Gyerektartás és láthatás

_Wasp_ # 2009.07.28. 09:20

értékben általában ugyanannyi, csakhogy vannak csökkentő tételek a kötelezett javára (pl a jogosult ilyen olyan jogcímen szerzett jövedelme), vannak megszüntetési okok (pl. érdemtelenség, alkalmatlanság), és a végrehajtási, felelősségi szabályai is jóval enyhébbek (a kötelezett saját, vagy eltartottjának a tartásának rovására nem köteles a munkaképes nagykorút eltartani)
meg más egyebek is vannak.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Grád András # 2009.07.28. 09:18

Kedves Anya13!

Írott szabály nincsen a mértékére külön, a bírói gyakorlat itt is a 20%-ból indul ki, de ez lefelé eltérhet a már sokszor megírt szempontok alapján (gyermek saját lehetősége a pénzkeresetre, viszonyuk stb.). Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.07.28. 09:17

Kedves Anya13!

Írott szabály nincsen a mértékére külön, a bírói gyakorlat itt is a 20%-ból indul ki, de ez lefelé eltérhet a már sokszor megírt szempontok alapján (gyermek saját lehetősége a pénzkeresetre, viszonyuk stb.). Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Anya13 # 2009.07.28. 08:59

Üdvözlet

A rokontartásról kérdeznék.
Már több helyen is sikerült utána olvasnom, a feltételei elég világosak, de sehol nem találtam meg konkrétan, hogy ennek a mértéke hogyan határozható meg.
A gyerektartás %-os meghatározása bárhol megtalálható.
Ehhez képest a nagykorú gyermek rokontartása a kötelezett fizetésének milyen mértékéig kérhető, határozható meg?

Előre is köszönöm a választ.

üdv

Grád András # 2009.07.28. 07:12

Kedves Csaba06!

A bíróságtól lehet kérni ideiglenes intézkedést a gyermekelhelyezés tekintetében, de nem akarom áltatni, elég kicsi az esélye, hogy ez összejöjjön. A gyámhatóságnál tehet bejeletést, ez csak arra jó, hogy dokumentálja a kapcsolattartás megakadályozását. Az egyetlen jó hír, hogy a gyermeknevelési alkalmasságot lényegében kizáró körülmény, ha valaki megakadályozza a másik szülő kapcsolattartását, és ezt a bíróság is tudja. Vagyis a végső döntésnél ez még igen jól jön majd. Üdv:

Csaba06 # 2009.07.28. 06:39

Tiszteletem,

már többször kérdeztem, s bár kezdek elkeseredni, nem adhatom fel.
Válunk, a feleségem lassan 2 hónapja elvitte kisfiamat a nagyszülőkhöz külföldre. Beszélni sem hagy vele, fenyegetőzik.
A gyámhatóság, családsegítő, rendőrség mind azt mondja, hogy csak bírósági végzés esetén tudnak intézkedni. A bíróságon az első tárgyaláson csak egy jegyzőkönyv készült a láthatásról. A bíróság egyelőre jegeli a dolgot, ma egy novemberi időpontot mondtak. Képtelenség, hogy addig nem láthatom a kicsit - 3 éves - és nem tudom elhinni, hogy semmit sem tehetek... Valakinek van valami tanácsa?

Köszönettel
Cs.

Csaba06 # 2009.07.28. 06:39

Tiszteletem,

már többször kérdeztem, s bár kezdek elkeseredni, nem adhatom fel.
Válunk, a feleségem lassan 2 hónapja elvitte kisfiamat a nagyszülőkhöz külföldre. Beszélni sem hagy vele, fenyegetőzik.
A gyámhatóság, családsegítő, rendőrség mind azt mondja, hogy csak bírósági végzés esetén tudnak intézkedni. A bíróságon az első tárgyaláson csak egy jegyzőkönyv készült a láthatásról. A bíróság egyelőre jegeli a dolgot, ma egy novemberi időpontot mondtak. Képtelenség, hogy addig nem láthatom a kicsit - 3 éves - és nem tudom elhinni, hogy semmit sem tehetek... Valakinek van valami tanácsa?

Köszönettel
Cs.

Anya13 # 2009.07.28. 06:25

Kedves Szeráf

Nem vagyok jogi tanácsadó,
de ezzel kapcsolatban az én tapasztalatom az alábbi:
1.
Ha a párod két saját gyermeket, saját háztartásban nevel, akkor a gyt. meghatározásánál őket is figyelembe kell venni, mint eltartásra jogosultakat.
Tehát a fizetésének 50 %-át 3 felé lehet osztani
hangsúlyozom, ezt akkor ha a gyerekek az ő nevén vannak (de miért ne lennének).

