Gyerektartás és láthatás

csivava77 # 2007.08.13. 17:56

Obuda Fan-nak üzenem: biztosan jó a gyereknek anya nélkül felnőni egy olyan közegben, ahol a nagymama a parancsnok,ugye? Természetesen ez jót tesz a lelki,szellemi és testi fejlődésének, hogy egy bunkó banya az anyaképe. Persze, ezt a törvény döntötte el, ugye? És főleg nagy ívben tesz arra a törvény, hogy a gyermek mit is szeretne. A sírás, hogy nem akar visszamenni, hogy ott utál lenni, nem számít. Tegyék tönkre a gyereket a gusztustalan döntéssel, ami persze jogilag nagyon rendben van. Gusztustalan ez az egész. A gyermek érdeke a béka hátsója alatt van, de egy idegen bíró döntése az szent. Na ezek után kérdezném, hogy mi van a háttérben? A gyerek szeret utazni, nehogy ám már az utazás ne tegyen jót a gyereknek. Az jót tesz, hogy nem az anyjával van, ugye? Egyszerűen gusztustalan ez az egész.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.13. 19:45

ObudaFan még csak nem is szólt hozzád. Az érzelmi húrok öncélú pengetését meg hagyjuk más fórumokra - ez itt jogi.

csivava77 # 2007.08.14. 08:14

Milyen költőies vagy, úgy látszik, neked teljesen rendben az életed, biztos amiatt vagy itt, a nagytudású válaszaiddal.Az a baj, hogy a JOG csak azoknak létezik, akik nincsenek lepénzelve, vagy nagyon kezdők még a témában. Az érzelmek pedig sehol nem fontosak. S ha nem írom le részletesen, mi a pálya, akkor honnan tudná, hogy mi az egész dolog lényege? Igen is hozzám szólt a válasz, csak nem nevezett meg, hiszen az én hozzászólásomra reagált.

monalisa1 # 2007.08.14. 08:26

Biztos megvan annak az oka amiért nem nálad helyezte el a bíróság a gyereket. És innentől "fújsz" mindenkire és mindenre.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.14. 10:18

Igen is hozzám szólt a válasz, csak nem nevezett meg, hiszen az én hozzászólásomra reagált.

Amennyiben te vagy MayB...

kpeti # 2007.08.14. 11:00

Helló!
Kérdésem lenne, hogy mit tehetek: kaptam egy gyámhatósági végzést, hogy az általam indított kapcsolattartás újraszab. ügyében keletkezett egyéb költségeket (utazás, munkabérkiesés) térítsem meg a gyerek anyjának. A gyerekünk nála van elhelyezve.
Azért kellett újraszabályozni, mert eredeti bírósági megállapodásban/határozatban a kéthetenti szombat-vasárnap volt. de a 100 km-nél nagyobb távolság miatt a gyakorlatban péntek-vasárnap lett. Egyszer csak az anya megmakacsolta magát és ragaszkodot a leírtakhoz. Ez a gyermeknek sem volt jó, mert szombat délelőtt elment utazásra, fáradt volt, programot nem ehetett szervezni, stb.
Az anyával nem jutottam dűlőre, így gyámhatóságnál kértem az újraszab.-t. Az új szerint péntektől vasárnapig van nálam a gyermekem. És most kaptam ezt a végzést. Nekem is utazgatnom kellett, szabadságot kivenni. És még én fizessek neki. Mert miatta kellett a gyámh-ba menni, hogy gyereknek jó legyen. Ez igazságos?
Tudok tenni vmit, hogy ne kelljen fizetnem?

csivava77 # 2007.08.14. 14:07

Kedves monalisa és mindenki, aki itt okoskodik és játssza az eszét: igen, volt oka a bíróságnak, hogy apukánál helyezze el. Mégpedig: a pénz. Ennyi és nem több. Ennyit a jogról. Innentől kezdve te is fújnál szerintem mindenkire, aki jön a nagy dumákkal meg a törvénnyel. Nem első eset az ilyen.

monalisa1 # 2007.08.14. 14:30

Felesleges vitáznunk., a bíróság és/vagy a gyámhatóság esetleges elfogultságát - mit ne mondjak lepénzelését... ,- neked kellene tudni bizonyítani. De így utólag...

Abban igazad van, hogy egy perben nem mindig az igazság győz., a bíróság jogot szolgáltat és nem igazságot.

csivava77 # 2007.08.14. 17:30

Nos igen. Bizonyítékom az nincs.... De ha elolvasnád az irataimat, amelyek I. foktól, II. fokig, felülvizsgálati kérelemtől a láthatás újraszabályozásáig vannak, neked is fura lenne egy-két dolog, és megkérdőjeleznéd, hogy TISZTA-e minden.... Mindegy.

Zoltán György # 2007.08.14. 18:42

csivava!

Az én ügyemben, amikor már ki kellett volna emelni a kisfiaimat az anyai környezetből, akkor az ÍTÉLÕTÁBLA olyan Határozatot hozot, hogy nem hoz Határozatot. Egyszerűen mintha mi sem történt volna...

Erre varjatok gombot.

csivava77 # 2007.08.15. 07:11

Na látod, mert az ANYA az elsődleges. És én emiatt vagyok dühös, hogy semmi oka nem volt a bíróságnak KONKRÉTAN, hogy elvegye tőlem,mégis elvette. Akkor mire gondoljak????? Kisvárosi bíróság, ott is emberek dolgoznak....!!!

Zoltán György # 2007.08.15. 09:47

Ezek szerint TE is apuka vagy és minden különösebb indok nélkül elvették tőled???

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.15. 10:37

Jól megértitek egymást. :) Össze kéne költöznötök...

kismókus # 2007.08.15. 11:26

:) Modern szemléletű vagy, KBS!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.15. 12:20

:)
Nem, nem. Ez esetben - György tévedése ellenére - csakis heteroszexuális kapcsolatra van esély: csivava77 hölgy ugyanis. Épp erre a tévedésre akartam utalni.

csivava77 # 2007.08.15. 17:54

KBS: hogy te mennyire szellemes vagy....

kismókus # 2007.08.15. 18:27

Mostmár világos. De ezt a poént nem lehetett kihagyni... :)

Nicolle # 2007.08.15. 20:11

Sziasztok még új vagyok itt és lenne néhány kérdésem!
A helyzet nagyvonalakban: 2006.júliusában váltam el a férjemtől közös gyermekünk ezt követően 2006.szept-ben született. Akkor sikerült megegyezésre jutnunk gytd. és láthatás ügyében. Azóta sajnos elfajult a dolog a volt férjem ugyanis rögeszmésen vissza akar szerezni nem tudja magát túltenni azon h elváltunk. Jelenleg a láthatást úgy oldjuk meg h heti 1 napot közösen töltünk (ő én és a gyerek). Mivel a kislányt nem szívesen adom oda megbízhatatlansága miatt.(volt rá eset h megbeszélt 5 óra helyett fél 7re hozta haza stb) És itt merül fel az első kérdés: mivel itt még egy pici gyerekről van szó(nincs 1 éves!) mi a szokás elviheti az apuka v. csak az anya jelenlétében oldható meg a láthatás? Önmagában a gyereket nem szívesen adom oda mivel nagyon féltem (italozó életmód stb) de ha én is jelen vagyok a kedves exem folyamatosan zaklat és inkább velem van elfoglalva mint a kislányával.
Ilyenkor mi a teendő? És nagyjából mi a normális láthatási idő ilyenkor, heti 1 alkalom? Az ügy be van adva a bírósághoz de mire ítéletet hoznak... ráadásul még most ítélkezési szünet is van. Nem szeretném ha mire eljutunk a hivatalos meghatározásig a gyerek meg se ismerné az apját, ezért ragaszkodnék a rendszeres kapcsolattartáshoz de nagyon nehéz boldogulni az exel...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.15. 20:22

a volt férjem ugyanis rögeszmésen vissza akar szerezni nem tudja magát túltenni azon h elváltunk

A gazember! Most panaszkodsz vagy dicsekszel?

csildi # 2007.08.16. 08:25

Nicolle
Saját tapasztalatom tudom leírni, mert a bírósági döntések és a megeggyezésekben szereplő változatok végtelenek.
A volt férjem előző exénél a következő volt a helyzet:
3 gyerek, ebból egy csecsemő.
Nagyobbik gyerekekre 2 hetente péntek 17-től, vasárnap 19-ig. Picire, kéthetente vasárnap 17-19-ig a lakásukon (ez eléggé problémás volt, mert mindig kitalált valamit az ex, éppen szoptatni, fürdetnim stb. kell, de a párom nem adta fel, ment és ment), 1 éves koráig. 1 éves korától minden második hétvégén vasárnap 17-19-ig elvitel jogával, 2 éves korától minden második hétvégén vasárnap 10-19-ig elvihette. 3 éves korától ugyan úgy jött, mint a másik kettő. 2 éves korától már az kétnapos ünnepekből járó 1 napon is elvihette. Persze az ex mindent megtett, hogy ez a megeggyezés ne igy legyen, ezért igyekezett mindig módosíttatni, de az Én párom kifejezetten egy apa típús, így bizonyítani állításait nem igen tudta. Egyébként úgy tudom hivatalosan a gyermek 3 éves koráig nem viheti el, kivéve, ha megeggyeztek ebben. Módosítani viszont csak igen indokolt és bizonyított esetekben lehet. Vigyázz arra, hogy ne engedd, hogy a gyereket hazsnálja fel arra, hogy vissza szerezzen, mert elképzelhető, hogy addig tartana a gyerekhez való ragaszkodás. Én azt csinálnám, hogy amennyiben megeggyeztek a Te általad, de az Õ gyerekhez való kötödésének erősítését is figyelembe vevő láthatásokban, akkor azt tartsa be, lássad, hogy a gyerek fontos Neki. Nálunk ez nagyon jó működött, a gyerek folyamatosan hozzászokott az apukához, meg persze hozzánk is olyannyira, hogy nemrég azt modta, kár, hogy nem Én vagyok az anyukája, pedig igyekeztem reális kapcsolatot tartani Vele, hiszen születése óta ismerem. Megértem, ha félted, ezért az nem irreális, ha nem engeded 3 éves kora előtt el Vele, csak ha meg is bízol benne, hiszen nem ismerheti a picit. Talán addig tágabb időt lehetne adni Neki, a jelenlétedben vagy más családtagok felügyelete mellett. Nagyon nehéz helyzetben vagy, de szerintem okosan megoldhatod.

Zoltán György # 2007.08.16. 14:15

Csivava!

Mitől lenne az "anya" elődleges?!?!?!

Ez az a felfogás, amit kicsit visszább kell fogni, mert hihetetlenül elfogultak!
Épp a TE általad is leírt évszázados beidegződéseknek "köszönhetően"!!!

Jupiter # 2007.08.16. 15:00

Szokásjog (bírói gyakorlat), hogy 3 éves koráig ottalvósra nem viszik el, de a törvényben nincs ilyen kitétel. Megjegyzem én nagyon nem is értek ezzel egyet. Minél hamarabb összeszokik egy apa a gyerekével, annál jobb lesz a kapcsolatuk, ami mindenkinek sokkal jobb.

Nicolle # 2007.08.16. 15:17

csildi, köszönöm h megosztottad tapasztalataid, sokat jelent h legalább annyit tudok másnál h zajlik/zajlott ez le!
Én jelenleg arra törekszem h betartsuk a megbeszélt heti egy napot. Ez vele sajnos nem mindig sikerül. Tegnap pl. felhívott h ő éppen ráér és h menjünk el hárman valahova. Én éppen vendégeket vártam és mikor ezt közöltem vele, akkor azzal támadt h nekem mindenki más fontosabb + én az ellen vagyok h ő ki tudjon alakítani egy normális kapcsolatot a lányával! Na ilyeneket csinál, egyet gondol és felrúg minden szabályt. Ekkor felajánlottam neki h akkor jöjjön el egy kicsit és foglalkozzon a gyerekkel v. vigye el egy sétára (szomszéd utcában lakik), de ez neki nem kellett. Félek arra megy ki a játék h velem töltsön el minél több időt, nem a gyerek az első! Egyébként többször kijelentette h ha én nem leszek az övé a gyerek sem érdekli tovább! Szóval ő ilyen apuka...
Holnap egyébként gyámhatósághoz fogok fordulni h szabjanak ki egy ideiglenes láthatást amíg a bíróság nem dönt. Akkor kénytelen lesz tartani a leírtakat.
De ezek szerint a heti egy egész nap nem is kevés, más ennyinek bőven örülne!

KBS! egyáltalán nem dicsekedni kívántam sajnos ez a valóság és elég durva dolgokat tesz pl autóval követ, belopódzik a kertes családi házunk udvarára (szüleimnél lakom)stb. Ja és egy alkalommal életveszélyesen megfenyegetett h megöl amiért nem vagyok az övé. A hab a tortán h rendőr...
Jelenleg több eljárás folyik ellene és elmeorvosi vizsgálat alatt áll, pszichológushoz kell járnia stb.

kalamalyka # 2007.08.16. 15:37

Kedves Nicolle!

Az utolsó mondatodra reagálva:

Hogyan lehet valaki így rendőr??
De nem is ez a lényeg! Én nagyon komolyan venném ezeket a problémákat nála annak tekintetében, hogy feltétlenül légy jelen a láthatásoknál. Félő esetleg, hogy a gyereket használja fel adandó alkalommal mikor egy edül van vele, a céljai eléréséhez. De minimum veszélyeztetve lesz!!!

Nincs az a bíróság és gyámhivatal aki a láthatások megítélésénél ne venné figyelembe az utolsó mondatodban leírtakat......

csivava77 # 2007.08.16. 20:01

Zoltán György részére az üzenetem: az anya szülte a gyereket vagy sem? az apuka csak megcsinálta, és ha van ideje rá, akkor eljátszik vele néha, nagy ritkán. Hogy tudna egy pasi tök egyedül,anyai és barátnői segítség nélkül munka mellett ellátni egy gyereket? ha baj éri a gyermeket, hallottál már, hogy apáért kiált? ne legyél már ennyire hímsoviniszta.... egyáltalán fogalmam sincs,miért állok le veled vitatkozni. biztosan neked van igazad,az anya nem arra való,hogy nevelje és gondozza a gyereket.Mit veri a nyálát az apuka, hogy el tudja látni, tudja gondozni... ja, de meddig? van egy-két apuka, aki nagyon elvan itt szállva magától...mégsincs nála a gyerek.....vajon miért??:-(