Gyerektartás és láthatás

garae # 2009.11.17. 06:51

Kedves Kisokos!

Köszönöm a választ, sajnos a gyermek útlevele az anyánál van.
Milyen következményei lehetnek az anyára nézve egy ilyen lépésnek? Sajnos a gyermek szülei nem élnek egy városban, és eltelhet akár egy hét is míg az apa tudomására jut, hogy a gyermeket az anya elvitte külföldre.
Azzal, hogy az anya nem kéri a gyermek után járó juttatásokat, ami a gyermeket megilletné, nem követ-e el az anya a gyermek érdekét sértő tettet. Munkahelye nincs, csak a nagymamája nyugdíjából élnek és a tartásdíjból.

Tisztelettel: Garae

kisokos # 2009.11.16. 09:16

garae,

az édesanya elviheti-e a gyereket Angliába a fiam beleegyezése nélkül
Nem. Ha tartósan külföldön kíván letelepedni, ahhoz kell az apa beleegyezése. Vita esetén a bíróság döntését kell kérni. Ha önkényesen elviszi, akkor azonnal kérni kell a gyermek hazahozatalát az IRM-ben.

Mit lehet tenni ez ügyben, mert félünk, hogy elszakítja az apjától a gyereket.
A legbiztosabb az lenne, ha az apa nem működne együtt a gyermek útlevelének kiváltásában, vagy magánál tartaná. Az is sokat segítene, ha az apa indítana pert a költözés megelőzése érdekében. Ilyen esetekben a mediáció is elég hatékony, ráadásul sokkal gyorsabb, mint a peres út.

kalamalyka2 # 2009.11.15. 09:49

A TARTÁSDÍJ MINDENEK ELŐTT LESZ LEVONVA, NE AGGÓDJ CSAK KÉRNI KELL.

anyuka05 # 2009.11.15. 07:49

Sziasztok.

Én azt szeretném még megkérdezni tőletek hogy mire számíthatok tartásdíjilag?
okok:
az a helyzet hogy lehet nem fogok semmit sem kapni jópár ideig mert ő meg cseszett fizetni a végrehajtót és most a fele fizuja oda megy mert levonják. így most 100 helyett kap 50-60-at kb. Jahh de mi van velem? az én nevemen levő adósságokkal? és a gyerekekkel?? Így fogok kapni valamit tőle? dec 11-én lesz az első tárgyalás. már 150 ezerrel tartozik mivel nem fizetett semmit sem. a beadott ideiglenes tartásdíj kérelemre nem reagált a bíróság. Vagy mivel neki ugye van bejelentetje 100 ezerrel de a levonás miatt most csak 50-60-at kap így az állam nekem megelőlegezi? vagy hogy lehet majd?

köszike előre is

esőcsepp # 2009.11.15. 07:12

Tisztelt kisokos!

Köszönöm a választ, és elnézést, hogy csak most. :) A teljes anyagot lemásoltuk még azon melegében, és azzal együtt mentünk a Gy. H.-ba. Ahol szívesen fogadták az iratokat, mert nekik egy árva papírjuk sincs a per miatt. (Nem értem miért nem kértek hivatalból másolatot a bíróságról? Ezt meg is kérdeztem, és megköszönték az ötletet. Hmmm.)
Helyre raktuk a helyzetet és két hét múlva (kapcsolattartás újraszabályozása címen) behívják az anyát, hogy meg lehessen beszélni vele a részleteket.
Pont előző nap lesz a per elvileg utolsó tárgyalása. Hát, kíváncsi leszek, hogy mire jutnak.

Még egyszer köszönöm a segítséget!!!!

esőcsepp

garae # 2009.11.14. 18:47

Tanácsot, segítséget szeretnék kérni!

