gyámhivatali hozzájárulás


_Lala_ # 2006.04.18. 14:50

Jobban elolvasva: az hogy létezhet, hogy a gyámhatósági határozat nem azt tartalmazta, hogy a vevő közvetlenül utal a gyámhatósági számlára? Mi szükség volt a szülő közbeiktatására? Felvetődhet ebben az esetben a gyámhatóság felelőssége is...

_Lala_ # 2006.04.18. 14:47

Rossz hírem van, a következő lehetőségei vannak:

  • kifizeti mégegyszer, immáron a gyámhivatali számlára; ekkor meg fogja kapni az ingatlant, majd visszaszedi a szülőn a pénzt, ahogy bírja (pereskedés),
  • nem fizeti ki mégegyszer, viszont kiveri a pénzt szülőből (pereskedés), majd ezután megkaphatja az ingatlant a pénz ellenében,
  • kivárja, amíg nagykorú lesz a kiskorú, majd ekkor ráveszi valahogy az immáron nagykorút, hogy a szülei részére korábban teljesített kifizetés fejében adja hozzájárulását a földhivatali bejegyzéshez.

Ja, és van egy baromi nagy kérdés: az ügyvéd, aki ellenjegyezte, na ő hol volt???

unteso # 2006.04.18. 14:32

Szerencsére nem saját ügyem, de szeretnék segíteni a bajbajutottakon:
Kiskorú tulajdonát vásárolták meg a vevők, akik a gyámhatóság határozatának megfelelően átadták a vételárat a szülőnek, aki sajnos sem másik ingatlant nem vásárolt, sem betétkönyvbe nem tette azt be.
Egyszerűen eltűnt a pénzzel, még a rendőrség sem találja. A vevő pedig szeretné, ha az általa kifizetett ingatlan végre a nevére kerülne, a gyámhatóság azonban azt mondja, hogy amíg nincs meg a pénz, nem záradékolja a nála lévő szerződéseket. Patthelyzet? Van megoldás a gyámhatóságnál vagy csak a bíróság marad? Köszönettel.

dioska # 2006.03.29. 16:21

Köszi Lala a segítséget.

_Lala_ # 2006.03.29. 00:34

Hát, alapvetően egy szerződéstervezettel kéne besétálni, akkor pontosan elmondják, hogy mi minden fog kelleni, mit kéne módosítani, mi a menete az egésznek. Persze ha ilyen még nincs, akkor is lehet velük beszélgetni, ekkor nyilván csak kevésbé pontosan tudják a részleteket elmondani. Egy hónapot amúgy rászánhattok a procedúrára...

De kb. ezt fogják majd kérni:

  • aláírt szerződés, ügyvédi ellenjegyzéssel, X példányban (1-et meg fognak belőle tartani, a többit visszaadják, utána lehet vinni a földhivatalba),
  • adó- és értékbizonyítvány az ingatlan fekvése szerinti önkormányzattól (hogy nem vásárol a gyermek áron felül),
  • friss tulajdoni lap,
  • kérelem, amelyben röviden szerepel, hogy mit és miért szeretnétek,
  • ha a gyerek nem kicsi, akkor előfordulhat, hogy személyesen őt is meg kívánják hallgatni (pl. egy 16-17 évesnél ez szinte biztos), hogy ő mit gondol erről.

Az eseti gondnokot akkor rendelik ki, ha az aláíró törvényes képviselő (a szülő) is érdekelt az ügyletben. Ha sem az eladó, sem a vevő oldalon nem szerepel (se haszonélvezetet nem szeretne "venni"), akkor nagy eséllyel nem lesz belőle eseti gondnok (ami nem kis szívás, mellesleg, pénzben is, időben is).

Az, hogy egy jelzáloggal terhelt ingatlant engednek-e megvenni a kiskorúnak... hát, ez lehet kérdéses (nyilván arról az esetről beszélünk, hogy a jelzálog rajta is marad). Természetesen a jelzálog jogosultjának is hozzá kell járulnia a tulajdonjog bejegyzéséhez!

dioska # 2006.03.27. 10:37

nem jóhír. mégis milyen papperok kellenek?

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.03.27. 10:33

szerintem ezt nem fogják engedni ráadásul az összeférhetelenség miatt (eseti?) gondnokot is fognak rendelni

dioska # 2006.03.27. 10:29

Hasonló témában lenne kérdésem. Kiskorú korábbi ingatlanrészének eladásából származó pénz a gyámhivatalnál van. Egyik szülője az új házastársa tulajdonában álló, újonnan épített ingatlan fele tulajdonrészét akarja gyermeke részére megvásárolni. Az ingatlant jelzálog terheli. Az adásvételi szerződés mellett milyen egyéb okiratokat és iratokat kell a gyámhivatal hozzájárulását kérő kérelemhez csatolni?
Előre is köszönöm segítségeteket.

derill # 2005.12.17. 14:24

Nekem mindig nyugis a karácsonyom, nem is értem más őrületeit:)


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.12.17. 09:46

köszi derill nem akartalak zavarni a karácsony előtti őrületben

derill # 2005.12.16. 21:45

Mindenképpen kell a gyámhivatal hozzájárulása, mivel a gondnokolt pénzéből szerez (Gyer. 25. §), és a százezer forintot meghaladó jogügylethez kell a hozzájárulás, még akkor is, ha a gondnokolt pénze jelenleg a godnoknál van készpénzként. Amennyiben gyámhatósági fenntartásos betétkönyvben van, akkor meg arra is kell kérelem, hogy a pénzt onnan kivehesse.

A hozzájárulás ilyenkor azért kell egyébként, mert nem biztos, hogy az ingatlan vásárlása a gondnokolt érdekében áll. Ha mondjuk szoc. otthonban van, akkor lehet, hogy nem jó ötlet venni neki ingatlant.

Fel is hivhattál volna. Tudod a számomat!


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ObudaFan # 2005.12.16. 17:39

Vásárláshoz nem kell, kivéve, ha ezzel egyidőben ellenérték fejében meg is terhelitek az ingatlant, vagy ha nem ellenérték fejében a haszonélvezettől eltérő egyéb terhet is alapítotok.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.12.16. 17:31

cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt áló személy gondnoka ingatlan asdásvételi szerződést akar kötni a gondnokolt javára a gondnoság alatt áló pénzéből
kell e gyámhivatali hozzájárulást kérni az ügylethez?

/a vételárat a gondnokság alatti személy korábbi ingatlanának vételárából fedeznék/

előre is köszönöm a hozzászólásokat