öröklés,ingatlan

bluberry # 2009.11.13. 16:36

kérdésem a következö lenne.hagyatéki tárgyalás után vagyunk édesanyám elhunyt élettársának a lányának itélték a lakás értékének bizonyos hányadát,ezt az összeget mikor kell kifizetni?és megtámadható-e az itélet polgári peres utón másmilyen okokból?

bluberry # 2009.11.13. 16:46

kérdésem lenne.édesanyám élettársi viszonyban volt az elhunytal,a lakás amelyben laktak fele-fele részben volt a tulajdonukban kik örökölnek?a lakásból,3-an vagyunk édestestvérek anyai ágon egy közös gyerek van,nevelöapámnak 1 lánya elözöházasságból (nem velünk lakik)és 1 gyerek akit a nevére vett(ö sem lakik velünk)kik örökölnek nevelö apám után hármonkat nem vett a nevére,tarthatunk igényt örökségre elhunyt nevelöapánk után?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.13. 18:14

Nem.

bluberry # 2009.11.14. 12:32

tiszetrlt Kovács úr,mindkét kérdésemre nemleges a válasz?

Benőce # 2009.11.15. 08:55

Tisztelt Szakértők !

Az alábbi kérdésben szeretném ha tudnának segíteni.
Szüleim egy ingatlannal rendelkeznek.A szülők fele fele arányban tulajdonosok. Sajnos fájdalmunkra édesapám elhunyt. Egy testvérem van.
A hagyatéki tárgyaláson átruházhatom - e , ill. lemondhatok -e ott helyben a részemről fiam javára. Ha igen van-e anyagi vonzata, mindkét esetnek. Ha nem mondok le az apai rész feléről és én öröklöm, vagy ha átruházom a fiamra. Köszönöm a válaszukat.

ObudaFan # 2009.11.15. 10:47

Visszautasíthatod, és akkor gyermekeid egyenlő arányban öröklik, de ők már öröklési illeték fizetésére kötelesek veled szemben.

monalisa1 # 2009.11.15. 12:53

Előszőr is hivatalosan le kell papírozni az épített tertőteret - költség., kiszabnak majd x összegű építészeti bírságot - elbontásra kötelezés valószínűleg nem lesz.

Szerintem az örököstárs a felének a felét örökölte a tetőtérnél is. (Bár ha nagyon meggyőzően mondod és tanúkkal is bizonyítani tudod, hogy a tetőtér már a te tulajdoni építkezésed volt és az apa csak mint haszonélvező, akkor talán elfogadják. Szerencse hogy 5 éven túlról már nem vagy köteles számlákat bemutatni...)

A probléma leginkább ott van, hogy magadhoz tudod-e váltani az örökrészt? (Nemleges esetben közösen el kell adni az ingatlant aztán mindetten azt csínáltok a pénzzel amit akartok ill. tudtok.)

Ügyvédre szükség lesz.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.11.15. 12:58

(Vesszek meg ha nem volt itt az előbb egy kérdés egy tetőtér öröklésével kapcsolatban, én arra írtam az alábbiakat.)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.15. 15:30

iszetrlt Kovács úr,mindkét kérdésemre nemleges a válasz?
A másodikra. Az elsőre az a válasz, hogy az APEH majd küldi a fizetlési meghagyást, előre nem kel fizetni. A hagyatékátadó végzést (nem ítélet) meg lehet támadni, de nincs értelme, ha egyszer a törvényes öröklés rendje érvényesült (az örökhagyó leszármazói örököltek). A nevelt gyermek nem leszármazó, nem örökös.

Benőce # 2009.11.17. 20:42

Kedves Obudafan !

Mi van akkor ha én csak a fiamra szeretném hagyni az apai 1/4 részemet? Még egy gyermekünk van, nem szeretnénk kihagyni, nem az a helyzet. Csak lehet-e , nem elég -e megnevezni , hogy kinek ajándékozom a részemet. Akkor is kell fizetni illetéket és a másik gyermeket nem is hagyhatom ki ezek szerint?
Na ezt megint jól megfogalmaztam, remélem ki lehet hámozni?
Köszönettel:

Benőce # 2009.11.17. 20:45

Ha csak az apai részt öröklöm, mennyi az illeték? Ezek szerint akkor ha nem ruházom át nekem is kell fizetnem illetéket?
köszi

kicsi12 # 2009.11.17. 20:54

Jó estét!
6éve édesapám meghalt és 1/2 részét örököltem az ingatlanát 1/2 részben az édesanyám.Ő még megkapta az özvegyi jogot is.Az ingatlanra vettem fel hitelt amiből az én részemet felújítottam.A viszonyunk időközben megromlott szeretnék valahogy ebből az egészből kiszállni.Kérdésem a következők:
1,hogyan tudnám eladni?
2,az ő lakrésze lelakott hogyan tudnám érvényesíteni az érték különbséget?
3? Egyáltalán mit tudok tenni?
Köszönöm

monalisa1 # 2009.11.17. 21:32

A saját ingatlani hányadodra szerezhetsz vevőt - a mamád holtig tartó haszonélvezetével terhelve...

