öröklés,ingatlan

fokker70 # 2009.11.19. 13:25

Bocsánat, hogy kétszer írtam de azt érzékeltem, hogy az első levél nem ment át, egy kicsit kihagyott a rendszer.

Remélem nem megtévesztő.
Elnézést.

ObudaFan # 2009.11.19. 13:33

Ajándékozással csak akkor zárod ki, ha biztosan megérsz még utána 15 évet. Ha eladod, akkor persze az eladott dolog nem lesz a kötelesrész alapja, de azért a házastársadnak való eladásról nem lesz olyan nehéz igazolni, hogy színlelt szerződés volt. Ha a kitagadás feltételei fennállnak, tagadd ki, ha nem, akkor jogszerűen a kötelesrészétől nem tudod megfosztani.

fokker70 # 2009.11.19. 13:39

Kedves ObudaFan!

És ha a kereszt gyermekünkre íratjuk az egész házat, vagy oda ajándékozzuk akkor mi a helyzet.?

Vagy ha semmi sem jön össze és én megyek el hamarabb akkor a feleségemet kötelezhetik, hogy adja el a házat mert 1/2 rész az enyém és annak örököse van?

Mi a legjobb és legtisztább megoldás?

ObudaFan # 2009.11.19. 14:43

És ha a kereszt gyermekünkre íratjuk az egész házat, vagy oda ajándékozzuk akkor mi a helyzet.?

Ajándékozással csak akkor zárod ki a kötelesrészt, ha biztosan megérsz még utána 15 évet.

Vagy ha semmi sem jön össze és én megyek el hamarabb akkor a feleségemet kötelezhetik, hogy adja el a házat mert 1/2 rész az enyém és annak örököse van?

Ha egy végrendeletet írsz, akkor kitagadás nélkül is kötelesrészre szorítod, és így tulajdoni hányada nem lesz.

ObudaFan # 2009.11.19. 14:43

Ajándékozással csak akkor zárod ki a kötelesrészt, ha biztosan megérsz még utána 15 évet.

Ha egy végrendeletet írsz, akkor kitagadás nélkül is kötelesrészre szorítod, és így tulajdoni hányada nem lesz.

fokker70 # 2009.11.19. 14:52

Nagyon szépen köszönöm!

ObudaFan # 2009.11.19. 14:59

Nincs mit.

Timka2004 # 2009.11.30. 09:14

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha a férjem köt egy életjáradéki szerződést a beleegyezésem nélkül? Ezt saját maga megkötheti az én tudtom nélkül is? Mi történik akkor, ha ő pl. meghal? Öröklöm én v. a gyerekeim ezt a szerződést úgy, hogy nem is tudtunk a szerződés megkötéséről? Ekkor nekem kell ezt teljesítenem?
Előre is köszönöm!
Tímea

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.30. 11:21

Úgy érted, a kötelezettje lenne a szerződésnek? Megkötheti, és te is egyetemleges kötelezett leszel, meg sem kell halnia hozzá. Persze, a másik oldalon meg a szerződéssel megszerzett ingatlan is közös.

Timka2004 # 2009.11.30. 12:18

Úgy értem, hogy én nem akarom, hogy megkösse a szerződést, de lehet, hogy ő a hátam mögött mégis megteszi. Nekem ott kell lenni a szerződéskötéskor v. kikerülhet? Mit tehetek, hogy ne legyen semmi közöm az egészhez?

maligam # 2009.11.30. 13:07

Tisztelt Válaszoló!

Az ingatlannak, melyben második feleségemmel lakunk egyetlen örököse az első házasságból született egyetlen gyermekem. Ugyanis az már jelenlegi feleségemmel kötött házasságunk előtt a tulajdonom volt.

Szeretném, ha halálom esetén második feleségem is örökölne ebből ( pl. 50 %-ot)

Mit kell tennem ezért?

Köszönettel

ObudaFan # 2009.11.30. 15:47

Végrendeletet kell írni.

ObudaFan # 2009.11.30. 15:49

Végrendeletet kell írni.

Apoca000 # 2009.12.01. 11:21

Tisztelt Válaszadók!

Az apám mintergy 17 évvel ezelőtt, 3 évvel édesanyám halála után a tudtom nélkül kötött egy Örökösödési szerződést a nővéremmel azzal a szándékkal, hogy én ne örökölhessek semmit. Megjegyzem, hogy viselkedésemmel még apám szerint sem adtam soha okot arra, hogy kizárjon, vagy kiközösítsen az öroklésből. Cselekedetét azzal magyarázta, hogy mivel akkor Jehova tanúja voltam, attól tartott, nehogy akár 1%-ot is adhatok majd az örökségemből ennek az egyháznak a javára és ezért kötötte meg az örökösödési szerződést. Apámmal időközben kibékültünk, miután évekkel később otthagytam a szektát, viszont a nővérem ezen idő alatt állítólag 8MFt értékben segítette apámat, ami apám szerint pontosan az én részem lett volna a 16MFt-os ingatlanból. Ez szerintem erős túlzással sem lehetett több 5MFt-tól az apám elmondásából kiindulva. Szeretném megkérdezni, hogy mit tehetek, hogy mégis örökölhessek az apám halála esetén, tényleg nem jár semmi, vagy van anyai rész, ami után legalább a 4MFt megilletne? Apámmal és nővéremmel még nem beszéltem erről, mivel azt sem tudom, hogy ezekután mire van jogom és mire nem.
köszönettel
FJ Aladár

Apoca000 # 2009.12.01. 11:22

Tisztelt Válaszadók!

