GYerektartás mértéke

_Wasp_ # 2009.02.09. 11:13

érdekes lehet még, hogy a nagykorú (18 év feletti) tartásra jogosult tartását meg fogja előzni a sorban a születendő gyermekek tartása, továbbá lehet kérni a tartásdíj csökkentését amennyiben a szülő saját tartását veszélyeztetheti.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

andraska # 2009.02.09. 11:55

Üdvözlök mindenkit!
Visszaolvasva a fórumot találtam hasonló témát, viszont minden eset más és más, ezért szeretnék tanácsot kapni.
Évek óta fizetem a 8-os lányom után a gyerektartást, aki az édesanyjával és annak új családjával él. Én minimálbérrel vagyok bejelentve, viszont válásunkkor önként vállaltam a 26 ezer forint havi megfizetését. Azt látom, amit az előttem szóló úr is, hogy a volt nejem az összeget nem a gyerekre költi. Mint visszaolvasva tapasztaltam, erre hivatkozással aligha járnék sikerrel a bíróságon, ha le szeretném csökkentetni az összeget.
Ha arra hivatkoznék, hogy állapítsák meg a minimálbérem után, mert már nem tehetem meg, hogy a fenti összeget fizessem, lenne -e esélyem a csökkentésre?
Egyébként a húgomékhoz vagyok bejelentve, náluk használom az egyik szobájukat. Vagyonom egy gépkocsi, amin még hitel van, valamint vállalkozásom.

Megértő válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.02.09. 13:50

Hát, próbáld meg, nem akarlak lebeszélni, de ha egyszer akkor is minimálbéres voltál, meg most is, akkor nem tudom, mi lenne olyan nagy változás. (Arról nem is beszélve, hogy nem az számít, hogy mire vagy bejelentve, hanem, hogy mi a tényleges jövedelmed, ha az bizonyítható.)

andraska # 2009.02.09. 15:08

Na ez az, tényleges jövedelmem nehezen bizonyítható. Apropó: nekem kell bizonyítanom azt, hogy már nem tudok fizetni, vagy pedig a volt nejemnek azt, hogy mennyi a jövedelmem??
Köszönöm a választ!
Ha elindítom a pert, nagy hercehurcának nézek elébe?

monalisa1 # 2009.02.09. 16:59

Hány éves az autó, mennyi a havi autóhitel, mennyi a kötelező, a súlyadó, van-e casco, mennyi a havi átlagos futásteljesítmény - ebből a benzinköltség kiszámítható. És ha a testvérednél netán ingyen is laksz, de időnként csak eszel, néhanapján valami ruhafélét is kell venni stb. A "szórakozást" már ne is említsem... Mindezen kívül fizeted a havi 26e Ft t.díjat. Mindezt összeadva vélelmezhető, hogy nem minimálbér a jövedelmed!... És a bíró is tud számolni!

ObudaFan # 2009.02.09. 17:24

Azt neked kell bizonyítani, hogy bármi is változott. A tényleges jövedelmedet a feleségednek, de nem biztos, hogy az olyan nehéz lesz, mint gondolod. Ha néhány szomszéd elmondja? hogy az? ahogy élsz? nem jön ki minimálbérből? a részéről már fél siker:

viki-2009 # 2009.02.10. 18:21

Köszönöm a válaszokat!

Azt nem tudja véletlenül valaki, hogy mekkora összeget tesz ki a szülő saját tartása?

Ha jól értem akkor kiskorú gyermekenként 16,6%-ot kell számolni a keresetből, de hány % jön emellé mint saját tartás?

Amikor számolunk pl. az Apa keresetéből (mert ugye ő fizeti a nagykorú gyermeke után a gyerektartást előző kapcsolatának) akkor a két új saját gyermek 2x16.6%-át és a saját tartást is az apa keresetéből számoljuk és ez alapján ítéljük meg, hogy veszélyben van-e a két kiskorú és a saját tartása, vagy a mostani feleség jövedelmét is beleszámítják valahogy és aztán oszt-szoroz a bíróság?

