Gyerektartás és láthatás

panka64 # 2010.02.26. 18:26

Köszönöm a gyors választ, remélem sikerrel járok.
Igaz, hogy a Végzés-ben egészen pontosan ez áll:
"Munkálja ki részletesen a gyermekekkel kapcsolatos kiadásait, csatolja az ezeket alátámasztó okirati bizonyítékait. Igazolja a felperes (vagyis az én...) havi visszatérő bevételeit és kiadásait, a kiadások között például a közüzemi díjakat stb."
..."gyermekkel kapcsolatos kiadások"; gyakorlatilag minden fillér rájuk megy, + amit déditől kapunk "segítségként" az is.

Tudod "monalisa1", engem az bosszantott fel igazán, hogy csatoltam mindent, már úgy értem, hogy összesen miből élünk hárman, szemben a férjem havi jövedelmével, és most be kell "bizonyítanom", hogy a maradék 20-25 ezer ft/3fő(!) mire elég...

Az eszem áll meg!
Egyébként azt írod: "tárgyaláson"... Miért lesz? Engem úgy tájékoztattak - javíts, ha nem jól -, hogy ez nem bírósági herce-hurca (mint pl. válóper), hanem egy kérelem elbírálása, amiről a bíróság a csatolt iratok alapján "seccperc" alatt dönt...

monalisa1 # 2010.02.26. 18:50

Szerintem a "seccpercet" felejtsd el, vagyis laikus hozzászólóként valószínűleg lesz ujabb tárgyalás.

A kért bevétel - kiadás összegzést meg ahogy javasoltam, vagyis "a" kiadási oldal nagyon szerény havi fogyasztást mutasson.

Külön írva: a bíróság nem minden egyes esetre "szövegszerkeszt" új meg új levelet, nem, hanem előveszi a séma tipusleveleket - és azt majd mindenkinek.

"Lisa"

Kjisztike # 2010.02.26. 23:17

Sziasztok!
A következő helyzettel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni:
Van egy gyerekem a volt barátomtól, de most mással élek együtt. Azt szeretném megkérdezni, hogyha hozzámegyek a mostani páromhoz, a gyerek apja továbbra is köteles-e fizetni a gyerektartást.
És akkor mi a helyzet, ha a párom a nevére venné a gyerekem? A gyerek apja akkor is köteles lenne fizetni a gyerektartást? Mert, hogy nincs a nevén a gyerek.
Köszi előre is.

kisokos # 2010.02.27. 11:31

Kjisztike,

hogyha hozzámegyek a mostani páromhoz, a gyerek apja továbbra is köteles-e fizetni a gyerektartást.
Igen a gyermeket továbbra ia a biológiai szülei kötelesek elsősorban eltartani.

mi a helyzet, ha a párom a nevére venné a gyerekem?
Ez csak akkor lehetséges, ha ehhez a biológiai apa hozzájárul.

A gyerek apja akkor is köteles lenne fizetni a gyerektartást? Mert, hogy nincs a nevén a gyerek.
nem, de ha bírósági határozat van a fizetésről, akkor ehhez pert kell indítania a megszüntets érdekében. Formaság, de szükséges.

ezüstbéka # 2010.02.28. 10:36

Kedves Fórumozók!

Segítségre-tanácsra lenne szükségem. Mit tegyek abban az esetben, ha a volt férjem 3 hónapja nem fizet gyerektartást? Felmondtak neki a munkahelyén, végkielégítést kapott, de a munkanélküli segélyre hivatkozva közölte egszerűen: nem tudok fizetni. Egy fél lakás és egy autó van a nevén. A gyermekünkkel jól bánik, feljelentést eddig nem állt szándékomban tenni, de figyelembe véve a sok kiadásomat, nem beszélve arról, hogy a pici szeptembertől kezdi az iskolát nagy szükségem lenne a pénre.
Olvasgattam az előbbi hozzászólásokat és történeteket. Hallottam azt is, hogy az Önkormányzat megelőlegezné nekem a gyt.-t, de nem tudom hogyan induljak el. Hogyan lehet elintézni, hogy ne nekem kelljen minden hónapban "könyörgni" a gyerektartást, hanem vonják le tőle és utalják nekem, mert már kikészülök az elutasító magatartásától.
Előre is köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2010.02.28. 11:00

A t.díjra vonatkozó bírósági itélettel/végzéssel a kezedben keresd fel a bírósági végrehajtót és kérd hogy járjon el az apával szemben. A végkielégítés is csak jövedelem, valamint a munkanélküliből is jár a t.díj - legfeljebb kevesebb, a különbözet meg hónapról hónapra külön tartozásként halmozódik neki melyet előbb-utóbb csak köteles lesz megfizetni.

