Gyerektartás és láthatás

sinai # 2009.09.27. 18:38

Elváltam a két közös gyermek az anyjánál maradt, fizetem rendesen a gyerektartást.
Az egyik gyermek már nagykorú, érettségi, 5. évfolyamon technikusi végzettség, felvették a főiskolára…
Innentől érdekes a dolog, 1 évet járt a főiskolán, majd visszament tavaly ősszel nappalin 14.évfolyamra a szakközépbe.
Idén kértem az exem, küldje meg az iskolalátogatásikat és meglepődve látom, a gyerek ujból ugyanabba a szakközépbe van nappalira beiratkozva.Közben a szakközép honlapján is megnéztem, két egymást követő évben is 14-es volt....
Fordulhatok a bírósághoz tartás megszüntetése iránti kérelemmel vagy nem?

Várom a tanácsokat.

sinai

monalisa1 # 2009.09.27. 18:09

sinai

Nincs két egyforma eset, így "felső" korhatár sincs a tanulmányok végzésénél ill. a felnőttartás mint tartásdíj kérdésében. Talán ha konkrétumot írsz...

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.09.27. 18:06

Fruzsina86

Egy másfél éves gyermeket még nem szoktak "elvitelre" odaadni, ahhoz ő még kicsi. Azonban az anya otthonában a láthatás heti/kéthetenti egy-egy alkalommal és
esetenként 3-4 óra időtartam. (Az anya passzív jelenléte, vagyis mosogat és/vagy vasal miközben az apa kettesben játszadozik a kicsivel.) Valamint annak ellenére hogy válófélben vagytok még lehet közös séta a játszótérre stb. - a gyermek érdekében.

A láthatás/kapcsolattartás ahogy ti azt leszabályozzátok, és azt le is írjátok - kölcsönösen alá is írva. És azt jóváhagyatni a bírósággal. Onnantól ha valaki nem tartja be panaszt lehet tenni a gyámügynél - többszöri ismétlődés esetén elkezdik majd bírságolni...

A te gondod, hogy mindig kellő mennyiségű pelenka legyen a gyermek mellett.

Külön írom: javaslom szánj rá néhány estét és olvasd vissza ezen topicot és a címben közel hasonlóakat, mert a másik esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani. (A másfél éves kisgyermek "anyóshoz" elvitele sem történt volna meg ha némi előismeretekkel rendelkezel.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

Fruzsi86 # 2009.09.27. 18:02

A drága alkoholista anyosom most is a fia mögött osztotta az észt hogy a fia csak akkor köteles fizetni,gyerektartást,ha elváltunk.Nem lehet egy ilyen nőtől elvenni a gyereket? Ő miatta nem vagyunk már együtt. Amikor terhes voltam, bele könyökölve dobott ki a házból.Majdnem el ment a gyerek miattuk. Ilyenre van szüksége a gyerekemnek? Komoly? Hát nem hiszem.

Fruzsi86 # 2009.09.27. 16:10

Sziasztok. A drága férjem nem hozta időbe ahogy megjosoltam haza a gyereket. Olyan probléma miatt hogy beszart a kocsia. De tudott volna elkérni másik autót,mert amikor szoltam neki akkoris másik autóval hozta. Söt ugy vitte el hogy autót szerelt, és rábizta az alkoholista anyosomra. Komoly ez a legjobb a gyereknek? Hát akkor már ennyi erővel én is lehetnék alkoholista

sinai # 2009.09.27. 14:44

Üdv minden fórumozónak!
Kérdésem lenne gyermektartással kapcsolatban.

1. Hány éves koráig jár a gyermeknek a tartásdíj amennyiben nappali tagozaton tanul, van-e felső korhatár?
Köszönettel, sínai

Hondas # 2009.09.27. 05:45

kedves escargot!

tudod én minden tőlem telhetőt megtettem,,DE az apa meg sem halgat amióta megvannaka gépek rájuksem nézett és azt mondta ez nem az ő dolga..de a bíróságon pont az ellenkezőjét mondja hogy fényesítse magát...én sajnso ismerem hogy miylen ember..és ezzel már sajnos nem tudok mit kezdeni..de ami igaz az igaz,, mindekni a szép oldalát mutatja a kapcsolatok elején...aztán jön a hadd el hadd.......
Szóval ő elzárkózik és jó rondákat mondd rám amikor próbáltam a kisánynak is a gyógyszereit beadatni vele....majdnem rámcsapta az ajtót hogy ha lesz gyógyszer beadja ha nem akor meg nem nem érdekli. Itt hola felelősség????a gyerek csak a szüleiben bízhat és rájuk számathat!
CSak enyi akartam hozzáfűzni hog yérthetőbb legyek.....

Hondas # 2009.09.27. 05:41

Kedves fruzsi 86!
Nálunk a láthatást úgy szabták meg hogy a kislányomnál 3 éves korig csak az anyai környezetben láthatta az apa most 4 éves,de csak most kezdtük az ottalvást nála..Eddig úgy volt hogy minden 2. hét szombat vasárnap 4-4 óra..aztán amikor elmúlt 3 éves szombat 10-6 és vasárnap 10-6...és 4 évesen alszikott..
A fiam most 18 hónapos tüdőbeteg és őt meg odaakarnák adni, úgy hogy szintén olyan problémák állnak fenn nálunk is mint nálatok amit írtál csak őneki muszály fizteni mert még folyika per..és gondolom nem akar maga alá tenni..DE semmit nem ad sem a gyógyszerbe sem semmibe...a fiam felnőttkorára növi el ezt a betegséget ha elnövi és sajnso senki a égatta földön a gyerek érdekeivel nem foglalkozik.
A pénzt meg visszamenőleg fél évre betudod hajtani tőle,vagy a per kezdési időpontját kérheted,és odáig visszamenőleg....csak egy jó ügyvéd kell!

Fruzsi86 # 2009.09.27. 05:14

Szép Jó napot kivánok vagy sziasztok,Már egyszer irtam ide,hogy nem szivessen engedem el a másfél éves kislányomat az alkoholista anyosomhoz,mert neki viszi a "férjem".De azt tanácsolták,hogy engedjem,hogy az apa elvigye. 2 hete még csak 3 órára vitte,most már egésznapra akarja. Ma viszi mert megengedtem. De azt szeretném megkérdezni hogy mennyi idő ez az egész nap? Nekünk még csak a békitő volt,akkor mondtak egy olyat hogy 9-től.5-ig.Szóval 5-kor már itthon kell lenni a picinek?Mi van ha késik?Nem a pontoságáról hires,és 2 hete se hozta haza arra az időre amire igérte. Ebbe a hónapba probáltam gyerektartást ki csikarni tőle. több mint egy éve nem kapok semmit,néha vett pelenkát.Pár honapja már azt sem. Egy picit rossz érzés,hogy könyörögnöm kellett a pénzért,mert meg kellett engem müteni,és amit ebbe a honapba kaptam elment arra,meg hogy vettem ruhát a picinek. :S De hiába. Csak a kifogások voltak. "Hol adja oda, nem ér rá. Most az ő dolga fontosabb."De amikor vinni kell a gyereket joga van hozzá,akkor ő az apja, de ha fizetni kell,nem? Hogy van ez?Komoly ilyen apára van szüksége a gyereknek, hogy hagyná éhen halni a gyereket? Ha anyukámék nem segitenének,nem tudom hol lennénk.Többet tettek ők érte ,mint a férjem vagy a családja.Köszönöm válaszukat.

escargot # 2009.09.26. 20:31

Ugyan ez nem jogi probléma, de ...

Kedves Hondas vidd el az apukát a gyerek orvosához, amikor legközelebb mentek, és könyörgöm üljetek már le kettesben és beszéljétek át, mit tehettek együtt a gyerekért...ebből a pár mondatból, amit írtál, süt, hogy csalódtál apukában, mert otthagyott a gyerekkel és bemagyarázod magadnak, hogy apuka ártani akar a gyereknek, meg felelőtlen...a kulcs a KOMMUNIKÁCIÓ...amúgy nyilván valaha szerettétek egymást (sőt, ha 18 hónapos a gyerek, akkor nem is volt az olyan rég), próbáljatok meg ennek fényében a gyerek érdekeit nézve egy normális kapcsolatot kialakítani, és a gyerek érdekében az apuka láthatását nem korlátozni.

Hondas # 2009.09.26. 17:51

Persze anyaként aggódom a gyermekeimért...de nem rakom búra alá :)
De a gond hogy a szívrekeszszögletbenis váladéklerakódás van..és tüdőgyógyász főorvos aki kezelte mondta ha nincs felszedve akor szívelégtelenség lehet belőle..sajnos az apuka nemlátta amikor a pici elfullad és kapkod a levegő után. Már megjártuk a kórházat hosszú hetekre miatta. Azt mondták ez genetika és hajlam.
Én csak azt szeretném ha rendes kezelést kapna,csak az apuka sajnos nem megbízható, már sokszor bebizonyította..és még a gyógyszeres kezelésben sem segít,pedig a fiáról van szó.
Hiába is értetném meg vele a problémát.
Amúgy a kisfiúba nem fogom a betegséget belenevelni,de szegényem macerának tartja a napi 5 inhalálást,és a hörgőtágítós kezeléseket...főleg ha nem az az ember tenné vele aki vele van 24 órában.
Sajnos szmorú történetek ezek, hog yaz apák sajnos a családot már nem tartják fontosnak, inkább menekülni próbálnak a problémák elől...

köszönöm a válaszait.

Grád András # 2009.09.26. 17:42

Kedves Hondas!

Nyilván egyetértek egy csomó higiéniai szabállyal (pl. kézmosás stb.), de higgye el, a gyermek egészége alapvetően nem ezen múlik. Pl. Svédországban rengeteg az allergiás, sokszorosa az európai átlagnak, és amkor az okát keresték, rájöttek, hogy a túlzott higiánés szabályok az okai. Minden gyermeknek meg kell enni az orvosok szerint átlag évi 1 kiló koszt, mert ez is erősíti az immunrendszerüket. Az anyák pedig legyünk őszinték, hajlamosak a gyermekek betegségeit kicsit túlaggódni, amivel semmi gond, ha úgy tetszik, ez a dolguk, az apák meg mások, ezért van szükség mindkét szülőre. :-) Nyugalom: A bronchitis az egyik legkevésbé súlyos betegség, ami csak elképzelhető, nem érdemes a gyermekbe fölöslegesen betegségtudatot táplálni, mert ha betegként, pláne súlyos betegként éli meg saját magát, ainél "élet-halál kérdése", hogy beveszi-e a gyógyszerét, abból még rengeteg pszichés problémája lesz az életben. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Hondas # 2009.09.26. 17:38

még egy kérdésem lenne az Üyvédúrhoz. A gyerektartás összegét befolyásolja a gyermek tartós betegsége,hogy rendszeres gyógyszerezésre szorul? Én havi szinten körülbelül 10-15 ezret költök csak gyógyszerre,blokkokat elrakom. Közgyógy még nincs meg,de nem mindet kapunk meg rá sajnos.
Köszönöm a segítséget.

Hondas # 2009.09.26. 17:26

Nem azt írtam hogy ne láthassa....a gond meg csak az hogy ő csak azt mondogjatja hogy nem beteg a gyerek amikor januártól fogva -pár hetes szünetekkel folyamatosan beteg..és ezt orvosilag leellenőrizheti az apa is...Én kértem hogy adja be a gyógyszereit,mert az ő feladata is..de azt mondta nem az ő dolga..és még csak erőfeszítést sem vett arra hogy a gépeit megnézze,hiszen még csak a kezeit sem mossa meg ha a gyerekhez nyúl,még a teli pelus kivétele után sem..ez a szomorú...
Ilnyekor hogyan lehet gyereket rábízni?

Grád András # 2009.09.26. 17:09

Kedves Hondas!

Ha jól értem, az apának több időt kellene agyermekkel töltenie, hogy ismerhesse a reakcióit. Úgyhogy célszerű lenne jobban bevonni a dologba, mert abban ne reménykedjen, hogy majd a bíróság azt mondja, hogy "A gyermek orvosi kezelésre szorul? Nos, akkor az apa nem láthatja többet!" Ezt gondolom Ön sem gondolná komolyan. (Mellesleg alig taláni olyan gyereket, akinek ilyen vagy olyan baja ne lenne, kinek enyhébb, kinek súlyosabb, vagyis ennyi erővel a fél ország nem vihetné el a gyermeket kapcsolattartásra.) Szóval tessék megtanítani az apát a gyermek "kezelésére" a gyermek érdekében! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Hondas # 2009.09.26. 16:54

Elég körülményes a pici kezelése,még én is nehézkesen oldom meg sokszor..a baj hogy elfullad,és az apa nem ismeri a gyermek reakcióit. Eddig 7 hetes kora óta 2 hetente egy órát kapott, úgyhogy most nem tudom hogy mennyi időt szabhatnak ki.