2.
A nagykorú gyermek után rokontartást kell egyenesági rokonnak fizetnie.
Ennek mértéke tudomásom szerint kisebb mint a gyt., de mivel a gyermek főiskolára jár munkavégzésre képes így saját eltartásához ő maga is hozzájárul,
amit szintén figyelembe vesz a bíróság.
Rokontartásnál mind ezt, mind pedig az "eltartó" édesanya, és a tartáshoz hozzájáruló édesapa jövedelmi viszonyait is figyelembe veszik.
A rokontartás megítélése természetesen peres ügy,
ezt a párodnak kellene indítani, ha csökkenteni szeretné.
Addig köztes megoldás a gyermekkel történő ezen dolgok megbeszélése, mivel az ügy lefolyása nem két nap.

javaslom olvasd el: Csjt. 60. § -tól.

üdv

ObudaFan # 2009.07.26. 12:01

A minimumösszeg meghatározásánál akár számíthat is, de csak akkor, ha kellően stabil ez az eredményessége a társaságnak. Egy sikeres évre építeni aligha lehet.

csopi2 # 2009.07.26. 07:09

Köszönöm.Olyan szempontból számíthat,hogy mit mutat a mérleg,hogy minimum összeget emeltessek?Vagy csak a kivett összeg a mérvadó,hiszen azt hívják jövedelemnek?

_Wasp_ # 2009.07.25. 22:55

ha valaki nem vesz ki pénzt a cég(é)ből, az nem jövedelem, hiába nyereséges a cég. Természetesen a meghatározott minimumösszeget fizetnie kell akkor is, ha semmit nem vesz ki.

_Wasp_

és felesleges megoldása

csopi2 # 2009.07.25. 18:43

kedves szakértők!
lehet tenni valamit akkor,ha az exem oly módon kerüli a gyerektartást,hogy nem vesz ki a bt-jéből fizetést?Bt mérleg alapján emelhetik a minimumot?Vagy totális kibúvó ez a számára?Ügyvéd beljebb tekinthet a pénzügyekbe?Lehet,hogy nem túl világosan írtam,próbálkozom,bocsánat.
Köszönöm

ObudaFan # 2009.07.25. 12:07

Te a saját tulajdoni hányadodat tudod értékesíteni, ha az így kell valakinek. Egyébként közös tulajdon megszüntetése iránti pert tudsz indítani, de az jóval lassabb lesz, mint hogy eljöjjön a másodfok. Sajnos emiatt lehet, hogy bukik a dolog.

asztro # 2009.07.25. 11:37

Van egy ex feleségem, akivel a vagyonmegosztás még nem megoldott. A bíróság által megítélt tartásdíjat csak részben tudom fizetni. A megállapított tartásdíj jelenlegi jövedelmemnek kb. 200%-a. Ezt megfellebbeztem és kérvényeztem a lecsökkentését de bírósági szünet van. Nekem nincs saját tulajdonú lakásom, autóm, vagy egyéb nagy értékű ingóságom. Az ex feleségemnek van több saját tulajdonú és van egy velem közös tulajdonú lakása, illetve autója. Mindkettő utóbbi kizárólag az ő nevén. A tartásdíj csak részleges fizetése miatt feljelentett, büntető eljárás van folyamatban ellenem. Ebből is látszik, hogy az exemmel nem tudok-lehet beszélni, nem kompromisszumképes.

Azt szeretném elérni, hogy az exemmel közös tulajdonú lakásból és autóból valamilyen biztos módon valamennyi pénzt csinálok, hogy abból, mint egyetlen lehetséges pénzforrásból, egy ideig ki tudjam fizetni a megítélt tartásdíj teljes értékét és így a bűntetőeljárás lefolytatását elkerüljem amíg a bíróság leszállítja a tartásdíjat.

Tehát, konkrétan kihez kell fordulnom és mi a teendőm, hogy közös tulajdonú lakás és autó valamilyen gyors és hatékony módon konkrét pénzzé változhasson, amit átadhatok az exnek.

Grád András # 2009.07.24. 16:36

Kedves Citromka!

Ha úgy van, ahogy írja, az legfeljebb annyit módosít a már leírtakon, hogy kevesebb tartásdíj fejében tudja kifzetni a férje tulajdoni ezek szerint az 1/2-nél kisebb hányadát. Üdv:

citromka # 2009.07.24. 16:16

Kedves Kisokos és Tisztelt Grád Ügyvéd úr!

