ÜDV!
Nekem lenne egy pár kérdésem.
Gyerektartás.Anyukám 97ben feljelentette Apumat mert elhagyott minket,fizessen gyerektartást.Meg is szabták neki hogy 6ezer ft aztán 10ezer...persze ő nem fizette..de anya nem hagyta a dolgot és folyamatosan vitte a dolgot előre.Végrehajtó kezébe került a dolog.de a végrehajtó vissza adta a bírónak a papírt ugyanis Apám kijelentette magát a munkahelyéről.
Azóta rendesen munkahelye van.
Visszaeső mert már volt naggyon sok ügye..
2007ben kapott 3 évet a bíróságtól hogy rendezze a 97től meglévő tartozását felém.Ugyebár 18 már elmultam szóval nekem tartozik.Most pedig kapott egy papirt hogy ki kell fizetnie.Én nagyon örülnék neki.Mert anyumnak havonta nem 6ezer ftba kerülök.Megérdemli.
Ezért leültethetik? Kamionos ként dolgozik külföldön,de minimálbérrel van bejelentve.
Anyával már nem tudjuk mit csináljunk.
Köszönöm!
GYerektartás mértéke
Ha van azóta felmerült részlet, akkor igen.
krissztaa
Én annyival hogy a munkahelytől tértis levélben meg kellene kérdezni hogy az itthoni minimálbéren kívül a külföldi kiküldetésért milyen bér jellegű díjazban részesül és mennyi az összege. Valamint azt is hogy mióta van a cégnél. (Azt nem szabad elfogadni ha netán a "költségtérítés" kifejezést válaszolják - konkrétumok nélkül., az esti sör valóban költséggel jár...)
Továbbá tudnod kellene hogy a saját nevén van-e lakás és/vagy cs.ház - akár csak részben is, mert akkor azok földhivatali tulajdoni lapját kikérve, a bírósági végrehajtó foglalhat a tartozás összegéig - végső esetben árveztet.
Ha már idáig eljutottatok a mamáddal akkor "a" célegyenesben nem szabad megtorpanni.
Mind a végrehajtási kisérlet mind a tul.lap kikérése előzetes költséggel jár.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Köszönöm a választ!
Nincs semmi a nevén...sajnos:(
Volt autója ha annak a havi törlesztőjét és egyéb költségeket tudta fizetni akkor nekem miért nem?
Nagyon remélem felvesz valami hitelt vagy amit akar.
Nem nagy összeg,csak nehogy elévüljön végül is most 3 év után kapott papírt hogy rendezze.
Köszönöm szépen!és ha sikerült megoldani kicsit hosszabban leírom ide hátha valakinek segíteni tudok:)
minden jót
Ha megindítod a végrehajtást -igaz most már 18 ezer forintot kell érte fizetni- onnantól az elévülési idő 10 év. A végrehajtó dolga hogy ezen idő akár soha se évüljön el.
"Lisa"
laikus hozzászóló
T. Fórum!
Gyermektartás mértékével kapcsolatos kérdés. 6 éves gyermekem számára mekkora tartásdíj fizetésére vagyok kötelezhető, ha havi fizetésem nettó 200eFt. Másik kapcsolatomból származó egyetemista fiamat egyedül nevelem, utána tartásdíjat nem kapok, viszont havi lakáshitel törlesztésem kb. 90eFt.
Köszönet a válaszért.
Két gyermekről való gondoskodásnál az apa jövedelmének 15-25%-a gyermekenként, általában a középarányos érték. Vagyis a kisebbik gyermeket 40 ezer forint t.díj illetné meg, valamint az anya a sajátjából köteles hozzátenni a maga 20%-át. Az így kialakult összeg valószínűleg túlzás egy 6 éves szükségleteire. Ezért a 15%-is elegendő lehet. (A későbbiekben módosulhat.)
A nagyobbik gyermek támogatásáról: a tanulmányok mellett már keressen magának másoldállást vagy mellékfoglalkozást, vagyis önellátó- öngondoskozó is lehet már. Elvárható lenne...
Ami a lakáshitel, a rezsi és a saját megélhetésed, mindez a te gondod, problémád, és a fentiek megelőzik.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Kedves Lisa,
Kösz a válaszod!
Azért az egyetemista fiam "dolgozhatna már..." kitételével nem értek egyet, de persze nem ismerem a jogszabályokat. Én azt gondolnám, hogy addig kell(ene) kapnunk utána gyerektartást, amíg be nem fejezi az egyetemet. De lehet, hogy tévedek. Minden esetre, ha járna, sem kapok.
Azzal sem értek egyet, hogy nem számít, milyen költségei vannak az embernek. Ha nem tudom fizetni a lakáshitelt, és az utcára kerülünk a fiammal, akkor, úgy érzem, az egyik gyerek javára sérültek jelentősen a másik gyerek megélhetési feltételei. Ez szerintem nem lenne rendes dolog.
R.
robinhood: a kiskorú gyermekedet a saját megélhetésed rovására is köteles vagy eltartani, a nagykorút meg nem, legalábbis a családjogi törvény szerint. Az, hogy a nagykorú nem kap tartást a másik szülőtől, az lehet a te döntésed, ezt úgy értem, hogy vagy nem indítottál pert ezügyben vagy nem kérted a megállapított tartásdíj végrehajtását (természetesen, ha a másik szülő nem él, akkor ez nem áll fenn). Egyébként éppen ezért nem számít, hogy egyébként milyen kiadásaid vannak, mert a kiskorú gyermek érdeke mindenki másét megelőzi. Monalisának a mérték dolgában igaza van.
Értem, hogy így szól a törvény, de akkor szerintem ez nem igazán jó törvény. Azt gondolom, hogy az senkinek, még az eltartott gyermeknek sem lehet érdeke, ha bármelyik szülőjére, vagy más rokonára, legyen az akár felnőtt is, aránytalanul nagy terhet rónak. Nem érzem a törvény előtti egyenlőség elvét abban, hogy valakik esetleg az utcára kerülnek, kimaradnak az első szakma megszerzéséből, stb. azért, hogy más pl. el tudjon menni a bábszinházba. Nyilván sarkított a példa, de meggyőződésem, hogy figyelembe kellene venni az arányosságot, és meggyőződésem, hogy a törvény előtt mindenkinek az érdekeit egyenlően kellene elbírálni.
A jogalkotó mégiscsak úgy döntött, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, de egy kiskorú gyermeket előtérbe kell helyezni a nem kiskorúakkal szemben, mert az előbbitől semmilyen módon nem várható el, hogy hozzájáruljon a saját tartásához, ezért értek csak részben egyet veled.
robinhhood
Sok felsőiskolás a tanulmányok mellett rendelkezik valamilyen "prívát" jövedelemmel., nem biztos hogy legális de a saját tartsára/szükségleteire valót megkeresi - muszájból vagy önállóságból.
Ami a bábszinház dolgát illeti a gyerekkor nem ismételhető meg, valamint annak idején bizonyára téged is elvittek a szüleid hasonló ifjusági rendezvényekre - eltérő gyakorisággal.
Ott van a baj hogy a legtöbb szülő nem tudja biztosítani mindazt a gyermekének amit szeretne, amire a szellemi-testi fejlődéséhez szükség lenne.
Gürizik szinte az egész ország, vagyis egy egyetemista sem jódolgában vállal diákmelót stb.
3 éve folyik a válóperünk a feleségemmel. 3 Gyermekünk van.Az iker fiuk 14 évesek múltak. A kislány 12 éves. Az egyik fiú és a kislány a feleségemnél . A másik fiú velem lakik! A gyerekek elhelyezésben sincs még ítélet! A bírónő több hibát is vétett az évek alatt és elfogultságot is bejelentettünk amit természetesen elutasítottak.
Amikor szóba került a gyerektartás megállapítása. Akkor még volt bejelentett fő állásom nettó 100.000-forinttal. A törvény szerint a netto bér max40% át vonhatják le! DE! Megszűnt a munkaviszonyom 2009.szeptemberében. A bírónő a feleségemnél lévő fiamra havi 20.000ft ot a lányomra 30.000Ft ot ítélt meg! A nálam lévő fiamra 1 fillért se ítélt meg! Az ügyvédem ott hibázott nagyot, hogy ezt az ítéletet nem felebezte meg és jogerőre emelkedett, de közben 2009.novemberében a bíróság többszöri vétsége miatt felebezést nyújtottunk be aminek tárgya volt az 50.000Ft gyerektartás is és elutasították a felülvizsgálati kérelmünket! 1.)Álláspontom szerint visszamenőleg max 6havi gyerektartást kérhet! 2.) Ha nálam van 1 és nála 2 gyerek akkor csak 1 gyerek után jár gyerektartás! 3.) Ha nem szűnt volna meg a munkahelyem akkor is csak max 40.000 Ft ot itélhet meg ha mindhárom gyerek ott van ! De 1 ittvan nálam! Ehhez képest 1.000.000Ft ot fizessek meg a végrehajtónak 15napon belül gyerektartásra 2008.jan1-2010jan1 ig közötti időszakra !
A feleségem 3 év alatt 1 fillért se fizetett, sőt mindhárom gyerek után felvette a családi pótlékot! Még van 5 napom!!! Lefoglalják a kocsimat és a motoromat 3,2 milló értékben! !!! Várom válaszát! Köszönöm!
Mi a kérdés?
Tiszteletem minden kedves fórumozónak!
Szeretnék segítséget,véleményeket kérni,mert nagyon tanácstalan vagyok és elkeseredett.
Gyermektartásdíj megemeléséről lenne szó.
Már beadtam a bíróságra,még 2009 szeptemberben,de mindíg elnapolják,mert a volt férjem külföldön dolgozik és várják a hivatalos papírokat.
Kérdéseim:
- meddig húzódhat egy ilyen per?
- mennyi gyermektartásdíjat állapíthat meg a bíróság?(570ezer ft-ot vallott be,eddig 17/hó/fő fizet)
- 2003-ban váltunk el,azóta 1x sem emelt az apuka önszántából, 2010 írunk,mi az esély az egészre?
Soha nem gondoltam,hogy ilyen döcögős lesz, az ügyvédem mindíg csak azt mondja,hogy nyugi,de én már nagyon szeretném ha vége lenne,mert azóta a volt férjem zaklat,hogy én tönkre akarom tenni az ő életét.
Én csak azt szeretném,ha a két gyermekem megkapná a nekik járó megfelelő összegű gyermektartásdíjat.
A gyerekek 13 és 15 évesek,és egyedül nevelem őket a válás óta.
Köszönöm szépen a válaszokat,véleményeket.:
"Egy elkeseredett anyuka"
„ nekik járó megfelelő összegű gyermektartásdíjat”
- az 540 000 Ft 40 vagy akárhány %-a az nem "megfelelő", hanem irreális, ebben ne is reménykedj.................. biztosan egy, a gyermekek szükségleteihez igazodó gyt- fognak megállapítani majd....................
kalamalyka2
Azt gondoltam,hogy nem fognak ilyen "irreálisan"sokat megállapítani.
Én csak azt kérem a gyermekeimenk,amennyit a törvény enged,és amennyit a bíróság megítél a gyermek szükségleteinek igénybevétele mellett.
Két kamasz gyermekről beszélünk akiknek már mások az igényei,mint 2003-ban voltak.
A bírósági beadvány úgy íródott,hogy minimum 50ezer/hó/fő,valamint a mindenkori jövedelme 20-20%-a.
Ezek alapján?
Olvasgatom itt a régebbi hozzászólásokat a gyermektartásdíj témában.
Ahány ember annyi féle valóban,de ami a lényeg,hogy a gyermek szükségletei van előtérbe helyezve minden esetben.
Érdekes olvastam olyat is,aki 80ezer forintot fizetett gyermekenként 2006ban,amit elég megdöbbentőnek tartok.
A kérdéseimre még mindig szeretnék választ,tanácsot,véleményt kapni.
Üdvözletem,
az én kérdésem az lenne, igénybe vehetem-e úgy is a gyermekvédelmi kedvezményt pl. ha anno a gyermek édesapjával csak egyezséget kötöttünk úgymond (nem bíróság előtt)a tartásdíjról (havi 10.000. amit fizet is rendesen)?
Második gyermeke, az első után a válást követően bírósági végzés által meghatározott 20 %-ot, per pill 38,000,- Ft-ot fizet. Mi nem voltunk összeházasodva, eddig nem is jutott volna eszembe sem a magasabb tartásdíj, sem a gyermekvédelmi támogatás, de a Gyes lejárta után megszűnt a munkahelyem, már csak az emelt összegű családi pótlékot és a rendelkezésre állási támogatást kapom. Ha tehát a tartásdíjról nincs hivatalos bírói végzésem, így is nyújthatok be kérelmet gyermekvédelmi támogatásra egyedülálló anyaként?
(az egy főre eső nem haladja meg a 39.900.-at)
Köszönöm!
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem a következő: párommal 10 évig éltünk együtt, élettársi kapcsolatban, született egy közös gyermekünk.A kapcsolatunk megromlott, szétmentünk. Ő egyéni vállalkozó,jól megy a vállalkozása,sokat keres, de papíron csak a minimálbért. A gyerektartás is ez alapján lett megállapítva.Tényleg csak ennyi jár a gyerekének? Vagy kérhetem az évvégi,könyvelés szerinti nyereség 20%-át is? Egyszerűen nem értem, hogy a hatóság hogyan tudja elhinni hogy valaki a minimálbérből 2 autót tart, nyaralni-síelni jár,motorcsónakot vesz magának stb.
Köszönöm
Tisztelt "ritus69"
Milyen könyvelésre tetszik gondolni? A "fehér" nyilván a minimál bérnek megfelelő jövedelmet fogja mutatni. A "fekete" alapján esetleg a volt párja börtönbe vonulhat,így annyit sem kap a gyerek, mint eddig. Komoly dilema ez.
A tartásdíjat megállapító bíróság a legritkább esetben tesz feljelentést adócsalás miatt, viszont valamivel gyakrabban hajlandó a tartásdíjat (a havonta fizetendő minimumösszeget) a valós jövedelemhez igazítva megállapítani. Persze, ezt a valós jövedelmet a másik félnek kell bizonyítania.
Köszönöm szépen a gyors választ. Ez nem túl biztató. De 10 év alatt azért láttam, hogy a fehér könyvelésben év végén mindig igen szép nyereség keletkezett, és nem százezrekről beszélek.Ez tisztességesen bevallott jövedelem volt mindig, ami után a párom még a nyereségadót is megfizette.Az így keletkezett pénz is a jövedelmébe tartozik? Elvileg abból is kell gyerektartást fizetnie?
Kedves Kovács Béla Sándor!
Dehogy akarom én feljelenteni adócsalás miatt, de hogyan tudom én azt bizonyítani hogy nem annyit keres amennyit? Pl. bekéretem a ház rezsijének, amiben él, számláit? Abból simán látszik, hogy a rezsi díja 2x annyi mint a minimálbér amit keres.
Például. Vagy például tanúkkal.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02