Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2007.09.08. 22:15

Ameddig nem tudsz elköltözni BÍRNOD kell az együttlakás mindennapos idegi/lelki megpróbáltatásait. És tudom hogy egy férfinak is véges a tűrőképessége...

Legfeljebb így utólag annyit tehetsz - és javaslom lépjed is meg -, hogy a gyámügynél ezt szépen jegyzőkönyvbe mondod. Meg még minden hasonlót ami "tarkítja" az együttélést. Aztán ha összegyült egy jó rakás is jegyzőkönyv, próbálkozhatsz a bíróságon a gyerekelhelyezés megváltoztása intáni kérelemmel - nem lesz könnyű.

Annyit még, ha az egyik másik gyerek betölti a 16. életévét már saját maga döntheti el hogy melyik szülőnél akar lakni. Igaz, a t.díjat akkor is az ex-hez kell utaltatni (...) amíg ezzel kapcsolatban a bíróság esetleg másként nem dönt.

Tudod, a gyerekek bizonyára NAGYON élvezték veled a nyarat a még oly "vadas" körülmények ellenére is, sőt...

Az én édesapám Erdélyből való, és bár csak mehetnék újra meg újra a rokonokhoz, ha azóta nem telt volna el egynéhány évtized - és az időközbeni sajnálatos bekövetkezések stb. (Na, abban a kis faluban sem 5 csillagos szállodai körülmények voltak..., és mégis minden nagyon jó volt.)

SadBoy # 2007.09.08. 22:22

Csak az alábbiak miatt szeretném tudni, hogy neki, mint gondozó szülőnek van-e bármilyen KÖTELEZETTSÉGE akkor, ha a kapcsolattartó szülő akadályozott ezen joga gyakorlásában, és a gyerekek felügyelete nem megoldható.
Olyan a munkám, hogy nem lehetnek közben mindig velem.
Hogy ne tudja mindig a fejemhez vágni, hogy én vagyok, aki nem tesz eleget, a kötelességeimnek ... :(
Pl. mi van, ha törött lábbal kórházban fekszem? Képes és behozza a gyerekeket a láthatás kezdetekor, ő lelép, aztán majd akinek megesik a szíve a gyerekeken, az törődik velük. Õ meg jön értük a láthatás végével.
Ha ez történik, kinek mi a kötelessége ??????

A példa sarkított, és biztos lenne olyan barát, aki segítene. Csak nagyon unom már a szívózását.

SadBoy # 2007.09.08. 22:27

Egyik hozzászólásodból éreztem, hogy nem örülsz ennek a romános dolognak.
Remélem nem bántottalak meg ezekkel az írásokkal, de odafigyelek, hogy ezt kihagyjam.
Nem lehet általánosítani, exem viselkedésénk nem sok köze van a származásához.
Tőlem Svájcban is lehettek volna a gyerekek, ugyanúgy nem foglalkozott velük egy napot sem...:(

monalisa1 # 2007.09.08. 22:31

Abban a nem kívánt helyzetben neked az lenne "a" kötelességed hogy ha kell akár fél lábon de gondoskodj a gyerekekről - vagy ideiglenesen állami gondozásba vételük. Ha már "ilyen" az édeanyjuk.

Benned megvan a gyerekek iránti kötelességtudat - és tőled telhetően teszel is értük -, de ha beleolvasnál egynémely topicba: apuci szökőévenként egyszer ha előfordul, akkor is minek...

Na jó éjt, aludjunk is egy kicsit.
Ha akarod, holnap este ugyanitt, szívesen.
Pl. érdekelne hogyan telt a gyerekek vasárnapja, miközben félszemmel ha rájuk tudtál názni.

monalisa1 # 2007.09.08. 22:35

Nyugi, nincs nekem semmi bajom a románokkal, akár nő akár férfi., lusta mind a kettő...

Az erdélyi magyar szegény, de emelt fővel viseli sorsát és rendkívül jószívű.

Tamás123 # 2007.09.09. 05:20

Sziasztok!