Fiamnak és élettársának, Angliában született gyermekük. Ez évben hazajöttek, de kapcsolatuk megszakadt. A kisfiú jelenleg az édesanyjánál van, fiamnak láthatási joga van. Amit kérdezni szeretnék, az édesanya elviheti-e a gyereket Angliába a fiam beleegyezése nélkül. Ő a két év alatt Angliában nem dolgozott a fiam tartotta el a családot. Munkahelye és lakása sincs ott, csak a barátok igéretére támaszkodva tenné meg ezt a lépést. Sajnos annyira komolyan gondolja ezt, hogy nem törődik sem a gyerek, sem a fiam érzésevel,érdekeivel,így sem a családipótlékot sem a gyest. nem intézi maguknak,a nagymama nyugdíjából élnek és a gyermektartásból,sőt a védőoltásokat sem adatja be itt a gyereknek, mondván nem bízik itt az orvosokban. Mit lehet tenni ez ügyben, mert félünk, hogy elszakítja az apjától a gyereket. Lehet-e kérni, hogy az apánál helyezzék el a gyereket?

honeybear45 # 2009.11.14. 18:25

MÁr kilenc hónapja kinn van az ex??? Ez nagyon komoly!
Megérne elgondolkodni egy gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti peren is.

honeybear45 # 2009.11.14. 18:18

Lajcsi!
Azon nyomban gyámhivatal kérni a kapcsolattartás újraszabályozását, hiszen már két év eltelt és megváltoztak a körülmények. Ha jól olvasom akkor az ex feleség sógornőjének a lánya gondozza a gyermekeket??? Kinek fizeted a gyermektartást?? Hiszen a bírósági végzésben szereplő gondozó szülőnek kell fizetned, igazolható módon a saját érdekedben.
Ez elég furcsa amiket írtál, szinte hihetetlen.
Mennyi időre mentek ki?

lajcsi1974 # 2009.11.14. 15:59

Tisztelt fórumozók! Tanácsot szeretnék kérni.2003.03.12-én váltunk el közös megegyezéssel,természetesen a gyermekeinket az asszonynak itélték.Válás után is együtt éltünk ,elég jól megvoltunk,együtt nyaralni stb.2009.02.14-én elköltöztek,minden előzetes nélkül.Albérletben laknak,ami a lényeg a dologban,hogy az ex nejem kiment Angliába dolgozni itt hagyta a 12 éves fiunkat és 18 éves lányunkat.Az exnejem a sógornőjével ment ki ő szintén itt hagyta a 17 éves fiát és 25 éves lányát,a 25 éves lány vigyáz rájuk,egy albérletben laknak.Tegnapi nap szerettem volna a fiamat elvinni hozzám de a 25 éves lány nem engedte,szegény fiam mindkét szeméből záporoztak a könnyek,szeretett volna velem jönni.Utoljára november 1-én voltak a gyermekeim nálunk.Nagyon szeretnek nálam lenni.Most vettem mindkét gyerekemnek,cipőt télikabátot.Mert sajnos amit vonnak tőlem 60-70 ezer ft-ot az albérletre költik és nem a gyerekeimre forditják.Amikor hozzám jönnek a fiam egyből panaszkodik,hogy éhes.Ezért tanácsot szeretnék kérni.Mit tegyek kihez forduljak? Tisztelettel ,várom válaszukat.