Az apám mintergy 17 évvel ezelőtt, 3 évvel édesanyám halála után a tudtom nélkül kötött egy Örökösödési szerződést a nővéremmel azzal a szándékkal, hogy én ne örökölhessek semmit. Megjegyzem, hogy viselkedésemmel még apám szerint sem adtam soha okot arra, hogy kizárjon, vagy kiközösítsen az öroklésből. Cselekedetét azzal magyarázta, hogy mivel akkor Jehova tanúja voltam, attól tartott, nehogy akár 1%-ot is adhatok majd az örökségemből ennek az egyháznak a javára és ezért kötötte meg az örökösödési szerződést. Apámmal időközben kibékültünk, miután évekkel később otthagytam a szektát, viszont a nővérem ezen idő alatt állítólag 8MFt értékben segítette apámat, ami apám szerint pontosan az én részem lett volna a 16MFt-os ingatlanból. Ez szerintem erős túlzással sem lehetett több 5MFt-tól az apám elmondásából kiindulva. Szeretném megkérdezni, hogy mit tehetek, hogy mégis örökölhessek az apám halála esetén, tényleg nem jár semmi, vagy van anyai rész, ami után legalább a 4MFt megilletne? Apámmal és nővéremmel még nem beszéltem erről, mivel azt sem tudom, hogy ezekután mire van jogom és mire nem.
köszönettel
FJ Aladár

ObudaFan # 2009.12.01. 12:30

Hogy van-e édesanyád után örökséged, az pont nem derül ki, abból, amit leírtál. Ha volt valami különvagyona, vagy a közös vagyonból ráeső rész, ami a halála után nem lett felosztva, akkor van. Az öröklési szerződés megszüntetése iránt édesapád próbálkozhat lépéseket tenni, te legfeljebb az érvénytelenség emgállapítására próbálhatsz pert indítani.

Apoca000 # 2009.12.01. 13:07

Kedves Obudafan,

köszönöm a választ.
Édesanyám külön vagyonnal tudomásom szerint nem rendelkezett, csak a lakás volt az övé 50%-ban a haláláig.

Ha jól értem, akkor köteles részre sem vagyok már jogosult, ha a szerződés 15-évtől régebbi?

Nem tudom, hogy az apám felbontaná-e a szerződést, lehet, hogy a nővérem se menne bele.... Mikor lehet érvénytelennek tekinteni egy ilyen szerződést? Sajnos nem tudom az apám anyagi körülményeit, de abban biztos vagyok, hogy az eltartásra nem szorult rá a szerződéskötéskor illetve az azt követő években, mert még 1993-ban ő is örökölt az apjától, részvényei vannak a mai napig és nemegyszer járt külföldön, apósoméknak egyszer egyiptomból küldött képeslapot. De mindegy, nem ragozom :((( Ha a szerződésből kiderülne, hogy annak elsődleges célja az én kirekesztésem volt, akkor érvényteleníthetik?

köszönettel
FJ Aladár

monalisa1 # 2009.12.01. 14:05

Egy színlelt szerződés érvénytelen, vagyis neked kell tudni perben bizonyítani hogy nem volt rászorulva az eltartásra.

Többek közt szavahihető tanúkat kell majd felsorakoztatni az állításod mellett. Azt is írd össze honnan-miből mennyi pénze lehetett akkor és azóta is., ha kell banki kimutatások, de ezt csak a bíróság szerezheti be - ha szükségesnek látja.)

Aztán az összes iratot mutasd meg egy ügyvédnek és ő majd megmondja érdemes-e perre vinni a dolgot?!

"Mona"
laikus hozzászóló

Apoca000 # 2009.12.01. 14:20

Kedves Mona,

Ha telefonbeszélgetésben tudnám rögzíteni, hogy miért kötötték a szerződést, akkor azt is elfogadják perdöntő bizonyítékként? ti., hogy csak a kirekesztésem volt a cél? Az apám élőben uisz ezt nyíltan megmondta nekem, de azt a beszélgetést nem rögzítettem.

köszönettel
FJ Aladar

monalisa1 # 2009.12.01. 14:27

Mindent próbálj bizonyítékként felhasználni, aztán a bíróság majd dönt hogy elfogadja-e.

Minden esetre egy ilyen tartalmú telefonbeszélgetés kellő súllyal bírhat még akkor is, ha a másik nem tudott a hangfelvételről.

(Előfordulhatot, hogy bár te figyelmeztetted őt a magnóról, de azóta ezt már elfelejtette...)

monalisa1 # 2009.12.01. 14:30

Bocs, ha nincs magnófelvétel akkor a személyesen elhangzottakat simán letagadja majd. Azért előadhatod a bíróságon, aztán majd eldől...

Apoca000 # 2009.12.01. 15:22

Kedves Mona,

Köszi a hozzászólásaidat :)

FJ Aladar

monalisa1 # 2009.12.01. 16:27

Minden jót, valamint valóban nem fair ha épp az ember apja akar kibabrálni vele. Valahogy rendezni kellene a kapcsolatot, ha nem is egymás karjába omlani. Mert amíg él az apád addig bármikor módjában áll részedre is hagyni valamit.

ObudaFan # 2009.12.01. 19:43

15 évnél régebbi tartási, életjáradéki szerződést felesleges megtámadni. Öröklési szerződésnél más a helyzet, mert az átruházás itt csak a halállal történik.

ObudaFan # 2009.12.01. 19:43

15 évnél régebbi tartási, életjáradéki szerződést felesleges megtámadni. Öröklési szerződésnél más a helyzet, mert az átruházás itt csak a halállal történik.