Mivel bár senki sem ülhet végtelen időkig a másik vagyoni értékén, de ott az a fránya özvegyi haszonélvezeti jog, emiatt még a bíróság sem rendelheti el az ingatlan kényszerárverezését - ha a mamád nem akar onnan mozdulni. (Illetőleg a vevőnek kell az anyukád részére a jelenlegivel hasonló lakhatást biztosítani élete végéig.)

A haszonélvező bárkinek "utat mutathat" a házból - ha akarja, nagyjából ekként a jogszabály. (Mehetsz albérletbe...)

Nincs más mint kivárni amíg a ház másik részét is megöröklöd.

Vagyis próbálj az anyukáddal megállapodásra jutni: lemond a haszonélvezetéről - ingyen vagy pénzért - aztán közösen eladjátok a házat, a vételárat meg testvériesen elfelezitek, elvégre valami haszon csak legyen a mamádnak a dologból...

Ügyvédre kötelezően szükség lesz.

"Mona"
laikus hozzászóló

kicsi12 # 2009.11.17. 21:40

Az értékkülönbséget esetleg valahogy tudom érvényesíteni?

monalisa1 # 2009.11.17. 21:56

A sajátodat annyiért adod el amennyiért tudod - de ismét írom: a mamád holtig tartó haszonélvezeti joga jelentősen korlátozó tényező, vagyis valószínüleg a terhelt fél házra nemigen tolonganak majd.

Az anyukád tulajdoni hányadával nem rendelkezel, ha neki úgy jó akár teljesen lelakhatja azt.

Mindezek után lásd a fenti első bekezdés...

Szóval ne haragítsd magadra a mamádat mert mint haszonélvező bármikor elküldhet a házból - a tulajdonjogod nem véd!

cickány # 2009.11.18. 14:32

Jó napot kívánok!
Szüleim 25 éve elváltak.Ketten vagyunk testvérek.Apám tulajdonában maradt egy ház,ahol 20 éve élettársával él.Az élettársnak van az elhunyt férjétől egy fia,közös gyerek nincs.Kérdésem az,hogy édesapám esetleges halálakor, az élettárs,illetve fia örököl-e bármit a házból?
Köszönöm!

pazs # 2009.11.18. 15:38

Ha a végrendelet másképp nem rendelkezik és a ház már az élettársi viszony kezdete előtt édesapádé volt és az elmúlt húsz évben nem végeztek értéknövelő beruházást (pl. bővítés) a házon, akkor nem. Valamint akkor sem, ha a ház már nem lesz édesapád tulajdonában halálakor, de ekkor ti sem öröklitek.

monalisa1 # 2009.11.18. 15:52

Az a ház mindmáig édesapád különvagyona, az élettárs és fia csak szívességi lakáshasználók. Apukád halála után te döntöd el maradhatnak-e a házban - ingyen és/vagy lakbér ellenében -, vagy pedig x határidőn belül távozniuk kell., a további lakhatásukról nem neked kell gondoskodni.

Ha az élettárs azzal áll elő, hogy az együttélés ideje alatt esetlegesen különböző korszerűsítési- modernizálási munkák történtek melyhez az ő jövedelme is hozzáadódótt, nos ezt először is bizonyítania kell. És ha netán így van, akkor szakértő fogja megállapítani hogy mi is történt és azzal a ház százalékos értékben mennyivel lett értékesebb. Aztán innentől el lehet kezdeni egyezkedni, hogy mennyit is kelljen az élettársnak fizetned.

Vannak problémák melyekre külön felhívnád a figyelmedet: apukád - és bárki más tulajdonos is - életében azt csínál az ingatlanával amit csak akar, vagyis pl. elajándékozhatja, és akkor volt örökség nincs örökség...

Pl. a ház tulajdonának felét az élettársnak ajándékozza és keletkeztet hozzá részére holtig tartó haszonélvezetet - ezzel ki tudja meddig nem férsz a megöröklendő tulajdonrészedhez., az élettárs halála után osztozkodni leszel kénytelen a fiával.

Aztán van mint lehetséges az eltartási szerződés - ingatlan ellenében...

Szóval hasznos lesz leülni a papáddal és négyszemközt elbeszélgetni vele ezekről a dolgokról, nehogy utóbb meglepetés érjen...

"Mona"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.11.18. 19:26

Mivel bár senki sem ülhet végtelen időkig a másik vagyoni értékén, de ott az a fránya özvegyi haszonélvezeti jog, emiatt még a bíróság sem rendelheti el az ingatlan kényszerárvere­zését

De, elrendelheti. Mellesleg az özvegyi jogot meg meg lehet váltani.

MónikaV # 2009.11.18. 22:32

Jó napot kívánok!

Az én történetem a következő lenne.
Kaptam egy idézést hagyatéki tárgyalásra,mert meghalt a vér szerinti nagyapám,akit 9 évvel ezelőtt láttam utoljára.Akkor is csak azért jött,hogy közölje 2 hónapja meghalt a nagymamám ,eltemette de szeretne gondozási szerződést kötni egy házaspárral,mert ők kedvesebbek mint mi a családja.Persze ezzel kicsapta ama biztosítékot.Azóta nem hallottunk róla biztosat csak szóbeszédet.Hogy a gondozói beköltöztek a házába ő meg elment egy idősek otthonába.Most jött az idézés jelenjünk meg a testvéremmel,hogy az örökséggel kapcsolatos dolgokat elrendezzük.De azt sem tudom,mikor és hol halt meg és ki temette el??Ja és apró betűkkel ott volt még valami "öröklési szerződés"a papír aljára biggyesztve.Nem tudom kivel kötötte,mikor és milyen feltételeket tartalmaz.Ha viszont a feltételezett gondozói nem tettek eleget a benne foglaltaknak természetesen nem szándékozok lemondani arról,mi jár.Nem szeretnék elutazni a világ végére a semmiért,és úgy odamenni a tárgyalásra,hogy nem tájékozódok előtte,ostobaság lenne.Csak a falu nevét tudom még, az utca nevét sem ahol lakott a nagyapám.Merre induljak el??Ki tudna segíteni?Persze ha minden szabályos akkor nem fogok vergődni a feltételezett örökségért.De ostobaságnak tartanám csak úgy hagyni elveszni.Ötlet??
Előre is köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2009.11.19. 09:48

Attól, hogy a szerződést esetleg nem teljesítették, ha ezt az örökhagyó nem kifogásolta, még nem lesz keresnivalód. Akkor lesz, ha érvénytelen az öröklési szerződés. Jelenleg az összes irat a közjegyzőnél van, vele lenne érdemes beszélned.

hópehely # 2009.11.19. 11:51

Sziasztok,szép napot kívánok mindenkinek
A következőkben szeretnék segítséget kérni:abban az esetben,ha a hagyaték több ingatlan,ezek közül egyik a lakás,amiben az örökhagyó élt házastársával,a többi viszont telek és nyaraló,amit valójában már évek óta nem is használtak,csak volt,ebben az esetben kérhető,hogy a haszonélvezeti jogot korlátozzák,vagyis csak a lakásra vonatkozzon?Ha ez lehetséges,jár az özvegynek ezekből rész?Az a helyzet,hogy az özvegy még a temetés előtt elköltözött a lakásból,nem kíván ott élni,arra a haszonélvezeti jogát szeretnénk megváltani az örököstársakkal egyetértésben,neki sincs ez ellen kifogása, azt viszont nem tudjuk,hogy ilyen esetben a többi ingatlanból mi jár neki.A válaszokat előre is köszönöm

ObudaFan # 2009.11.19. 12:35

A házastárs vagy a bejegyzett élettárs haszonélvezetének korlátozását csak a leszármazók kérhetik. A haszonélvezet korlátozásának bármikor helye van, a korlátozás azonban csak olyan mértékű lehet, hogy a korlátozott haszonélvezet a házastárs vagy a bejegyzett élettárs szükségleteit biztosítsa, figyelembe véve az általa örökölt vagyontárgyakat, valamint saját vagyonát és munkájának eredményét is.

fokker70 # 2009.11.19. 13:15

Tisztelt Ügyvéd urak!

Ha férj és feleség vagyunk, közös gyermekünk nincs. Nekem mint férjnek van egy gyermekem az előző kapcsolatból.
Van egy ingatlanunk 1/2 1/2 arányban.
Én mint apa a gyermekemet ki szeretném zárni az örökségből még a köteles részből is mert a viszonyunk egy nagy nulla évek óta.

Hogyan tudom ezt megtenni? Ajándékozással? Vagy eladom?

Köszönöm

fokker70 # 2009.11.19. 13:24

Tisztelt Ügyvéd Urak!

A közel jövőben nősülni szeretnék.
Van egy közös ingatlanunk 1/2 1/2 részben. Közös gyermek nincs és már nem is lesz a korunknál fogva.

Nekem van az előző házasságomból egy gyermekem aki évek óta le sem tojja a fejemet ( bocsánat a kifejezésért).

Ki szeretném őt zárni minden öröklésből, még a köteles részből is.
Hogyan tudom ezt megtenni?

Olyan formát szeretnék ami évek múlva nem megtámadható és a feleségem lakhatása nem kerül veszélybe.

Ajándékozás? vagy egyszerűen az ingatlan eladása? vagy ....

Köszönettel