Grád András # 2009.09.26. 16:45

Kedves Hondas!

Pontosan ugyanúgy, mintha a gyermek makkegészséges lenne, azzal a különbséggel, hogy oda kell adni vele a gyógyszereit, és elmagyarázni a kapcsolattartó szülőnek ugynazt, amit az orvos elmagyarázott ezzel kapcsolatban Önnek. Üdvözlettel:

Hondas # 2009.09.26. 16:41

Tisztelt fórumozók! Egy olyan kérdéssel fordulok önökhöz,hozzátok, hogy a tartósan beteg gyermek kapcsolattartása az apa felé hogyan működik.
A fiam most 18 hónapos. Júniusban voltunk tüdőtükrözésen,és megállapították hogy a fiamnak krónikus aszthmatikus bronchitise van,emellett allergia rhinitis is..tehát obstruktív tüdőbetegség.
Ilyenkor hogyan zajlik az apai kapcsolatartás?
Előre is köszönöm a segítséget!

kaméleon # 2009.09.26. 11:16

Tartok tőle, hogy amíg a kérdező a többi szülőnek másik topic-ban ilyen tanácsokat ad, addig semmi nem lesz a segítségére. Sem mediátor, sem bíróság.

A gyerekeid soha nem fogják megbocsátani neked – ezt értsd szó szerint, felnőttkorukban sem -, hogy elhagytad az anyjukat egy másik nőért, és ezt anélkül is fogják tudni, hogy az anyjuk akár egy szót is szólna erről nekik, rájönnek ők maguktól az igazságra.

nandy # 2009.09.26. 11:11

De addig is állj a sarkadra, ne hagyd, hogy ki-be mászkáljon az életetekbe.
Amíg engeded, addig nem lesz változás, mert nincs rákényszerítve. Olyan ez, mint a gyereknevelés... Következetesen, határozottan, de megértően.

nandy # 2009.09.26. 11:09

Lehet, hogy h.lye kérdés, de jogilag ő az apja? Elismerte az apaságát, ő szerepel apaként a szüleétsi ak. kivonaton?

Ha nem tudtok megegyezni, nem írja alá a megállapodást, akkor tovább kell lépni. Bíróság előtt talán érdemes lenne mediátorhoz fordulni.

Tündér4 # 2009.09.26. 10:50

Kedves Judit67!

Ha közösen gyakoroljátok a szülői felügyeleti jogokat, akkor neki pont annyi joga van, mint neked!

T.

Judit67 # 2009.09.26. 10:38

Köszönöm a gyors válaszokat. Még egy kérdés: ahhoz joga van, hogy bárhol bármikor megjelenjen, ha pl. játszótéren vagyunk? Tudom, nem akadályozhatom az ő szabad mozgását, de épp ezért akarok vele egyezségre jutni, hogy ne ki-be járjon az életünkben, hanem akkor vigye kéthetente a fiamat, legalább nekem is van egy szabad hétvégém, de most már hónapok óta nem írja alá a megállapodást, és szerintem azért, mert most kéthetente délelőttönként találkoznak, plusz ugye mikor ő 'erre jár', és hát így neki kényelmes. A fiamnak sem jó ez, mert ő sem tudja, ahogy én sem, 'apa mikor jön?'. Nyáron telt be a pohár, amikor az új barátnőjével el-elment kirándulni, és a fiam kérdezgette, hol van apa, miért nem jön apa? Köszönöm, hogy meghallgatnak és mondanak valami biztatót, rend(szeresség)et akarok végre az életünkben és kiszámíthatóságot.

Judit67 # 2009.09.26. 09:53

Igen, még egy apróság az előzőhöz: soha nem voltunk házasok, soha nem is éltünk együtt.

nandy # 2009.09.26. 09:06

Ahhoz természetesen nincs joga, hogy előzetes egyeztetés nélkül bármikor elmenjen a gyermekért, és ezzel felborítsa a napi programot.

Ebben az esetben jogosan mondhatod azt, hogy nem viheti el a gyermeket, jöjjön pl. hétvégén.