Gyerektartás és láthatás


mami # 2005.08.13. 17:22

Köszi. Bizonyitani nem tudjuk, hiszen 30 éve történt, családon belül, megfélemlités mellett, stb. Fiamnál pedig egyszer próbálkozott, akkor kidobtuk, azóta sem jöhetett hozzánk. Ez három éve volt. Az ő állitása áll szemben a miénkkel. Ha ezt nyilvánoságra hozzuk, rágalmazásért beperel. Ez ellen hogy' lehet védekezni? Nem akarom, hogy akár felügyelet mellett is, de találkozzon kisfiammal. Ez már háború.
A gyámügyön azt mondta az ügyintéző, hogy ennél komolyabb esetekben is megadják a kapcsolattartási jogot! Hol marad a fiam és a mi jogunk???

derill # 2005.08.12. 14:05

Ha mindezt tudjátok bizonyitani (mármint, hogy a férjedet szexuálisan zakklatta, illetve, hogy a gyermekkel is próbálkozott), akkor semmi gond, nem fogják a kapcsolattartási jogot megállapitani. Amennyiben viszont nem, akkor a kapcsolattartási jog megilleti. A felügyelet melletti kapcsolattartással egyébként nem értem mi a bajotok, ott tuti nem tudja zaklatni a gyereket.

Mindenesetre kérjetek pszichológiai vizsgálatot, mely keretében kérjétek, hogy az anyós szexuális irányultságát is vizsgálják.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

mami # 2005.08.12. 11:52

Sziasztok'
Segítséget szeretnék kérni.. Anyósom kaocsolattartásra adott be igényt a gyámügyhöz, de mi a férjemmel szigorúan elzárkózunk a kérése elől. Tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen esélyeink vannak annak érdekében, hogy megvédhessük kisfiúnkat. Anyósom férjemet kiskorában szexuálisan zaklatta, és jó okunk van feltételezini, hogy kisfiamnál is próbálkozott. Ez három éves korában fordult el. Azóta nem tartjuk anyósommal a kapcsolatot. Most kaptam idézést, a gyámügyhöz fordult, hogy kapcsolattartási jog illeti meg őt. Mi még a felügyelet melletti egy órányi beszélgetés lehetőségét sem akarjuk megadni neki. Mit tehetünk fiúnk és a családunk békéje érdekében?

derill # 2005.08.12. 11:34

dehogynincs. Odamész kapcsolattartásra a határozat szerinti helyre és időben, viszel két tanut, és ha nem adja oda, akkor jelented a gyámhivatalnál, kéred a végrehajtást, az elmaradt kapcsolattartások pótlását. Szeptemberben pedig feljelented, ha nem adja oda a Btk. 195. §-a alapján. Ennek a feltétele, hogy szeptember 1 után is megakadályozza a kapcsolattartást.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

svejk # 2005.08.12. 08:16

Sziasztok!
..csak annyit, hogy a vonják a tartásdíjat, de a gyermekem láthatását folyamatosan megakadályozza ex.
Nincs semmiféle szabály arra, hogy kikényszerítsem a láthatási jogom gyakorlását?
Vívunk és mire lesz vmi érdemi döntés a gyerek felnőtté válik, vagy már elvadították az apjától?
Fizetek mint a katonatiszt...


Svejk

derill # 2005.08.11. 09:55

Előre nem köteles fizetni. Havonta köteles. Előre csak ha igy egyeznek meg, de a biróság önmagától ilyet sosem állapit meg, max. az egyezséget jóváhagyja.
Vizsgálják a szülők jövedelmi helyzetét, de nincs olyan, hogy legkisebb és legmagasabb összeg. Elvileg 15-25 százalék között állapitja meg a biróság, de láttam már olyan határozatot, amiben az apa jövedelmének jóval több mint 50 százalékát állapitotta meg egy gyermekre, mivel a biróság szerint volt hálapénz is, bár a pasi nyilatkozott róla, hogy nem volt. Ezek után ha nem is volt, már kénytelen lesz hálapénzt elfogadni, különben éhenhal. Erről ennyit.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

