Gyerektartás és láthatás

nandy # 2009.09.26. 09:05

Nem akadályozhatod a láthatást akkor sem, ha nincs bírói ítélet.
De célszerű lenne megegyezni a hogyan-miként-ben. Ha nem tudtok megegyezni, akkor ahhoz már bíró is kell.

Judit67 # 2009.09.26. 08:06

Azt szeretném megkérdezni, hogy bírói határozat nélkül köteles vagyok-e odaadnia a fiamat láthatásra? Milyen időközönként és mennyi időre? Szinte semmiben nem tudunk megegyezni, ő úgy gondolja, minden hétvégén joga van elvinni, és ami bosszantó, hogy hétközben is állandóan megjelenik, borítva ezzel programot, tennivalót, és egyáltalán: ha külön élünk, akkor külön élünk, ne járkáljon kedve szerint ki-be az életünkben, amikor neki tetszik (amikor meg úgy gondolja, hogy a barátnőjével van, akkor indoklás nélkül lelép, emiatt kértem, hogy egyezzünk meg végre a láthatásban és közben ne járkáljon ide).
Valóban semmi közöm, hogy hová viszi hétvégén a gyereket, csak akkor, ha valami baj történt, mert figyelmetlen volt? A fiam apjának tavasszal enyhe agyvérzése volt, és minden láthatás egy rettegés számomra, hogy nem vezetés közben történik-e vele valami.
Köszönöm a válaszokat.

_Wasp_ # 2009.09.23. 09:48

kisokos: százalékos megállapításnál is lehet túlfizetés természetesen, nyilván elírtad, csak nehogy félreértés essék.

A túlfizetés visszaperlésére viszont semmi esély nincs.

A kérdés az, hogy a túlfizetés tényéről tudott e a tartás jogosultja, illetve tisztában volt-e azzal, hogy ezt azért kapja - kvázi előlegként - hogy ne legyen gond az esetleges gazdasági nehézségek miatt.

Egyébként a bűncselekményi jelleg megállapításához szükséges a felróhatóság, tehát ha azért nem tud fizetni mert semmi jövedelme nincsen (és akarata ellenére elhelyezkedni sem tud), akkor ez nem valószínű.

Ettől még a polgári követelés fennáll, és abba bele sem lehet számítani azt a már felélt tartást, amit nem előleg címén adott.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

kisokos # 2009.09.23. 08:55

Ha a jövedelem %-ban lett megállapítva, akkor nem értelmezhető a túlfizetés akkor sem, ha min. összegnél többet fizettél.

ronapan # 2009.09.23. 08:07

tisztelt kisokos.
fix összeg de egyébként is regisztrált munkanélküli vagyok / sehonnan nem kapok juttatást/ bocsi ! igen százalék vagy x összeg mint általában ez szokás is.

kisokos # 2009.09.23. 07:55

ronapan,

nem értem ezt a túlfizetés dolgot? Hogyan lett megállapítva a tdíj? Százalékos formában, de min X Ft, vagy fix összegben? Túlfizetés csak utóbbi esetben lehetséges...

ronapan # 2009.09.23. 07:39

szép napot mindenkinek !
bonyolult egy dolog ez a gyermektartás és láthatás dolog amiben az én tapasztalatom az hogy a biroságon csakis az anya érvényesül !/saját tapasztalat/
volna is egy kérdésem ismét mint volt is már. feljelentett a voln feleségem tartásdíj elmulasztás ügyben a rendörségen.a lényeg az hogy a tavaji évben tulfizetésem volt azon oknál fogva hogy ha gondom támad pénzügyben ne legyen lemaradásom. ez évben lemaradtam mint ha elöre láttam volna a dolgot. kihlgatásra vittem a csekkeket és jeleztem hogy nincs lemaradásom hisz tavalyi évben tulfizetésem van és igy nem lehet lemaradásom. a rendörnö válasza az volt az tavaly volt ez meg most van. a tavalyi tulfizetésem pereljem vissza ha gondolom hát mit ne mondjak jol meglepödtem. kérdésem az hogy ez igy van e vagy a rendörnönek halvány fogalma nincs miröl is van szo ?
remélem érthetö amit irok mert már belezavarodok jo öreg családjogi törvényeinkbe:-)
Ui: törvényhozoink foglalkozhatnának már ezzel is hogy legyen ij törvény olyan ügyekben ahol egyértelmüen a férfi a vesztes ha igza van akkor is.

monalisa1 # 2009.09.22. 20:47

Jog szerint nincs módodban "szabályozni" hogy az apa és a fia közti kapcsolatban adott esetben harmadik ill. negyedik személy is részt vegyen, vagyis amikor a kisfiu láthatáson van akkor OTT van, és ebbe bele kell nyugodnod. Vagyis végre próbáld lezárni magadban a volt pároddal szembeni ellenségeskedést - bármi is volt az oka.

Amúgy kevésbé hihető, hogy a férfi havonta (...) más nővel van - hiszen mint kicseng az írásodból: a jelenlegivel tartós párkapcsolatra készül.

A két kisfiú barátkozását pártolni kellene, nem pedig ellene "küzdeni"...

És ne feledd, hogy amikor a fiad náluk van, az a nő viseli gondját és foglalkozik vele, tehát számodra sem lehet közömbös hogy miként! Éppen ezért próbálj normális viszonyt kialakitani vele - bármennyire is nehezedre esik.

Adódóan azt másik kisfiut meghívhatnád magatokhoz egy-egy hétvégére!...

"Lisa"
laikus hozzászóló

gambler # 2009.09.22. 20:41

Nem, nem gondolod jól ! És nem is teheted meg !

Dejdej # 2009.09.22. 20:02

Kedves fórumozók! én azt szeretném kérdezni, hogy ha már azt nem tilthatom meg a fiam apjának, hogy láthassa a gyermekét (Sajnos( pedig volna rá okom), azt megtilthatom-e,szabályozhatom-e, hogy az éppen aktuális ku..-i viszont ne láthassák? Tehát szabályozhatom-e hogy csak apja meg a fia ketten lehetnek,akár elutazás bármi.Sajnos a mostani nőjének (szinte havonta új van) van egy fia pár év van a két fiú között és nagyon szeretnék ha ők jóban lennének! Én viszont nem és úgy gondolom, hogy nem kellene kitenni egy 3 éves kisfiút annak, hogy az apja ép kivel van.Jól gondolom? megtehetem? akkor is ha esetleg ezzel a nővel a volt párom házasságot kötne v legalábbis összeköltöznének?

kisokos # 2009.09.21. 10:21

Kedves verde,

A Google-ba beütve, hogy "válási mediáció" több lehetőséget is fog találni. Magam is foglalkozom ezzel, de itt szeretném elkerülni az önreklámot, ezért ha ilyen kérdése van, akkor kérem, hogy privátban folytassuk a beszélgetést (az aláírásban szereplő linkre kattintva fog találni elérhetőséget és további infot a mediációról.)

Az átadott ruhákkal kapcsolatban talán szintén hasznos lenne egy füzetet vezetni. Egy átadás-átvételi lenne a legjobb, de erre kevés esélyt látok. Érdemesebb írni, hogy mit adott oda és mi nem jött vissza. Az sem árt, ha ezt a másik fél tudomására is hozza, aki ilyenkor elkezd azon gondolkodni, hogy vajon mit akarhat ön ezzel bizonyítani, mire készül. Sokan inkább felhagynak a bosszantó magatartással, ha tudják, hogy "nyoma maradhat", amelyet később felhasználhatnak ellenük.

kisokos # 2009.09.21. 10:20

Kedves verde,

A Google-ba beütve, hogy "válási mediáció" több lehetőséget is fog találni. Magam is foglalkozom ezzel, de itt szeretném elkerülni az önreklámot, ezért ha ilyen kérdése van, akkor kérem, hogy privátban folytassuk a beszélgetést (az aláírásban szereplő linkre kattintva fog találni elérhetőséget és további infot a mediációról.)

Az átadott ruhákkal kapcsolatban talán szintén hasznos lenne egy füzetet vezetni. Egy átadás-átvételi lenne a legjobb, de erre kevés esélyt látok. Érdemesebb írni, hogy mit adott oda és mi nem jött vissza. Az sem árt, ha ezt a másik fél tudomására is hozza, aki ilyenkor elkezd azon gondolkodni, hogy vajon mit akarhat ön ezzel bizonyítani, mire készül. Sokan inkább felhagynak a bosszantó magatartással, ha tudják, hogy "nyoma maradhat", amelyet később felhasználhatnak ellenük.

Kedves verde,

Kedves verde,

Kedves verde,

Kedves verde,

verde # 2009.09.21. 09:50

Köszönöm gyors válaszát.
- kifejezetten erre szakosodott mediátorokat felkeresni- vajon merre érdemes elindulni ilyen mediátort keresni? (nem fővárosiak vagyunk)
Bár azt hiszem apa nem lesz hajlandó belemenni így sem, egyszerűen mindenfajta kommunikációtól, kapcsolattól elzárkózik. Ezért javasolta csgondozónk a gyhi mediációt, mert oda köteles elmenni.

A ruha sajnos már szekrénnyi ruhát jelent - azért még nyáron raktam nekik egy táskával, cipőt is szandált is - a cipő sem jött azóta vissza...ez elég húzós így anyagilag, tovább nem vagyok hajlandó plussz ruhát adni. A gyerekek elmondása alapján a ruhák megvannak, tehát van mit felvenniük - bár így apának kell mosnia, amiért szintén háborog.

A házi feladat füzet jó ötlet, mindenképp bevezetjük, talán így apa is kevésbé "felejtené el" a hétvégi házikat.

A Végrehajtó irodában a gyt letiltás nem betartásával kapcsolatban azt mondták, hogy inkább végrehajtásra kellene adni, mert így hogy a saját munkáltatója, megteheti, hogy nem fizet. A végrehajtástól pedig tartok, mert nem akarom felbőszíteni...így is nagyon rossz a viszonyunk. A gytra viszont szükségem van...lenne, hiszen mindent ott hagytunk annó neki a fenyegetések miatt.

verde # 2009.09.21. 09:49

Köszönöm gyors válaszát.
- kifejezetten erre szakosodott mediátorokat felkeresni- vajon merre érdemes elindulni ilyen mediátort keresni? (nem fővárosiak vagyunk)
Bár azt hiszem apa nem lesz hajlandó belemenni így sem, egyszerűen mindenfajta kommunikációtól, kapcsolattól elzárkózik. Ezért javasolta csgondozónk a gyhi mediációt, mert oda köteles elmenni.

A ruha sajnos már szekrénnyi ruhát jelent - azért még nyáron raktam nekik egy táskával, cipőt is szandált is - a cipő sem jött azóta vissza...ez elég húzós így anyagilag, tovább nem vagyok hajlandó plussz ruhát adni. A gyerekek elmondása alapján a ruhák megvannak, tehát van mit felvenniük - bár így apának kell mosnia, amiért szintén háborog.

A házi feladat füzet jó ötlet, mindenképp bevezetjük, talán így apa is kevésbé "felejtené el" a hétvégi házikat.

A Végrehajtó irodában a gyt letiltás nem betartásával kapcsolatban azt mondták, hogy inkább végrehajtásra kellene adni, mert így hogy a saját munkáltatója, megteheti, hogy nem fizet. A végrehajtástól pedig tartok, mert nem akarom felbőszíteni...így is nagyon rossz a viszonyunk. A gytra viszont szükségem van...lenne, hiszen mindent ott hagytunk annó neki a fenyegetések miatt.

kisokos # 2009.09.21. 09:30

verde,

a gyh-k mellett működő mediációt, tisztelet a kivételnek, nem javasolnám, mivel sok esetben távol áll attól, amit én mediációnak neveznék. Szerintem sokkal szerencsésebb kifejezetten erre szakosodott mediátorokat felkeresni. Talán többe kerül, de ha végre hosszú időre nyugalom lesz, az talán megéri. Mivel utóbbi esetben nincs a megkeresésnek olyan felhangja, hogy a "hivatal vizsgálódik", talán apuka is hajlandó belemenni. Ráadásul ha nem akar, nem kell önnel beszélnie, sőt, akár külön szobában is lehetnek a mediáció során, majd a mediátor vándorol önök között.

