Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


névváltoztatás

andyaerobik # e-mail 2010.04.30. 22:23

Nagyon szépen köszönöm a választ, a nevet megtaláltam az MTA-ban...
Nem számoltam a sok kártya cserével, de ez a folyamat része! Így vállalom! Persze sok idő mindent lecserélni, viszont ha valaki nagyon szeretné tegyen is meg érte mindent!

Tisztelettel köszönöm a segítséget és további jó munkát kívánok Önnek!

B. Andrea

pazs #   2010.04.29. 14:05

Az a keresztnév mehet, ami vagy benne van a Ladó-féle utónévkönyvben vagy az MTA Nyelvtudományi Intézete engedélyezte.
A vezetéknévnek nem kell ugyanolyan kezdetőnek lennie.
Maga a névváltoztatás nem túl hosszú idő, de belekalkuláltad az igazolványok cseréjét? Személyi, lakcímkártya, útlevél, jogosítvány, tb-kártya, adókártya, forgalmi engedély stb.

andyaerobik # e-mail 2010.04.29. 13:56

Üdvözlöm!

Nagyon szépen köszönöm az Andy névvel kapcsolatos kérdésemre adott választ!
Ha az Andy nem lehetséges, az ANDA igen? Ritka név, de tetszik, ez is megfelő lenne! Mennyi idő, míg maga a név változtatási procedúra lezajlik?
Igaz az, hogy vezetéknevet csak ugyanazzal a kezdőbetűvel kezdve változtathatunk meg? Tehát ha a név Kovács lenne, az illető K-val mondjuk csak Kicsi lehetne például? Vagy bármilyen név választható?

Nagyon köszönöm az előző gyors választ, hiszen az ember ilyenkor szinte "be van sózva" mindent azonnal szeretne.

Köszönettel: Andy

monalisa1 #   2010.04.28. 20:34

A 18. életéved betöltését követően nincs szükség a papád hozzájárulására, az meg már nincs messze.

Azt hogy az ügyintéző hölgy nem volt a helyzet magaslatán, megesik más hivatalban is...

outlaw317 # e-mail 2010.04.28. 14:01

Segítséget szeretnék kérni névváltozás ügyben.
Elindítottam a névváltozást az anyakönyvi hivatalban és ott a hölgy azt mondta hogy édesapám hozzájárulása nem kell mert a szülői felügyeleti joga szünetel. unokatestvéremtől sem kértek hozzájárulást mert az ő nevét szeretném fel venni. A mai nap jött egy levél az igazságügyi és rendészeti minisztériumtól hogy csatolni kell az unoka testvérem hozzájárulását meg az édesapámnak hozzá kell járulnia. és azt is írják hogy ha nem lehet megtalálni édesapám akkor kilehet rendelni egy ügygondnokot! mivel bujkál a behajtók elöl és körülbelül 3 hónapja elköltözött így nem tudom felkeresni ez ügyben. az édesanyjának sem mondta meg hogy hová költözött! Abban szeretnék segítséget kérni hogy hol kell kérni az ügygondnok kirendelését és hogy ez pénzbe e kerül vagy díjtalan? mennyi a valószínűsége hogy így eltudom intézni hogy felvehessem az unoka testvérem nevét? az anyakönyvi hivatalban meg a dolgozók eléggé nem értenek a munkájukhoz mert ha egy kicsit utána néz hogy még mi szükséges akkor lehet hogy mégsem adtam volna be a kérvényt. hála nekik lehet 10.000 ftom úszott. köszönöm előre is a segítséget! Üdv,Roland

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.04.27. 15:00

Nem valószínű. Lehet utónevet változtatni, de csak olyanra, amit elsőre a gyereknek is lehetne adni.
(A nemzeti kisebbségek tagjai ugyan választhatnak az utónévjegyzékben nem szereplő nevet is, de azt is csak magyar helyesírással. V.ö.: Dzsenifer; Kevin stb.)

www.kbs-ugyved.hu

andyaerobik # e-mail 2010.04.27. 14:16

Kérdésem az lenne, hogy a vezetéknevem meghagyása mellett a keresztnevem ami Andrea, szeretném a német változatú : Andy keresztnevet felvenni. Ott éltem és 15 éve így hív mindenki! Lehetséges ez?
Tisztelettel köszönöm a választ!