Az állam általi t.díj megelőlegezést nem a te esetedre találták ki., ha nincs meg az apa és/vagy börtönben ül és emiatt nem tud fizetni stb.

A kötelezett akár saját kárára is de köteles a gyermekről gondoskodni, átmeneti helyzet adódhat, próbáljon mielőbb elhelyezkedni - saját érdekében is.

Ha tartós a munkanélkülisége bírósághoz fordulhat és kérheti a t.díj mérséklését a körülmények időközbeni lényeges megváltozása miatt - jó ha ezt is tudod...

Próbálj az önkormányzattól eseti és/vagy rendszeres segélyt kérni - hamarosan külön iskolakezdésit is. Továbbá lakásfenntarzási támogatást., havi pár ezer forint hozzájárulás valamelyik közüzemi számlához. Jövedelemfüggő, vagyis ca. 57.000 Ft/fő alatt általában megadják.

Külön írom: ha a végrehajtó a tartozás miatt lefoglalja valakinek az autóját az nagyon fájó tud lenni... A lefoglalás általában azt jelenti hogy nem használhatja míg az adósságot nem rendezte.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ezüstbéka # 2010.02.28. 14:40

Köszönöm szépen a választ, aranayso vagy, de még várok. Nem szeretnék felejelentést és a végrehajtó hivatalt is hanyagolom egyenlőre. Még reménykedek, hogy ha más nem hamarosan kapok pénzt tőle.
A lényeg viszont az lenne, hogy azt hogy tudom elintézni, hogy ne ő adja, hanem hogy vonják tőle? Azt a család támogatási osztéályon kell intézni?

ObudaFan # 2010.02.28. 17:04

Azt az elsőfokon eljárt bíróságon lehet intézni, de akkor van értelme kérni, ha van miből vonni. Az állam csak akkor előlegez gyermektartást, ha a végrehajtás sikertelen volt.

Szatti # 2010.03.01. 15:33

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni:

Milyen módon lehetséges megoldani a gyermekek láthatását abban az esetben, ha apuka elköltözött otthonról, anyuka beadta a válópert, de még nincs semmiféle határozat.
Mikor és ki dönt arról, hogy apuka mikor és meddig hozhatja el a gyerekeket otthonról?
Ugyanez a kérdés, hogy mikor és ki dönt arról, hogy amíg a bírósági végzés nincs meg, addig apuka mennyi gyerektartást kell, hogy adjon.

Előzmény:
apuka otthagyta a lakást teljes használatra anyukának és a két gyermeknek.
Havonta többtízezer (kb. 40-55 ezer) forint gyerektartást fizet. Emellett, amikor anyuka "kegyeskedik" odaadni a gyerekeket, akkor vásárol is nekik (ruhanemű, könyv, játék, stb.)

Amit még fontosnak tartok megemlíteni, hogy anyuka folyamatos váltóműszakban dolgozik, apuka állandó délelőttös.
apa igénye annyi lenne, hogy amikor anya délutános, illetve éjszakás, akkor az ő felügyelete alatt legyenek a gyerekek. Ezt anyuka többnyire megakadályozza, és inkább a 70 éves nagymamához viszi a gyerekeket (11 és 7 évesek).

Előre is köszönök minden hozzászólást.

Szatti # 2010.03.01. 15:33

Tisztelt Fórumozók!

Milyen módon lehetséges megoldani a gyermekek láthatását abban az esetben, ha apuka elköltözött otthonról, anyuka beadta a válópert, de még nincs semmiféle határozat.
Mikor és ki dönt arról, hogy apuka mikor és meddig hozhatja el a gyerekeket otthonról?
Ugyanez a kérdés, hogy mikor és ki dönt arról, hogy amíg a bírósági végzés nincs meg, addig apuka mennyi gyerektartást kell, hogy adjon.