Ezév május óta jogerős végzésem van a fiammal való kéthetenkénti kapcsolattartásról (péntektől-hétfőig)
400 napja elzárja tőlem a feleségem és az élettársa.

Pénteken odamentem az iskolához, hogy a végzés szerint végre a fiammal lehessek. Mondtam a feleségemnek, hogy hétvégére elviszem a gyermeket. Azt mondta, hogy nem vihetem és behívta az élettársát, aki ököllel leütött az iskola aulájában a kiskorú fiam és még néhány gyerek és szülő szeme láttára. Az esetnek szemtanúi voltak az iskola dolgozói is, portások.

Megtettem a feljelentést a rendőrségen.

A kérdésem a következő:

Az iskolának hivatalból kötelessége-e megtenni a feljelentést, hogy az iskola területén bűncselekmény (garázdaság, kiskorú veszélyeztetése) történt?

Van-e az iskola illetékesinek ilyen esetben kötelezettsége, amikor a területén bűncselekmény történik?

ObudaFan # 2007.09.09. 09:10

Nincs.

monalisa1 # 2007.09.09. 09:19

Bocs, de...

Ha jogerős végzés van a kéthetenkénti kapcsolattartásól, de ennek ellenére a volt feleséged ellenszegül a bíróság rendelkezésének, akkor bírságolni lehet őt. És ismét és ismét. A végén, hidd el, már önként vinné a gyereket a találkozóra...

Az hogy 14 hónapon keresztül nem léptél ennek érdekében, véleményem szerint lehet hogy nem is igen akartad azt a kapcslattartást...

Az iskolai évzárón/évnyítón való megjelenést fel lehet fogni mint provokáció velük szemben - ők bizonyára ekként értelmezik. Mert az nem igaz, hogy 400 nap alatt ne lett volna alkalmad valahol másutt találkozni/összefutni velük, nem, te direkt a várható "cirkuszt" akartad, hogy legyen rendőrségi papír "a" megveretésedről".

A gyerekben pedig majd az rögződik - a 400 napi kihagyások alapján és függetlenül hogy melyikőtöknek is van igaza -, te egy balhés apu vagy...

Lehet hogy még a tanári karban is, mert ha évközben az ex-ed bejár a fogadóórákra, van lehetősége/módja ellened hangolni a kisfiu tanárait.

Mindezt még le kellett írnom mint saját véleményem.
Kiléptem.

Zoltán György # 2007.09.09. 09:51

Tamás 123!

Keress meg az e-mail címemen! Mesélek!

tomas64 # 2007.09.09. 10:16

Egy másik fórumon már leírtuk, hogy a jogerős kapcsolatatrtás következetes megakadályozásának tényére egy Legfelsőbb Bírósági Irányelvre hivatkozással gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti keresetet lehet alapítani.

Norberto # 2007.09.09. 13:11

Sziasztok!

SadBoy: én, mint laikus írnék neked. Az exemnél is hasonló a helyzet,(24/48) ezért a Bíróságon már most előre kértük, hogy munkahelyi akadályoztatása esetén legyen pótnapja. Azt sajnos nem tudom, hogy a későbbiekben úgy, mint nálad ez hogyan fog működni?

Zoltán György # 2007.09.09. 15:08

Thomas64!

ráadásul, ha eljárás indul a szülő ellen KISKORÚ VESZÉLYEZTETÉSÉÉRT (Btk.195.§.(4)bek.) KAPCSOLATTARTÁS AKADÁLYOZÁSA, akkor a Csjt. 88.§.-a alapján nem is ítélhetik az addig veszélyeztető szülőnek és mindenképp meg kell változtatni a gyermek elhelyezését!

Üdv: Zoli

Tamás123 # 2007.09.09. 17:46

Monalisa1

Nem rég ígértél nekem valamit.

Ne haragudj, de nem látom értelmét, hogy veled erről társalogjak.

De az okát is elárulom. hatalmas hülyeségeket beszélsz, nem kívánom előadni a másfél évet.

