Gyerektartás és láthatás

angelo # 2008.01.22. 20:54

Kedves ObudaFan !

Azt szeretném megtudni,hogy a rám kivetett gyerektartás,vagy elmaradás miatti büntetés kiszabásánál új feleségem fizetéséhez,vagy anyagi eszközeihez hozzányúlhat -e a törvénykezés,vagy csak az én anyagi hátteremet veszik figyelembe?Munkanélküliségről van szó.

Köszönettel:A

ObudaFan # 2008.01.22. 21:03

Az új feleséged fizetése a ti közös vagyonotok, így tehát annak a fele is végrehajtható.

trigi # 2008.01.23. 07:27

:) bocsánat a zavarásért.
még egy kérdésem lenne.
valahol a neten(blogokban) olvastam,hogy a gyermek elvitele nem feltétlenül 3 éves kortól lehetséges.
olyat láttam,hogy ha már normál kosztos,vagy szobatiszta,akkor már elvihető hétvégékre.
igaz ez?
válaszokat előre is köszönöm.

monalisa1 # 2008.01.23. 08:18

Jól is néznénk ki ha egy gyerek csak 3 éves korára lenne normál kosztos, ami meg az esetleges tisztába tevést illeti azt apuka is bizonyára eszközölni tudja.

Ha a gyerek szokva van az apjához és az új környezetet is ismeri már, akkor adott a lehetőség elvinni - normális esetben.

kiskobak # 2008.01.23. 09:06

Kedves hozzáértők!

Nem tudom, hogy jó helyre írom-e kérdésemet, ezért előre is bocsánat.
A kérdésem az lenne, hogy ha elváltak a szülők, a gyerek közös felügyelet alatt van jelenleg, de az anyánál van elhelyezve (ott alszik hétközben, a hivatalos papírjai nála vannak, de az apa bármikor láthatja, elhozhatja magához). Az anya Ausztráliába akarja kivinni a gyereket hosszabb távra, akár kint élés céljából is. Oda vízum kell, a vízum igényléséhez szükség van az apa hozzájárulására, aláírására?

Ha időközben a bíróság - jelenleg is folyik per, mert az anya a közös felügyeletet szeretné teljesen megszüntetni, és korlátozni az apa láthatásást - úgy döntene, hogy az anyáé a gyerek és a közös felügyelet megszűnik, akkor mi a helyzet a külfödre vitellel? Akkor a vízum kérelemhez szükség van az apa beleegyezésére?

És egy más kérdés: ha a gyereket kiviszi az anya az országból több hónapra, a gyerek tanköteles korú, akkor ezt nem kell valamilyen tanügyi helyen jelezni és kérvényezni a magántanulói státuszt? Vagy ez úgy működik, hogy hopp, kiköltözünk Ausztráliába és kész?

A válaszokat előre is köszönöm,

Kiskobak

Kiskobak

Bani # 2008.01.23. 15:02

Sziasztok!
Meg tudná nekem mondani valaki, hogy a független pszichológiai szakvélemény mennyibe kerül?
A gyámhatóság szerint nekem kell fizetnem, de azt nem tudják, hogy mennyibe kerül. Nekem meg nem lenne mindegy.
Köszönöm

trigi # 2008.01.23. 15:22

bani
én úgy tudom hogy 40 ezer ft körül van a szakvélemény.

monalisa1 # 2008.01.23. 18:40

kiskobak

Az apa akár fordulhat azzal a kéréssel a bírósághoz, hogy az anya tartós/végleges távozási szándéka miatt a kislányt a továbbiakban önála helyezzék el - ragaszkodik a gyermekéhez. (Értsd: az ex kezdhet új életet, oké, de az apa kapcsolata a gyerekekkel emiatt ne lehetetlenüljön el.)

monalisa1 # 2008.01.23. 18:41

... gyerekkel

Bani # 2008.01.23. 21:26

Trigi! Köszönöm

Tamás123 # 2008.01.24. 16:25

Sziasztok!