Előzmény:
Havonta többtízezer (kb. 40-55 ezer) forint gyerektartást fizet. Emellett, amikor anyuka "kegyeskedik" odaadni a gyerekeket, akkor vásárol is nekik (ruhanemű, könyv, játék, stb.)

Amit még fontosnak tartok megemlíteni, hogy anyuka folyamatos váltóműszakban dolgozik, apuka állandó délelőttös.
apa igénye annyi lenne, hogy amikor anya délutános, illetve éjszakás, akkor az ő felügyelete alatt legyenek a gyerekek. Ezt anyuka többnyire megakadályozza, és inkább a 70 éves nagymamához viszi a gyerekeket (11 és 7 évesek).

Szatti # 2010.03.01. 15:34

Tisztelt Fórumozók!

Előzmény:

monalisa1 # 2010.03.01. 16:05

A láthatás/kapcsolattartás kérdésében próbáljanak megegyezni mert az mindenkinek jobb mint a bíróság által elrendelt megoldás.

A t.díjat mindig postai csekken és/vagy bankszámlára utalni mert különben az anya képes és simán letagja...

Az apa által kért felügyeleti délutánok/éjszakák dolgát tisztázni kell amiatt hogy az apa reggel mikor kel és hányra megy dolgozni, vagyis a gyermekek az iskolába indulásig ne maradjanak egymagukra - valamint a reggeliztetés...

A három felnőttnek le kell ülni és órarend szerint megtervezni a gyermekek minden hetét - háromhetenkénti periódikus váltással.

Tehát csak a jelen probléma megldására koncentráljanak, és ne a válás és egyéb esetleges vitatkozás...

Pár év múlva a gyermekek már nagyobbak lesznek, önállóbbak - többet időzhetnek az apával.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Fonti # 2010.03.01. 22:18

Tisztelt Fórumozók!
Sógornőmnek holnap lesz a tárgyalása gyermektartás ill gy. elhelyezés miatt.
Mivel nem fogadott ügyvédet, ha mégis úgy gondolja a tárgyalás közepén, h nem úgy alakulnak a dolgok, ill. mégis ügyvédet szeretne fogadni, kérheti a tárgyalás elnapolását? A volt élettársa 1 éve nem fizetett egy Ft gytartást sem, lemondhat róla? Az elmúlt 1 évben nem volt hivatalosan megállapított gytartás, viszont önként sem fizetett egy fillért sem az apuka.
köszönöm a válaszokat.

kisokos # 2010.03.02. 08:18

Szatti,

Amíg nincs bírósági határozat, addig mindkét szülő ugyanolyan döntési jogokkal rendelkezik. Vagyis nem anyuka határozza meg egyedül, hogy mikor láthatja az apa a gyermekeket. Az apa akár azt is megteheti jogszerűen, ahogy magához veszi a gyerekeket. Per pillanat akkor látja őket, amikor kedve tartja.

Persze a gyakorlatban nagyon nagy szükség lenne egy egyezségre a felek között, mivel az "aki kapja, marja" hozzáállás leginkább a gyerekeket károsítja. Szerintem méltányolható az az igény, hogy amikor az anya nem ér rá, akkor az apa lehessen a gyerekekkel, ne pedig a nagymama vagy a bébiszitter. Ugyanakkor az éjszakai felügyeletet nem tudom, hogyan lehetne megoldani. Nem szerencsés, ha az apa az éjszakáit a volt feleség lakásában tölti, ezt kevés új partner tolerálná. Ha pedig a gyerekek mennek ilyenkor az apához és ott alszanak, akkor ez a vándorélet nekik lehet problémás.

mikor és ki dönt arról, hogy amíg a bírósági végzés nincs meg, addig apuka mennyi gyerektartást kell, hogy adjon.
Ideálisan a felek közösen. Ugyanakkor apuka van "birtokon belül" vagyis az van, amennyit ő ad. Ha a bíróság ennél nagyobbat állapít majd meg, akkor számítson rá, hogy a különbözetet visszamenőleg ki kell fizetnie.

zozo73 # 2010.03.02. 10:14

Sziasztok!

Segítsetek. Keresek egy törvényhelyet, ami arról szól, hogy ha a kötelezett nem fizeti tartásdíjat, a jogosult a tartásdíj követelésében nem múlaszthat annak érdekében, hogy később azt egy nagyobb összegben érvényesítse.

