Gyerektartás és láthatás

papamaci # 2013.09.04. 19:03

Nagyon szépen köszönöm az egyértelmű válaszadást!

Más vizekre eveznék: mi a helyzet akkor, ha nem a gyermekelhelyezés megváltoztatását kéri az apa az elhelyezéstől számított 2 év elteltével, hanem a láthatást szeretné újraszabályoztatni, amiben anno a bíróság előtt megegyeztek a Csjt-ben foglalt általános szabályok szerint? (nyilván azóta a körülmények megváltoztak és nem feltétlenül az apa javára, mert a láthatási jogával kvázi az adott időben egyszer sem élt) A láthatást 2 év után a Gyámhatóság is újraszabályozhatja?

Előre is köszönöm a válaszadást!

P. maci

ObudaFan # 2013.09.03. 20:49

A gyermekelhelyezés megváltoztatásáról minden esetben csak a bíróság dönthet, két éven belül is, azon túl is.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.03. 19:16

A két évet kár belekavarni.

papamaci # 2013.09.03. 18:35

Tisztelt Fórumozók!

Mint családjogban kissé járatlan, ámbár művelődni vágyó tagként a következő kérdésem volna:
2010. novemberében a páromnál - aki elvált a férjétől - helyezte el a bíróság az akkor 3 éves gyermeket.
Az apa azzal fenyegetőzik, hogy bár eltelt a gyermekelhelyezéstől számított 2 év, a gyámhatóságnál kezdeményezni fogja a gyermekelhelyezés megváltoztatását.
Jól tudom, hogy a 2 év eltelte után a bíróság az illetékes és keresettel lehet csak megindítani az eljárást? Kvázi 2 év után a gyámhatóság nem járhat el?

Kérem, aki tud,világosítson fel, hogy 2 év után akkor hová is lehet fordulni?

Köszönöm a segítséget!

P. maci

ObudaFan # 2013.09.02. 08:39

A 16 évest akarata ellenére egészen biztosan csak akkor helyezheti el nálad a bíróság, ha az apa bizonyíthatóan rossz hatással van rá.
A kapcsolattartás kérdésében kérj a bíróságtól ideiglenes intézkedést.

shell # 2013.08.30. 09:53

Kedves Fórumozók !

Tanácstalan vagyok ezért írok, hátha valaki tud segíteni az én ügyemben.

Válok a férjemtől, több mint egy éve elköltöztem. Két gyermekünk van 16 és 13 évesek. Természetesen mikor eljöttem mondtam a gyerekeknek hogy jöjjenek velem, de azt mondták hogy ott vannak otthon, gondoltam jó, elég sokk nekik az is ha a szüleik elválnak, majd lassanként megszokják és újra együtt lehetünk, de ez sajnos nem így történt.
A férjem nagyon ellenem nevelte a gyerekeket, olyannyira hogy kb 1 éve nem láttam őket. Voltam családsegítőnél, hívtam a gyámügyet, beszéltem ügyvédekkel, de mind azt mondták hogy lényegében semmit nem tehetek, a gyerekek nagyok megkérdezik őket a bíróságon, jelen helyzetben nem engem választanának.
Anyagilag nem engedhetem meg magamnak hogy ügyvédem legyen.
Azt még tudni kell hogy a gyerekekkel a kapcsolatom nagyon jó volt, mindig mindent én csináltam velük, a férjem soha nem vette ki a részét a gyereknevelésből. Az anya fia kapcsolat szerelem :) de ez megszakadt, amit nagyon nehezen viselek.

Kérdésem az lenne, hogy tényleg nem lehet tenni semmit. Nincs szankció egy olyan szülő ellen aki saját önös érdekei miatt neveli egy anya ellen a gyermekeit?
Tényleg csak akkor tehetek bármit is, ha végre meglesz a bírósági határozat és megkapom a láthatást, mert akkor lesz papírom arról hogy láthatom őket ?
A bíróságon nagyon szívesen mondanám, hogy nem egyezem bele hogy ő nevelje a gyerekeket, mivel nem alkalmas rá, (nincs munkája sem) de ha jól tudom a gyerekek véleménye döntő. Hiába még gyerekek és senki sem magyarázta még el nekik hogy mi miért történt, még erre sem volt lehetőségem.
Bármilyen tanácsot szívesen fogadok.
Nagyon szépen köszönöm
Anett

gaben39 # 2013.08.09. 05:58

üÜdvözlet!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Szerintetek mit tegyek az alábbi helyzetben, hova forduljak?:

