Nálad ott van a gyerek?
Gyerektartás és láthatás
Nincs nála.
"... semmi oka nem volt a bíróságnak KONRÉTAN, hogy elvegye tőlem, mégis elvette." 08.14. 09:11:20.
Kedves csivava!
Nem bírom megállni, és elmesélem a férjem esetét: amikor kicsi volt a lánya, mindig Õ pelenkázta, az ő hasán fekve aludt el. Amikor 1 éves volt, váltak el. Ha lebetegedett, anyuka tovább járhatott dolgozni, mert az apja elvitte, és ápolta. A kislány igenis az apja után kiáltott, ha bármi baja volt. 2 éves múlt, amikor az anyja belátta, hogy a gyerek jobban kötődik az apjához, mint őhozzá. Átkerült az apjához. Ezután 5 évig egyedül nevelte. Én csak ezután érkeztem "a képbe". A "kislány" mára már nagylány, 16 éves. Jó a kapcsolata az anyjával, szeret ott lenni - de, bár többször felajánlotta neki azóta az anyja, mégse költözött vissza hozzá, annak ellenére, hogy a bátyja megtette.
Másik oldalnak ott az én exem: mindent megpróbálok, hogy működjön a kapcsolata a gyerekeivel, aztán mégis eléggé döcögős, ahogy nőnek, egyre kevésbé "veszi be a gyomruk" az ő stílusát.
Nem jelenthetsz ki olyat (illetve kijelenthetsz, csak hülyeség) hogy az anya tudja ellátni a gyerekét és pont. És, hogy az apa csak rövid ideig képes erre. Vannak szép számmal példák mindkét oldalon, én azt hiszem.
Kedves Nyusz66! Nagyon megható a történeted, de mint írtad: a gyermek az apjához ragaszkodik jobban. Rendben, itt egy kivétel, hogy ilyen is van, de ehhez OLYAN ANYA IS KELL, hogy inkább az apjához húzzon. Érted? NÁLUNK MÉG EZ SEM FORDULT ELÕ, hogy a gyermek inkább az apjához ragaszkodjon jobban. Érted, hogy mit akarok kinyögni?Nem voltam "hanyag anya", na és , ha néha ő pelenkázta be,és amíg elmentem bevásárolni,ő volt vele? Ez még nem hanyagság.Én elláttam a gyermeket,gondoztam,semmi kivetnivaló nem volt benne.Amúgy a kislány egyformán szeret engem is és az apját is, NINCS KÜLÖNBSÉG,legalábbis nem lehet észrevenni. Aláírom, hogy van olyan anya is, aki csak azért szül, hogy ne kelljen dolgozni menni és még pénzt is kap érte,az ilyen fajta meg is érdemli,ha esetleg apuka jobban patronálja a gyermeket,de zömében az anya az, aki gondját viseli és ellátja.
Nikolle
Amiket leírtál az apáról egy kicsit más színben tünteti fel a dolgokat, ezért kalamalyka írása megfontolandó. Így már Én sem biztos, hogy oda adnám a gyereket felügyelet nélkül. Ha egyébként nincs jelenleg szabélyozott kapcsolattartás, nem vagy köteles oda adni, vagy láthatást biztosítani apukának. Ha erre igénye van, Neki kell a Gyámhivatalhoz mennie, de úgy tudom, ha bírósági per van folyamatban a Gyámhivatal nem illetékes, hanema bíróságtól kell ideiglenes intékedést kérni. Szerintem nem ítélnék meg a felügyelet nélküli, pláne 1 napos láthatást csak akkor, ha Te is akarod. Azt mindenesetre ell kell mondani, hogy ezt sem tartja be és az összes többi problémát. A lehető legjobb, ha tanúkkal is tudod bizonyítani, plusz az egyéb eljárások iratait is csatold be.
Sziasztok,
Ma délelőtt voltam a gyámhatóságnál ahol azt mondták h mivel a bíróság felettes szerv ezért meg kell várnunk az ő döntésük addig meg megegyezés szerint oldjuk meg a láthatást. De a hölgy a gyámhatóságnál uazt mondta mint amit csildi írt vagyis kéthetenkét két óra az anya lakóhelyén ami szokás ilyenkor!
A most vasárnapot már megígértem az apának tehát ebbe már nem akarok belekavarni (ill nem akarok újabb veszekedést) de ezen a vasárnapi láthatáson közlöm vele h a továbbiakban szeretném ha ezt vennénk irányadónak.