tory # 2009.11.14. 12:59

Sziasztok!
Én még új vagyok.És lenne egy problémám.Két gyerkőcöm van,egy 4éves és egy 18hós. A 4 éves apja most kért a gyh-tól rendszeres láthatást. Holott a gyerek 1 éves kora óta,nem látta,nem is érdeklődött utána. Tavaly találkoztam a szüleivel velem volt a gyerek is,és kérték,had vigyék el,mert látni szeretnék.Jöttek elvitték,ez működött is egy darabig,majd mikor mondtam,hogy szeretném ha akkor vinnék el amikr az apa is ott van,hogy ismerje meg a gyereket azt mondták ott lesz az apa is.De mikor mentem nem volt ott. Majd volt olyan is,hogy a reggel elvitték,még minden oké volt,majd mikor érte mentem tiszta láz volt a gyerek,és nem hívtak fel,hogy beteg,mondván nem is tudták,milyen gyógyszert szabad adni neki. Utána (ez már idén tavasszal volt) elmentem hozzájuk,hogy megbeszéljük a láthatást,és hogy csökkentsük le havi egyre,mert a gyerek kezelhetetlen lett,mert elvárta tőlünk is hogy elhalmozzuk mindíg ajándékkal édességgel,meg az apa legutóbb azt mondta otthon lesz,közbe meg elment bulizni. Ebbe bele is mentek,hogy oké havi egy. Közbe elvittem a gyereket a mamához nyaralni,szóltam is nekik időbe.Majd mikor hazajött még fel akartam hívni az apát,hogy itthon van a gyerek,jöhetnek érte. És azóta se kép se hang. Most hogy elkezdődött az ovi szept-be első pénteken jön az sms,hogy elvihetik-e,írtam neki,gyere el és beszéljünk,sms vissza: nem tudok,mert dolgozok. Majd felhívtam,hogy miért nem mehet,1.már nem is emlegi őket a gyerek a másik,mióta nem is látta? Erre jön a válasz,hogy akkor ennek következménye lesz. Fél éve a füle botját nem mozdította a gyerek ér,na nem mintha előtte is érdeklődött volna. Össz-vissz látta 5× a gyerekét.Most mire számithatok a gyámhivatalnál?
Köszönöm,ha segítetek.

honeybear45 # 2009.11.13. 13:48

Küzdeni kell a gyermekekért! A Gyámhivatal elég erőteljesen próbálja lebeszélni a különélő szülőt a végrehajtási eljárás lefolytatásáról, hiszen akkor kevesebb dolguk van vele, sajnos,de ez az igazság.
Ha csak felhívtak telefonon, az nem elég az írásos beadványodra írásban kell válaszolniuk, dönteniük, ha ez nem születik meg 30 napon belül, mármint az eljárás lefolytatása, úgy fordulj a másodfokon jogosult eljáró szervhez.
Azért is fontos minden egyes elmaradt kapcsolattartást bejelenteni, mert először csak figyelmeztetés van utána bírságolás, majd ezt követően 4-5 elmaradt kapcsolattartás, mely önhibából valósult meg, felróható okból, és a bírságolás ellenére sem vezet eredményre, na akkor jön képbe a rendőrség igénybevétele vádemelés céljából, ha eddig eljut a gondozó szülő ott már kemény szankciók, melyek legfőképpen nem anyagi természetűek, várhatóak.
Kitartást kívánok, nem szabad feladni, mindig csak a gyermekekre gondolj és arra, hogy előbb utóbb kénytelen lesz adni, mert ha nem...

honeybear45 # 2009.11.13. 13:37

A másik gyermekednél, akinek nem volt iskolai programja ott mindenképpen megáll a felróható ok esete.
Szerintem az iskolai programon résztvevőnél is, hiszen te is el tudtad volna vinni a gyermeket az iskolába ez nem lehet kifogás. Nem csak a gondozó szülő képes elvinni a gyermekét bármilyen programra, hanem különélő is.

kisokos # 2009.11.13. 13:11

Bodzaa,

a siker érdekében azt kell tudnond bizonyítani, hogy a kötelezett felróható magatartása miatt maradt el a kapcsolattartás. Ezen múlik ugyanis, hogy csak pótolni kell, vagy bírságolni is. Mondjuk ebből a szempontból a szombati iskolai tanítási nap határeset, szerintem inkább nem felróható. Ezzel szemben az, hogy "különben is programunk van", meg szombatra szerveztük a különórákat, vagy ha a "nagy nem megy a suli miatt, akkor a kicsi sem" tipikusan felróható magatartás.

Legyél rámenős a gyh-n, sokszor nem kevés idő és energia, amíg megmozdulnak.

Bodzaa # 2009.11.13. 13:03

Kedves honeybear45!