A feleségemtől 2 éve elváltam, a közös gyermekünk nálam nyert elhelyezést tartás és gondozás végett. Már tavaly sem nagyon jött el a látogatásokra és elvinni sem nagyon akarta. Most, 2013-ban ez a helyzet egyre rosszabb, eddig 17 alkalomból 12x nem jött el, volt amikor indokolta (bepótolni nem akarta), volt amikor nem is jelentkezett. A mai napon telik le az a két hónap, amióta nem látta a 3 és fél éves lányát. Nemrég tudtam meg, hogy ezalatt az utolsó két hónap alatt megszületett a kislányom 2. féltestvére. A terhességét végig hazudta nekem, azt hitte, hogy beveszem, hogy neki be kell feküdnie a kórházba. Nos ennek a gyereknek sincs apja, mint ahogy a legelső lányának. Ez az újabb gyerkóc nagyon kiverte a biztosítékot nálam, borzasztó nagy károkat fog okozni lelkileg és érzelmileg a kislányomban, ha netalán az anyja elviszi őt (jogos elvitelre). A két éve alatt szinte semmivel nem támogatta a közös gyereket. A nagyobbik, aki vele él, kész roncs érzelmileg és lelkileg. Gyerektartást nem fizet (mert akkor, két évvel ezelőtt nem a pénz lebegett a szemem előtt a bírósági tárgyaláson). Forduljak bírósághoz "kapcsolat újraszabályozása" miatt? Esetleg a bíróság a közös gyermek "elhanyagolása" -az ő részéről- miatt eltilthatja az elvitelektől és láthatásoktól? Én nem akarom tönkretenni a kislányom életét a felelőtlen anyja miatt, csak azért mert a törvény kötelez engem arra, hogy biztosítsam a láthatást és elvitelt. Ha bírósághoz fordulok, kérjek-e előtte környezettanulmányt? (két évvel ezelőtt csak rám nézve csináltak, a volt feleségemnél nem volt ilyen). Köszönöm a válaszokat.

monalisa1 # 2013.08.05. 12:21

Bocs de mit is tudna kezdeni azzal a szoptatós stb. babával., csak kell dolgozni járni...

monalisa1 # 2013.08.05. 11:43

nicky177

Kell itthon egy jogerős bírósági itélet/végzés amely pontosan körülírja a gyermek elhelyezését, a t.díj összegét, továbbá a láthatás/kapcsolattartás leszabályozását.

Azt hogy mindezek után a finn családjogi törvény mit is tenne lehetővé, ahhoz kell keresni egy a kinti jogszabályokat ismerő ügyvédet.

Külön: amíg a gyermek x vagy x szülőnél történő elhelyezés kérdésében a bíróság nem dönt, előfordul hogy "lopkodják" egymástól vagyis nem adják vissza. Innentől kezdve neked kell tudni kell-e ettől félni, valamint hát ismerni az apa ottani körülményeit, családját stb.

monalisa1 # 2013.08.05. 11:32

Nem vagyok ügyvéd csak egy fórumozó laikus hozzászóló.

monalisa1 # 2013.08.05. 11:30

Bocs de miért írtad ezt a kérdést amikor a másik- a "Kiskorú gyermek külföldön" c. topicban évi 9 hónapokra történő külföldre vitel lehetősége iránt kérdezel...

Amúgy egy 3 éves gyermeket az édesapja kéthetente már akár péntek-vasárnap időkre is magához veheti, miért is ne - már nem kisbaba. (A megfelelő szoktatáshoz szükség lesz.)

Azt hogy mintha ellened hangolják a gyermeket, a problémát neked kell megoldani...

Szóval a körülmények időközbeni lényeges változására tekintettel fordulhat az apa a bírósághoz, és nagy valószínűszínűséggel helyt is adnak a kérésének.

Ahogy a felügyeleti jog is megosztható a szülők közt, az ez elleni aggályaidat neked kell előadni, vagyis miért is zárná ki őt ebből a bíróság?!