Tamás123 # 2007.09.09. 17:47

Monalisa1

hidd el, hogy nagyon visszafogom magamat a hülyeségeid hallatán, hogy úriember maradjak.

Tamás123 # 2007.09.09. 17:48

Légyszi mondjátok meg, hogy merre lett a korábbi jó kis törvénytár innen? Sehogy sem találom.

monalisa1 # 2007.09.09. 18:03

Jelenleg sajnos nincs, de igérik a mielőbbi visszaállítását! Addig is tudnám javasolni a Google keresőbe a keresett szó vagy törvény-név beírását, aztán némi többlet olvasgatás...
Üdv.

monalisa1 # 2007.09.09. 18:06

Bizonyára neked van igazad: zöldeket beszélek.
Ugyanakkor én csak abból és arra amit te ide beírsz, a saját véleményemként.
TÉNYLEG elmentem.

monalisa1 # 2007.09.09. 18:12

Ha valaki azt állítja - és írja is le -, hogy 400 napja nem volt kapcsolata a gyerekével - annak ellenére hogy kéthetenkénti kapcsolattartásra van hatósági engedélyezése - akkor itt valami nagyon el van cseszve.

Már el nézést, de nekem a dologból ez jött le.
Elmentem.

bármi # 2007.09.09. 18:56

Sziasztok!
Új vagyok itt, de szeretnék választ kapni néhány kérdésemre. Korábbi házasságomból 2 gyermekem született, jelenleg 16 és 18 évesek. Mostani élattársi kapcsolatomból is két gyermekem van 8 és 1 évesek. Az első gyermekünk születése után nem kértük a tartásdíj csökkentését, mert úgyis alig engedte hozzánk az édesanyjuk a nagyobb gyermekeimet.(Nehogy még kevesebbet találkozzunk) Második gyermekünk születése után kérvényeztük. A bíróság meg is ítélt gyermekenként 12,5 % gyerektartást, amit a fizetésemből vonnak is a két nagyobb gyerek részére. sajnos az anyjuk kezébe kerül, és volt idő, amikor letagadta a gyerekek elől, hogy kapnak tőlem is pénzt.Megállapítottak számukra egy minimum összeget is, ami bőven meghaladja fizetésem 12,5 %-át. Múlt hónapban pl. 90 ezer forintot utaltak volt feleségemnek, nekem meg a két kisebb gyerek tartásdíjával együtt jutott 95000 Ft. Élettársam Gyeden van. Nem vagyok vállalkozó, nincs egyéb jövedelmem. (Két éve még volt, de az azóta megszűnt) Legnagyobb gyerekem nemsokára érettségizik, szeretném, ha utána ő kapná a gyerektartást, nem az édesanyja. Másrészt szeretném a kisebb gyerekeimet is egyenlő arányban felnevelni. Ha nekik is odaadom a 90000 ft-t, nekem 5000 maradna csak. Mit lehet tenni? Bíróságon kell kérvényezni? Nem akarom a nagyokkal sem a kapcsolattot megszakítani. Hétvégenként gondoskodom róluk, nyáron itt vanak egy hónapig, akkor is, ünnepeken ajándékot kapnak.

monalisa1 # 2007.09.09. 19:36

bármi,
a bíróság t.díj címén százalékot határoz meg de egy minimum fizetendő összeget. A tartásdíj a gyerekek számától függetlenül legfeljebb a mindenkori fizetés/jövedelem 50%-ig terjedhet. Négy saját gyerek esetén, akik körül a két nagyobb után kell fizetned, a 12,5 - 12,5 százalék helyes. Ha a munkáltatód többet von le mint a bíróság által meghatározott minium összeg, akkor azt sérelmezheted a cégnél. A havonkénti levonás kifizetése/utalása a volt feleséged kezeihez és/vagy bank folyószámlájára történik, tehát azt letagadni nem tudja.

Ha a nagyobbik gyereked a középiskola után netán nem tanul tovább hanem dolgozni kezd, neked kell kérned a bíróságtól a t.díj csökkentését a körülmények megváltozására tekintettel. (Ameddig a biróság másként nem dönt, fizetni kell...) Ha nappali tagozaton továbbb tanul, akkor a tanulmányok végéig jár a t.díj.

monalisa1 # 2007.09.09. 19:42

Kérd a bíróságot hogy módosítsa a minimum fizetendő összeget, de ehhez igazolnod kell a kevesebb fizetést/jövedelmet.

Lépj mielőbb hogy a bírósági eljárás meginduljon.

bármi # 2007.09.10. 08:33

Köszi a választ. Mivel a munkahelyem csak a nagyobb gyerekeimnek vonja le a tartásdíjat, az még ha minimálisan is, de kevesebb volt, mint a fele.90-95000. Hogy lehetne elérni, hogy a kisebb gyerekeknek is levonnák? 90-90000 Ft, akkor nekem maradna 5000. Ez már talán feltűnne a munáltatónál is.
A volt nejem meg úgy tagadta le, hogy a pénz az ő számlájára érkezik, azt nem látják a gyerekek.
Remélem tovább tanul a gyermekem, nem is akarom megvonni tőle a támogatást, de szeretném személyesen neki juttatni.Lehet, hogy az ő számlájára menjen, úgy tudom, akkor már a rokontartás?
Ha két éven belül volt az előző tárgyalás, akkor lehet módosíttatni? Ha megmutatom a fizetési papírokat, amin rajta van a saját számlámra utalt pénz, és a gyerekeknek utalt is, elég?
És ha nem vonják le a fizetésemből, akkor egyébként kellene kipótolni a minimum öszzeget? Mert akkor ugyanott vagyok.

kalamalyka # 2007.09.10. 08:45

A saját háztartásodban lévő gyermekek után nem fizetsz tartásdíjat -> azt bíróság nem állapította meg -> munkáltatód nem vonhatja le.
A munkáltató a tartásdíj jogán a fizetésed max 50%-át vonhatja le. Ha netán ez nem fedezné a megállapított minimum összeget, arra végrehajtást kérhet az exed. Azon felül, amit átutaltak neki.
Hidd el, mindenként bírósági úton csökkenteni kell.Senkinek a szíve nem szakad meg érted sajnos, a munkáltatódé meg pláne. Ha változtak a jövedelmi viszonyaid, teljesen jogos lesz az új összeg megállapítása.
Én úgy tudom, hogy 18 év után már nem gyerektartás, hanem rokontartás néven, és a gyermekednek fizetsz, ha azt megint csak egy új eljárásban megállapítják, és a gyermek nem tudja magát eltartani. DE rokontartás címén, ez éppúgy vonakozik az anyára is.
Ha hülyeséget mondtam, majd kiigazítanak :)
Én nem vagyok szakmabeli :)

bármi # 2007.09.10. 10:35

Kalamalyka! És ha nem élünk együtt? Ha más a lakcímük? Valahogy az mégse stimmel, hogy a fele fizetésem oda megy, én meg a két másik gyerekemmel a másik feléből éljek. Úgy tudom, figyelembe kell venni az anya jövedelmi viszonyait is.Viszont az sem szeretném, hogy a gyerekekkel való kapcsolatom megromolna ezek miatt. Bár az anyjuk tesz róla, de ez más téma.

monalisa1 # 2007.09.10. 13:52

bármi,
itt levelezni-, érdeklődni- és válaszokat kapni módod van még akár hetekig is, de a legfontosabb: MIELÕBB add be a bíróságnak a t.díj felülvizsgálata iránti kérelmet. Menj be a bíróság panasznapjára és ott jegyzőkönyvbe mondhatod a kérést, egyrészt díjtalan, másrészt a megfogalmazásban készségesen segítségedre lesznek. Aztán amikor lesz a tárgyalás - lehet hogy csak hónapok múlva - viszed magaddal az aktuális fizetési/jövedelmi igazolásokat. Sajna ameddig a bíróság másként nem dönt addig azt az összeget vonja a munkáltató amennyit most...