andzsinszan # 2005.08.10. 20:39

Kösz. Az anyuka és az apuka is magyar állampolgárok. tehát 6 hónapra visszamenőleg kérheti és előre az első diplomáig köteles fizetni. Milyen szempontok alapján állapítják meg a tartásdíjat (pl. az anyának nyilatkoznia kell e a havi fixéről..stb.), mennyi a legkisebb és legmagasabb összege, kösz.

derill # 2005.08.10. 09:18

Általában igen. Ezért mindig azt mondom, nézzük mindig az egyedi ügyet.

andzsinszan: kérdés, hogy a tengerentul élő anyuka milyen állampolgár, illetve a tartásdijat magyar biróság fogja-e megállapitani. Ez ugyanis nem mindegy. A magyar biróság a magyar jogot veszi figyelembe, mig a külföldi a sajátját. Németországban például 100-400 euró közötti tartásdijat akkor is megállapit a biróság, ha az apának nincs jövedelme. Belátható, hogy ez viszont olyan összeg, amit egy magyar munkanélküli nem tud megfizetni, de még az sem biztos, aki dolgozik. A tartásdijat egyébként havi összegben szokták megállapitani, és nem egy összegben előre a gyerek első diplomájának megszerzéséig. A magyar jog szerint visszamenőleg max. 6 hónapra kérhető. Ha kint megállapitják és olyan összeget, amit nem tudsz megfizetni, akkor a magyar biróság fogja végrehajtani, tehát megpróbálják az egyéb vagyonod terhére behajtani. Ha nem megy, akkor megirják a kinti hatóságoknak. Ebben az eljárásban a gyámhatóság közremüködik (szükség esetén eseti gondnokot rendel a gyereknek, aki a birósági végrehajtási eljárást meginditja, esetleg feljelentést tesz tartás elmulasztása miatt, illetve nyilatkoztatja az apát, hogy miért nem fizet).


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kissember # 2005.08.09. 16:16

Értelek Z.Gy mostmár. Én úgy fogalmaznék, hogy a korlátoltság meg a berögzöttség dönt. No meg az általában úgy szokott lenni...
de azért azt hozzáteszem, hogy általában az apák is hajlamosak úgy látni hogy a gyerek helye az asszonnyál. És ha az apa annyira nem is ragaszkodik a gyerekhez, meg elfogadja azt hogy általában úgyis az anyának ítéli a bíróság a gyereket, és a bíróság is általában az anyának ítél majd és akkor a nagy általánosságból egyszer csak ilyen íratlan törvény lesz.... és ez valahol az apáknak is köszönhető valljuk be. Általában igazam van?

Zoltán György # 2005.08.09. 13:42

Kedves Kisember!

Nem, ezt nem gúnyból mondom, hanem cinizmusból, de ezzel a "rendszert" minősítem, amelynek alaptétele;

Angyali anyukák és ördögi Apukák...

andzsinszan # 2005.08.09. 11:32

Aki ért a gyerektartáshoz írja már le légyszí két mondatban, hogyha van egy a tengerentúlon élő anyuka a 17 éves fiával, az apa itt él Magyarországon, nem házasok, mennyi időre visszamenőleg követelhet tartásdíjat, (előre gondolom az első diplomáig) , ennek mennyi a legkisebb összege, ill. ha ez az összeg nem jön ki az illető fizetéséből, akkor végrehajtanak e??? kösz.

derill # 2005.08.09. 10:11

Mondhatja, ha két hét nyaralás után hazamegy. Itt erről szó nincs. A menekülnie kellettet meg bizonyitani kell. Mondhatja a másik is, hogy menekülnie kellett, mert a másik folyton szekálta. Bizonyitani kell mindkét állitást.