Ha nagy összegű a lakáshitel pl. akkor azt összegszerűen a saját tartásba beleszámolják? Vagy ez nem érdekli a bíróságot csak fix %-okkal dolgoznak?

Csakhogy tudjak számolni még a bíróság előtt.

Előre is köszönöm ha valaki tudja a választ!

marcika # 2009.02.10. 18:36

Viki,

nevesítsünk (számosítsunk) úgy könnyebb:

Apuka keres 150.000 ft (nettó).

1. gyerek kap 16,6%= 24.900
  2. gyerek kap 16,6%= 24.900
  3. gyerek kap 16,6%= 24.900--------
    • összesen: 74.700 ft

apukának marad: 150e-74.700=75.300

Mindkét családnak vinni kell a kimutatást a kiadásokról (rezsi, lakás törlesztés..stb), illetve a jövedelemigazolást és a gyerekek születési anyakönyvijét, a bíró eldönti, hogy számít bele és mi nem.
A te jövedelmedhez semmi köze az előző házasságból származó gyereknek.

póniló # 2009.02.10. 21:43

Tisztelt fórumozók!
Peremmel kapcsolatban egy kérdésem merült fel. Emlékeztetőül, mert nem várhatom el, hogy emlékezzetek: volt férjem gyerektartás csökkentésre adott be keresetet a bíróságon.
Nos, amióta tart a per elsőfokon, (3 hét múlva lesz a 2. tárgyalás) annyi változott, hogy a férjemnek, aki autóiparban dolgozik alkalmazottként, kb. 20%-kal csökkentették a bruttó bérét.A válság miatt. Ez a mozgóbér megvonását jelentette. Sőt, csoportos létszámleépítést is jelentettek, március elején cidrizhetünk. Ez azóta változott, mióta én a bíróságon a jövedelmi adatokat bediktáltam.
A kérdésem az, hogy ez a változás nyom-e valamit a latba, megér-e egy beadványt, vagy pedig teljesen lényegtelen a végkifejlet tekintetében és ne is említsem?? Egyébként a férjem a fő kenyérkereső, mert én GYES-en vagyok.

Előre is köszönöm a választ!

Grád András # 2009.02.11. 10:43

Kedves Póniló!

Önmagában az, hogy a jelenlegi férjének csökkent valamelyest a jövedelme, nem alapoz meg egy tartásdíj felemelési kerresetet, mivel nem ő köteles a gyermek eltartására (mivel nem az övé), hanem Ön. Üdvözlettel:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

póniló # 2009.02.12. 06:42

Tisztelt Gárd úr!
Először is köszönöm válaszát!
Szerintem vagy én rosszul értelmezem Önt, vagy nem fogalmazhattam világosan.
Tartásdíj csökkentésére adta be a keresetet a volt férjem. Arra alapoz, hogy az ő jövedelme lecsökkent. Megvolt az első tárgyalás, amelyen bekérték a jövedelmi adatokat, én be is diktáltam, természetesen az igazat.Én egyébként férjhez mentem másodszor, így a jelenlegi férjemnek a jövedelmét is bemondtam, ahogy kellett.
Azóta a jelenlegi férjem munkahelyén lecsökkentették a fizetését,a mozgóbér, ez pont most van folyamatban.
Nem akarunk erre hivatkozással emeltetni, pusztán az jutott eszembe, hogy ha a mi jövedelmünk alapján netalán a bíró kiszámolt egy egy főre jutó jövedelmet a családunkban, akkor az már nem annyi, mert most lényegesen kevesebb lett. Én a csökkentéstől tartok, nem emeltetni akarok.

monalisa1 # 2009.02.12. 08:34

A csökkentés nagy valószínűséggel be is fog következni, mert a gyermek apjának jövedelme - aminek alapján a t.díjat megállapítják - igazolhatóan csökkent. Igazából azt kell félni: ha esetlegesen elküldik, onnantól legfeljebb a mindenkori minimum havi összeget tudja majd fizetni - ameddig új munkát nem talál.