Mentem a sulihoz, hogy lássam a fiamat, kérdezem a portást, azt mondja már nem abba az iskolába jár.

Azt szeretném megkérdezni, hogy kitől tudhatom meg, hogy a gyermekemet hová, melyik általános iskolába vitték, ugyanis a jogerős végzés szerinti kapcsolattartásnál a gyermek "átadási" helye az általános iskola, péntek 16 óra.

Iskolaigazgató? (feltehetően tudja, kötelessége-e megmondani az apának?)

Rendőrség?

(a feleségemmel és a fiammal telefonon beszélni esélytelen, számokat cseréltek)

Köszönöm

ObudaFan # 2008.01.24. 17:35

Gyámhatóságra menj, és annyit közölj, hogy az anya úgy döntött az iskolaváltásról, hogy téged nem is tájékoztatott.

Lisall # 2008.01.24. 19:48

Kedves Obudafan!

bankkártyaügyben folytatódik a szappanoperám.

(emlékeztetőül:

Ideiglenes intézkedés a gyerekek elhelyezéséről nincs, nálam vannak, a kedves apa nem írja alá a 14 éves gyereknek a bankkártyaigénylést. A válóper (az ő időhúzása miatt, minden lehetséges dolgot megfellebbez, nemjön e a tárgyalásokra ) már kettő és fél éve zajlik és még sehol sem tart)

Lisall # e-mail 2008.01.17. 19:35

A„ kérdésem az hogy ilyen esetekben mivel lehet az apa hozzájárulását pótolni (gyámhatóság, bíróság?) vagy most még évekig azt csinál amit akar?

ObudaFan # e-mail 2008.01.17. 20:39

Bíróság, ha már nem éltek együtt. Ideiglenes intézkedéssel is.

Az ügyvédem szerint ilyenre nem lehet ideiglenes intézkedést kérni (a gyerekek elhelyezéséről való ideiglenes intézkedés iránti kérelmünket meg egyszer régen elutasította a bíróság). Hogy van ez? Most akkor évekig patthelyzet várható?

Tamás123 # 2008.01.24. 19:57

ObudaFan!

Köszönöm szépen, a számból vetted ki a szót, vagyis még az előző levelemben szerettem volna megkérdezni, rémlik valami olyan a Csjt.-ben, hogy a külön élő szülőnek joga van néhány dologba beleszólni, úgymint:

• iskolaválasztás
  • a gyermek tartózkodási vagy lakóhelyének megválasztása

Majd utánanézek pontosan. A bíróság figyelembe veszi ezeket, ha az apa tudta nélkül történnek? Rémlik egy régebbi bejegyzésből, hogy a gyermek lakóhelyének megváltoztatását nem igazán.

Bocs, hogy így mondom, de nagy szívás mind a gyereknek, mind az apának, ha pl. elköltöznek 200 km-re, szinte ellehetetleníti a kapcsolattartást.

kali # 2008.01.25. 14:38

Kedves Tamás123!

Figyelemmel kisérem a történetedet itt a forumon, és felvetödött bennem egy kérdés, ami igazán nem is neked szól hanem a te esetednek, de már nem tudom megállni hogy ne írjak.
Hogy lehet az hogy amit a feleséged művel ilyen formában, és ennyi mindent áthágva, még mindig nem kapott érte büntetést? Legalábbis nem rémlik hogy arról írtál volna hogy lett volna bármi következménye is eme tetteknek, sem figyelmeztetés, sem birság kiszabása, se semmi.
Ennyire nem foglalkoznak a hatóságok azzal hogy mi folyik körülötted?

Remélem nem értesz félre, abszolut átérzem hogy neked ez mekkora fájdalom lehet, csak az nem fér a fejembe hogy ilyenkor hol vannak azok a hires törvények, meg mindegyeb.
Mert akkor ezek szerint ha én is ezt csinálnám a volt férjemmel akkor én is meguszám???
Egyszerűen röhej hogy ennyire szélsőséges az egész családjog, hogy van akitől egyből tesznek valamit, van akinél meg semmit.
Engem mint kivülállót felháborít hogy ez történik veled.