Hatósági döntés nélkül azonosak a jogaid, mint azt már tudod. A rendőrség, az iskola és a gyámhivatal köteles elfogadni, hogy azonos jogaid vannak, tehát köteles intézkedni, ha az azonos jogaidat sértik. Az egyenjoguság, amit az Emberjogi Egyezmény 7. kiegészitő jegyzőkönyv 5. cikke mond, tevőleges magatartást követel az államoktól. Ez kb. azt jelenti, hogy ha a germeket elviszi az anya iskolába és Te értemész, senki nem akadályozhatja ezt meg, hiszen jogod van a gyermekedhez mindaddig, amig a szülői felügyeleti jogodat nem korlátozzák. Az már persze a Te feladatod, hogy a gyermekeddel olyan viszonyt alakits ki, hogy szeressen, és akarjon veled menni.

Nem gulyból irta. Csak tetszett neki és megismételte. Az ő helyzete ugyanilyen. Ezért emelte ki.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kissember # 2005.08.08. 22:25

Gúnyból mondod?

Zoltán György # 2005.08.08. 20:29

Tehát a fene nagy döntésképtelenségben és a két vitatkozó szülő közül az van előnyben, amelyik hangosabban, többször, és okosabban kiabál.

Örülök, hogy rájöttél!

kissember # 2005.08.08. 19:54

Derill ebben a hazugságvizsgálóban nagy igazságot látok, nem gondoltam ennyire végig a dolgot...Valamelyik szülő jogsértéséről viszont nincs szó ha magával viszi a gyereket máshová, mondhatja hogy csak nyaralni indultak, vagy azt mondja akár hogy tarthatatlan volt otthon a helyzet és szó szerint menekülnie kellett a gyerekkel. Viszont a másik szülő is mondhatja a saját igazát és neki is joga van magával vinni a gyereket. Ez itt meglátásom szerint amíg ki nem mondják a válást, addig egy joghézag, amit valamelyest kifoldoznak egy ideiglenes elhelyezéssel, aminek pontosan olyan alaposnak kellene lennie mint egy gyermekelhelyezési pernek, hiszen egyik oldalról sincs bizonyítva, hogy a másik fél lenne ebben a bűnbak. Az ártatlanság vélelme ugye..... arról nem beszélve, hogy bírósági határozat nélkül sem a rendőrség, sem a gyámhivatal sem a gyermekjóléti sem az iskola nem tud, ahogyan olvastam eddig, azzal sem mindig.. de lehet nem jól látom ezt a kérdést, de eddig sajnos ezt tapasztaltam. Tehát a fene nagy döntésképtelenségben és a két vitatkozó szülő közül az van előnyben, amelyik hangosabban, többször, és okosabban kiabál

derill # 2005.08.08. 10:46

A hazugságvizsgálat több okból sem alkalmazható. Egyik az, hogy önkéntes. A másik az, hogy ezekben az esetekben végülis mindenki igazat mond - legalább is a saját szempontjából, és erről meg is van győződve - tehát a hazugságvizsgáló gép csődöt mondana, hiszen a lényege az elméletnek az, hogy az alany tudja, hogy hazudik, ezt mutatja ki a gép. De itt mindenki meg van győződve arról, hogy igazat mond. Az anya a gyereknek látszólag jót akar - védi a brutális apától, merthogy számára az vagy.

Amikor súlyos gondok vannak, akkor fellép a hatóság. Ilyen sulyos gond, amikor a gyermeket bántalmazzák, vagy a két szülő elkezdi egymástól ellopkodni. Ez utóbbi esetben ideiglenes intézkedéssel elhelyezik az egyik szülőnél. A kérdés az, hogy legalizálják a döntéssel az anya jogsértő cselekményét, vagy visszahelyezik a gyermeket a szokásos tartózkodási helyére (mint ahogy erre a nemzetközi gyakorlatban van is példa a Hágai egyezmény formájában. Jó ügyvéd kell a dologhoz és jó adag szerencse, hogy ne egy konzervativ nőpárti biróhoz kerülj, hanem egy felvilágosult, jogpártihoz, ahol tényleg egyenlő a két szülő.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kissember # 2005.08.08. 06:02