ObudaFan # 2009.02.12. 09:35

Egy beadványt megér.

póniló # 2009.02.12. 11:01

Köszönöm Obudafan a válaszod!

Kedves Monalisa!

Igaz,a választ már megkaptam, csak a pontosság kedvéért leírnám: a gyerekek apjával vagyok perben, az ő jövedelme nem csökkent le igazoltan! Épp ezért vagyunk perben, mert szerintem nem csökkent és ezt próbálom bebizonyítani.
A jelenlegi férjem, aki nem a gyerekek apja, együtt élünk, házasok vagyunk, nem fizet nekem tartásdíjat, no az ő fizetése csökkent le igazoltan!

viki-2009 # 2009.02.12. 11:13

Kedves Marcika!

Köszönöm a korrekt választ! Még a számok is majdnem stimmelnek!

A fő kérdés azonban pont ez, hogy kijön a 75.000 nettó, hogy ennyi marad Apukának, noha csak a lakástörlesztésünk 108.000 Ft havonta.

Az a kérdés, hogy ezt nézi-e a bíróság és emiatt törli-e esetleg a nagykorú gyermek tartásdíját, hogy képesek legyünk fizetni a lakástörlesztést?

Vagy inkább azt javasolják, hogy költözzünk máshova ha nem tudjuk fizetni a lakástörlesztést, mert annyival elsőbbséget élvez a gyerektartás. (Noha a gyerek nagykorú és folyamatosan évet ismétel, mert lusta tanulni és húzni akarja az időt, hogy minél tovább kapjon gyerektartást.)

Előre is köszönöm a választ!

Viki

monalisa1 # 2009.02.12. 13:29

póniló

Azért mert a jelenlegi férjed jövedelme sajnálatosan csökkent, a gyermek apját nem fogják magasabb összegű t.díj fizetésre kötelezni. (Az a ti családi ügyeteket, hogy a "nadrágszíjmeghúzást" miként tudjátok keresztülvínni.)

Kérd, hogy a bíróság kötelezze az apát aktuális keresetkimutatás becsatolására - aztán a bíró majd eldönti...

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.02.12. 13:39

viki-2009

ObudaFan az egyik-másik topicban előzőekben már többször is részletesen leírta, hogy mikor lehet mondani egy nagykorú gyermek t.díjra való alkalmatlanságát/jogosulatlanságát pl. a tanulási lustaság okán.

Továbbá egy nagykorútól már elvárható, hogy bizonyos mérték gondoskodjon magáról, ergo tanulni esti és/vagy levelező tagozaton is lehet - akár felsőfokú tanintézetben is -, miközben dolgozik már...

Tudnám javasolni leülni és elbeszélgetni ezen dolgokról.

Az apának kell keresetet beadnia a bírósághoz a t.díj mérséklése, netán megszűntetése dolgában. (De mindaddig amíg a bíróság másként nem dönt, a t.díjat változatlan összegben köteles fizetni...)

U.i.: az itt balra található "keresőben" próbáld visszakeresni ObudaFan hívatkozott hozzászólásait.

Monalisa
laikus hozzászóló

juditkol # 2009.02.14. 13:32

Kedves Fórumozok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Kisfiam márciusban lesz 1 éves. Apuka - saját döntésére - 7 hónapos terhesen kilépett az életünkből - azóta nincs semmilyen kommunikáció. Apuka azóta megházasodott és ahogy hallottam jön a baba...
A 2. apasági és tartásdíj tárgyalás is márciusban lesz.
Az elsőre apuka nem jött el, csak az ügyvédje. Én csak tanúként vettem rész a tárgyaláson - kisfiam számára az állam által kirendelt ügyvédje javaslatára.
A tárgyaláson én így nem voltam bent, és utólag mondták, apuka vállalta (vagy kötelezték?), hogy kifizeti az apasági vizsgálat díjját és apuka felajánlott havi 50E ft t.díjjat - ha ő az apuka. DE ebből leakarja vonni azt az összeget, amit fiam születése előtt szerinte ő kölcsön adott nekem.
Az apasági vizsgálat eredményének meg kellett volna lenni a következő tárgyalásig. DE apuka ezidáig nem fizetett be semmit, így nem is volt vizsgálat.
Kérdésem az lenne, hogy

1. meddig lehet húzni az időt, hogy végre megállapítsák, hogy ő az apa,
  2. milyen jelentőssége van annak, hogy én csak tanúként veszek részt a perben,
  3. mi van akkor ha én nem fogadom el az egyezséget (de legalábbis nem olyan formában, hogy apuka levonja a visszamenőleg kifizetendő t.díjjból az ő állítólagos kölcsönét)
  4. hogyan állapítják meg a t.díj összegét ha nem tudunk megegyezni és
  5. mennyiben számít az hogy apukának nemsokára gyermeke születik?
juditkol # 2009.02.14. 13:35

És a mi lemardt:

előre is köszönök minden hozzászólást!
Üdvözlettel
juditkol

Grád András # 2009.02.14. 19:56

Kedves Juditkol!

Menjünk sorjában!

1. meddig lehet húzni az időt, hogy végre megállapítsák, hogy ő az apa,

Nem ő húzza az időt, sajnos maga a procedúra ilyen. Szakértőt rendel ki a bíróság, az önmagában kb. fél év, mire elkészül a szakvélemény. Ha megvan, a következő tárgyaláson már emberi számítások szerint ítélet lesz.

2. milyen jelentőssége van annak, hogy én csak tanúként veszek részt a perben,

Semmilyen, kivéve, hogy így tanúként nem lehet perköltség viselésére kötelezni, ha kiderülne, hogy mégsem ő az apa. (Mellesleg a Csjt. alapján Ön nem is indíthatott volna pert, csak a gyermek vagy maga az apa.)

3. mi van akkor ha én nem fogadom el az egyezséget (de legalábbis nem olyan formában, hogy apuka levonja a visszamenőleg kifizetendő t.díjjból az ő állítólagos kölcsönét)

A gyermektartásdíjba semmilyen más követelés beszámításának nincsen helye. Arról nem is beszélve, hogy az állítólagos kölcsönt neki kell bizonyítania, kíváncsi lennék mivel fogja, ha nem készült róla okirat.

4. hogyan állapítják meg a t.díj összegét ha nem tudunk megegyezni és
5. mennyiben számít az hogy apukának nemsokára gyermeke születik?

A tartásdíj a nettó jövedelme 20%a lesz, és feltéve, hogy nem ikrei születnek az újabb kapcsolatából, a következő gyermek ezt még nem érinti. Mivel azonban a tartásdíjak összege nem haladhatja meg a kötelezett összjövedelmének 50%-át, drukkoljon, hogy ne szülessenek ikrei, illetve ne szülessen még pár gyermeke, mert akkor minden alkalommal újraszabályozzák az összeget, és mindig több részre fog oszlani. Vagyis ha összesen 5 gyereke lesz, akkor Ön 20% helyett 10-et fog már csak kapni. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

RDani # 2009.02.15. 09:24

Kedves hozzászólók, köszönöm a válaszokat.
A kérdésem az lenne, hogy ha valaki elvesztette az állását, akkor mi az eljárás annak elkerülésére, hogy végrehajtsák, illetve büntetőjogi következményei legyenek, ha végül nem tudja fizetni a gyerektartást.
Esetleg ne felejtsük el, hogy a tartásdíjon kívül számlakat is kell fizetni meg, meg is kell élni valamiből, ha utcára kerül, akkor esély sincs, hogy később fizessen bármit.
Hogyan kell, és kivel megállapodást kötni a tartásdíj elhalasztásáról. Amennyiben bírósághoz fordul pl. a csökkentés iránti kérelemmel, akkor annak van-e halasztó hatálya úgy értem hogy, amint beadta a kérelmet már mentesül-e a büntetőjogi és végrehajtási felelősség alól, vagy csak a bírósági határozat után, ha az mondjuk csökkenti vagy felfüggeszti.
Talán kérhetek, egy kicsivel több szimpátiát a szituáció megértésben. Köszönöm.