Email címemre kérhetem a segítő válaszukat? Köszönöm: Andy

monalisa1 #   2010.04.10. 09:34

Írd be a Google keresőbe a 1982. évi 17. sz. törvényerejű rendeletet és a megjelenő x számú találat közül az első találanál olvasható a teljes szövegő rendelet.

Ami a konkrét kérdést illeti - nem tudom, de ha telefonon felhívsz egy másik házasságkötő irodát -vagy e-mailt írsz- és ha ők is ugyanazt válaszolják, akkor vélhetően csak a kétszeri kérelem/dokumentáció csere útján a kérésed teljesülése.

Külön írom: nem hiszem hogy lenne itt bárki is aki profi módon ismeretekkel rendelkezne a névváltoztatás mikéntjéről - nemigazán jogi kérdés...

A következő honlapon is találsz útmutatást:
http://www.magyarorszag.hu

"Lisa"
laikus hozzászóló

newlife # e-mail 2010.04.10. 08:35

Nemrég elváltam a férjemtől és szeretnék a nevétől is megválni. Ez még nem is lenne gond ha csak az előző,lánykori nevemet szeretném felvenni.De én egy teljesen új családi nevet szeretnék. Az anyakönyvvezető azt mondta hogy ez csak két lépésben működik

  1. elöször egy névváltoztatás a lánykori majd
  2. névváltoztatás a kívánt "új" névre.

A kérdésem az lenne, beadhatom mindkét kérelmet egyszerre, vagy várnom kell amíg az első névváltozás kész van?

Ez azt is jelenti hogy kétszer kell a papírokat mint pl. személyi,jogsi stb. kicserélni?

Előre is köszönöm a választ.

monalisa1 #   2010.04.07. 20:47

Ha még kiskorú kell a gyámhatóság előzetes hozzájárulása, ha már nagykorú akkor egyszerűen fel kell keresni a lakhely szerinti anyakönyvi hivatalt - a többit majd ott.

"Lisa"
laikus hozzászóló

nita75 # e-mail 2010.04.07. 17:05

üdv
az lenne a kérdésem , hogy le szeretném vetetni a gyermekemet a nevenről , mi a teendő ilyenkor.

kormoska # e-mail 2010.04.05. 09:29

Köszönöm a gyors választ.

monalisa1 #   2010.04.04. 22:23

Az "N" betűnél az induló keresés.

monalisa1 #   2010.04.04. 22:21

El kell menni a lakhely szerint illetékes anyakönyvi hivatalba és az ott rendelkezésre bocsájtott formanyomtatványon lehet kérni a családi név megváltoztatásának lehetőségét., a fizetendő illeték 10.000 Ft. (Vigye magával minden fontosabb igazolványát.)

A névcserébe nagykorú kérelmező esetében már nem szükséges a vérszerinti apa beleegyezése.

Bővebbet: http://www.magyarorszag.hu és a megjelenő honlapon a portál ábácé szerinti címszavaknál a névviselés, névváltoztatás, családi név megváltoztatása - tessék végigmenni a menűsoron., le van írva minden szükséges tudnivaló.

