Gyerektartás és láthatás

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.31. 18:04

A gyámügyön kell panaszt tenni az új apuka nevelési módszeréről.

fazsolt # 2009.10.31. 15:18

Sziasztok!

Válás, 2 gyerek, láthatás szabályozva a szokásos módon. (2 hetente + szünet fele) A papírban benne van, hogy a felek ettől eltérően megállapodhatnak.
Történt:őszi szünetben megbeszéltük, hogy eltérően a papírtól nálam lesznek a gyerekek végig. (október 22-étől november elsejéig) Előtte napokban jön a telefon, hogy csütörtök helyett csak szombaton tudom elhozni őket. Jó, megértem, a gyereknek volt programja.
Az érdekes most jön. Pénteken a gyerekek mondanak ezt azt az exem új férjéről, ami nekem nem tetszik. (gyereket úgy bünteti az új "apuka", hogy kiteszi a lépcsőházba őket) Felhívom az exemet, amiből persze veszekedés lesz, majd azt kéri, hogy azonnal vigyem a gyerekeket haza, vagy ők jönnek érte el. Ennek természetesen nem teszek eleget, márcsak azért sem, mert este fél 10-kor történt. Kicsit később jön az ultimátum, hogy rendben, akkor másnap 4-re. (megjegyezem, hogy még így is több, mint 24 órával előbb "kéri" a gyerekeket, mint az eredeti megállapodás)
Ennek sem tettem eleget, mert a gyerekeknek program lett csinálva vasárnapra is. Újra jön a telefon, hogy keressek egy jó ügyvédet!
Az ügy fontos momentuma, hogy mindkét gyerek egyértelműen megmondta az anyjuknak is, hogy nem akarnak hazamenni még!!

Mi a hivatalos eljárás ebben az esetben? Papírt persze nem írtunk arról, hogy miben állapodtunk meg láthatás kapcsán, mert eddig sem volt rá szükség. Mi alapján dönt az illetékes hivatal? Ugyanúgy, mint általában és elhiszi, amit az anya állít?
Mikor avatkozhat be a rendőrség? Elviheti-e jelen állás szerint tőlem őket?

MrTP # 2009.10.31. 04:09

Nagyon Koszonom a felvilagositast, meg egy pontosito kerdest feltennek? Az edesapam testvere egyenes agu rokonnak szamit?

Colorpoint # 2009.10.30. 21:53

T. Jogi Tanácsadó!

Abba a sajnálatos helyzetbe kerültem, hogy az apa két heti láthatásának korlátozását kérjem a gyámhivataltól. Mivel kiskorú bántalmazása történt és a gyermek nem egészséges, igazságügyi szakértőt rendeltek el. Ebben a stádiumban tartunk jelenleg. Azóta, hogy hivatalosan kértem a láthatás megváltoztatását, nem kapok gyerektartást. A bíróság 2003.évben a gyerekelhelyezésre és gyt. összegére vonatkozón bírósági végzést hozott. Az akkor megállapított 21.000 Ft gyt. nem a fizetése alapján, hanem egy közösen megegyezett összeg volt. Az elmúlt 7 évben is ezt kaptam, igaz volt némi kivétel, mert tavaly nyáron egy havi gyt-t megtagadott pont az iskolakezdésre, mondván, hogy nála volt összesen egy hónapot, arra a hónapra miért fizessen. Az lenne a kérdésem, hogy kérhetem-e az összeg 2009. évi megélhetésének megfelelő megemelését, ennek a fizetése 20 %-a az alapja? Számít-e, hogy saját cége van, ill. gondolom az számít, hogy a cégnél mennyi bérrel van bejelentve. A cég kutatás-fejlesztésre nyert pénzt, ez beszámít-e. Illetve még azt kérdezném érdemes-e összevontan kérnem a gyerekláthatás és gyt. ügyet, vagy ez utóbbiban a Bíróság az illetékes? A jelenlegi törvény szerint visszamenőleg 6 hónapra lehet még kérni az elmaradt gyt. megfizetését? Számíthatok-e arra, hogy esetleg még kevesebbet állapítanak meg. Figyelembe veszik-e a körülményeket, hogy miért nem kapok gyt. és milyen kényszerűség vitt arra, hogy ilyen beadványt adjak a gyámhivatalba? Ez esetben lesz-e nekem perköltségem?

Nagyon köszönöm a sok feltett kérdésemre a választ! Nagyon fontos lenne, egyedül maradtam beteg gyerekemmel, aki a történtek után látni sem akarja az apját annyira fél tőle. De ettől még az apjának is gondoskodnia kellene róla...

