tatomi!
Ha megvan a hagyatéki végzés, írj e-mailt (obudafan@freemail.hu), ha gondolod. Már csak azért is, mert kíváncsi vagyok erre a kavarásra.
CSJT - kérdés
akkor kooperálhatnánk ,hogy mit lehet kihozni ebből a dologból.
akkor ......;) ?????
5643!Te nem vagy jogász vagy esetleg ügyvéd ?mert ha igen akkor ......;)
OKOS!! TATOMI! HAJRÁ!
sziasztok:)
nagyon köszönöm a segítségeket.
megkeresek egy a témában jártas ügyvédkét és kooperálok vele ,csak kérdés h ezt vissza lehet e csinálni avagy már nem.
üdv mindenkinek.
tatomi.
Kedves Tatomi!
Keress meg egy jogászt vagy egy ügyvédet!!
Mindenek előtt azért érdemes lenne egy mo.gé.t venni.
Üdv .egy neked CSAK jót akaró
Mármint nem "örökös rész" hanem kötelesrész. :)
tatomi!
Az az ingatlan nem tartozik a hagyaték tárgyai közé. Az más kérdés, hogy a kötelesrész alapjához nem csak a hagyaték tárgyait, hanem az elajándékozott vagyontárgyakat is számítani kell. Tehát az ingatlan értékének 1/8-1/8-1/8 részét a három testvér követelheti, de nem természetben , csak pénzben. Ha pedig nem fizetsz, bíróságon, és nem hagyatéki eljárásban.
Ugyanakkor annyira ellentétes ezzel az, amit szerinted a közjegyző mondott, hogy valami tévedés biztos van a dologban, vagy a tényállást nem pontosan írtad le, vagy azt, amit a közjegyző mondott. ezért szerintem az összes irattal keress meg jogászt.
Az örökös rész mindannak a fele, amit a leszármazó törvényesen örökölt volna - úgy, hogy az alapjába be kell számítani a bárkinek ingyenesen juttatott adományt. (Lásd alább.)
Az egyszerűség kedvéért feltételezzük, hogy a két ingatlan értéke megegyezik. A köteles rész alapja tehát 100+100=200 Négy örökössel számolva egyre ebből 50 jut. A köteles rész tehát 25. Ezt pedig a testvéred megkapta - a további 25, amit az egyezséggel átengedtél neki, már bónusz.
(Valószínűleg éppen ezért hagyta jóvá a gyámhatóság is az egyezséget, hiszen a kiskorúak nem kaptak kevesebbet, mint ami törvényesen járt nekik.
kérdés az h valójában akkor mennyi is járt volna a bátynak az ajándékozott ingatlanból ha a két másik testvér lemondott.?
a hagyaték tárgyát képezte egy ingatlan, amibe az elhunyt lakott.ez értelem szerűen négy felé osztódott.én ezt az egy negyed részemet ajánlottam fel a bátyámnak .az ajándékozott ingatlan ráeső részéért.
négyen vagyunk testvérek.
két kiskoru.a gyámjuk nemtartott igényt a részükre, csak a bátyám.
Nem bonyolult, hanem szakszerűtlen és pongyola. Amennyire ebből következtetni lehet, osztályra bocsátás történt. Annak a lényege - leegyszerűsítve és közérthetően - hogy az ajándékba kapott ingatlant beszámítják az örökrészedbe, és ha eléri annak az értékét, akkor már nem kapsz semmit.
Most akkor hány testvéred is van tulajdonképpen?
szóval akkor inkább arra lennék kiváncsi h rossz boltot csináltam e ha: egy valóban örökölt ingatlan negyed részét oda adtam az ominózus ajándék ingatlan negyed részéért.kiváltva ezzel a testvér követelését az ajándékból.független a két ingatlan árától.
huhh ez igy érthető volt?egy kicsit bonyolult volt:))))
köszönöm a válaszokat. viszont az a kérdés h mit jelent a köteles rész?mert nekem a közjegyző váltig állította h (mivel négyen vagyunk testvérek)négy felé öröklődik.vagyis a testvérek tarthatnak rá igényt.mármint fejenként egy negyedre.
Igen, tatomi, a Ptk.666.§./1/.bek szerint a kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott adományok értéke.
Adománynak minősül az ajándék is, és ha az ajándékozás a halált megelőző 15 éven belül történt,úgy azt bizony hozzá kell számitani a hagyatékhoz, és az örökösök abból kötelesrészre tarthatnak igényt.
„kiderült h független attól h mi volt ez az ingatlan is felvevődik a hagyatéki vagyonba, tehát ugyanugy öröklik a testvéreim is.”
A tehát utáni rész valami tévedés eredménye. Ha az ajándékozás 15 éven belül történt, akkor az ingatlan értéke a köteles rész alapjába beszámít. Esetleg osztályrabocsátás követelhető. Egyik sem jár azonban azzal az eredménnyel, hogy az ingatlant - amely a te tulajdonod - a testvérek örökölnék.
(A rovatot elég rosszul sikerült belőni:))
A gyermek betegsége önmagában nem akadálya az örökbefogadásnak. A gyámhatóság nem tagadja meg az engedélyt, ha az a gyermek érdekében áll, a szóban forgó esetben pedig ez nagyon valószínűnek tűnik.
szeretném megtudni h a hagyaték tárgyát képezheti e egy korbban létrejött ajándékozási szerződésbe lévő ingatlan.
részletesebben:édesapámtól ajándékozási szerződés utján kaptam egy ingatlant még életében.kifizettem rá az illetéket a nevemre is került.rá egy évre meghalt az édesapám, és kiderült h független attól h mi volt ez az ingatlan is felvevődik a hagyatéki vagyonba, tehát ugyanugy öröklik a testvéreim is.hogy lehet vmit betenni a közösbe ha már nem is volt az édesapám nevén ?
Köszönőm válaszát. És a gyámhatóság engedélyezni fogja akkor is(ahogy már írtam,hogy 9 éves és tartósan beteg) az örökbefogadást? Avval nem lessz gond,hogy a hozzájárulását adja. Egy olyan emberről van szó akit sose érdekelt a gyereke.Hallomásból tudom,hogy be se vallja ,hogy neki gyereke van.Gyerektartást 1 évig fizetett. Azóta nem járul hozzá a tartáshoz.A lányom hallássérült, és Budapestre jár iskolába.
A szülők hozzájárulása és a gyámhatóság engedélye szükséges. Ha az apa nem akarja hozzájárulását adni, esetleg ismeretlen helyen tartózkodik, akkor bíróságtól lehet kérni a szülői felügyeleti joga megszüntetését. Ha a bíróság a kérésnek helyt ad, akkor az örökbefogadáshoz az anya hozzájárulása is elegendő lesz. (Persze, a gyámhatóság engedély mellett.)
Szeretnék választ kapni a következő kérdésemre. A lányom 9 éves, tartósan beteg.Apukája 8 hónaposan elhagyta és azóta se látta.Soha nem zárkoztam el attól .hogy láthassa.Õ volt az aki sohase jött.Van egy élettársam aki szeretné örökbefogadni és a nevére venni. Megteheti-e? Válaszukat előre is köszönöm.
Csjt. 52. § (1) Az örökbefogadás folytán a vér szerinti családi jogállásból származó szülői felügyeleti és tartási jogok, valamint kötelezettségek megszűnnek.
Hát mindenesetre ha lesz jogerős ítélet, ahol erre hivatkozva egy apának sikerül elkerülnie a tartásdíjfizetést, akkor elhiszem. Addig fenntartom az álláspontomat. De hát próba szerencse, egy tartásdíjperben próbáld meg.
Csjt. 75. § (1) A szülői felügyelet körében a szülők kötelessége, hogy a gyermeket gondozzák, tartsák, a gyermek testi, értelmi és erkölcsi fejlődését elősegítsék.
A jogszabály szerint is a szülői felügyelet körébe tartozik a tartási kötelezettség.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Önmagunkat ismételgetjük. :) Szerinted a sz.f. jog része a tartási kötelezettség, szerintem meg nem. Az ezzel kapcsolatos érveinket leírtuk, egymást meg nem győztük.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02