"Lisa"
laikus hozzászóló

kormoska # e-mail 2010.04.04. 21:43

Szeretném megkérdezni, hogy mi a módja annak, ha a leánykori vezetéknevemet meg kívánom változtatni.
43-éves vagyok, és most jutottam el erre az elhatározásra.A vér szerinti apám sosem keresett,nem kíváncsi rám. Próbáltam a kapcsolatot felvenni vele, de nem jártam sikerrel, amit nagyon nehezen hevertem ki. Most úgy érzem, hogy a nevelőapám, aki 31-éve él házasságban édesanyámmal, megérdemli, hogy felvegyem a nevét. Mivel már nem vagyok kiskorú,így az is kérdés, hogy kell-e a vér szerinti apa beleegyezése. Nem tudom, hogy ennek mi a jogi és egyéb hivatalos menete. Ha valaki ebben tudna segíteni, nagyon örülnék neki.

monalisa1 #   2010.04.02. 16:08

A lakhely szerinti anyakönyvi hivatalhoz kell fordulni a kérelemmel, minden további információ tőlük.

monalisa1 #   2010.04.02. 16:02

1982. évi 17. törvényerejű rendelet az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névváltoztatásról.

28. § (1) Magyar állampolgár születési családi és utónevének megváltoztatását -kérelemre- az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter engedélyezheti.

zizele # e-mail 2010.04.02. 14:14

Utónév megváltoztatásával kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. Gyermekünk két keresztnevet kapott, melyből az eredeti tervekkel ellentétben a másodikat kívánjuk használni a mindennapokban. Kérdésem, hogy ha a keresztnevek sorrendjét szeretném megváltoztatni, az milyen költségekkel jár, és mi a teendőm.

Köszönöm a választ.

zizele # e-mail 2010.04.02. 14:13

Utónév megváltoztatásával kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. Gyermekünk két keresztnevet kapott, melyből az eredeti tervekkel ellentétben a másodikat kívánjuk használni a mindennapokban. Kérdésem, hogy ha a keresztnevek sorrendjét szeretném megváltoztatni, az milyen költségekkel jár, és mi a teendőm.

Köszönöm a választ.

monalisa1 #   2010.03.23. 16:15

Szívesen. Ezzel együtt problémamentes szülést és sok boldogságot majd a babához. ÉS keményen harcolni majd a bíróságon a gyermek nevében/érdekében az apaság kérdésében.

Milyen pasas az aki bár "szeret" gyereket csínálni (...) aztán amikor vállalni kellene a gyermeket inkább lelép a szintérről...

Igaz, nem az az "igazi" apa aki csínálta (...) hanem aki majd mintegy sajátjaként felneveli őt.

Ha semmi más a biológiai apa meg fizesse a t.díjat 18-24 éven keresztül majd.

Persze mindeközben kéne láthatás/kapcsolattartás is a gyermekkel.

Hát nem könnyő az Élet, de remélve hosszú.

"Lisa"
laikus hozzászóló

godsend # e-mail 2010.03.23. 08:14

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!!

monalisa1 #   2010.03.22. 21:01

A keresőbe az apaság vélelme kifejezést írd be.

monalisa1 #   2010.03.22. 20:58

Miután megszületett a baba, nevében 1 éven belül indíts pert a vélelmezett apa ellen., gyámhatósági hozzájárulás szükséges - a gyermek érdekében ügygondnokot rendelnek ki. A bíróság elrendeli a DNS vizsgálatot...

Addig is egy kis olvasnivaló:
http://www.jogiforum.hu/forum/35/12877

Valamint itt balra találod az "adattár" rovatban a keresőt ahová címszót/kifejezést beírva jónéhány találat jelenik meg.

"Lisa"
laikus hozzászóló

godsend # e-mail 2010.03.22. 20:43

Tisztelt Fórumozók!
Következő lenne a kérdésem:
Párommal élettársi kapcsolatban voltunk, közben teherbe estem, most 8 hónapos terhes vagyok. Az apa nem akarja a nevére venni a gyermeket, ezzel szeretné elkerülni a gyermektartásdíj fizetését. Érdekelne, hogyan tudnék ez ügyben lépést tenni, kihez tudnék fordulni?
Válaszát előre is köszönöm!

kvarky # e-mail 2010.03.20. 12:41

Nagyon köszönöm a segítséget! Most megnyugodtam.
Üdv,
k.