Köszönöm válaszaidat, egy kis reményt adtál.
Egyébként kértem a végrehajtást, de felhívtak másnap, hogy mivel nem anyuka hibája volt, ezen a héten pótolható. Ha ezen a héten sem pótolja, majd akkor kérjem a végrehajtást.

De akkor, ha jól értem szavaidat, mindenképpen kérnem kell a végrehajtást, hogy máskor anyuka ne csinálhassa ezt velem., hisz így sose tudhatom, hogy melyik hétvégén jönnek a gyerekek.

Ha számomra rossz döntés születik, akkor mehet a másodfok. Ennek a gyh-nak a felügyeleti szerve…

Köszönöm… e szerint fogok eljárni.

Tündér4 # 2009.11.13. 12:31

Köszi honeybear45!

Ennek értelmében, bár 2 éve folyik a párom válópere, semmit nem tehet, hogy a felesége ne éljen vissza a kapcsolattartással?

honeybear45 # 2009.11.13. 12:06

A kapcsolattartásról - a szülők megegyezésének hiányában, illetőleg a szülők és a gyám közötti vita esetében - a gyámhatóság dönt. Ha házassági vagy gyermekelhelyezési per van folyamatban, a szülők megegyezésének hiányában a kapcsolattartásról a bíróság dönt. A gyámhivatal, illetőleg a házassági vagy gyermekelhelyezési perben a bíróság a felróható magatartást tanúsító szülő kapcsolattartási jogát a gyermek érdekében korlátozhatja vagy megvonhatja, illetőleg e jog gyakorlásának szünetelését rendelheti el.
Ha a kapcsolattartás kérdésében a bíróság döntött, ennek megváltoztatását a határozat jogerőre emelkedésétől számított két éven belül csak a bíróságnál lehet kérni.
A kapcsolattartásra vonatkozó bírósági határozat végrehajtásáról a gyámhivatal gondoskodik.

Tündér4 # 2009.11.13. 11:56

Ha még folyik a válóper, a gyámhivatal szabályozhatja ideiglenesen a kapcsolattartást?
Nem küldenek el, hogy ők a per befejeztéig nem illetékesek?

Ha még folyik a válóper, a gyámhivatal szabályozhatja ideiglenesen a kapcsolattartást?

honeybear45 # 2009.11.13. 11:52

Első fokon eljár az illetékes gyámhivatal, másodfok a törvényességi szempontból és felügyeleti szempontbül az elsőfokú gyámhivatal egyik felettes szerve.
Ezek általában megyeszékhelyen találhatóak.
Gondolom van kapcsolattartást szabályozó végzésed. Ott szerepelnie kell a végzés ellen benyújtható közigazgatási szervnek is, általában címmel ellátva, de van olyan is másodfoknak kell címezni, de az elsőfokon eljáró gyámhivatalnak kell küldeni és ők továbbítják másodfokra.
Egyébként kértél már végrehajtást? VAgy lebeszéltek róla?

honeybear45 # 2009.11.13. 11:44

Rendőrségi eljárás lehet a sorozatos kapcsolattartások akadályozásának egyik eredménye, mely következtében kiskorú veszélyeztetését valósít meg a vétkes fél, na itt már nincs pardon, itt akár el is vehetik tőle a gyermekeket, azon kívül, hogy minimum felfüggesztett börtönbüntetésre számíthat.
Mindent kérjél írásban, mert csak utána van jogorvoslati lehetőséged, ha nem kéred írásban, ergo mintha meg sem történt volna. Ha elutasítják a kérelmed, akkor megfellebbezed és ahogy leírtad annak alapján teljesen.
Nem kell az illetékes hölggyel megértetned, nem ez a cél, te csak írj le mindent, úgy ahogy történt. Születni fog egy döntés, amit te vagy elfogadsz, vagy nem, de van lehetőséged. A másodfok nem találkozik az anyukával és az apukával, ők szigorúan csak törvényességi szempontok alapján hozzák meg a döntéseiket. (Nincs módja egyik szülőnek sem direkt, vagy indirekt módon történő befolyásolásra)

Bodzaa # 2009.11.13. 11:38

honeybear45

Anyuka értesített elötte két nappal, de mondtam neki, hogy én elviszem a gyermeket iskolába. Ennek ellenére sem adta, sőt kijelentette, hogy már egyébként is más programjuk is van. Tehát értesített, de mondvacsinált okkal.