Ha ez nem megy, akkor jogi úton sajnos kevés eredmény érhető el, az is csak hosszú távon és nehézkesen. Alapvetően a félórás késésekkel nem lehet mit kezdeni... persze lehet feljelenteni a rendőrségen, gyh-nál, de eredménye kevés lesz, a gyerek pedig szinte biztosan sérülni fog általa.
Az iskolai házi feladatok bojkottálása komolyabb dolog. Ez alap lehet arra, hogy apuka "elbukja" pl. a pénteki láthatását. Ugyanakkor bizonyítani kell tudni a vétkességét. Ennek érdekében hasznos lenne egy házi feladat füzet, amelybe minden alkalommal felírja az arra a hétvégére eső feladatokat, apuka pedig aláírja (vagy nem, és akkor az a bizonyíték). Szükség lehet e tekintetben az iskolai tanítónő tanúvallomására is, ezért érdemes lehet vele is beszélni.
Az átadott ruhákkal kapcsolatos probléma sem jogi kérdés. Nem tudom a gond mértékét, hogy csak időnként néhány ruha ottmarad, ami később így-úgy visszakerül, vagy agyáltalán semmi nem jön vissza sem visszahozatalkor, sem később. Azt tudom javasolni, hogy tartsa ön számon az átadott ruhákat és ha nem jön vissza vmi, akkor a legközelebbi csomagot annak figyelembe vételével állítsa össze. Sajnos jó eséllyel a gyermek issza meg ennek a levét, mivel adott esetben neki nem lesz megfelelő ruházata.

verde # 2009.09.21. 08:55

Kedves kisokos, egy kérdésem lenne hozzád:
apa most éppen megint nem fizeti a gyerektartást, rendszeresen félórával, órával később hozza haza a gyerekeket,a bepakolt ruha nélkül. És ami a legnagyobb probléma most, hogy a hétvégi kapcsolattartás alatt nem hajlandó azzal időt pocsékolni, hogy a házit megcsinálják - ezek az ő szavai-, sőt lehetőséget sem biztosít rá -ezt a gyerek mondja. A lényeg, hogy pénteken suli után egyből elviszi őket és csak vasárnap este 7 körül keveredik velük haza, és ilyenkor elkezdeni a házit egy kifárasztott gyerekkel képtelenség.
A családgondozónk azt javasolta, hogy kérjem a gyámhivataltól a közvetítői eljárást - mivel apa nem kommunikál velem egyáltalán, és a családgondozó által felajánlott mediációt is többször elutasította.
Írjak egy levelet a gyámhivatalnak? Fognak ezzel foglalkozni? Hova fordulhatok?
Köszönöm!

kisokos # 2009.09.21. 07:16

Fruzsi86,

kérned kell a bíróság döntését gyermekelhelyezés, tdíj és kapcsolattatás tekintetében. Úgy kell kérned a kapcsolattartást, hogy a gyermeket ne vihessék el, hanem a láthatás a te lakásodon történjen. Mivel még kicsi, ezért jó esélyed van rá, hogy így is ítél a bíróság. Ezzel a célod rövid távon eléred, nem kerül a gyermek "olyan emberek" közé. Valószínűleg azt is eléred egyúttal, hogy apuka idővel a gyermek felé se nézzen, ami sajnos ilyen esetekben elég általános. Ez sajnos a gyermeknek nem épp szerencsés végkifejlet, ezért kerülendő. A gyermeknek a "rossz" apa is jobb a semmilyennél.

Mivel ezzel a gyermeknek ártasz, ezért azt javaslom, hogy - ha módod nyílik rá - legyél engedékenyebb a szabályozásnál és járulj hozzá az elvitelhez esetleg azzal, hogy aki a gyermeket felügyeli, annak ellenőrizhetően józannak kell maradnia. A gyermeknek ugyanis érdeke, hogy a másik oldali rokonait is megismerje és velük kapcsolatot tarthasson. Sejtem, hogy ezt nem könnyű elfogadni, de a gyermeknek ez lenne az érdeke.

reker # 2009.09.21. 06:01

Szia!

Nem kell hagynod és ne is hagyd. Nem tudom pontosan mi az amit ilyenkor bíróságon kell kérni vagy beadni, mert még házasok vagytok a leveledből kivéve. de ha nem bocsi. Majd jönnek az okosak és elmondják részletesen, hogy mit lehet tenni.

Fruzsi86 # 2009.09.21. 05:46

Sziasztok.Nekem olyan gondom lenne,hogy másfél éves kislányom van aki még cigizik.Igaz tudom, ez már nem ilyon nagy szám,de még csak a békitő volt de az apja 2 hetente elkezdte hordani a picit, aki nagyon anyás,mert amiota megszületett,csak én vagyok vele.Amig együtt éltem az apjával,akkoris mindig más volt fontosabb.Most elviszi,és ugy viszi el,hogy a családjának.Az anyukája alkoholista, a bátyja sem vetti meg az italt,és elég sok rossz dolgot hallottam roluk,hogy a párját a hajánál fogva tépte ki a kocsiból,Gyerekek káromkodnak.A kisebbiket 6 éves korába is már káromkodott.A Férjemmel egy éve vagyok külön,és azota nem kapok tőle gyerektartást sem.Eleinte kaptam pelenkát,meg felvágottat,de most már azt sem,hanem két hetente közli velem hogy viszi a gyereket,és ha nem adom,birosághoz fordul.Az a baj,nem törödik a gyerekkel.Ha nem eszik a gyerek az sem érdekli,hanem az érdekli hogy az anyja ott lehessen a gyerekkel.Első alkalomkor meg lett beszélve hogy mikor hozza haza és nem hozta.Ennyire jó a törvény.hogy én szenvedjek, ő meg tők jól el van? Semmit nem csinál a gyereknevelésbe.Most egész napra akarja elvinni,de nem érdekli hogy a kislány cicivel alszik el délbe.Nem fogja fel,hogy nem olyan jó a viszonya a gyerekkel.Amikor jönnie kellett ide,akkoris csak 2órát birt vele,egy héten egyszer,és nem volt neki megtiltva.Nem megbizható,nem egyszer elvették a jogositványát ittas vezetésért.Soha nem érdekelte a családját a gyerek.Még a születésénél sem jöttek,megnézni. Ugy nézték meg hogy amikor 3 honaposan mi vittük ki. Az édesanyja a páromnak mindig ittasan jött fel a lányomhoz.Hiába mondtuk neki hogy legalább akkor ne igyon,nem törödött vele.Tényleg hagynom kéne hogy ilyen emberek közelébe kerüljön a lányom?

ObudaFan # 2009.09.16. 09:55

Mindkét kérdésben igazad van, csak a másik fél együttműködése hiányában mindkettő nehezen lesz kikényszeríthető.

Viky75 # 2009.09.16. 09:07

Kisokos:

Sokat látják a nagyszülők a gyereket. Nyáron két hónapon keresztül ott volt hétközben, amíg én dolgoztam.Nem rossz a viszonyunk, pont ezért tartok attól, hogy ha elkezdek pereskedni, akkor ez az egész elromlik.Ha a gyerek az Apjához megy hétvégére, akkor nagyrészt a nagyszülőknél van.Apu beugrik érte, elviszi szórakozni aztán visszaadja nagyiéknak és elmegy focizni vagy dolgára. Az Apuka a barátnőjével lakik, akit én nagyon kedvelek, vele most is jobban meg tudom beszélni a dolgokat, mint az Apukával, mert vele csak veszekedésbe torkollik a dolog.

Még két kérdés:

Én nem is tudom az Apuka lakcímét,csak a nagyiékét, persze ő tudja a miénket.Ez vajon rendben van így?Nyárom 3 hónapig nem tudtam beszélni vele.Ilyenkor mindig arra gondolok, mi van, ha vmi sürgős gond van (kórházba kerül a gyerek pl.) És én azt sem tudom hol találom.Lehet kötelezni arra, hogy mondja meg hol van a gyerek,amikor elviszi?

A másik.Én szeretném, ha a láthatáskor a gyerek többet lenne az Apukával, mert egyrészt szükége van rá, másrészt igényli is.Tudom, hogy Apának joga van látni a gyereket, de a gyereknek joga van-e hozzá, hogy a láthatás idején, ne nagyrészt a nagyinál legyen lepasszolva még ha szeret is ott lenni?Apaképre van szüksége és ezt sajnos én nem tudom megadni:(
Kisokos, Katakomba mindkettőtöknek köszönöm a segítséget.