És teljesen igazatok van abban (kalamayka és csildi) h ne adjam oda felügyelet nélkül a babát. Nem is fogom semmiképpen. Azt hiszem sokkal több jogom van mint amit hittem eddig.
Igen, jól mondtad. jogod.
Neki is jogai és kötelezettségei. És nem saját maga által szabott jogai, amit ráderőltet, esetleg fenyegetéssel.
Az ilyen emberkéket nagyon nehéz egy ésszerű keretbe szorítani, olyan keretbe, ameddig joai elnyérnek. De muszály a saját magad és gyermeked nyugalma érdekében, még akkor is ha a szomszéd utcában lakik.
Mindezt pedig csak és csakis KÖVETKEZETES magatartásssal tudod elérni, ami először biztosan nehéz lesz.
Ha valami nem tetszik az úriembernek, mondd neki nyugodtan, hogy ne téged zaklasson, hanem menjen el a Gyámhivatalba, ahol fehéren-feketén elmondják neki jogait.
Én egy ideig ezen túlmenően semmiféle kapcsolatot nem létesítenék vele. Majd ha észrevette magát, hogy felnőtt ember vagy, és neked is jogod van a saját életedet élni, talán akkor............
Kedves fórumtagok!
már sokszor merítettem erőt a kül. topikokon olvasottakból, megnyugodva, hogy másoknak is komoly gondjaik vannak egy válás után...
másfél éve váltunk el, 3 gyermek maradt nálam. aaz eltelt időben a közben ítéletként is meghozott kétheti két nap időszakra odaadtam a két nagyobbikat (10-12), A kisebbet(most 2és fél), pár alkalom után, miután láttam, hogy zaklatott, nem tud éjjel aludni, csak 1 napra adtam. Szabályosság nem volt ebben, de ez sokszor nem rajtam múlt, apjuk nem kérte őket. kb 8-tíz alkalommal nem adtam őket a "szabályos időben ennek felében betegség, másik felében családi program volt az oka. De mindig szóltam több nappal előre, és a köv. héten felajánlottam a pótlást. többféle okok miatt folyamatosan romlik a kapcsolatunk, s ő mindenféle fenyegetőzésbe kezdett, és kiokította a gyerekeket is, hogy ha egyszer nem akarom adni őket, figyelmeztetést kapok és pénzbírságot. Még soha nem volt dolgom a Gyámhatósággal... mennyire kell megijednem a nagyok és a kicsi "adásával" kapcsolatban?
Nagyon oda kell figyelni, megijedni nem kell!
Az ítélet szerinti kapcsolattartásokat biztosítsd és vezess füzetet magadnak.
Ez nem vicc, nekem két év kellett, hogy komolyan vegyem a dolgot!!!
Ha betegek, akkor ezt lehetőleg írásban közöld vele (távirat), majd az arra az időre szóló orvosi igazolást is tedd el!
Tudom, eddig nem is kértél...
Az elmaradt kapcsolattartást a következő hétvégén pótold, ha addigra egészségesek!
BTK 195% (4) bek.
Kapcsolattartás akadályozása.
Köszönöm a jó tanácsokat! Tegnap nekem is eszembe jutott a füzetvezetés és bejelöltem a naptárban, hogy mikor vitte el a gyerekeket. kiderült, hogy nem lehet rám panasz, semmennyi idővel nem rövidítettem meg. Az orvosi igazolás eszembe sem jutott! Köszi! sajnos tényleg nem tudhatom ,mikor kell még mutogatnom...
egyébként van vmi jótanácsotok arra, hogyan javíthatnám a kapcsolatunkat a volt férjemmel. Azt mondták, hogy a válás után fokozatosan jobb lesz, ahogy az idő halad. de pont fordítva történik....mindenből konfliktus támad. a gyerekek neveléséből, múltbéli sérelmekből, lezárt anyagi ügyekből /már jogerősen elváltunk, megvolt a vagyonmegosztás is./....én azt próbáltam/om csinálni, hogyí a lehető legkevesebbet beszélek vele, mert mindenből veszekedés születik, de sajnos a feszültséget a gyerekek révén is szítja, mert konkrét sérelmeit meséli neki, amihez pl. a gyerekeknek semmi közük Adósságok elosztása,konkrét összegekkel, tartásdíj stb/
Nekem is gyomorgörcsöm támad, amikor meghallom a hangját a telefonban, mi tagadás...
Én sem tudtam még megbocsájtani sem neki sem magamnak, hogy ide jutottunk...