Mi az a másodfok? Hová menjek ez ügyben?

Bodzaa # 2009.11.13. 11:28

" A másik oldalon ebből a szempontból mindegy az ok. Az illetékes munkatársnak tudnia kellene, hogy a másik idejére szervezett program nem a kötelezetten kívül álló ok, hanem vélelmezhetően szándékos, és ennek megfelelően kellene eljárnia, mivel ez jó eséllyel a kapcsolattartás akadályozása."

Ez az, amit az illetékes hölgyel nem tudok megértetni :-(
Félre értelmezi a jogszabályt. Megpróbálok minden jogszabályt összeszedni és személyesen elintézni.
Végszükség esetben a rendőrség segíthet?

Köszönöm a válaszokat!

honeybear45 # 2009.11.13. 11:16

Szerintem az sem mindegy, hogy milyen beteg az a gyermek, mert ha nem lázas, ágyban fekvő akkor az apuka is be tudja adni a gyógyszert és ez szerintem nem lehet akadálya egy kapcsolattartásnak, persze azért a gyermek kora is közrejátszik.
Az, hogy egy gyermeknek programja van Bodza esetében iskolai elfoglaltság, még nem jogosíthatta volna fel a gondozó szülőt, hogy megcsorbítsa a kapcsolattartást, hiszen hol van az leírva a határozatban, hogy kivéve, ha iskolai program van...
Én mindenképpen kérném a végrehajtást az anya ellen és leírnám, hogy programokat szerveztem, melyet megakadályoztak, költségembe került, hogy oda mentem időben, és eltudtam volna én is vinni a gyermekemet az iskolába és tudtam és volna érte menni ennek ellenére még sem jött létre egyik gyermekem esetében sem a kapcsolattartás jah és a határozatban szereplő tájékoztatási kötelezettségének időben eleget tett? Igazolható módon? Itt önhiba van az anyuka részéről, így a pótlás sem lehetséges.
Szóval Bodza ha a gyámhivatal nem hajlandó intézkedni írjon másodfoknak rögtön.
Sőt, most olvasom, hogy a másik gyermeket oda sem adta, akinek nem volt iskolai elfoglaltsága. Kérjen végrehajtási eljárást 30 napon belül!! Ha már anyukát figyelmeztették, akkor egy kis bírságra is számíthat.

kisokos # 2009.11.13. 11:07

A gyh azt mondja, ha a gyereknek programja van (bulija) az nem az anya hibája!!!
Az illetékes munkatárs ezt egész egyszerűen rosszul tudja. A tv. szerint minden olyan láthatást pótolni kell, amely nem a jogosult hibájából hiúsult meg. A másik oldalon ebből a szempontból mindegy az ok. Az illetékes munkatársnak tudnia kellene, hogy a másik idejére szervezett program nem a kötelezetten kívül álló ok, hanem vélelmezhetően szándékos, és ennek megfelelően kellene eljárnia, mivel ez jó eséllyel a kapcsolattartás akadályozása.

Az elmaradt kapcsolattartást pótolni kell, ha
a. az a kapcsolattartásra kötelezett miatt maradt el,
b. az a kapcsolattartásra jogosultnak fel nem róható okból maradt el, feltéve, hogy a kapcsolattartást szabályozó döntésben foglaltak szerint eleget tett előzetes értesítési kötelezettségének, illetve az előre nem látható akadályok felmerülését utólag igazolja.
” (149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet)