GYerektartás mértéke

Nyanyu (törölt felhasználó) # 2009.10.28. 12:07

Tiszteletem.
Egy augusztusi hozzászólásban olvastam, hogy gyt.csökkentést csak újabb gyerek születése esetén lehet kérni.Mi a helyzet akkor, ha a gyt.fizetőfél a szülőjét támogatja?(betegség miatt ellátásra képtelen, a havi nyugdíja ezt nem fedezi-rehabilitációs otthonban él,mert állandó felügyeletet igényel)Senki másra nem számíthat, más rokona nincs.A kiegészítés több, mint a gyt.(ha a fizetéshez mérjük, kb.25-30%)Ezt sem veszik figyelembe?

ObudaFan # 2009.10.28. 12:10

Rosszul olvastad, vagy rosszul írták. Nem csak akkor lehet kérni.

ObudaFan # 2009.10.28. 12:11

Rosszul olvastad, vagy rosszul írták. Nem csak akkor lehet kérni.

Nyanyu (törölt felhasználó) # 2009.10.28. 12:16

"A gyermektartásdíj lecsökkentését a tényleges jövedelem lecsökkenésén kívül gyakorlatilag semmi másra tekintettel nem lehet kérni, mint egy újabb saját gyermek születésével. Csakhogy: Ha már van korábbról 2 gyereke, a 3.-ra tekintettel a bíróság leszállítja a 20%-t 16,6,–ra. De ha csak egy gyerek van korábbról, meg sem érdemes próbálni, mert a 20%-on felül másik 20% belefér az 50% maximálisan végrehajtható összegbe, ami ezért a felső határ. A hiteltörlesztés, megcsalás stb. amatematikus: nem oszt, nem szoroz."

Jelen esetben a 2."gyerek" a szülő,a "gyerek" meg 1 hónap múlva 18.

ObudaFan # 2009.10.28. 12:20

Gyermektartás csökkentését nem csak újonnan született gyermekre tekintettel lehet kérni.

Terembura # 2009.11.12. 10:10

Tisztelt ObudaFan!
A volt feleség arra hivatkozva kérte a gyermektartásdíj emelését, hogy a párom most jóval többet keres, mint amikor váltak. Ebből csak annyi igaz, hogy 15 ezer forinttal keres többet, viszont sokkal több kiadása is van a letiltás miatt, mint a válásukkor. Volt egy tárgyalás, amely során a párom bemutatta a bíróságnak az erről szóló igazolásokat, és ennek hatására a volt felesége-legalábbis elmondása szerint- vissza fogja vonni a keresetét.
De mi mindenképpen szeretnénk ha a volt feleségnek is lenne fizetési kötelezettsége, mert a letiltást továbbra is foganatosítják a párom fizetéséből és ez nagyon megterheli a családi költségvetést.
Kérdéseim a következők: mi a következménye annak, ha valaki a bíróság előtt kötött egyezséget megszegi, lehet-e kérni, hogy a volt feleségnek is állapítsanak meg fizetési kötelezettséget, illetve követelhetjük-e a volt feleségtől az eddig letiltott illetve inkasszóval beszedett összeget?
Az államilag garantált lakáshitel megszűnésével (a lakáshitelt az ingatlan eladásából származó pénzből kifizették) megszűnik-e az állami garancia beváltása címen előírt 2600 e Ft letiltása?
Köszönettel és tisztelettel várom válaszát!

ObudaFan # 2009.11.12. 11:04

Egyáltalán milyen jogalapon szeretnétek őt fizetésre köteleztetni?

nandy # 2009.11.12. 11:06

Sokan azt gondolják, hogy ha a közösen felvett hitel tekintetében egyezséget kötnek (akár bíróság előtt is), akkor valamelyikük megszabadul a hiteltől, pedig ez nem így van. Továbbra is felel a bankkal szemben, mert a bankkal kötött hitelszerződés nem került módosításra.
De az egyezség alapján kérheti a volt feleségtől a helyette megfizetett összeg megtérítését (azaz a a lakáshitelét), továbbá a feleséget terhelő, de közös pénzből kifizetett illeték felét is. Ezt nem az egyezség módosításával kell megtenni, hanem pert kell indítani (vagy előtte fizetési meghagyás kibocsátását kérni a bíróságtól, hátha nem mond ellent).

Ezzel csak az a baj - szerintem - hogy ezt nem lehet a gyt. díjjal szemben kompenzálni.

Terembura # 2009.11.12. 11:52

Mi nem a gyerektartásdíj fizetése elől szeretnénk menekülni, csak szeretnénk megélni. Hónap végén már nem jut pénz semmire, a volt feleség pedig egy fillért sem fordít a közösen felvett hiteleik törlesztésére, mi pedig a párom előző életére- a gyerektartásdíj kivételével- 57 ezer forintot fordítunk.
Mindketten dolgozunk, szeretnénk közös gyereket is, de így, ilyen körülmények között ez lehetetlen. Felelősséggel tartozunk a párom gyerekeiért, de ha már nem tud bejárni dolgozni hónap végén (mert nincs pénz vonatra) el fogja veszíteni a munkahelyét...

ObudaFan # 2009.11.12. 11:54

Annyit lehet tenni, hogy amit helyette kifizettetek, azt követeljétek tőle. De a gyermektartásba valóban nem számítható be ez a követelés.

Terembura # 2009.11.12. 12:01

Mármint az állami garancia beváltására letiltott ill. inkasszóval beszedett összeget?

Terembura # 2009.11.12. 12:02

Mármint az állami kezesség beváltására az APEH által inkasszóval beszedett, illetve levont összeget követelhetjük?

ObudaFan # 2009.11.12. 12:05

Mindazt követelhetitek, amit az egyezség szerint neki kellett volna kifizetnie, de ti fizettétek ki.

Terembura # 2009.11.12. 12:10

Az egyezség szerint neki a lakáshitelt kellett volna fizetnie. De ő a válás után nem fizetett egy forintot sem a lakáshitelre.
Magyarul nem követelhetünk tőle semmit sem?
Hiszen az a pénz, amit letiltanak a párom fizetéséből, állami garancia beváltása jogcímen kerül behajtásra és nem lakáshitel címen.
Ha jól értem, akkor így kell kiforgatni a volt férjet mindenéből több éven keresztül, hiszen a volt feleség...

ObudaFan # 2009.11.12. 12:19

De, azt követelhetitek.

Terembura # 2009.11.12. 12:21

Köszönöm a segítségét, további jó munkát!

ObudaFan # 2009.11.12. 12:28

Nincs mit.

Crossman # 2010.03.11. 18:09

Üdvözletem nagy segítségre lenne szükségem!Gyermektartás ügyben!Van egy másfél éves kisfiam 7hónapos korátol vagyunk külön az édesanyával addig együtt neveltük de a viszonyunk megromlot és jobbnak láttam ha külön válunk!Így is lett nemvoltunk házasok csak ugyszolván éllettársak!3om hónapra rá hogy "szétmentünk" férjhez ment a mostani férjéhez!Mi megállapodtunk biróság kihagyásával a gyerektartásrol ami eleinte havi 15ezer forint volt mostmár az utóbbi fél évben havi 17ezer forintra nőtt!Ez nemis probléma mert megállapodtunk!Mostanában az édesanya eléggé sokat vitázik velem és szigoritja önkényesen a gyerekláthatást eddig minden hétvégén nállam volt a fiam 1 2 napot!Szóval a tényállás a következő lenne!Én 80%os rokkant vagyok kapok havi 33000ft nyúgdíjárulékot!Emelett nemrégiben sikerült munkahelyet találnom!Ahol havi 73000ft a keresetem durván!Állapotom nem javul csak romlik láttásérült vagyok!Az édesanya aminap nekemált hogy a gyermeket mostmár csak havi egy alkalommal hozhatom el és csakis autóval de mivel nekem nincs és a családomban sincs így erre nincs lehetőségem!Szeretném biróságra adni az ügyet mert már meguntam ezt az örökös cirkuszolást!A kérdésem az lenne hogy mennyi gyermektartást vagyok köteles kifizetni havonta mert mindig csak többet kér mert a mostani férje nemtud munkahelyet találni és rajtam akarja behajtani a lakástörlesztést mert madárnak néz!De nem adok többet a havi 17ezer ftol és emiatt korlátozni akarja a láthatásomat és ahogyan észrevettem a gyermektartást sem a gyermekre költi mert úgy tudom a gyermektartást teljes mértékben a gyermek nevelésére étkeztetésére ruházására kell költeni!Ezen a pénzen felül minden hónapban ha tehetem veszek valamit a fiamnak legyen az játék vagy ruha vagy élelem!Szóval segitek nekik ahogy tudtam de ez kevés neki!Kérdés lenne nekem nincs e valami enyhitő körülményem mert rokkant vagyok és a szüleimmel élek nem valami fényes helyzetben mert édesanyámék eléggé eladósodtak a válság ideje alatt!A gyermektartást minden hónapban 15ikéig kifizetem mikor jön a nyúgdíj!Így kérem önöket tegyenek valamien felvilágisitást közzé nekem hogy tudjam mit tehetek ez ügyben!Nem zárkózom el a gyerektartástol csak legyen egy fix összeg amit a biróság megállappit és legyen fix láthatási idő!Amit mindenkinek bekell tartani!És tudjam hogy a kisfiamra költik azt a pénzt amit neki útalok!És arra van e lehetőség hogy esetleges viták következtében hivatalbol kirendelt személy kisérjen el mikor elhozom a kisfiam és mikor visszaviszem!Mert az édesanyáékhoz nem szívesen emgy vissza mert mindig sír és elbujik ha indulnánk vissza az anyához!elnézést a szétszórtságért de teljesen tanácstalan vagyok!És ideges is hogy önkényesen korlátozza az anya a láthatást!Köszönettel Crossman

hoppáréka # 2010.03.11. 19:19

Tisztelt Fórumozók!

Volt férjem külföldön dolgozik,3 év elteltével kértem a gyermektartásdíj megemelését anyagi viszonyainak megváltozásai miatt.(A külföldi adóhivatal tájékoztatása szerint 143 ezer forint járna két gyermekemnek havonta)
Viszont a bírósági tárgyalás alkalmával apuka nem tudta megmondani a bíró kérdésére, hogy hol és mit dolgozik, illetve mennyit keres, így a bíró felhívta figyelmét, hogy amennyiben nem a valóságot mondja pénzbüntetésre fogja ítélni. 30 napot kapott az apuka, hogy hivatalos iratokat csatoljon a bíróságra, de ezt 2 hónap elteltével sem tette meg. Meddig vár a bíróság?Esetleg jóvá hagyja-e az igényemet?

ObudaFan # 2010.03.11. 19:31

Crossman

Ezzel a 100e körüli jövedelemmel (ha ez nettó) 20e körüli gyermektartásra lehet számítani.

hoppáréka

Főszabály szerint neked kell izonyítani az ő jövedelmét, de ilyen helyzetben természetesen a bíróság mérlegeléssel meg fog állapítani egy összeget.

hoppáréka # 2010.03.11. 19:38

ObudaFan köszönöm válaszodat!

Elsősorban a bizonyítás miatt kértem a nagykövetség, és a külföldi adóhivatal segítségét, akik segítőkészek voltak, így ezen hivatalos igazolást csatoltuk a bíróságnak ügyvédemmel.
Bízom benne, hogy egy reális összeget fog megállapítani a bíróság, annak ellenére, hogy a volt férj nem hajlandó a bíróság felhívásainak eleget tenni.

Crossman # 2010.03.11. 21:27

Értem esetleg nincs valami enyhitő körülmény mert nekem még van hitelem is!Eddig mindig utaltam pénzt minden hónapban és minden hétvégén hoztam a kisfiam szóval én nem hanyagoltam el mint ahogy olvasom sok helyen hogy az apa rásem hederit a gyermekére!Meg mivel láttásérült vagyok ezt nem veszi figyelembe ilyen esetekben a biróság?!És ha ez a munkahelyem emgszünik a 33ezer ftos nyúgdíjambol is kell fizetnem ezt a kb 20ezer ft-nyi gyermektartást?Nállam a kisfiu minden hétvégén ittvolt eddig sőt hétköznap is mentem látogatni ahogy tudtam mert eddig z édesanyával jó viszonyban voltunk de az édesanyának az anya vagyis a fiam nagymamája mindig felbujtja a fiam annyát és ellenem hangolja sőt a gyermeket is próbálják ellenem hangolni de a kisfiu ragaszkodik hozzám!De ezt mindenképp kiakarják "törölni" a kisfiubol és ellenem forditani és nemtudom mitévő legyek!Ilyen esetekben van valami megoldás!És ez által körülbelül mennyi láthatási időt kapnék mert ezután a havi kb 8nap után teszem fel havi 2nap nagyon kevés lenne!Itt nincs valami jó pont amit a biróságon felhozhatnék?Tisztelettel Crossman

ObudaFan # 2010.03.12. 11:43

Ha a jövedelmed majd csökken, akkor majd lehet kérni a tartásdíj leszállítását. Ha már most biztosra tudható, hogy későbbi időponttólcsökken, akkor a bíróság már most úgy állapítja meg a kötelezettséget, hogy a későbbi időponttól kevesebb legyen. De amíg ennyi, addig fizetni kell a tartásdíjat a mostani jövedelem szerint. Ez nem büntetés, itt nincs sok értelme "enyhítő körülményeknek", a szülő a ksikorú gyermeket a saját szükséges tartása rovására is köteles eltartani.

Crossman # 2010.03.13. 09:59

Aha értem akkor köszönöm a segitséget!Üdvözlettel

ObudaFan # 2010.03.13. 11:12

Nincs mit.