Az a helyzet, hogy a lakás árába beletettük azt, hogy eladtuk az én korábbi lakásomat. Az volt a kp. A többi a hitel. Amit azóta már visszafizettünk, de abból is én fizettem többet. Szóval még az is lehet, hogy valamennyi része van benne, de nekem mindenképpen sokkal több. És akkor én többségi tulajdonos vagyok, vagy nem? Akkor hogy lehet, hogy az én beleegyezésem nélkül bármit szabadjon valakinek csinálni vele?! (Megegyezésben nem reménykedem, ha lehetne beszélni vele, nem jutottunk volna idáig.) És ha tényleg megteheti, jogilag, akkor én mit tehetek ellene törvényesen?

Szeráf # 2009.07.24. 15:35

Kérem valamelyik képzett fórumozó segítségét egy tartási kérdésben. Átböngésztem az előzőeket, látom, sokan vagyunk érintettek a kérdésben, csak "számszakilag" szeretnék konkrét választ. A helyzetünk röviden: két közös fiatalkorú gyermeket nevelünk a férjemmel (17,15 évesek).
Ő az előző házasságából származó, pár nap múlva 22 éves fia után fizet havonta tartást. Hogy gyermek- vagy rokontartás-e pontosan, azt nem tudom, még kb. 20 évvel ezelőtt, a válóperükkor gyermektartásra kötelezték, jogi lépés azóta nem történt az ügyben.
A fiú jelenleg az első évet végezte el az érettségi utáni harmadik főiskolán. (Eddig két másikban végzett 1-1 félévet, majd abbahagyta mindkettőt.)Eddig havonata 30.000,- Ft-ot fizettünk neki, ami tudom, nem sok pénz a mai időkben, de van ugye két másik eltartásra szoruló gyermek is a képben. Ebben a hónapban olyan helyzetbe kerültünk, hogy még nem érkezett meg a fizetésünk a számlánkra, tehát nem tudtam a tartást sem elutalni. Jött is a gyerektől a telefon, hogy nem tudja fizetni a költségeit, miért nem kapta meg a járandóságát. Felvetődött bennem a kérdés, hogy bár a törvény szerint nem várható el, hogy egy életerős fiatalember, aki csak heti 3 napot tölt a főiskolán jövedelemszerzési lehetőség után nézzen, de azt szívesen megtudnám, meddig kell a férjemnek éjt nappallá téve dolgoznia, hogy eltartsa az amúgy egészséges, munkaképes, nagykorú gyermekét, akiről nem mondható el, hogy minden megtesz azért, hogy mielőtt megszerezze a szakképesítését. Megértem, hogy az édesanyja - aki egyébként jó keres, felsővezetőként nem él rossz anyagi körülmények között - azt gondolja, hogy ráér a gyermeke a munkába állással, de ezzel az állásponttal törvényileg kötelezve nekünk is azonosulni kell? Ha van még két fiatalkorú gyermeke, és egy nagykorú, aki még csak érettségizett, de nem szerzett diplomát, meddig és milyen mértékben (jövedelme ? %-át) kell fizetnünk neki és milyen jogcímen?
Köszönöm előre is a választ!

tinoe # 2009.07.24. 14:31

Köszönöm a gyors hozzászólásokat. Miért jó neki? Bosszú!!! 10 éve nem képes családi körülményeket nyújtani a kisfiúnak, senki sem viseli el társként. Féltékeny mert mi már több mint 2 éve boldogan élünk és a gyereknek végre nálunk van fogalma arról mi a család, ünnepség fogalma. Lányomat is közössen neveljük, én sem értem az ilyet, sohasm fordult meg a fejemben, hogy ne menjen az én lányom az apjához. Nem tökéletes, de a kislány szereti, ha a suli engedi akkor megy amikor akar, néha a fél hetet is ott tölti. A kisfiunak meg elég nagy a kontraszt így azt gondolom. Az ő szíve is fáj, ha lehet az anja mikor dolgozik stikába átjön, miközben mindenhol azt hangoztatja az anja, hogy nem szeret nálunk és nem akar jönni. Már rendőrök előtt is megzsarolta a gyereket, hogyha eljön akkor többet nem teheti be a lábát haza. A gyámügyön ezt is az asztal alá söpörték. Egyszerüen felháborító.Bocs a szómenésért, csak már besokaltam.Köszi

