Gyerektartás és láthatás

Bodzaa # 2009.11.13. 10:26

kedves Kisokos!

Nagyon köszönöm a választ. Ezeket én is így tudom. Nem találok olyan jogszabályt mely kimondja, hogy mire hivatkozhat ez esetben anyuka. A gyh azt mondja, ha a gyereknek programja van (bulija) az nem az anya hibája!!! Amnyuka ezzel él vissza.
Egy jogszabályt nagyon megköszönnék, melyben hivatkozhatok erre. (Tehát, hogy anyuka mikor nem kell, hogy odaadja a gyermeket) ...

Nagyon köszönöm!

kisokos # 2009.11.13. 07:49

De mivel nem az anyuka hibája, ezért végrehajtást nem kérhetek ellene.
Ez általában olyan esetekre vonatkozik, amikor a gyermek beteg lesz. Ott és akkor nem végrehajtható az elvitel, de pótolni kell a határozatban rögzítettek szerint.

nem tudom pótolni, mert a másik hétvégén dolgozom
Megértem, hogy ez bántja az igazságérzetét, de sajnos jogi eszközökkel nem tud ez ellen harcolni amíg a határozatban a következő hétvége van.

ha nem az én hibámból, de bárki máséból meghiusul a láthatás, akár anyuka a gyermeknek valami jó programot szervez, akkor „bocsi, majd a jővőhéten pótoljuk“ ?
Ennyire azért nem. Ha anyuka programot szervez, akkor az az ő hibája, végrehajtást lehet kérni. Ha a gyermek beteg lesz, akkor tényleg "bocsika, jövő héten pótoljuk".

Ne add fel, a gyh-t sokáig kell "maszírozni", hogy megmozduljon. Előbb-utóbb elkezdenek foglalkozni a témával, de ehhez sokszor folyamatosan nyomást kell rájuk gyakorolni.

végrehajtó1 # 2009.11.12. 20:00

nonstop

Ha úgy van ahogy írtad akkor jelentsd vissza:)

Bodzaa # 2009.11.12. 19:07

Tisztelt Fórumozók!
Lejjebb megtaláltam az én problémámat is, de sajnos a választ nem. Kérem segítsenek!
Szombaton iskola volt a fiamnak. Mondtam anyukának, hogy megoldom én elviszem. Nem volt hajlandó odaadni. Másik gyermekemnek nem lett volna iskola, de őt sem adta. Kijelentette, hogy csak másnap mehetek a gyerekekért. Én mégis elmentem a láthatásra, de nem adta a gyerekeket. A héten bementem a gyh-hoz, ahol közölték, hogy mivel nem az én hibámból történt a láthatás elmaradása, pótoltathatom. De mivel nem az anyuka hibája, ezért végrehajtást nem kérhetek ellene. (Ez folyamatában a harmadik láthatás lerövidítése, de most mentem először gyh-ra) Anyuka tudja, hogy nem tudom pótolni, mert a másik hétvégén dolgozom. Erre azt mondta a gyh, akkor ennek az elmaradása már az én hibám :(
A végzésben lévő pár sorra hivatkozik, mely pont engem az én láthatásomat védené...

"Amennyiben a kapcsolattartás az alperes önhibáján kívüli okból maradt el, az a következő hétvégén azonos időtartamba pótolható"

Az alperes én lennék.
Lehet, hogy tényleg félre értem? ...És ha nem az én hibámból, de bárki máséból meghiusul a láthatás, akár anyuka a gyermeknek valami jó programot szervez, akkor "bocsi, majd a jővőhéten pótoljuk" ?

Engem ezek szerint nem véd semmi? Kérem adjanak tanácsot, mit tehetnék!

nonstop # 2009.11.12. 17:43

Tisztelt Fórumozók!