Segítségeteket köszönöm!

zozo73 # 2010.03.02. 10:45

Sziasztok!
Van valaki aki 10 évig nem fizetett tdíjat. Illetve sajnos kézből kézbe adott a jogosultnak pénzt, valamint abban állapodtak, meg (nem írásban) hogy nem szeretném, hogy találkozz a gyerekeddel, ezért cserébe nem kérem a tartásdíjat. Kényszerűségből elfogadta,mert nem tudott fizetni. Pár év után a kötelezett felkereste a gyerekét, majd a jogosult feljelentést tett, a kötelezett ellen vádat emeltek, vétség elkövetése miatt.
A feljelentést követően visszamenőleg 8 hónapra rendezve lett a tdíj.
Az első tárgyalás végeredménye, hogy a kötelezett és a jogosult egyezzen meg egy összegben és ezt fizesse meg a jogosult részére 1 éven belül. Megálapodás sajnos nem született, mert ez a pár nem tud egymással érdemben beszélni, sem pedig megállapodni, tehát ilyen dafke se működnek náluk a dolgok.
Szerintetek mit várhat a vádlott az ügy kimenetelétől?

Köszönöm a választ!

monalisa1 # 2010.03.02. 15:22

Családjogi Törvény (Csjt) 68. § (2) "Hat hónapnál régebbi időre tartási kötelezettsége csak akkor lehet visszamenőleg érvényesíteni, ha a jogosultat a követelés érvényesítésében mulasztás nem terheli."

Az idézett törvényhelyet megtalálod itt balra a "Szolgálatások" menűsor "törvénytár" rovatban.

Egyébiránt jósolni nem tudok, vagyis a problémájukat oldják meg ők saját maguk.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Dr. Botond Ferenc # 2010.03.03. 21:25

Tisztelt Szakértő !

http://www.spiritaker.atw.hu/lelek.php?…

Ezen az oldalon írt cikkben teljesen FELHÁBORÍTÓNAK találom 2. 6. és a 13. pontot ! Éppenezért teljes mértékben elhatárolódom az ilyen témákkal foglalkozó szakértői véleményektől!
Továbbá remélem a jövőben változni fog a helyzet az országban !!!

VISZONTNEMLÁTÁSRA!

Szatti # 2010.03.04. 07:00

Monalisa, Kisokos, köszönöm szépen a válaszokat.

longman # 2010.03.09. 18:46

Szervusztok!

Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy adott egy válófélben lévő pár 3 éves gyermekkel. Az első bírósági meghallgatáson megállapítást nyert, hogy a házasság helyrehozhatatlan, a gyermek az édesanyánál marad. Megállapodtak a felek hogy az apa korlátlanul láthatja a gyermeket el is hozhatja az anyától. A gyermektartást pedig rendesen fizeti (visszamenőleg is a szétköltözéstől számítva).
Azonban az édesapa szeretné a gyermeket olykor 2-3 napra elvinni magával hétvégente - nagyszülőkhöz, rokonokhoz más városba. Viszont ezt az anya nem engedi.
A válást kimondó végleges tárgyalás pár hét múlva lesz még csak.

Kérdéseim:

• az apa elviheti e több napra a gyermeket ha szeretné és korlátlan láthatóságban egyeztek meg?
  • az anya korlátozhatja e milyen messzire viheti a gyermeket az apa?
  • az elkövetkező bírósági tárgyaláson születhet e arról bírósági döntés hogy az apa akár több napra is elviheti a gyermeket?

Segítségeteket előre is köszönöm!

kisokos # 2010.03.09. 19:21

longman,

a gond a korlátlan láthatás... tessék pontosítani, konkretizálni, hogy mit értenek rajta a felek. Ha nem akarnak még nagyon sokáig a gyh-ra járni, akkor tegyék ezt meg, különben állandó viták forrása lesz és a hatóság sem fog tudni semmit tenni.

az anya korlátozhatja e milyen messzire viheti a gyermeket az apa?
Országon belül nem, de az ország elhagyásához kellene a beleegyezése.

