Gyermektartásdíj végrehajtása

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.13. 22:06

Természetesen a bíróság. Az egy nagy tévedés, hogy csak az elvált szülőt lehet kötelezni tartásdíj fizetésére. Akkor mi lenne azokkal, akik soha nem is voltak házasok.

Egyébként a helyes válasz: a gyermekétől külön élő szülő köteles a gyermektartási kötelezettségét pénzben teljesíteni. A szülők megállapodása hiányában a tartásdíj mértékét bíróság állapítja meg.

Székely F # 2007.03.13. 22:16

Köszönöm a kielégítő válaszát KBS.
Ha a másik kérdésemre tudna valaki válaszolni,azt is megköszönném.Igénybe vehetek-e különböző támogatást,hozzájárulást a gyermekem neveléséhez.Nem vagyok ,soha nem voltam segélyért,egyéb támogatásért sorbanálló,de az élet sajnos igy hozta.

Encara # 2007.03.14. 06:43

Kedves Obuda!

Hát ebből is látszik, hogy már szinte paranoiás vagyok, ha a tartásdíj témáról esik szó.
Ez az alternatíva eszembe sem jutott, hogy az előzetes végrehajthatóság a jogosítottnak kedvez.
Vagyis akkor addig, amíg jogerőssé nem válik az ítélet, a százalékos marasztalás szerinti tartásdíjat kapom meg?
Hiszen addig a bíróság nem is küldheti meg a nyugdíjfolyósítónak az ítéletet, amíg az jogerőre nem emelkedik, illetve másodfokon megszületik a döntés!
Ez számomra nagyon megnyugtató lenne főleg azért, mert most nagyon sok a fiammal kapcsolatos kiadás, az érettségire való felkészülés miatt járnak hozzá tanárok és az óradíj nem kevés pénz.
Gondolom más szülő is hasonlóan segíti a gyerekét annak érdekében, hogy minél kisebb zökkenővel juthasson diplomához. Én úgy gondolom, hogy ezek nem felesleges kiadások, mivel a nagyobbik fiamnak is ugyanígy megadtam minden segítséget és ma már végzett MSc fokozatú diplomás. Sajnos az apjuk nem úgy gondolja, hogy ez egy hosszútávú olyan befektetés (ha lehet így minősíteni), ami majd a gyerekek számára hozza meg a gyümölcseit. Én csak örülni tudok, ha sikeres emberkéket nevelhetek belőlük, de ehhez sokszor nem elég a saját erő.

Mégegyszer köszönöm a segítségedet, már belátom, hogy kissé kifordítva értelmeztem ezeket a dolgokat.

ObudaFan # 2007.03.14. 17:52

Amíg nincs jogerős ítélet, azt követelheted, ami az elsőfokú ítéletben van. Ha nem fizet a másik fél, végrehajtási kérelmet kell benyújtani az elsőfokú bírósághoz.

ObudaFan # 2007.03.14. 17:54

Székely F!

Az, hogy milyen támogatásra lehettek jogosultak, függ a vagyoni-jövedelmi helyzetedtől, amit nem ismerünk. És függhet a helyi önkormányzat rendeletében írt szabályoktól is. Éppen ezért a polgármesteri hivatalban érdeklődj.

juju # 2007.03.18. 06:39

Kedves Óbuda Fan!
Gyermektartásdij felemelése iránt inditottam pert. ehhez kér a biróság adóbevallást fénymásolatban (az eredeti felmutatása mellett) !
Én közalkalmazott vagyok és az adóbevallásom a 2006-os évre még nem lesz készen a tárgyalás kitűzött idejére, esetleg elég lenne az utolsó 12 havi jövedelmem-ről a munkahelyi igazolás, vagy mit kellene tennem....???? Egyáltalán mi ez az adóbevallás??? bocsi, hogy nem tudom.......az Apeh-nak benyújtott nyomtatványok, amelyeket most kell kitölteni?
vagy esetleg egy APEH igazolás is megfelel???
Köszönöm válaszát
üdvözlettel judit

4

ObudaFan # 2007.03.18. 10:42

Adóbevallást? Szerintem valószínűleg APEH-igazolást kért a jövedelmedről. Szerintem kérj egy ilyet az APEH-tól, és vidd a tárgyalásra a munkáltatói igazolást is.

Gabby # 2007.03.19. 14:24

Gyermektartás fizetésének szándékos megtagadása

Szeretnék segítséget kérni a következő témában:
Két gyermekem van, férjemtől 1995-ben váltam el. Németországban házasodtunk, ott váltunk el, két gyermekem ott született. Érvényes gyermektartási és asszonytartási végrehajtási itélettel rendelkezem. Férjem soha nem fizetett, tartózkodási helye sokáig ismeretlen volt.

Most a véletlen folytán egy hírre bukkantam az interneten, melynek alapján (és családtól kiszivárgott információ alapján is) feltételezhető, hogy volt férjem Romániában vállalkozó. Feltehetőleg valamennyi tevékenysége a második feleség neve alatt fut.

Gyermekeimet egyedül neveltem, sok-sok nehézséggel. Amit hallottam volt férjemről, hogy állandóan magas értékű uj autoval jar, utazik, sportboltjai és étterme van. A fellelt internetes hír is arról szól, hogy 2002-ben Ir Sörözöt nyitott Marosvásárhelyen.

A gyerekek az idén érettségiznek, utána tovább fognak tanulni. Románia EU tag lett, és ugy gondolom, itt lenne az ideje, hogy "megtaláljuk" jogos, hosszú ideig megtagadott fizetési kötelezettsége pedig pedig behajtásra kerüljön.

Tud valaki tanácsot adni?

Köszönettel
Handler Gabriella

ObudaFan # 2007.03.19. 19:45

Az elsőfokon eljárt bíróságon kell végrehajtási kérelmet indítani, az ott beszerezhető formanyomtatványon. Mivel jogsegélyegyezmény alapján Románia el fog járni, így megtalálható az adós lakcíme is.

Encara # 2007.03.20. 12:08

Kedves Obuda!

Nem hagyott nyugodni az első fokú eljárás során kinyilvánított előzetes végrehajthatóság kérdése. Utána néztem és a Pp. kommentárban az alábbiakat olvastam:

"Amennyiben tartásdíj, járadék vagy más hasonló célú időszakos szolgáltatás leszállítására kerül sor, az előzetes végrehajthatóság kimondásának nincs helye."

Akkor számomra nem világos, hogy a bíró miért nyilvánította előzetesen végrehajthatónak a %-os marasztalás helyett a határozott összegű 35 eFt-os tartásdíjat, amikor valójában a különbözetre vonatkozóan lehetett volna a végrehajtást felfüggeszteni. Bár ez is csak egy lehetőség, de nem kötelezően kell elrendelni, csak ha jelentős hátrányt okozna a kötelezettnek az el nem rendelése.

Viszont az előzetes végrehajthatóságról, amennyiben ezt a bíróság ítéletében mégis kimondta, és a kötelezett (jelen esetben az ex-em a felperes) kéri végrehajtani, szintén fellebbezéssel élhetek csakúgy, mint az ítélet ellen, tehát az nem válhat jogerőssé vagyis addig, amíg nincs jogerős másodfokú ítélet, marad a %-os tartásdíjban marasztalás???

Számomra ezekből az derül ki, hogy nem csak a jogosult élhet az előzetes végrehajthatóság intézményével, hanem a kötelezett is. Az én esetemben gyanítom, hogy az ex-em fog is élni ezzel.

Remélem, hogy már csak napok kérdése és kiderül minden, mivel február 23-án volt a tárgyalás, tehát majdnem egy hónap eltelt és ítélet-végzés, még sehol.
Ez egyébként így természetes, vagy kezdjek gyanakodni, hogy valahol elakadt az ítélet, nehogy kicsússzak a fellebbezési határidőből???

Köszönöm előre is a válaszokat.

ObudaFan # 2007.03.20. 15:22

Azért állapította meg az előzetes végrehajthatóságot, mert - legalábbis az eddigiekből az derült ki - hogy itt nem volt szó leszállítáasról. A leszállítás azt jelentené, hogy már volt jogerős ítélet, vagy bírói egyezség, és most ennél kevesebbet kér megállapítani a másik fél.

Encara # 2007.03.21. 06:30

Kedves Óbuda!

Dehogynem volt szó leszállításról, hiszen a kereseti kérelem is erről szólt. A százalékos mértékű tartásdíj ugyanis 38 eFt volt eddig, viszont a magasabb összegű nyugdíjból vont kb. 40 e Ft lesz vagy lenne. Ugyanis az ex-emnek több lesz-lett a nyugdíja, mint a nettó keresete volt. Az egyezség, amit 2004-ben kötöttünk 20 %-os mértékű tartásdíjat tartalmazott, most az ex-em először 25 eFt-ot ajánlott, de az eddigiekhez képest ez nekem nagyon karcsú volt ezért nem fogadtam el, a tárgyalás során ez az összeg felkúszott 35 eFt-ra, viszont én úgy gondolom, hogyha már határozott összegű tartásdíjat állapítanak meg nagykorú esetén, akkor az legalább érje el vagy közelítse meg az eddig már fizetett tartásdíj mértékét, mivel ha úgy vesszük a fix összeg is leszállítás, hiszen nem fog emelkedni az évek során. Tehát ezért furcsa nekem az előzetes végrehajthatóság kimondása.
Tegnap megérkezett az ítélet, de még nem tudtam átvenni, mivel még 6 óra után a postás nem adta le letéti küldeményként, majd ma délután megyek érte, nagyon érdekelne, hogy mit is tartalmaz, mivel tartásdíjat még mindig nem kaptam.

Azt mindig is tudtam, hogy nem egységes a bírói gyakorlat, de hogy ennyire ...,??????

ObudaFan # 2007.03.21. 19:44

Hát mivel Pp. Kommentárt olvasol, nyilván Pp-t is, így csak emlékeztetőül: :)

238. § (1) Ha a fellebbezési határidô valamennyi féllel szemben lejárt, illetôleg, ha a fellebbezést valamennyi fél hiánytalanul benyújtotta, az elsôfokú bíróság azt a per összes irataival együtt legkésôbb nyolc napon belül felterjeszti a másodfokú bírósághoz. Ha a 235. § (2) bekezdésében foglalt intézkedésre került sor, a határidôt annak teljesítésétôl kell számítani. Ha a fellebbezés a határozatnak elôzetesen végrehajthatóvá nyilvánítása ellen is irányul, a fellebbezést azonnal, már a fellebbezési határidô lejárta elôtt fel kell terjeszteni.

238. § (1) Ha a fellebbezési határidô valamennyi féllel szemben lejárt, illetôleg, ha a fellebbezést valamennyi fél hiánytalanul benyújtotta, az elsôfokú bíróság azt a per összes irataival együtt legkésôbb nyolc napon belül felterjeszti a másodfokú bírósághoz. Ha a 235. § (2) bekezdésében foglalt intézkedésre került sor, a határidôt annak teljesítésétôl kell számítani. Ha a fellebbezés a határozatnak elôzetesen végrehajthatóvá nyilvánítása ellen is irányul, a fellebbezést azonnal, már a fellebbezési határidô lejárta elôtt fel kell terjeszteni.
240. § (1) Ítélet ellen irányuló fellebbezés esetében az elnök az iratoknak a másodfokú bírósághoz való beérkezése után a szükséghez képest intézkedik az esetleges hiányok pótlása iránt (95. §), ha pedig a fellebbezést már az elsôfokú bíróságnak el kellett volna utasítania (237. §), ennek megfelelôen határoz.
(2) Az elnök határoz a végrehajtás felfüggesztése kérdésében, ha az elsôfokú bíróság az ítéletet a 231-232. §-ok ellenére nyilvánította elôzetesen végrehajthatónak.

sanett # 2007.03.22. 10:28

Sziasztok,

bár biztosan megtalálnám a választ a kérdésemre, de sajnos most nem áll módomban végigolvasni a fórumot.

Párom elvált, 48.000 Ft-os tartásdíjat állapítottak meg. Azonban nincs jövedelme. Ilyenkor mi a gyakorlat? Mondjuk. pl. elárverezik az autóját? Vagy ilyenkor nincs fizetési kötelezettsége?
Ha esetleg lesz majd munkája és jövedelme, akkor egyösszegben az egész elmaradását pótolnia kell?

Kérlek, segítsetek, hogy ezesetben hogyan szoktak működni ezek a dolgok?

Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2007.03.22. 18:49

Ha elmaradása van, azonnal egy be egy végrehajtási kérelmet az elsőfokon eljárt bírósághoz, és majd a végrehajtó megtalálja, hogy miből tud végrehajtani, bankszámláról, ingóból, ingatlanból, stb.

sanett # 2007.03.23. 11:02

Félreértettél:) nem tőlem vált el, hanem az exfeleségétől...
Szóval ha ő nem tud fizetni az exfeleségnek, akkor az vlszinűleg bead egy keresetet a bíróságra? És aztán a bíróság onnan fogja levenni, ahonnan tudja?
Csak egy autó van a nevén, ingatlanja velem közös (gondolom, ahhoz így nem nyúlnak), bankszámlán semmi....

hm?

Köszi!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.23. 13:07

ingatlanja velem közös (gondolom, ahhoz így nem nyúlnak)

Ha az a "közös" közös tulajdont jelent, akkor nagyon is.

Cherry # 2007.03.26. 12:21

Sziasztok!

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy, ha az apa a menyasszonyával hitelt vett fel (a menyasszony nevén fut) és ki szeretné fizetni erre az évre egyösszegben a gyerektartást, akkor a volt feleség be tud adni a bíróságra egy fellebbezést, hogy, ha erre van pénze, akkor magasabb gyerektartást is fizethetne?

Köszi előre is a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.26. 12:57

Fellebbezést biztosan nem, mert az nem jogerős határozatok ellen lehet. Viszont a gyermektartásdíj összegének megváltoztatását kérheti - de az független ettől. Az, hogy az apa képes és hajlandó egyösszegben előre kifizetni az egy évre járó díjat, önmagában még nem indok rá, hogy a bíróság megemelje. Azért nem úgy van az, hogy "amíg bele nem szakad".

adrivik # 2007.03.28. 08:15

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni, a következő helyzetben.
Egy apuka, aki történetesen a párom, 5 éves kora óta neveli egyedül a kislányát, aki most már 16 éves. Volt felesége hol fizetett gyerektartást hol nem, de az utóbbi másfél évben egyáltalán nem. A párom a saját és lánya nyugalma érdekében (bírósági herce-hurca) inkább nem kérte hivatalosan a gyerektartást (szóban többször emlitette, de csak igérgetés volt a válasz) és megpróbált megélni a kevés fizujából és a csp-ből a gyerekkel.
Jelenleg a volt feleség megélhetésként tekintve a lányára, jó kis "akna munkát " végezve,magához édesgette és el akarja vinni. Õ most munkanélküli 3 hónapja, lakása sincs egy korábbi házasságából született gyermekénél él.
A kislány, aki mint írtam 16 éves, egyértelműen el akar menni, mert az iskolában is gondjai vannak az új környezettől "csodát" remél és az anya könnyelmű élete tetszik neki. Mivel már be is gyógyszerezte magát,(ez egy regény volna, de elég próblémás a gyerek az utóbbi időben, cigizés, kritika nélküli kapcsolatok fiúkkal, bukás) a párom úgy döntött nem tartja vissza. Elege lett a harcból.
Kérdés: Ha elmegy a lánya, a volt feleség kérheti a gyerektartást, annak ismeretében, hogy Õ másfél évig nem fizetett semmit. Van-e számunkra pozitív megoldás.

Ozorai # 2007.03.28. 20:11

Sziasztok!
Az ex-férjem két kiskorú (8 éves) ikrei után fizet 12,5-12,5% tartást. Váláskor nem sikerült a tartásdíjban megegyeznünk így most perben kértem a megállapítását. Három közös kisgyermekünk után kellene fizetnie. Keresetet nyújtottam be amit az első feleség és az ex elutasított. Arra hivatkoztak mind a ketten, hogy az ikrek nagyobbak és több a kiadásuk. Meg a bírói gyakorlatban is ez így van.
Én kértem, hogy az 50%-ot öt felé osszák el egyenlő arányban azaz 10-10% minden gyerkőcnek. Õk ezt nem találják méltányosnak és csjt-re is hivatkoznak (csjt. 69/C § /1/)
Az ikrek 8 évesek, az enyémek 6, 5, éves és fél éves.

Mi a helyzet ilyenkor? Lehet egyenlőtlenül elosztani az 50%-ot?

ObudaFan # 2007.03.28. 20:29

adrivik!
Akkor kérheti, ha a bíróság nála helyezi el a gyermeket, vagyis megváltoztatja a gyernek elhelyezését. Erre akkor lenne lehetőség, ha a párod alkalmatlan lenne a nevelésre, erre pedig a leírtakból nem lehet következtetni.

ObudaFan # 2007.03.28. 20:32

Ozorai!
Akkor lehet egyenlőtlenül megosztani, ha ez indokolt. Ha pl. valamelyik gyermek tartósan beteg, vagy fogyatékos, és ennek állandó költségei vannak, akkor ő többet kap. De általában a gyermekekre, ha ilyen indok nincs, azonos tartásdíjat állapítanak meg.

kocka # 2007.03.29. 09:12

Üdvözlet!
A kérdésem: a gyerektartásdíj megszüntetéséhez milyen törvényi háttér ad útmutatást?
Elöre is köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.29. 09:20

Milyen okból szüntetnék meg azt a gyerektartást?
(Egyébként az a törvény, amely az elrendelését lehetővé teszi: a családjogi.)