Nekünk attól javult a kapcsolatunk (időlegesen), hogy beszéltünk egymással, telefonon a gyerekekkel is. Nem akadályozta a kapcsolattartást, játékokat adtam a gyerekeknek, ha maradt süti, akkor azt magukkal vitték és megették otthon.
Most attól romlik, hogy
- nem hajlandó beszélgetni, sőt vissza sem köszön (Apával nem beszélünk. Mondta nekik.),
- nem engedélyezi a telefonos kapcsolattartást (Csabika kezéből kicsavarta a szülinapjára kapott mobiltelefont, amitől a kisfiam sokkot kapott),
- folyamatosan, és módszeresen akadályozza, illetve meghiúsítja a kapcsolattartásokat,
- az általam vett játékokat elveszi a gyerekektől és eldugja,
- amikor maradt valami étel a gyerekeknél, akkor azt kidobatta velük és azt mondta, hogy az rohadt...
Mikor alakult így í helyzet?
Megbeszélitek az ilyen nagyobb horderejű ajándékot? (Nem tudom , hány éves Csabika)
Nálunk akkor beszélhetnek apjukkal telefonon, amikor akarnak. Max , megkérem őket, hogy ne épp vacsora közben, hanem 10 perccel később.
Úgy érzem, hogy volt néhány hónap, amikor minden kívánsága teljesült, akkor vitte a gyerekeket, amikor akarta és nem szóltam bele semmibe. de akkor is csak a támadás volt a válasz. akkor a gyerektartást sokallta.
Mintha mindig kitalálna vmit amiért gyűlölhetne...
a köszönés megvan nagyjából...csak az nehezíti a helyzetet, hogy már a 4. hónaptól kezdve az új barátnőjével csönget az ajtón, amit nehezen viselek...nem voltasm soha goromba, csak a feszültséget szinte vágni lehet. De a gyerekek miatt nem szóltam csúnyát, csak telefonban kértem tőle, hogy egyedül vegye át a gyerekeket. Visszutasított- "hozzá tartozik" az új nő.
Már voltak nyugalmas hónapok is, ha nem beszélünk, sokkal jobb, mintha elfeledkeznék az egészről. de ha történik vmi, megint felkavar. Mikor fog ez elmúlni?
Hadd "nyugtassalak" meg: talán soha. Ha az exed személyisége alapjában ilyen, akkor ne várd, hogy most, hogy elváltatok, majd sikerül megváltoztatnod - amikor a házasság alatt se sikerült.
Nálunk ugyanez a helyzet. A javulást az jelenti, hogy minél kevesebbet látom őt. Volt idő, amikor a láthatások idejére, amikor jött, volt nálunk valaki, aki átadta a gyerekeket neki, én meg bevonultam a szobába ("lefeküdtem, mert fáj a fejem" vagy "fontos elvégeznivaló papírmunkám van még"), úgy, hogy már előtte elköszöntem a gyerekektől. Ez csökkentette a feszültséget - mert a negatív érzései felém irányultak.
Ja, és, ha bármi vitás kérdés volt közöttünk, azt mindig láthatás utáni napokban (1-2 nap) vitattam meg vele, hogy lenyugodhasson a 2 hét múlva következő alkalomra.
Sziasztok!
Ismét segítséget szeretnék kérni. Gyermekelhelyezési pert indítottam, a bíróság kéri az "utolsó 12 havi jövedelemről havi bontásban részletes kereseti kimutatást".
Elegendő, ha a munkáltató által havonta küldött munkabérjegyzéket viszem? Ezen rajta van minden, a GYED, családi pótlék, levonások, szabik, adók, tb, stb... vagy kérjek a munkáltatótól valami összesítettet?
Másik kérdésem, hogy a bíróság fogja-e firtatni, hogy hogyan fogom tudni eltartani a gyereket. Jelenleg max. GYED-et kapok, viszont van havi 40 e Ft-os lakáshitel törlesztésem, rezsit is levonva még 5 e Ft sem marad a megélhetésre. (Apuci eddig egyetlen fillért sem adott, pedig 4 hónapja külön élünk. Igaz, egyszer hozott 1 csomag pelust... ) Nyilván a tartalékaimból élünk, ami elég lesz, míg visszamegyek dolgozni. Ennek bizonyítására jó, ha elviszem a bankszámla kivonatomat?
Apuci ügyvéd, természetesen minimálbéres. Mennyi esély van, hogy gytartásként ne a minimumot ítéljék meg. Van olyan bíró (ember), aki elhiszi, hogy manapság egy ügyvéd a létminimumon tengődik?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Nem volt nagyobb összegű az ajándék, mert 6.000.-Ft, amiből 1.800.-Ft lebeszélhető...