az elkövetkező bírósági tárgyaláson születhet e arról bírósági döntés hogy az apa akár több napra is elviheti a gyermeket?
születhet, de akkor ezt kell kérni. Nem korlátlant, amelyet mindkét fél eltérően értelmez. Le kell szabályozni, hogy mikor jöhet és mikor viheti. Ennek az a hátránya, hogy máskor nem jöhet, kivéve, ha az anya beleegyezik. Ugyanakkor amikor az ő ideje van, akkor a gyermeknek menni kell, akár egyetért ezzel az anya, akár nem. Ha több napra, akkor több napra.

monalisa1 # 2010.03.10. 10:14

Én csak azzal egészítem ki hogy amikor a gyermek az apánál van -akár csak hétközben pár órára akár hétvégén több napra is, valamint az egyéb ünnapnapok stb. időszaka-, az anya nem szülhat bele hogy kivel is találkozik ill. hová is viszik őt stb.

Ahogy az apa sem szabhatja meg hogy a gyermek az anyai tartózkodás alatt kivel vagy hol.

Tehát sem a nagyszülőkkel sem egy esetleges ujabb kapcsolattal pro és kontra nem korlátozható a láthatás joga.

Tessék az apával leülni és a létező legrészletesebben egymásközt leszabályozni a gyermek jövés-menését, tartózkodását -külön is figyelemmel az ünnepekre, névnapokra, születésnapokra stb.-, és ezt leírni és mindketten alá is írni, és ezt a bíróságggal jóváhagyatni. Mert csak ennek alapján történhet a gyámhatóság részéről az esetleges számonkérés: ki mit nem tart be...

Javaslom olvasd vissza a topocot és a címben közel hasonlóakat mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

"Lisa"
laikus hozzászóló

"Lisa"
laikus hozzászóló

longman # 2010.03.10. 15:55

Kedves kisokos és monalisa1!

Köszönöm szépen a segítségeteket, sokat számít.

monalisa1 # 2010.03.10. 18:21

Jól kell megírni azt a láthatási/kapcsolattartási megállapodást és azt kölcsönösen be is tartani, és akkor nem lesz semmi probléma.

A későbbiekben ahogy idősebb lesz a gyermek, a megállapodás szükség szerint módosítható - ez is tőletek függ.

Külön írom: az apa nem a gyermekétől vált el hanem a házasság ment zsákutcára, sajnálatosan.

Okos feleség a majdani "utódjával" is jóban van - a gyermek érdekében, mert amikor náluk van az új feleség gondoskodik róla, valamint ápolja/gondozza bizonyára legjobb igyekezete szerint.

sió # 2010.03.10. 18:38

Ideiglenes elhelyezés előtt vagyunk, mint az előzőekben már párszor írtam.
Az anya munkaideje papíron 06, 00- 14, 30- ig. szól. Jelenléti ívvel igazolva. A valóságban azonban 06, 00-tól, átlag 17, 30-18, 00- ig dolgozik. Papír nélkül!
A fő gondom a bizonyíthatóság kérdése. Mivel egy multinál felsővezető, így ha sikerül bebizonyítanom, hogy ténylegesen ennyit dolgozik papír nélkül, akkor abból akár országos ügy is lehet! Nem ringatom magamat olyan álomba hogy megvívok egy multival, nem is akarok. Viszont bizonyítanom kell azt, hogy ténylegesen ennyit dolgozik, de a vajon hogy tudom ezt megtenni anélkül, hogy jelentősebb érdekek sérülnének?
/mondjuk, ha sikerül bizonyítanom, és a jelenléti ívekben foglaltak hamisak, akkor úgy tudom hivatalból indít eljárást a bíróság/
igazából szerintem elég a két tanú részemről, / mivel kereskedelmi egység, így elég lehet a recepcióhoz kéretnem, nyilvánvalóan dolgozik, hiszen nem szóltak volna neki, ha nem volna bent!, tehát bent van= dolgozik / de mi van ha erősebben szól érvként a jelenléti ív?
Azt hiszem jelenleg, ha tudom bizonyítani azt ténylegesen hogy az anya mennyit nincs a gyerekkel, egyéb családtagok látják el felügyeletét, akkor jó eséllyel nálam helyezik el a kisfiamat, mivel én nem veszek igénybe harmadik felet, ergo apaként több jogom van mint nővérként, vagy húgként a másik oldalon gyerekfelügyeletet ellátni!

Köszönettel.