Tündérbogár # 2013.08.05. 09:38

Kedves ügyvéd úr, azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy milyen jogaim vannak:

• én vagyok az édesanya, 2010. őszén jogerős végzés született 3 éves lányom gyerektartás/láthatás ügyében, melyet maximálisan betartok! Apuka ennél is többet szeretné látni a lányát, aminek én ellene vagyok, mert gyermekemnek édesapjával való találkozás után fél napig viselkedési problémái vannak. Apukának az én családommal nem jó a viszonya, pedig egészen a múlt hétig megengedtük neki, hogy NAPI szintet tartsa kapcsolatot és láthassa gyerekét. Neki ez nem volt jó, hogy nálunk a lakáson láthatja a szombati kötelező láthatáson kívül a lányát, ő most a szombaton kívül szeretne még 1 napot és zsarol, ha nem engedem meg, akkor bírósághoz fordul.

Én szeretném, ha maradna az, ami a jogerős végzésben szerepel, ezt 100%ban betartom, de többet nem kívánok adni!

Kérdés:

• apuka megteheti, hogy közös felügyeletet kér, és akár 2 hetet nálam, 2 hetet nála lakjon a gyerek?
  • apuka ha kéri, a bíróság engedné neki a láthatást szombati napon kívül?

Mik a lehetőségek ezzel kapcsolatban?

köszönöm

nicky117 # 2013.07.30. 16:04

Kedves Hozzáértők!

Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni.

Kislányom most 2,5 hónapos, apuka a terhességem 5. hónapjában elhagyott. Nem voltunk házasok, az apasági nyilatkozatot megtette. Apuka finn állampolgár, így ebből adódóan a kislány is automatikusan megkapná az állampolgárságot. Azonban én ezt nem szeretném, mert nem tudok bízni az apukában.

Egyenlőre nem született semmiféle ügyvédi megállapodás és/vagy nem is indítottam még gyermekelhelyezési pert a felügyeleti joggal kapcsolatban. Így kérdezem, hogy ha a kislány megkapná az állampolgárságot, apuka kivinné magával Finnországba, és tételezzük fel, nem hozná vissza, Magyarországról hogyan tudnám elérni, hogy visszakapjam?

Amennyiben születne köztünk egy ügyvéd által ellenjegyzett megállapodás, melyben kikötjük, hogy apuka a tudtom nélkül nem viszi külföldre, ill. a finn hatóságot nem használná fel arra, hogy ellenem Finnországban bármilyen peres vagy peren kívüli eljárást indítson, úgy belemenjek-e abba, hogy a kislány is finn állampolgár legyen?

Köszönöm.

monalisa1 # 2013.07.30. 12:45

hcsuti

Jó lenne ha elvégeznének egy DNS vizsgálatot ténylegesen kitől is a gyermek...

Ha nem a fiatalember a gyermek apja akkor őt látogatni, babusgatni stb. csak ha az anya ahhoz alkalmanként hozzájárul.

A gyámhatóságtól kérni segítséget.

----
  • laikus hozzászóló
monalisa1 # 2013.07.30. 12:41

milánói

A táppénz is jövedelem így abból is vonható a t.díj. Azonban az apa az állapotromlása miatt a táppénzes időt követően minden bizonnyal rokkantnyugdíjas lesz - sokat fog csökkenni a jövedelme, kérheti a bíróságot a t.díj mérséklésére.

T.díj 6 hónapra visszamenőleg követelhető, ha azt előzőekben bíróság állapította meg és ennek ellenére nem fizetett, a különbözet is kérhető.

milánoi # 2013.07.30. 09:44

Tisztelt ügyvéd úr.

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy 1 éve külön élek a férjemtől van 2 kiskorú gyermekünk 10 és 8 éves.1 éve nem fizetett a gyerektartást,de sajnos egy baleset érte őt tavaly amiből elég rosszul jött ki.Mondhatjuk úgy is hogy a lábát nem tudja használni.Ezért kérdezem önt,hogy most a táppénzen van és a táppénzből is vonhatnak tőle gyerektartást?És nem e lehetne visszamenöleg kérni a gyerektartást bíroságon keresztül.köszönettel.

kunyhó # 2013.07.29. 19:52

W.Tamás
Jogilag nem lehet. Ha az anyával jó a kapcsolata, és engedi, akkor lehet.
Nekem volt olyan, hogy szombaton dolgozni kellet, kértem, anyám elhozná. Nem adta, menjek akkor, ha befejeztem a munkát.
Nekem csak az van, ami le van írva. Ami nincs leírva, az nincs!
A bírói végzések azt mondják: "a kapcsolattartásra jogosult a gyereket a kapcsolattartás ideje alatt jogosult a gyermeket magával vinni, köteles azonban a kapcsolattartás záró időpontjáig őt a tartózkodási helyére visszavinni."

W.Tamás # 2013.07.29. 15:04

Az eredeti megbízott sem lett volna idegen a gyerekek számára (na, konkrét leszek, apuka már nem annyira új barátnője volt a jelölt), de őt meg anyuka nem szíveli.

Azt már tudjuk, hogy egyik félnek nincs érdemi beleszólása abba, hogy a másik fél kire bízza a gyerekeket, ha el kell szaladni ide vagy oda. Érdekes, amikor ezt felvetettem az anyukának, akkor azt mondta, hogy "Ne keverjük, az más, én mégiscsak az anyja vagyok. [némi szünet] Igaz, ő meg az apja." Na most erre mit mondjak :)

De nyilván apuka sem egy vadidegent, vagy egy távoli ismerőst kér fel, csak olyan embert, akire 1000%-ban rá meri bízni a gyerkőcöket. Csak apa, nem hülye :)

No, de a jog betűje szerint kérhet-e egyáltalán ilyet?

monalisa1 # 2013.07.29. 14:53

És egy rokon 100x-or jobb mint egy idegen aki iránt joggal nem lenne bizalom.

monalisa1 # 2013.07.29. 14:49

Az élet mindig hozhat valami váratlant, a keresztaput a gyermekek bizonyára jól ismerik már.

W.Tamás # 2013.07.29. 14:40

Az egyik gyerek 7 éves, a másik 2 éves.
Azért nem az anyával beszélem meg, mert nem én vagyok az apa, de én leszek az, akinek az anya végül hajlandó odaadni a gyerekeket (amúgy keresztapus is vagyok), de eredetileg nem én lettem volna szállítmányozó. Jelenleg tehát én a megoldás vagyok, nem a probléma, de a kérdés ettől még áll.
Tehát ha az apa valamilyen méltányolható módon akadályoztatva van, akkor előzetes értesítés mellett mást megkérhet-e, hogy hozza el a gyereket (anélkül, hogy erről korábban külön rendelkeztek volna a bíróságon)?

monalisa1 # 2013.07.29. 14:28

Mondjuk 3-5 éves gyermeket nem bíznék idegenre - az anya szemszögéből.

monalisa1 # 2013.07.29. 14:25

A gyerekek életkora? Amíg ők még kicsit ragaszkodhatnak hogy az apuval utazzunk!.., azonban egy 10-14 éves gyermek már jól elvan pár órát másvalaki táraságában is - akár utazás közben is. Sőt egy bizonyos életkortól már önállóan is utazhat, pl. ha nem kell átszállni.

Az anya jól (?) ismeri-e az illetőt akivel el akarnád őket hozatni, tehát felvetődik a bizalom jogos kérdése.

Alapból a problémát miért nem az anyával beszéled meg?!

----
  • laikus hozzászóló
W.Tamás # 2013.07.29. 13:56

Kedves Fórumozók!
Apuka és anyuka között a gyerekekre vonatkozó kapcsolattartás rendezve van. Apuka 200km-re lakik anyukától, a láthatásra haza szokott utazni. Apuka most szeretné, hogy a kéthetes szünetben a gyerekek nála legyenek (200km-re), de ehhez el kéne utaznia a gyerekekért. Ehelyett azt szeretné, hogy egy közös ismerős, akit a gyerekek is igen jól ismernek, és aki egyébként is jön abba a városba, ahol apuka lakik, elhozza a gyerekeket.
Ha apuka előre jelzi ezt anyukának, hogy más menne a gyerekekért, akkor anyukának oda kell adnia vagy sem?
(Tehát nem az egész láthatást "adná át" valakinek, hanem csak az elhozatalhoz venne igénybe segítséget)

ObudaFan # 2013.07.29. 09:33

Tudja kérni, de csak a végrehajtási kérelme benyújtásától 6 hónapra vissza. Persze, mire ez hozzád eljut, az lehet, hogy azt jelenti, hogy van egy évnyi tartozásod.