Grád András # 2009.02.15. 09:37

Kedves RDani!

Ha elvesztette az állását, erre hivatkozással kérheti a bíróságtól a gyermektartásdíj leszállítását. A fizetési kötelezettségét a bíróság már ettől az időponttól lecsökkentheti, tehát nem csak a majdani határozat időpontjától. Viszont emlékeztetném arra, hogy a gyermek tartására akár a saját szükséges tartása veszélyére is fizetnie kell, és elvárható, hogy mielőbb találjon munkát a lehetőségeihez képest, akár rosszabb feltételek mellett, nem a szakmájában stb. is. Olyan, hogy "tartásdíj elhalasztása, nincsen, és ha belegondol, meg is érti hogy miért: a gyermeknek is mindennap kell ennie. Meg kell értenie azt is, hogy senki nem lehet empatikusabb Önnel, mint a gyermekkel! Üdv:

monalisa1 # 2009.02.15. 10:19

RDani

Amikor a bíróság meghatározza a t.díj összegét, minden esetben meghatároz egy mindenkor fizetendő minimum összeget is - bármi is jöjjön a későbiekben esetleg közbe. Ha a a kötelezett legalább ezt fizeti - amíg a körülményei jobbra nem fordulnak - nagy baj nem érheti. Persze a különbözetet utóbb be kell pótolnia, tehát a kihagyás nem jó ha elhuzódik, mert a tartozás felgyülemlik + kamata.

Monalisa
laikus hozzászóló

RDani # 2009.02.15. 11:34

Tisztelt Grád András,

Nagyon köszönöm válaszát. Ha jól értem a szavait, a gy.t mindenképpen köteles vagyok fizetni, mert különben büntetőeljárás, rendőrségi feljelentés, végrehajtás lehet belőle, hiába adok be kérelmet. A bíróság majd valamikor visszamenőleg esetleg a legjobb esetben csökkenti a gy.t, közben viszont folyhat a végrehajtás, a büntetőjogi feljelentés.
Öt hónapja nincs állásom sem semmi, és fizetem a gyt. Tehát ezért kérdezem, hogy mi lesz, ha végleg nem megy. A jogi állást szeretném tudni, mert kell, hogy a jog gondoljon olyan helyzetre is, amikor fizetésképtelenné válik a fizetésre kötelezett. Természetesen börtönbe is zárhatnak, de tálán ez nemigen szolgálná a gyermek érdekét. Mi szükség van erre a riogatásra???
Sem azt nem ismert, hogy miért vesztettem el az állásomat, sem azt, hogy hány éves vagyok és sok egyéb személyes részletet sem. Bátorkodom megjegyezni azt is, hogy a gyermeknek van anyukája is, és talán nem túlzott elvárás, hogy ő is hozzájáruljon a gyermek eltartásához, és ezért talán nem kell attól tartani, hogy a gyermeknek nem lesz mit ennie, különösen, ha havi 500 000 Ft nettót keres az anyuka.
A Ön szavait, pedig egyenesen sértőek hogy „senki nem lehet empatikusabb Önnel, mint a gyermekkel! „ Tehát Ön azt vindikálja, hogy Ön empatikusabb az én gyermekemmel, mint én. Miért? Hogyan? Miből tudta ezt Ön leszűrni?
Egyszerűen nem értem, hogy tudott ilyet leírni. Még akkor is ha netán-tán így gondolja.
Természetesen azt is tudom, hogy most Ön föl lesz háborodva és a legkülönbözőbb érveket fogja felsorakozatni a saját álláspontjának védelmére.

Monalisa1,

Köszönöm a választ.
Az estemben nem volt minimum összeg.

ObudaFan # 2009.02.15. 11:39

A jogi helyzet az, hogy minél előbb kérned kell a gyermektartás csökkentését. Ezt a pert senki nem fogja helyetted elindítani, amíg pedig nem indítod el, a korábbi mérték végrehajtható. A perben ideiglenes intézkedést is kérhetsz.