Itt is írok egy kicsit... Zoltán György ahogyan sejtem az eddigi írásaidból, Neked is van bajod bőven az exeddel. Azt nem tudom, hogy amikor súlyos gondok vannak a szülők között , miért nem lép fel a hatóság komolyabban? Hallottam olyanról, hogy hazugságvizsgálat, de lehet az űrben élek és ez nem egy elfogadott módszer. Tud erről valaki valamit?

derill # 2005.07.27. 16:07

A bizonyitás nem a Te dolgod, nem vagy Te nyomozó hatóság. Te ilyenkor csak feljelentést teszel rongálás miatt ismeretlen tettes ellen, a rendőrség meg majd kinyomozza, hogy ki rongált.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zoltán György # 2005.07.27. 15:35

Tudom, de nincs bizonyítékom...

Teszek rá milyen marhaságokat hisz el a rendőrség...

Nincs értelme hülyeségek miatt rohangálnom.

derill # 2005.07.27. 13:17

Na most akkor a gyerekek csinálták, vagy nem. Ha tudod, hogy nem, akkor rongálás miatt feljelentés ismeretlen tettes ellen, ha meg igen, vagy nem vagy biztos, akkor nem teszel feljelentést. Egyébiránt ha ujra megtörténik, még mindig ráérsz feljelentést tenni, és kártéritést kérni. Egy idő után fura lesz, ha minden telefon elromlik, amit a gyerekeknek adsz.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zoltán György # 2005.07.27. 12:48

Az akkumulátor lett rövidre zárva és leégetve.
Nem a gyerekek csinálták.
Vettem új aksit, kifogástalanul működik...

derill # 2005.07.27. 07:22

Akkor vegyél nekik másik telefont. Nem kell csudaszépnek lennie, tehát egy olyan üzletben, ahol használt telefonokat árulnak, meg tudod venni pár ezer forintért.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zoltán György # 2005.07.26. 20:59

Nem szándékosan tették tönkre a gyerekek, hanem elejtették.
Mindezek alapján a rongálás vétsége nem állapítható meg.

derill # 2005.07.26. 12:52

Akkor tegyél feljelentést rongálás miatt ismeretlen tettes ellen. Meglátjuk, mit csinálnak. Ha kiderül, hogy az exed volt, akkor bajban lesz, a rendőrség pedig meg fogja hallgatni a gyerekeket is. Egyébként elég nagy a káosz a telefoni kapcsolattartásról, már olyat is láttam, amikor a biróság kijelentette, hogy ő nem szabályozza, mert nem hozhat olyan határozatot, amit nem lehet végrehajtani, márpedig végrehajthatatlan egy telefoni kapcsolattartást szabályozó határozat. Szerintem csak akkor végrehajthatatlan, ha valaki nem akarja végrehajtani. Az a gyerek, aki tudja kezelni a mobilt, már el tudja mondani, hogy mi történt a telefonnal, miért nincs bekapcsolva, amikor kell. Ilyenkor pedig - mivel az anya köteles a zavartalan kapcsolattartást biztositani CSjt. 92. (1) - kapcsolattartás akadályozása miatt fel lehet lépni az anyával szemben, a telefoni kapcsolattartás megtagadása ugyanis egyértelmüen a szülői felügyelet visszaélésszerü gyakorlása, tehát véleményem szerint megalapozhat akár egy gyermekelhelyezési pert is.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zoltán György # 2005.07.26. 12:10

Köszönöm a kiigazítást!

Nálunk az exem tönre tette mind a két mobilt...
azt mondta, hogy a gyerek volt és véletlen...
Sajnos nincs szabályozva, ezért mehetek bárhova...