem.

Szia obudafan,

mit gondolsz , egy ilyen " pert" mert nem tudom hogy hogyan nevezzem, mármint hogy szeretném ha módosítanák az időpontot, el lehet veszíteni????

Gy.

aggódó anyuka # 2009.04.22. 12:29

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A segítségére van szükségem egy családjogi ügyben.
A kislányom 3 éves, fejlődési rendellenességgel született, kis ember (achondropláziás). Ennek szövődményei is vannak, jelenleg az alvási apnoéja (légzés kimaradás) súlyosbodott és ez sugár hányással is párosul. Valószínűleg központi idegrendszeri eredetű, most agysebész vizsgálja.
A probléma az , hogy az édesapjával külön élünk a kislányom 2 hónapos kora óta. Neki új kapcsolata van, ami meglehetősen komoly, ezért már nem szeretne idejönni, konkrétan úgy fogalmazott, hogy nem akar egy légtérben tartózkodni velünk. Ezért benyújtott egy keresetet, hogy elvihesse a kislányt a láthatási időben. 150 km-re lakik, így a gyermekünk nagyon meg lenne terhelve az utazással. Másrészt nem tudja ellátni, illetve nem ébred fel hozzá amikor sír, és nem veszi észre, ha éjszaka fullad a kislány. Az élettársa szüleinek nem mondta el nyolc hónapig, hogy apuka, így a felelősség vállalása is vitatható. A hölgy egyébként rendkívül féltékeny (megírta nekem levélben, hogy nem akarja, hogy a gyerek apja idejárjon, ezért adjam oda a kislányt, majd ő gondoskodik róla a láthatásokkor, mert mentős tanuló). Az érzelmeiket nagyon sekélyesnek találom, bár ő azzal érvel, hogy szereti a kislányt (ami igaz is, a maga módján), de nagyon negatív befolyásoltság alatt van. A hölgynek elmondtuk, hogy a kislány súlyosan apnoés, mégis benyújtották a keresetet. Egyébként az élettárs miatt az apuka február eleje óta nem volt itt, illetve előtte is csak havonta járt, bár sosem akadályoztam a láthatást.
Egy neurológus docens írt igazolást a bíróságnak, hogy a kislány állapota olyan súlyos, hogy nem lehet anyai felügyelet nélkül.
A jogi oldalt szeretném Öntől megkérdezni, ugyanis hallottam (a gyámügyön mondták), hogy fejlődési rendellenességgel született gyermeket nem is lehet elvinni 6 éves kor alatt. Tud arról, hogy van ilyen, vagy ezzel kapcsolatos jogszabály?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Huszár Gabriella