Kivánom neked hogy sikerrel járj, és végre találkozhass a fiaddal.

ElizaBetty # 2008.01.25. 18:42

Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy gyermektartás lecsökkentése perben miért van szükség 1-nél több tárgyalásra?
ha valakinek van már tapasztalata ezügyben, kérem írja meg!
Előre is nagyon köszönöm!

ObudaFan # 2008.01.25. 20:26

Ennek elég sok oka lehet. Elképzelhető, hogy a keresetlevél hiányos. Elképzelhető, hogy az első tárgyaláson nem áll még rendelkezésre a felek jövedelemigazolása. Elképzelhető, hogy a jövedelemigazolást ekkor kézhez kapó fél tanúkkal kívánja bizonyítani, hogy az abban szereplők nem valósak, stb. stb.

ElizaBetty # 2008.01.26. 15:41

Értem, köszönöm a válaszod!

ElizaBetty # 2008.01.26. 15:53

Szeretném még megkérdezni,hogy az idézésben,amit küldtek, az áll, hogy ha személyesen nem tud megjelenni a felperes (a férjem, ez lesz az 1. tárgyalás,és én lennék a meghatalmazottja),akkor az 1956.évi törvény... paragrafusában leírt lehet csak meghatalmazott. Ez tudja-e valaki mit jelent?
Nem szeretnék több mint 100km-t utazni azért, hogy a bíróságról hazaküldjenek.
Elég nagy a családi botrány, kicsit tartok is az egésztől!
Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2008.01.27. 12:05

A férjedet polgári perben képviselheted, amennyiben nem ő az ellenérdekelt és nincs kötelező jogi képviselet. Márpedig itt nincs. Azért olyan iratot vigyél magaddal, amivel bizonyítod, hogy ő a férjed (akár anyakönyvi kivonatot is), mert a bírók tudnak akadékoskodni.

Tamás123 # 2008.01.28. 09:42

Kali!

Köszönöm a hozzászólásodat. Nem ugrik be a neve, de nagyon egyetértek egy korábbi hozzászólóval, aki olyanra célzott, ha megvernek, előtte ismerd meg a Btk.-t, ezt kiegészítem azzal, ha 18 hónapja nem lehet kapcsolatod a gyermekeddel, ismerd a Csjt.-t és még ezer dolgot. Dr. Regász Máriától olvastam korábban, hogy nem a törvényekkel van a baj, (persze hiányosságok vannak) hanem a jogalkalmazók törvényismeretével vagy ha ismeri is, nem érdekli, ne csinálj neki munkát. Nekem jellemzően ez a tapasztalatom, folyik a hivatalok, hatóságok egymásra mutogatása.

Tamás123 # 2008.01.28. 09:47

Tisztelt ObudaFan!

Artad pár bejegyzéssel alább, hogy a jegyzői gyámhatóságra menjek, hogy a fiamat a tudomásom nélkül másik iskolába vitték.

Már ismerem őket, meg fogják kérdezni, na és? Mit akarok csinálni?

Szóval milyen lehetőségem van, mit kérhetek, ha kérhetek valamit tőlük.

Köszönöm

Marcell-Lola # 2008.01.28. 11:09

Sziasztok!
Megtudná nekem valaki mondani, hogy van e záros határideje a rendőrségi feljelentésnek?
Bántalmazás és kiskorú veszélyeztetéséről lenne szó. Igaz, hogy csak 30 napon belül tehetem meg?

_Wasp_ # 2008.01.28. 12:19

Tamás123 # e-mail 2008.01.28. 10:47

Ha ezt megkérdik, ne gyere ki a sodrodból, válaszold a következőket:
"Mit akarok csinálni? Szeretném aláírni a felvett jegyzőkönyvet, utána pedig szeretnék találkozni a gyermekemmel. Ha megállapításra kerül, hogy az anya veszélyezteti a gyermeket, akkor szeretném inkább én neveleni."

Mi mást mondhatnál?

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ElizaBetty # 2008.01.28. 13:41

Köszönöm!