ObudaFan # 2009.10.30. 10:09

Képviselhet, de nem akárki.
Képviselhet téged egyeneságbeli rokon és annak házastársa, az örökbe fogadó és a nevelőszülő, az örökbe fogadott és a nevelt gyermek, a testvér, a házastárs, a jegyes és az élettárs, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa, ügyvéd, vagy ügyvédi iroda.

MrTP # 2009.10.30. 03:48

Surgos Kerdes.

Kulfoldi lakos vagyok nem tudok Mo-ra menni a gyerektartasi perre, meghatalmazassal kepviselhet-e engem valaki, akinek adnek egy nyilatkozatot es a szukseges bizonyito dokumentumokat, hogy eljarjon az erdekemben? sajnos az a birono egyik perrol sem ertesitett ki es igy a felperes elmondasa (nem pedig bizonyito dokumentumok) alapjan lett megitelve a gyerektartas osszege, ami sokkal magasabb osszegre lett kirova, mint az en Netto jovedelmem + eltiltott a gyerek lathatasatol is. Szoval nagyon kene, hogy valaki segitsen nekem, mert igazsagtalanul es jogellenesen bannak velem Mo-on.
Elore is koszonom az informaciokat.

• T-
MrTP # 2009.10.30. 03:46

Surgos Kerdes.

Kulfoldi lakos vagyok nem tudok Mo-ra menni a gyerektartasi perre, meghatalmazassal kepviselhet-e engem valaki, akinek adnek egy nyilatkozatot es a szukseges bizonyito dokumentumokat, hogy eljarjon az erdekemben? sajnos az a birono egyik perrol sem ertesitett ki es igy a felperes elmondasa (nem pedig bizonyito dokumentumok) alapjan lett megitelve a gyerektartas osszege, ami sokkal magasabb osszegre lett kirova, mint az en Netto jovedelmem + eltiltott a gyerek lathatasatol is. Szoval nagyon kene, hogy valaki segitsen nekem, mert igazsagtalanul es jogellenesen bannak velem Mo-on.
Elore is koszonom az informaciokat.

• T-
ObudaFan # 2009.10.29. 18:15

Kérheti.

Tündér4 # 2009.10.29. 17:28

Kedves Kisokos!

Kezd világosság gyúlni a fejemben! :)
Így leírva egészen érthető és életszerű is az együtt mozgás.
Nálunk eddig nem volt a pótlás biztosítva, és az anya a szerinte beteg gyereket visszatartotta.
Orvosi igazolást soha nem mutatott be sem betegségről, sem gyógyulásról.
Ezt kérheti a Párom?

Tündér

kisokos # 2009.10.29. 13:55

Nem általános az a kapcsolattartási gyakorlat, hogy a beteg gyerek marad otthon, az egészséges vihető láthatásra?
Nem, ugyanis ha a gyermek betegsége miatt marad el a láthatás, akkor azt a következő hétvégén pótolni kell. Ha csak az egészséges gyermek megy, akkor hogyan lesz a következő hétvége? Jön a meggyógyult gyermek, de az egészséges már nem, hiszen ő volt múlt hétvégén? Vagy nem pótolják a felek a betegség miatt elmaradt kapcsolattartást?

A gyerekek csak együtt „mozoghatnak“?
Nincs ilyen jogszabály, de a legtöbb praktikus indok szerintem emellett szól.

Tündér4 # 2009.10.29. 08:37

Közben kiderült, hogy az egészséges gyerek nincs is a városban, tehát az anyának az a kifogása is kamu volt, hogy a három gyereket csak egyszerre hajlandó odaadni.

Nem általános az a kapcsolattartási gyakorlat, hogy a beteg gyerek marad otthon, az egészséges vihető láthatásra?
A gyerekek csak együtt "mozoghatnak"?

Tündér

kisokos # 2009.10.29. 08:24

Tündér4,

Abban bízom, hogy legalább 1 rossz pontot szerez a válóperes bírónál az anya, ha nem adja át a gyereket.
Megértem, hogy így érzel, de tartok tőle, hogy csalódni fogsz: ez nem olyan szörnyűség, amely átlépi egy sokat látott bíró ingerküszöbét. Sőt megkockáztatom a kijelentést, hogy a probléma olyan természetű, amely akkor is felmerülne, ha lenne szabályozás, mivel az elég ritkán tér ki ennyire speciális esetekre. Ha ez nektek fontos, akkor mindenképpen kérjétek, hogy ilyen módon és részletességben szabályozzák a láthatást.
A válóper polgári per, itt senkit nem büntetnek a korábbi viselkedéséért, hanem csupán eldöntik helyettük mindazt, amit ők közösen nem tudnak.

Tündér4 # 2009.10.29. 08:14

Kedves Kisokos!

Köszi a választ!

Azért a Párom elment a gyerekért, hátha mégis megkapja.
A gyámhivataltól kérni fogjuk az ideiglenes szabályozást.
Abban bízom, hogy legalább 1 rossz pontot szerez a válóperes bírónál az anya, ha nem adja át a gyereket.

Tündér

kisokos # 2009.10.29. 08:06

Tündér4,

1. amíg nincs szabályozva a kapcsolattartás, addig nem lehet arról beszélni, hogy a korábbi gyakorlattól való eltérés "jogszerűtlen"-e. Nincs mihez mérni.
  2. A gyh-tól lehet kérni, hogy segítsen a kapcsolattartás kérdésében, illetve szabályozza ideiglenes jelleggel. Ugyanakkor a probléma gyökere nem jogi természetű, ennélfogva nem lesz túl nagy segítségére a párodnak, ha jogi eszközökkel próbál érvényt szerezni az akaratának.
  3. Mindkettő felesleges, amíg nincs szabályozva a kapcsolattartás. Utána bármelyik jó lehet.
Tündér4 # 2009.10.28. 21:11

Sziasztok!

Ebben a helyzetben kérném a segítséget:
Párom már napokkal ezelőtt lebeszélte az exével, hogy a gyerekeit csütörtöktől vasárnapig hozza el őszi szüneti láthatásra.
Közben az egyik gyerek beteg lett, a másik - az ex elmondása szerint - éppen meggyógyult egy másfél hétig tartó lázas, hányós, hasmenős kórból. Orvosi igazolást egyikről (betegségekről, gyógyulásról) sem hajlandó mutatni. A harmadik gyerek egészséges. Őt meg nem hajlandó átadni azzal az érveléssel, hogy a gyerekeket nem lehet elszakítani egymástól. A láthatás idejét, jogosságát nem is vitatja.
Sajnos nincs írásos megállapodás a láthatásokról, mert a válóper még folyamatban van. Eddig a kapcsolattartás zökkenőkkel, de a szóbeli megállapodásnak megfelelően zajlott. Közös a szülői felügyelet.
Kérdések:

1. Megteheti-e az anya jogszerűen, hogy nem adja át az egészséges gyereket?
  2. Ha nem adja, milyen jogi lépéseket lehet tenni vele szemben?
  3. Ha a párom megy, elég-e, ha felveszi videóra az eseményeket, vagy legyek én is ott mint tanú?

Köszi:
Tündér

kisokos # 2009.10.28. 11:59

reker,

ha csak százalékos alapon, minimum összeg nélkül lett megállapítva a tdíj, akkor sajnos nehéz dolgod van, mivel a határozatban foglaltakat teljesíti. Ha van min. díj és legalább azt fizeti, akkor szintén nehéz a helyzeted. Kivizsgáltathatod ugyan, hogy mennyi a tényleges (papíron), de igazán csak akkor lenne esélyed, ha bizonyítani tudnád, hogy a munkahelyváltás legfőbb oka a fizetendő tdíj csökkentése volt. Erre elég kevés az esélyed, mivel a munkáltató is ellenérdekelt a valóság (zsebbe fizetés) feltárásában.

végrehajtó1 # 2009.10.27. 17:29

Jogszerütlenül mindent lehet...
De jogszerüen nem.Ha végrehajtó tiltja akkor a végrehajtónak jogában áll leellenőrizni hogy a Vht.-nak megfelelően vonják-e le.
Az Apehot is érdemes az ügybe "bevonnod" hátha (biztosan) talál valamit...:)

reker # 2009.10.27. 17:20

Sziasztok!

Kérdésem az lenne hogy meglehet-e egy munkahelyen azt csinálni, hogy kevesebb bér legyen a bérjegyzéken, amely után gyerektartást kell fizetni.
Eddig rendszeresen 40-50 ezer forintokat kaptam. Most meg a minimális 18+8 ezer hátralék. Apuka azért váltott munkahelyet, mert itt többet keres mint régi munkahelyén, ám papíron mégis kevesebbet kap mint eddig valaha.
Hogy lehet ilyen? Vizsgáltassam ki esetleg a helyzetet?

radar3 # 2009.10.27. 10:18

Olvasgatva a kérdéseket-válaszokat..
Kisokosnak sajnos igaza van...
"Nem elég értesíteni őket, hanem legtöbb esetben ki kell harcolnod, hogy lépjenek. Sokszor még az sem elég, ha többször bemész.”"
Én értesítem őket levélben személyesen, mégsem tesznek semmit. Fél éve havonta járok gyámügyre gyerekeim láthatása illetve nem láthatása miatt.
Gyámügy nem tesz semmit, azonkívül, hogy hülyének néznek.
Nálunk is megtörtént, hogy jegyzőkönyv úgy készült, apa legyen a hunyó, holott anya akadályoz..
Itt nálunk legalábbis ez van..

Bodzaa # 2009.10.26. 12:06

Kisokos,
tanácsodat megfogadom! Köszönöm a segítséget!

kisokos # 2009.10.26. 11:57

Bodzaa,

a párom elég lesz-e tanúnak
ebben az esetben igen, mivel csak azt kell bizonyítani, hogy ott voltál a megadott időben a megadott helyen.

gyh-ot levélben elég ha értesítem?
Ez most komoly? Nem elég értesíteni őket, hanem legtöbb esetben ki kell harcolnod, hogy lépjenek. Sokszor még az sem elég, ha többször bemész.

Talán szerencsés lenne előre értesíteni a gyh-t és kérni, hogy beszéljenek anyuka fejével, hátha ők nagyobb hatással vannak rá.

Bodzaa # 2009.10.26. 11:04

Köszönöm Kisokos a válaszod!Annyit szeretnék még kérdezni,hogy a párom elég lesz-e tanúnak, és hogy a gyh-ot levélben elég ha értesítem? (Valószínű, hogy nem lesznek már nyitva) Vagy be kell mennem személyesen más időpontban? (50 km-re lakom anyukától)
Üdv

kisokos # 2009.10.26. 08:14

Bodzaa,

nem tehetné meg jogszerűen. Ha mégis, akkor sajnos nem marad más, mint irány a gyh és panaszt kell tenni. Jobb esetben felszólítják, hogy ilyet többet ne, ha pedig folytatja, akkor bírságolnak. (Azért a valóságban ez nem ilyen egyszerű, sok gyh nem áll épp hivatása magaslatán.) Legyen tanúd arra, hogy te ott voltál a határozatban megjelölt helyen és időben. Ha van levelezés a "buliról", akkor az is legyen nálad.

Ha a gyermek vmilyen társasági eseménye a kapcsolattartás idejére esik, akkor a felek választhatják azt is, hogy a jogosult viszi el a gyermeket a bulira, és/vagy hozza el onnan. Így a láthatás ugyan rövidül, de ugyanakkor tény, hogy a gyermeknek a saját társasági élete is fontos. Ráadásul megmutathatja a különélő szülőt a barátainak, amely tapasztalatom szerint szintén nagyon fontos pont a gyermek életében.

Bodzaa # 2009.10.25. 15:47

Kérem segítsenek!
Anyuka arra hivatkozik, hogy a gyermekeket nem adja át a láthatási időben 16 órakkor csak 3 órával késöbb 19 órakkor, mert az egyiknek buliba kell menni. (Engem amúgy a rendes láthatásban fél órában leszabályozott. Csak 16-16.30 között vihetem el a gyerekeket.) Megírtam neki, hogy nem tudok késöbb menni értük. Válasza erre az volt, hogy akkor másnap mehetek értük. Megteheti ezt velem? Elvehet az én láthatási időmből, a gyermek programjára hivatkozva? Ha 16 órára értük megyek és nem lesznek otthon, mit tehetek? Hová menjek?

kisokos # 2009.10.21. 11:12

eurocsalád,

bírónő csak azt a mellékmondatot hajlandó jegyzőkönyvbe venni
Ragaszkodni kell hozzá, hogy az kerüljön jegyzőkönyvbe, ami elhangzott. Ha ezt sorozatosan elutasítja, akkor meg lehet próbálkozni kifogással élni a bíró személye ellen.

legújabb adatok szerint is a perekben 10-ből 9 gyermekvállaló férfit tesznek felróható magatartás nélkül „gyermektelenné”"
Ez nincs így. Ellenzéses perek esetén kb. 40-60% az arány az anyák javára az utóbbi 5 évet tekintve. Ugyanakkor tény, hogy amikor a felek megegyeznek, akkor kb. 90%-ban az anyához kerül a gyermek. (Ehhez viszont nincs köze a bírónak.)