Nos, 5x elolvasás után sikerült megértenem.
Már csak az a kérdésem, hogy a nyári időszak az időszakos kapcsolattartás vagy folyamatos?
Gyerektartás és láthatás
A megállapodásban úgy van leirva, hogy minden páros héten van a gyerek az apánál nyáron. Mikor iskola van, akkor meg minden páros hét péntek 17.30-vasárnap 17.30. Na ez az, ami anyukának köszönhetően nem igy van. Sokszor csinálnak programot és olyankor vagy szombat délután lehet menni érte, vagy csak vasárnap.
Szia Judit!Persze,hogy normálisnak tartom!Tette volna ki a gyerekét az utcára?Minden csak megegyezés kérdése.Szerinted az a pasi,aki külföldön dolgozik ,beköltözteti az ex-ét a lakásába(ne a nagyszülőknél nyomorogjanak)az ki?Szerintem egy szuper apa.Mert ugye kiadhatná albérletbe is...Azonkívűl nem jó érzés tudni,ha neadj'elválnátok Ti is,nem vág ki az utcára?Ez legalább is számomra pozitívum a férjedtől.Ha Te is így gondolod ezentúl,akkor büszke lehetsz rá,nem bosszankodni,hogy kihasználták.Mindent lehet másik irányba nézni.
Egyébként az én lányom is egy förmedvény ,rózsaszín,két pántból álló valamit hord,most már kicsi neki,de még belepréseli a lábát,a legújabb szerzeménye meg egy aranyszínű ocsmányság,a ruhákról meg jobb ha nem is beszélek...
A láthatást el lehet magyarázni neki,hogy be kell tartani.Ha programja van a gyereknek(mert előfordulhat)biztosítani,hogy elviszitek Ti.A szociális központhoz is lehet fordulni,ott majd elmagyarázzák neki,ha nem akarja megérteni.Ha meg neki van dolga a gyerekkel,akkor maradjon azon a hétvégén otthon,következő hétvégén bepótoljátok.
Az is meg lehet mondani,Ti nem értek rá ugrabugrálni,ha pénteken nem lehet elhozni a kölköt,szállítsa oda hozzátok ő,persze elötte telefonon egyeztetni.
Anyuka kedves csak azt szokta elmagyarázni, hogyha nem érzi jól magát, telefonáljon és majd jönnek érte. Rendes nem? Elméletileg a pótlás is le van fektetve írásban, de gyakorlatilag ez sem működik. Anyuka részéről meg sem fordul a fejében, hogy mi esetleg nem érnénk rá másik időpontban elmenni a gyerekért, az meg, hogy ő hozza, elő nem fordulhat. Tudod, olyankor véletlenül épp nem érnek rá, mert nekik is "programjuk" van... Itt sajnos nem használ a szép szó. Nekem ez azért furcsa, mert az én szüleim is elváltak, és nálunk "rend" volt a láthatás terén. Mi a tesómmal minden vasárnap mentünk Apuhoz. Anyukám ezt elfogadta, ezalól csak a betegség, meg az évi nyaralás volt kivétel. Ja, és Anyukám nem hangolt Apukám ellen minket.
Szia Judit!
Nem. Szerintem nem normális dolog az, hogy az anya (vagy apa) a gyereket használja fegyverként a másik ellen.
De nem hiszem, hogy a jog erre megoldást nyújt. Sajnos a jogalkotók sincsenek felkészülve minden emberi aljasság kivédésére, ráadásul ezek a legnehezebben védhető/megfogható ügyek.
Az anyukának inkább pszichiátriai kezelésre lenne szüksége...
Amit esetleg tehetnétek:
Vegyétek meg, amire szükség van. A számlákat tegyétek el, és esetleg lehetne csökkentett gyerektartást fizetni - hiszen egy részét már teljesítettétek.
A gyerekre pedig nagyon vigyázzatok. Ő nem tehet a szülei háborújáról. Ha már az anyja elvesztette az eszét, legalább az apjára számíthasson.
Kiváncsi lennék, hogy meddig mehet el a "gondozó" szülő a kapcsolattartás akadályozásában, hogy a bíróság megváltoztassa az elhelyezést?
Tudna esetleg gyakorló ügyvéd konkrét példát is mondani, amikor ilyen tényleg megtörtént? Nekem úgy tűnik, hogy az elhelyezés megváltoztatása csupán elméleti lehetőség, a valóságban még az is reálisabb, hogy a manipulatívan viselkedő szülő fejére esik egy zongora...
Szia nandy!
A pszichiátriai kezelést már mi is megállapítottuk, de hát hogy add elő, mikor úgyis mindent tagadni fog. Bebizonyítani is nehéz (szerintem), mert kettős játékot űz. Egy arcát mutatja felénk, egy másikat pedig a barátja felé. Egyszer szerintem pont ez lesz a veszte, mert ki fog bukni a szerepek miatt. Akkor majd az új kapcsolata is elgondolkodhat, hogy kivel is él együtt.
Egyébként már volt depressziós és gyógyszeres kezelés alatt is állt.
Köszönöm a véleményed, mi is hasonlóra jutottunk a számlákkal kapcsolatban.
Azért én bízom abban, hogy egyszer fenn, máskor lenn...
der Alte!
Már másik topicban is volt szó róla!
Olvastam bírósági statisztikát. Hivatalosat. Ha nem csak az egyik szülő pályázik a gyerekre, hanem apuka is úgy gondolja, hogy képesnek érzi magát, (vagy az új asszonyt) gyermeke gondozására, és ezt a válóperben is kifejezésre juttatja, akkor kb. ugyanakkora esélye van arra, hogy a gyermeket nála helyezik el, mint az anyának.
Gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti perekben pedig még jobb az esély, különösen, ha gond van a kapcsolattartással (bizonyítottan), vagy anyuka a gyyermeket apuka ellen neveli. Ez utóbbi mindig bizonyítható, mert egy pszichológus szakértő 10 perc alatt megmondja, ha ez a helyzet, őt nem nagyon lehet átverni.
De azért valljuk be, sokkal egyszerűbb a gyermeket gondozó szülőt kritizálni, mint szép szóval, vagy akár hatósági közreműködéssel a láthatást "rendbe rakni".
Az esetek nagy többségében ezek a gyermekelhelyezési perek el sem indulnak. Pedig sokszor elég ennek a komoly kilátásbahelyezése is. Persze azért az anyák azt is tudják, hogy ez mely apáknál kizárt, és mikor valós veszély.
Goodwitch
Goodwitch!
Sajnálom, hogy nem te voltál sz ügyvédem! :-) Az enyém azt mondta, hogy kb. akkor lenne esélyem rájuk, ha tudnám bizonyítani, hogy az exem "sorozatosan, részegen, bedrogozva, legalább három pasival a gyermek szeme láttára dugatná magát". Bocs a nyers kifejezésért, de tényleg ezt mondta.
Nulla esélyekkel nem sok értelmét láttam annak, hogy a gyerekeket kitegyem egy olyan procedúrának, amelyben "életem volt párjával" minden követ megmozgatunk, hogy egymást utolsó szemétnek, erkölcstelen, gazembernek állítsuk be, rángassuk egymás közt a gyerekeket, hangoljuk őket egymás ellen, stb. Tudod, mint a bölcs Salmonról és a 2 anyáról szóló tanmesében, amelyben azon vitatkoznak, hogy kié legyen a gyerek. Inkább legyenek nála, minthogy sérüljenek.
Persze ha tudtam volna, hogy lehet esélyem... persze, ha akkor többet tudok a válásról...!!! :-)
Der Alte!
Éppen erről szólt a cikk, hogy ez a "úgyis az anyánál helyezik el a gyereket" mennyire csak városi legenda ma már.
Ez egyébként pont ezért káros, mert egyrészt anyukák nagy része ezzel szépen visszaél, másrészt apukákat visszatart attól, hogy jogaiért harcoljon.
Láttam én már olyat is, hogy ügyész anyukát helyre rakott a bíróság, amikor kicsit egyoldalúan értelmezte a kapcsolattartási megállapodást. Meg olyat is, hogy 14 éves lány gyermek felállt, és átköltözött az apjához, mert nem bírta, hogy bűn az apját szeretni. A bíróság pedig ebben az életkorban ugye nem ítélhet a gyermek kívánsága ellen.
Egyébként ez a gyerek is azért maradt az anyjánál, hogy "békés legyen a válás". A béke a válás kimondásának napjáig tartott, másnap már minden volt az apa a gyerek előtt, csak tisztességes ember nem.
Goodwitch
Szia Goodwitch és der Alte,
Nekem is ugyanezeket mondta az ügyvédem, mint neked Alte, igy én sem láttam értelmét annak, hogy felesleges köröket fussak és a végén még kevesebbet láthatom a fiamat mintha békében lezajlana az egész. De persze békéről szó sem volt se akkor se most. Gyerekátadásnál folyamatos veszekedések, az autót megdobálja amikor elhozom a fiamat, folyamatosan ribancozza a mostani élettársamat, külföldre viszi a gyereket anélkül hogy szólna és még sorolhatnám.
Asszem most telt be a pohár és nem érdekel, ha csak 10% esély van rá, hogy én nevelhessem fel a fiamat az már esély. Legalább megtettem mindent amit lehetett.
Szerencsére ezek egy része bizonyítható is, mindig jeleztem a gyermekjólétinek, gyámnak, stb. hogy mi van.
Azt meg tudnátok mondani, hogy egy gyermekelhelyezés megváltoztatása az hogy zajlik? Mennyi idő? és egy 2és1/2 éves gyerek esetén is van-e rá esély?
Csak akkor lehet indítani, ha a válás óta már eltelt két év.
A gyámhatóság kimegy környezettanulmányt készíteni mindkettőtökhöz, mindkét szülőt megvizsgálja pszichológus szakértő, és megvizsgálja a gyermeket is.
A gyermekelhelyezést arra hivatkozva kell kérni, hogy a másik szülő alkalmatlan a gyermek nevelésére, amit leginkább azzal bizonyít, hogy akadályozza a láthatást, és ellened neveli a gyermeket.
Esélyed akkor van, ha végig higgadt tudsz maradni, és bitosítod a bíróságot arról, hogy ha nálad lenne elhelyezve a gyermek, ezek a problémák nem merülnének fel.
Kell hozzá mindenképpen egy ügyvéd, lehetőleg olyan, aki nem lebeszélni akar. 2 és fél éves korban nem túl nagy az esély, de nem lehetetlen. A bíróság ugrik a másik szülő ellen nevelésre, és a láthatás akadályozására.
Az eljárás nem rövid, de egy év alatt lezajlódhat.
Goodwitch
„Azért én bízom abban, hogy egyszer fenn, máskor lenn…”
Judit: ebben inkább ne bízz. Leginkább a gyermek inná meg a levét.
Ha az anyuka volt már depressziós, emiatt gyógykezelés alatt állt, annak van nyoma is.
Talán érdemes lenne a gyámügyisek segítségét kérni. Mielőtt még kárt tesz magában és a gyerekben.
nandy!Attól,hogy valaki depis ,nem fogják elvenni a gyereket!Ha meg gyógykezelés alatt áll/állt,még meg is simogatják a buksiját,hogy milyen együttműködő.Úgyhogy ez rossz tanács volt.Sőt! Ha sokat jelentgetik fel Anyukát,még ők üthetik meg a bokájuk(Mégha igazuk is van).Judtéknak a láthatás időpontjának be nem tartásáért lehetne feljelentést tenni,nem értem eddig mért nem tették,ezt szigorúan veszik.Fapofával előadni,hogy készek bíróságra menni(ha nem is),de az időpontokkal rend legyen,ha Anyukával nem tudnak szót érteni,hát beszéljen vele a szociális munkás/gyámügyes.
A kérdés az, hogy az ig.ügyi orvosszakértő hogyan látja...
Jelenleg nem szed gyógyszereket, és a viselkedése alapján valószínűsíthető, hogy még nem gyógyult meg...
(áhh, hagyjuk)
Igazad van, meg kell említeni anyukának, hogy amennyiben akadályozza a láthatást, akkor majd a bíróságon találkoznak... hátha attól összekapja magát. De ha depis, akkor korántsem biztos, hogy ezen elgondolkodik. Lehet, hogy inkább támadásnak veszi, és még jobban "alátesz" az apukának meg a pótanyukának.
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy 11 hónapos gyerekem. Az apja rendszeresen látogatja, megegyeztünk szóban bármikor jöhet hozzá, jön is hétközben általában.
Tegnap egy papírral jött, melyben többek között az is volt, hogy bármikor látogathatja és elviheti. Közölte volt ügyvédnél, változott a törvény, már nincs olyan, hogy 3 éves korig az anya felügyelete mellett találkozhat a kicsivel. Kéthetente elviheti péntektől-vasárnapig. Azt is mondta, hogy állítólag ha már nem szopik el lehet vinni.
Nem írtam alá a papírt, rögtön bírósággal fenyegetőzött. Azóta lehiggadt, ma is volt a gyereknél, de a bizalmamat elveszítette. Szeretném megtudni, hogy tényleg változott a törvény? Nem eltiltani akarom a gyerektől, eddig is láthatta,amíg akarta, de elég anyás a kicsi és nem szívesen engedném még idegen környezetbe.
Előre is köszönöm a segítséget.
Jogász leírta már itt a Fórumon, hogy időközben valóban megszünt a 3. életév betöltése előtti elvitellel kapcsolatos korlátozó "tilalom", de...
A kicsi gyermeket szoktatni kell a változáshoz, tehát javasolt hogy a "kedves szülők" lehetőleg sokat időzzenek ismét együtt - gyermekünk érdekében., nyár van, ki a szabadba: séták, játszótér stb. (Szokja a kicsi, hogy jön az apa és viszi ide-oda, de - és egyenlőre az anya is ott van az ő kis biztonságára.)
Az is nagyon fontos, hogy a fogadó hely/körülmény megfelelő legyen a kisgyermek számára. Aztán lehetőleg ne azt jelentse az elvitel, hogy az apa "lepasszolja" a kicsit az anyjának stb., miközben éli világát... Az az ő gyermeke, alapvetően őneki kell vele törődnie.
Üljetek le átbeszélgetni a dolgokat.
Lau77! Valóban változott a törvény az elvitel jogát már nem lehet korlátozni csak kirívó esetekben,de csak egy napra viheti el 3éves kor elött ottalvás nélkül.Ha betölti a 3.évét csak utánna viheti el péntektől-vasárnapig. Addig meg pl:minden páros hétvégén szombat vagy vasárnap 9-18óráig. Tehát egész nyugodtan mehet a biróságra mert ha te nem eggyezel bele nem alhat nála 3éves kora elött.
Jogisegítő!
Honnan veszed, hogy három éves koráig nem alhat az apjánál a gyerek?
Tudnál esetleg jogszabályhelyet is?
Goodwitch
Sziasztok!
Azért írtam ide, mert hirtelen megijedtem, ugyanis kaptam egy enyhe célzást, hogyha nem írom alá, hogy bármikor vihetik, mennek bíróságra és nekik messzire elér a kezük. Ez sajnos igaz is. Az azért sokkal jobb, ha nem viheti el 3 napra. Félek, hogy rossz élményként marad meg a gyerekben, hogy egyszercsak elviszik, idegen helyre idegenek közé (ott nem ismer senkit, nem látogatják), akkor később az oviba is nehezebb lesz beszoktatni.
Én mondtam nekik, hogy bármikor jöhet a nagyszülő és én is szívesen átmegyek a kicsivel. De úgy látszik ez nem jó nekik. Az exem egyébként nem ilyen, nem is értem mi történt vele, fizetni is fizetett rendesen. Várom a fejleményeket, mert többféle válasz érkezett.
Köszönöm
Lau77!
A gyermek és a külön élő szülő kapcsolattartásáról a szülők közösen döntenek. Ha nem sikerül megegyezni, akkor a Bíróság határoz az egyik szülő, vagy mindkét szülő kérelmére. Ilyen kicsi gyereknél, különösen ha az anya tiltakozik, valóban kéthetente egy nap reggeltől estig a szokás. De ha a kicsi sokat van az apjával és a nagyszüleivel, nem tekinti őket idegennek, akkor semmi akadálya a hosszabb időre történő elvitelnek sem.
Az exedet higgaszd le, és hadd fenyegetőzzön, olyat nem fog ítélni a Bíróság, hogy bármikor elviheti, amikor kedve szottyan. Sőt. Ha Bírósághoz fordul, akkor a mostaninál sokkal rosszabb helyzetbe is kerülhet, legalábbis papíron. Mert bármit is ítélnek, attól kedvezőbb feltételeket Te saját önszántadból biztosíthatsz neki bármikor. A gyermek érdekében is az áll, hogy apjával is minél szorosabb kapcsolatot alakíthasson ki.
És egyébként is, csak olyat írj alá, amivel egyetértesz. Mindig...
Goodwitch
Tisztelt Fórumozók!
Bizonyára a kérdés már számtalanszor felmerült, igyekeztem is rákeresni, de elvesztem az elolvasandó forumszövegek mennyiségében.... Esetleg, ha mégis válaszolnátok, megköszönném.
Férjemnek előző kapcsolatából van egy 7 éves kisfia, aki az édesanyjával él. Az anyuka borzalmas a kapcsolattartás és minden egyéb esetén. Nem csak velünk, hanem a másik gyereke apjával is. Ott tesz keresztbe mindkét apának ahol tud. Most lett vége egy szerencsésen megnyer pernek (minden vélt sérelmére jelentget). Az elhúzódó I, II fok és a fellebezés után kb. 900 000 Ft-tal tartozik, amit természetesen, ha nem kérünk behajtást, sohasem fogunk viszontlátni.De a gyerek miatt valószínülek ezt is benyeljük (apa ellen nevel). A másik apával szemben az elmúlt hónapban két vesztes pere volt.....De ez most nem érdekes. Anyuka orvos, és most úgy döntött végleg bosszút áll. Természetesen nem volt erről hivatalos bejelentés, csak barátok, a gyerek stb. közlései. Most megy vissza GYESről vezetőorvosi pozicióba, de csak menne, mert mindezt felrúgva elköltözi a két gyerekkel Magyarország másik csücskébe, csak hogy akadályozzza a láthatást.
Tehetünk bármit is azon kívül, hogy ha hivatalosan is közli, kérvényezzük a kapcsolattartás módosítását? Ilyen távolság esetén mi a kapcsolkattartásra a gyakorlat? Eddig péntek 18-tól vasárnap 18-ig volt.
Ha ugyanez marad, férjemnek péntekre szabadságot kell kérnie, hogy odaérjen időre, és csak hajnali 3 felé érnének haza, ha egyenessen hazahozná. Van valami ötletetek?
Köszönöm a segítséget, előre is!
esőcsepp
Amennyiben a váláskor a bíróság bár az anyánál helyezte el a gyermeket, de közös a szülői jog gyakorlása, akkor az apa előzetes jóváhagyása nélkül nemigen fog költözni az anyuka sehová a gyermekkel, nemhogy az ország másik végébe, de akár még a szomszéd kerületbe sem.
Legfeljebb kérheti a bíróságtól a gyermek lakhelyének megváltoztatásának engedélyezését, melynek kimentele kétesélyes.... (Ismert, hogy egy bírósági eljárás nem egyik napról a másikra való.)
És ha mégis, a láthatás/kapcsolattartás dolgát újra kell szabályozni - ez a minimális követelmény.
Az apát nem lehet önkényesen elszakítani a gyermekétől, vagyis az eddigi láthatás gyakoriságától azzal, hogy az anyának "mehetnékje" van., oké,de akkor állja az egyes láthatások költségeit!
Ha a két apa összefog az anya ellen, könnyen előre borítékolható a végeredmény...
Betöltetlen orvosi állás majd minden városban/kerületben található, tehát nem okvetlenül kell lefutni a térképről.
Ez a téma valóban elég kivesézett már itt a Fórumon, most nagy hírtelen én sem találok megfelelő topicit/dátumot, de ha tudatosan keresed ObudaFan tárgyi beírásáit, akár még jogszabályhelyet is találsz.
A másik: azt a 900 ezer forint tartozást tessék kérni végrehajtatni., nem baj ha esetleg most nem visz eredményre, de 5-10-15 év múlva, amikor a gyermek már nagykorú lesz és nem érinti a dolog, az anyától az akkori jövedelméből stb. már levonásba helyezhető majd. (Kamataival együtt majd megkaphatja a gyermek a summát.)
Ha a végrehajtónak évente csak egy levelet írtok, és ő is ír egy-egy levelet évente az anyának, az egyre csak halmozodó tartozás elvileg soha nem évül el...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02