Olyan kérdésem lenne,hogy éppen folyamatban van a válásunk,most nov.20-án lesz a békítő,a feleségem elvitte a fiamat magával kb 3 hónapja,és az anyósoméknál laknak.Ő nem tudom miért,kijelentette a fiamat az én,(közös) lakcímünkről,de én úgy tudom,hogy ezt az én aláírásom,bele­egyezésem nélkül nem teheti meg,mivel még én is törvényes képviselője vagyok a gyereknek,és semmilyen papír nincs arról,hogy a gyereknek hova kell tartóznia.Pár 7tel ezelőtt felhívott a feleségem,hogy kellene az aláírásom,jóvá­hagyásom a gyerek lakcím változtatása miatt,én mondtam,hogy amíg nincs bírósági papír addig nem írok alá semmit.Ez azért is van,mert nagyon sokszor nehezíti,nem akarja biztosítani a láthatást,kap­csolattartást,bo­trányok stb..Ezért én nem járulok,hozzá ahhoz,hogy az én lakcímemről kijelentse a gyereket,de valahogy mégis megoldotta nélkülem.Beszéltem az okmányirodával,és mondták,hogy én nem kellek hozzá,elég 1 képviselő.De szerintem csak magukat védték,vagy a feleségemet.Van erre egy konkrét jogszabály?Ami kimondja,hogy a kiskorú fiamat (15 hónapos) csak 2 törvényes képviselője,vagy elég az anyja ahhoz hogy az közös lakcímünkről kijelentse?A gy­ámhatóság semmit nem tud a jogszabályról,az okmányiroda szintén,az ügyvéd pedig nehezen utolérhető.Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.

zsuzsabe # 2009.11.12. 08:51

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2009.11.11. 17:40

Nincs mit.

b.zoli # 2009.11.11. 14:54

Köszönöm szépen.Remélem jövőhét szerdán megoldódik minden.

b.zoli # 2009.11.11. 14:46

Köszi szépen. Jövő héten remélem minden eldől,szerdán lesz a tárgyalás.

ObudaFan # 2009.11.11. 13:55

Ez akkor sem lenne lehetséges, ha nem fizetnéd rendszeresen. A gyámhatósághoz fordulhatsz.

kisokos # 2009.11.11. 13:54

Akire maradtunk, kissé úgylátszik elfogult.
Mit lehet tenni?

Vigyetek magatokkal ügyvédet, vagy készüljetek fel saját magatok nagyon jól a gyámhatóságokról szóló törvényből.

ObudaFan # 2009.11.11. 13:54

Ez akkor sem lenne lehetséges, ha nem fizetnéd rendszeresen. A gyámhatósághoz fordulhatsz.

kisokos # 2009.11.11. 13:54

Akire maradtunk, kissé úgylátszik elfogult.
Mit lehet tenni?

Vigyetek magatokkal ügyvédet, vagy készüljetek fel saját magatok nagyon jól a gyámhatóságokról szóló törvényből.

b.zoli # 2009.11.11. 13:35

Egy kérdésem lenne hozzátok.Ha rendszeresen fizetem a gyerektartást ,lehetséges hogy a volt párom nem engedi h lássam a gyereket?Azt mondja hogy láthatom a gyereket ,de a mostani párom nem lehet a ott.Pl. ha haza akarnám vinni a gyerekem a lakásomba akkor el kell hogy küldjem a párom??Koszi a válaszokat.

esőcsepp # 2009.11.11. 13:24

Tisztelt Fórumozók!
Oly sokszor segítettetek nekünk, most is ebben reménykedem.
Rövid tényállás:
Férjem előző kapcsolatában születet egy most 8,5 éves fiú.(Jelenleg gyermekelhelyezés megváltoztatása per folyik. A gyerek jelenleg az anyánál van elhelyezve.)
Majd ott egy másik apától egy lány (3 éves).
Mindkét gyermekével az "anya" Mo. másik csücskébe költözött hirtelen, hogy egyik apa sem láthassa a gyerekét.
A kapcsolattartást minden eszközzel akadályozza mindkét apánál és családjuknál.
Legutóbb azért nem adta oda, mert szombaton iskolája lesz a gyereknek.
Mi biztosítottuk róla szóban és írásban is, hogy a pénteki átadást követően nem jövünk haza, hanem másnap elvisszük suliba a gyereket, mégsem adta.
Írtunk a gyh-nak és a hivatal a nőnek adott igazat. ÖRÜLET!!!!
Még azért is hozzájuk fordultunk, hogy segítsenek a kapcsolattartás megbeszélésében, mert az anya a hivatalos Oktatási rendelettől nem hajlandó eltérni és ingázunk a két város között a gyerekkel (több száz km).
Most ott tartok, hogy szabadságot fogunk kivenni és pénteken felmegyünk a hivatalba.
Az eddigi ügyintézőnket áthelyezték a szociális osztályra (vagy hová). Akire maradtunk, kissé úgylátszik elfogult.
Mit lehet tenni?

S.O. S.
esőcsepp

ObudaFan # 2009.11.10. 14:46

Az elsőfokú bíróságon, az erre szolgáló formanyomtatvány kitöltésével. Panasznapon ebben segítenek.