tinoe # 2009.07.24. 14:30

Köszönöm a gyors hozzászólásokat. Miért jó neki? Bosszú!!! 10 éve nem képes családi körülményeket nyújtani a kisfiúnak, senki sem viseli el társként. Féltékeny mert mi már több mint 2 éve boldogan élünk és a gyereknek végre nálunk van fogalma arról mi a család, ünnepség fogalma. Lányomat is közössen neveljük, én sem értem az ilyet, sohasm fordult meg a fejemben, hogy ne menjen az én lányom az apjához. Nem tökéletes, de a kislány szereti, ha a suli engedi akkor megy amikor akar, néha a fél hetet is ott tölti. A kisfiunak meg elég nagy a kontraszt így azt gondolom. Az ő szíve is fáj, ha lehet az anja mikor dolgozik stikába átjön, miközben mindenhol azt hangoztatja az anja, hogy nem szeret nálunk és nem akar jönni. Már rendőrök előtt is megzsarolta a gyereket, hogyha eljön akkor többet nem teheti be a lábát haza. A gyámügyön ezt is az asztal alá söpörték. Egyszerüen felháborító.Bocs a szómenésért, csak már besokaltam.Köszi

tinoe # 2009.07.24. 14:30

_Wasp_ # 2009.07.24. 13:56

termeszetesen a gyermeket nevelő szülő is elviheti a gyermeket időszakos kapcsolattartásra (nyaralásra), ami alatt a folyamatos kapcsolattartás szünetel és ezt kötelezően nem is kell pótolni, de nem látom be, miért jó neki, ha nyáron, amikor ráér, kevesebbet tölt a gyermek az apjánál.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.07.24. 13:55

termeszetesen a gyermeket nevelő szülő is elviheti a gyermeket időszakos kapcsolattartásra (nyaralásra), ami alatt a folyamatos kapcsolattartás szünetel és ezt kötelezően nem is kell pótolni, de nem látom be, miért jó neki, ha nyáron, amikor ráér, kevesebbet tölt a gyermek az apjánál.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.07.24. 13:52

csjt: 1952. évi 4. tv
törvénytár balfenn

_Wasp_

és felesleges megoldása

tinoe # 2009.07.24. 13:43

Sziasztok! Sürgős segítséget kérnék, ha valaki tudja.
Állítólag született nemrég egy törvény, miszerint a gyermeket nevelő szülőt is megilleti a nyári tanszünetben ugyanannyi megszakítatlan együttlét mint a különéllő szülőt. Kellene ennek a törvénynek a száma, vagy hol találhatom meg.
2 éve küzdök vőlegénnyemmel, mert fiának az anyja ha lehet kibújik a kiadás alól.13 éves a fiú és eléggé megviseli ez a huzavona. Minden héten kedden van láthatásunk plusz kéthetente hétvégén, most az anya elkérte a fiút egy nyaralásra, kihagytuk a láthatást egy szóbeli ígéretre, hogy persze had nyaraljon vele, utólag vissza kapjuk az elmaradt keddet(ma), de erre a törvényre hivatkozva még sem adta ki. Mivel írásbeli bizonyítékunk nincs nem fordulhatunk sehova.
Én úgy tudom, hogy ez a törvény(egyszer felolvasták nekem is) csak akkor érvényes ha a végzés máshogy nem rendelkezik, nekünk pedig ott a heti keddi láthatás lerögzítve. Így csorbulna a folyamatos kapcsolattartás. Kellene, hogy most akkor kérhetjük e a pótlást vagy nem ilyen esetben.A gyámügy szerint nem az anya hibájából hiusul meg a láthatás ha elviszi nyaralni, eszem ágában sincs a nyaralását megcsonkítani a gyermeknek de így elesünk a láthatásról?

Grád András # 2009.07.24. 10:10

Kedves Citromka!

Amennyiben az ingatlant az együttélés alatt vették, az közös vagyon. A fele tehát eleve jár a férjének, és ez független a tartásdíjtól. Ha nem tudja kifizetni, el fogják árverezni a lakást, akár tetszik Önnek, akár nem, mivel ebbe már nem lesz innentől beleszólása. A helyében inkább megegyeznék az apával, egyezség keretében ugyanis megállapodhatnak akként, hogy ő a tartásdíj nem fizetése fejében lemond az 1/2 tulajdoni hányadáról az Ön javára, de bíróság ilyen ítéletet nem tud hozni. A bíróság csak kötelezi őt a tartásdíj megfizetésére, a lakást meg egy teljesen másik perben elárvereteti. Úgyhogy javaslom a saját érdekében a megállapodást. Üdv: