CSJT - kérdés

ObudaFan # 2007.01.08. 21:52

tatomi!
Ha megvan a hagyatéki végzés, írj e-mailt (obudafan@freemail.hu), ha gondolod. Már csak azért is, mert kíváncsi vagyok erre a kavarásra.

tatomi # 2007.01.08. 17:38

akkor kooperálhatnánk ,hogy mit lehet kihozni ebből a dologból.

5643 # 2007.01.07. 17:50

akkor ......;) ?????

tatomi # 2007.01.06. 21:18

5643!Te nem vagy jogász vagy esetleg ügyvéd ?mert ha igen akkor ......;)

5643 # 2007.01.05. 20:58

OKOS!! TATOMI! HAJRÁ!

tatomi # 2007.01.05. 19:08

sziasztok:)
nagyon köszönöm a segítségeket.
megkeresek egy a témában jártas ügyvédkét és kooperálok vele ,csak kérdés h ezt vissza lehet e csinálni avagy már nem.
üdv mindenkinek.
tatomi.

5643 # 2007.01.05. 17:14

Kedves Tatomi!
Keress meg egy jogászt vagy egy ügyvédet!!
Mindenek előtt azért érdemes lenne egy mo.gé.t venni.
Üdv .egy neked CSAK jót akaró

ObudaFan # 2007.01.04. 19:30

Mármint nem "örökös rész" hanem kötelesrész. :)

tatomi!

Az az ingatlan nem tartozik a hagyaték tárgyai közé. Az más kérdés, hogy a kötelesrész alapjához nem csak a hagyaték tárgyait, hanem az elajándékozott vagyontárgyakat is számítani kell. Tehát az ingatlan értékének 1/8-1/8-1/8 részét a három testvér követelheti, de nem természetben , csak pénzben. Ha pedig nem fizetsz, bíróságon, és nem hagyatéki eljárásban.

Ugyanakkor annyira ellentétes ezzel az, amit szerinted a közjegyző mondott, hogy valami tévedés biztos van a dologban, vagy a tényállást nem pontosan írtad le, vagy azt, amit a közjegyző mondott. ezért szerintem az összes irattal keress meg jogászt.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.04. 15:37

Az örökös rész mindannak a fele, amit a leszármazó törvényesen örökölt volna - úgy, hogy az alapjába be kell számítani a bárkinek ingyenesen juttatott adományt. (Lásd alább.)
Az egyszerűség kedvéért feltételezzük, hogy a két ingatlan értéke megegyezik. A köteles rész alapja tehát 100+100=200 Négy örökössel számolva egyre ebből 50 jut. A köteles rész tehát 25. Ezt pedig a testvéred megkapta - a további 25, amit az egyezséggel átengedtél neki, már bónusz.
(Valószínűleg éppen ezért hagyta jóvá a gyámhatóság is az egyezséget, hiszen a kiskorúak nem kaptak kevesebbet, mint ami törvényesen járt nekik.

tatomi # 2007.01.04. 14:10

kérdés az h valójában akkor mennyi is járt volna a bátynak az ajándékozott ingatlanból ha a két másik testvér lemondott.?

tatomi # 2007.01.04. 14:09

a hagyaték tárgyát képezte egy ingatlan, amibe az elhunyt lakott.ez értelem szerűen négy felé osztódott.én ezt az egy negyed részemet ajánlottam fel a bátyámnak .az ajándékozott ingatlan ráeső részéért.

tatomi # 2007.01.04. 14:06

négyen vagyunk testvérek.
két kiskoru.a gyámjuk nemtartott igényt a részükre, csak a bátyám.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.04. 13:57

Nem bonyolult, hanem szakszerűtlen és pongyola. Amennyire ebből következtetni lehet, osztályra bocsátás történt. Annak a lényege - leegyszerűsítve és közérthetően - hogy az ajándékba kapott ingatlant beszámítják az örökrészedbe, és ha eléri annak az értékét, akkor már nem kapsz semmit.

Most akkor hány testvéred is van tulajdonképpen?

tatomi # 2007.01.04. 13:25

szóval akkor inkább arra lennék kiváncsi h rossz boltot csináltam e ha: egy valóban örökölt ingatlan negyed részét oda adtam az ominózus ajándék ingatlan negyed részéért.kiváltva ezzel a testvér követelését az ajándékból.független a két ingatlan árától.
huhh ez igy érthető volt?egy kicsit bonyolult volt:))))

tatomi # 2007.01.04. 13:18

köszönöm a válaszokat. viszont az a kérdés h mit jelent a köteles rész?mert nekem a közjegyző váltig állította h (mivel négyen vagyunk testvérek)négy felé öröklődik.vagyis a testvérek tarthatnak rá igényt.mármint fejenként egy negyedre.

hagyma # 2007.01.04. 12:59

Igen, tatomi, a Ptk.666.§./1/.bek szerint a kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott adományok értéke.
Adománynak minősül az ajándék is, és ha az ajándékozás a halált megelőző 15 éven belül történt,úgy azt bizony hozzá kell számitani a hagyatékhoz, és az örökösök abból kötelesrészre tarthatnak igényt.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.04. 12:51

kiderült h független attól h mi volt ez az ingatlan is felvevődik a hagyatéki vagyonba, tehát ugyanugy öröklik a testvéreim is.

A tehát utáni rész valami tévedés eredménye. Ha az ajándékozás 15 éven belül történt, akkor az ingatlan értéke a köteles rész alapjába beszámít. Esetleg osztályrabocsátás követelhető. Egyik sem jár azonban azzal az eredménnyel, hogy az ingatlant - amely a te tulajdonod - a testvérek örökölnék.

(A rovatot elég rosszul sikerült belőni:))

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.04. 12:47

A gyermek betegsége önmagában nem akadálya az örökbefogadásnak. A gyámhatóság nem tagadja meg az engedélyt, ha az a gyermek érdekében áll, a szóban forgó esetben pedig ez nagyon valószínűnek tűnik.

tatomi # 2007.01.04. 12:20

szeretném megtudni h a hagyaték tárgyát képezheti e egy korbban létrejött ajándékozási szerződésbe lévő ingatlan.
részletesebben:édesapámtól ajándékozási szerződés utján kaptam egy ingatlant még életében.kifizettem rá az illetéket a nevemre is került.rá egy évre meghalt az édesapám, és kiderült h független attól h mi volt ez az ingatlan is felvevődik a hagyatéki vagyonba, tehát ugyanugy öröklik a testvéreim is.hogy lehet vmit betenni a közösbe ha már nem is volt az édesapám nevén ?

kate # 2007.01.04. 11:27

Köszönőm válaszát. És a gyámhatóság engedélyezni fogja akkor is(ahogy már írtam,hogy 9 éves és tartósan beteg) az örökbefogadást? Avval nem lessz gond,hogy a hozzájárulását adja. Egy olyan emberről van szó akit sose érdekelt a gyereke.Hallomásból tudom,hogy be se vallja ,hogy neki gyereke van.Gyerektartást 1 évig fizetett. Azóta nem járul hozzá a tartáshoz.A lányom hallássérült, és Budapestre jár iskolába.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.04. 10:44

A szülők hozzájárulása és a gyámhatóság engedélye szükséges. Ha az apa nem akarja hozzájárulását adni, esetleg ismeretlen helyen tartózkodik, akkor bíróságtól lehet kérni a szülői felügyeleti joga megszüntetését. Ha a bíróság a kérésnek helyt ad, akkor az örökbefogadáshoz az anya hozzájárulása is elegendő lesz. (Persze, a gyámhatóság engedély mellett.)

kate # 2007.01.04. 09:26

Szeretnék választ kapni a következő kérdésemre. A lányom 9 éves, tartósan beteg.Apukája 8 hónaposan elhagyta és azóta se látta.Soha nem zárkoztam el attól .hogy láthassa.Õ volt az aki sohase jött.Van egy élettársam aki szeretné örökbefogadni és a nevére venni. Megteheti-e? Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2007.01.02. 18:06

Csjt. 52. § (1) Az örökbefogadás folytán a vér szerinti családi jogállásból származó szülői felügyeleti és tartási jogok, valamint kötelezettségek megszűnnek.

Hát mindenesetre ha lesz jogerős ítélet, ahol erre hivatkozva egy apának sikerül elkerülnie a tartásdíjfizetést, akkor elhiszem. Addig fenntartom az álláspontomat. De hát próba szerencse, egy tartásdíjperben próbáld meg.

derill # 2007.01.01. 02:08

Csjt. 75. § (1) A szülői felügyelet körében a szülők kötelessége, hogy a gyermeket gondozzák, tartsák, a gyermek testi, értelmi és erkölcsi fejlődését elősegítsék.

A jogszabály szerint is a szülői felügyelet körébe tartozik a tartási kötelezettség.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ObudaFan # 2006.04.09. 08:05

Önmagunkat ismételgetjük. :) Szerinted a sz.f. jog része a tartási kötelezettség, szerintem meg nem. Az ezzel kapcsolatos érveinket leírtuk, egymást meg nem győztük.