ObudaFan # 2009.11.10. 14:45

Az elsőfokú bíróságon, az erre szolgáló formanyomtatvány kitöltésével. Panasznapon ebben segítenek.

zsuzsabe # 2009.11.10. 11:25

Az az igazság, hogy teljesen laikus vagyok ezen a téren és azt az infót kaptam, hogy ideiglenes döntés lévén nem kérhetek végrehajtást csak feljelentést tehetek amit én elég furának találtam ezért is irtam ide....
Ha megtehetem, végrehajtást hogy kérhetek?

pazs # 2009.11.10. 11:02

Feljelentheted, persze, de miért nem kérsz inkább végrehajtást?

zsuzsabe # 2009.11.10. 10:41

Szép napot!

Válófélben vagyok a férjemtől, két gyermekünk van akik a különélésünk óta (másfél éve) velem vannak. A két gyerekkel egy bőrönddel költöztünk el és nem kérek mást csak gyerektartást. Volt már egy gyermektartási per amit én indítottam el és egy ideiglenes döntés született arról, hogy a férjemnek fizetnie kell. Ez már két hónapja volt és nem fizet és mivel ő az ügyvezető igazgató így a munkahelyével sem tudok mit kezdeni.
A válást végül is ő adta be az ideiglenes döntés után és a bíróság összevonta a két pert.
addig amíg nem lesz végleges döntés van valami lehetőségem arra, hogy kapjak gyerektartást anélkül, hogy a férjemet feljelenteném a rendörségen?

ObudaFan # 2009.11.05. 12:48

Nem befolyásolja.

Sly13 # 2009.11.05. 12:37

Üdvözletem,

Ismét lenne egy kérdésem.
Ha nekem nincs bejelentett munkahelyem, az befolyásol valamit azon, hogy láthatom-e a gyermekemet vagy sem? Ezt vizsgálni fogják?
Attól félek nem kapom meg a láthatást, akkor megőrülök, ha nem láthatom a gyermekemet. Nem tudom, hogy ott mit vizsgálnak, félek, hogy az exem kitalál majd egyéb dolgokat, hogy ne kapjam meg a láthatást. Sajnos képes rá. Ettől félek. Nagyon rosszindulatú.

Köszönettel

Sly13 # 2009.11.04. 17:26

Köszönöm szépen a segítséget! Előre is!
Így fogok tenni, és a gyámhivatalhoz fogok fordulni.

kisokos # 2009.11.04. 12:17

Sly13,

Ha csak a kapcsolattartás a probléma, akkor a gyermek lakóhelye szerint illetékes gyámhivatalhoz. Ha az elhelyezés és tdíj kérdésében is vita van, vagy szeretnétek hivatalossá tenni, akkor a bírósághoz. Ha a bírósághoz fordulsz, akkor érdemes egyúttal a kapcsolattartás szabályozását is kérni, így kihagyható a gyh-s kör. Talán érdemes lenne megpróbálkozni mediációval is, még mielőtt bíróságra terelnéd az ügyet.

Sly13 # 2009.11.04. 11:58

Üdvözlök Mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni a következőben:

Nem voltam házas, az élettársamtól van egy közös gyermekünk, de a volt élettársam folyamatosan zsarol a gyerekkel, vagy ideadja, vagy nem. Tehát sajnos a gyerek issza meg a levét annak, hogy ő így viselkedik. Nekem ez nagyon fáj, mert a gyermekünk sínyli meg a dolgot. Próbáltam vele nagyon sokszor normálisan leülni megbeszélni a dolgot, de egyszerűen, nem lát annál tovább, hogy engem elveszített, ezért haragszik rám, és a gyerekünkel zsarol. Nem tud belenyugodni, hogy én nem akarok tőle semmit. Több tanú is van rá. Nem adta a gyereket a nevemre, egyszerűen nem lehet rábírni. Én mondtam, hogy mindent megtennék, hogy lássam a gyerekemet, de tőle nem akarok semmit. Nekem van saját életem, de attól még a gyermekem a gyermekem. Sajnos más megoldás nincs, be kell adnom a kapcsolattartásit (láthatásit). Én csak azt szeretném, hogy akkor lássam a gyerkemet, amikor a gyerek akar látni, vagy én, és nem ő szabja ezt meg.
Nem volt még ebből semmi hivatalos ügy, most szeretném kezdeményezni hivatalosan a dolgot.

HOVÁ KELL FORDULNOM ELŐSZÖR, HOGY BEADJAM A LÁTHATÁSIT?

Nagyon köszönöm a segítséget előre is.