Semmi kötelezettség!!!
Helén 42. Az általad említett dokumantumok megfelelő bizonyítási eszközök. Ha a bíróság ( a másik peres fél javaslatára ) egyebeket is kér, majd pótlólag becsatolod őket.
Ügyvéd valós jövedelmi viszonyait megállapítani nehéz. Kérd a bíróságon könyvelője kimutatásait.
Ha apuci szomszédai el tudják mondani, hogy a minimálbér ellenére meglehetősen jó körülmények között él, az már elég lehet.
Kedves fórumtagok!
Mennyire súlyos vétségek a következők? ( A volt férjem feljelentéssel fenyeget a Gyámhivatalnál. A hivatalos végzés szerint páros hetente szombat, vas,. láthatás. (nincs gyermekekre külön lebontva....a kicsi a váláskor alig múlt egy éves)
10, 12 éves gyermekeimet a láthatási kötelezettség szerinti időben adom általában, de kb. 3. 4. alkalommal csúsztatok egy hetet családi programok esetén, ugyanis nem szabályos rendszer szerint kaojuk párom gyermeekét, aki nagyon jóba lett az én gyerkőceimmel és ekkora szervezünk nagyobb programokat (nem adom őket, de felajánlom a köv, hetet), ill. ha nagyon betegek, otthon maradnak( igazán ritka, mindig adok pótlási lehetőséget.). Előre szólok. ő kb. 80 %-ban használta ki eddig a pótlási lehetőségeket.
A kicsi lányomat másfél évesen odaadtam párszor éjszakára, de utána zaklatott volt, ezért ezt beszüntettem. Éjszakára vissza kellett hoznia. felajánlottam a másik napot is, de őneki 'túl macerás az utazás (van autó, az út 25-30 perc), így nem vitte el csak egy napra kéthetente. most nyáron két és fél évesen újra odaadtam, de megint nagyon zaklatott volt a kicsi, és úgy döntöttem, hogy nem fogom éjszakára adni. Ettől teljesen ki van akadva. Feljelentéssel fenyegetőzik, és a gyerekeknek is hangoztatja a láthatási jogait, és figyelmeztetéseket, pénzbírságot emleget nekik, ha nem pont úgy adom őket, ahogy a végzésben le van írva.
Kérlek segítsetek abban, mit szokott ilyen 'súlyos1 esetben tenni a Gyámhatóság?
Kedves Helén!
Úgy tudom részletes kell! Inkább több papírt vigyél mint kevesebbet!
Ebben az esetben a gyámhatóság már simán bírságolhat. Ha rendszeresen jobb lenne a másik időpont, akkor a gyámhatóságon kell kérni a kapcsolattartás szabályainak módosítását, mert ez most így sem nem jogszerű, sem nem tisztességes a másik szülőt bizonytalanságban tartani.
ezt a kicsire is érted?
Na de ha pótolja, akkor miért bírságolnának.?A kicsiről meg annyit, hogy 2,5 éves gyereket még nem szoktak ott alvós hétvégére megítélni. Sőt sokszor 3 éves korig csak az anya lakhelyén, utána 1 napokra, és csak 4-5 éves kortól hétvégére.
Ez azért egyáltalán nem egy merev szabály. Márcsak azért sem, mert - bár tagadhatatlanul él egy ilyen gyakorlat - a törvényből nemigen vezethető le. Sőt.
Sziasztok!
23-án volt nekünk is a gyermekelhelyezés, láthatás, tartásdíj megállpítás tárgyalás. A kisfiam másfél éves lesz, nálam helyezték el, 3 éves koráig az apa nálam láthatja hetente, utána viheti majd el 2 hetente hétvégére.
Kérdésem az lenne, hogy ez a végzés az apának szól, az apa édesanyjára nem vonatkozik, ugye?
Ha a nagymamának nem engedem a kapcsolattartást mit léphet?
Õ is indíthat pert, láthatásra?
Bírói gyakorlatban ez hogyan nézhet ki?
Köszönettel!
Dóra
A kapcsolattartást úgy kell gyakorolni, ahogy az a jogerős határozatban van. Ha tehát ott az apa viheti el, akkor ő viheti el. A nagyszülő fordulhat a gyámhatósághoz, de azért ő a saját kapcsolattartását a szülő kapcsolattartásán keresztül gyakorolhatja.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02